Vin geruri mari! Recomandările specialiștilor ANSA pentru îngrijirea animalelor în această perioadă

În contextul avertizărilor meteorologice pentru fenomene severe, zăpadă şi înghețuri, specialiștii ANSA prezintă un şir de recomandări pentru fermierii şi crescătorii autohtoni de animale, precum şi pentru transportatorii de animale şi organizatorii târgurilor în care se comercializează sau se expun animale vii. Pe timp de iarnă, provocările sunt însă mai mari, fiind nevoie ca gospodarii să acorde o atenție sporită animalelor care suferă din cauza frigului extrem.

În context, ANSA vine cu unele recomandări pentru întreținerea animalelor în perioada de iarnă. 

Pentru crescătorii de animale:

În această perioadă este necesar de ținut cont de necesitățile fiziologice ale animalelor, menținerea productivității lor, dar și de faptul că ele au de suferit din cauza frigului extrem. Pentru a menține animalele într-o stare de sănătate optimă este necesar de acordat o atenție deosebită condițiilor de microclimat dar și furajării adecvate.

Hrana se administrează la timp, de dorit la discreție, iar calitatea acesteia trebuie să fie acceptabilă pentru a fi consumată cu plăcere. Cantitatea de hrană trebuie să fie suficientă pentru asigurarea necesităților fiziologice ale animalului, asigurarea producției obținute, plus un adaos de până la 10%. Totodată, nu trebuie de administrat prea mult furaj pentru a evita risipirea acestuia. Se administrează o cantitate mai mare de concentrate, din care prevalează boabele de porumb, deoarece acestea conțin un nivel sporit de energie metabolică.

Adăpatul animalelor se face la discreție și cu apă proaspătă, dar caldă. În prezent se pot utiliza adăpători cu corp de încălzit încorporat, care mențin temperatura constantă a apei chiar și când temperatura de afară este mult sub zero grade.

Condițiile de microclimat sunt la fel de importante. Astfel, animalele trebuie adăpostite și ferite de curenți puternici de aer rece și precipitații, aceasta însă nu înseamnă că ele trebuie închise ermetic în grajduri. Este absolut necesar să li se asigure aer proaspăt prin ventilație, dar a se evita formarea de curenți în încăperi. Umiditatea aerului trebuie menținută în limita 65-75 %, iar aceasta se obține prin evacuarea zilnică a dejecțiilor și aplicarea așternutului uscat (paie, coceni, etc.). Pentru porcine stratul de așternut poate fi mai gros (peste 0,5 m), acestea se astupă cu paie și își mențin căldura.

Nu trebuie de neglijat și iluminarea grajdului. Raportul dintre suprafața podelei și suprafața geamului trebuie să fie de cel puțin 1:10 sau 1:12.

Se recomandă ca adăposturile să fie amenajate astfel încât animalele să aibă acces liber atât în încăpere cât și afară.

Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecție faţă de acțiunea directa a frigului si zăpezii;

Asigurarea unor cantități suficiente de apă şi furaje corespunzătoare;

Verificarea bunei funcționări a echipamentelor de adăpare şi de furajare, în mod special în ceea ce ţine de instalația de adăpare, având in vedere riscul de îngheț al acesteia;

Verificarea disponibilității echipamentelor de rezervă, in special a generatoarelor de energie electrică;

La orice modificare a stării de sănătate a animalelor precum şi la apariția unor modificări comportamentale, deținătorul trebuie sa anunțe urgent medicul veterinar din localitatea respectivă.

Pentru transportatorii de animale vii:

Sa nu efectueze transporturi de animale în condiții meteo cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic sau căderi masive de zăpadă;

Transportatorii sunt obligați să nu transporte animalele intr-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferințe inutile;

Înainte de a pleca la drum, se verifica daca exista condiții adecvate de microclimat in mijlocul de transport si daca acestea sunt asigurate pe întreaga durata a transportului;

Transportatorii trebuie sa verifice traseul si alte aspecte legate de călătorie înainte ca animalele să fie încărcate in mijlocul de transport, iar plecarea să se facă cât mai repede pentru a micșora durata călătoriei;

 Pentru organizatorii târgurilor în care se comercializează animale vii:

Padocurile unde sunt ținute animalele în vederea comercializării trebuie să fie suficient de spațioase pentru a asigura libertatea de mișcare minimă necesară animalelor cazate;

Daca e disponibilă doar o sursă limitată de apă potabilă, trebuie de avut în vedere nevoile zilnice ale unui animal in funcție de specie, talie, rasă şi stare fiziologică.

Mii de persoane din Florida fug din calea uraganului Milton, care o să lovească la noapte. „Pregătiți-vă de un impact catastrofal”

Blocaje în trafic şi criză de combustibil. Scene desprinse parcă dintr-un film apocaliptic. Mii de persoane din Florida fug din calea uriaşului uragan Milton, care este așteptat să lovească la noapte, catastrofa pare iminentă.

Locuitorii din Florida au avut astăzi o ultimă zi pentru a pleca sau pentru a se adăposti înaintea uraganului Milton, ajuns de intensitate maximă, 5 pe scara Saffir-Simpson, ceea ce înseamnă că are potenţialul de a fi unul dintre cele mai distructive care au lovit vreodată coasta Golfului, relatează Reuters.

„Pregătiți-vă de un impact catastrofal” Cu peste 1 milion de persoane aflate sub ordin de evacuare, cei care fug spre zonele mai înalte au blocat autostrăzile, iar benzinăriile au rămas fără combustibil, zguduind şi mai mult o regiune care încă nu s-a refăcut după efectele devastatoare ale uraganului Helene care a lovit acum mai puţin de două săptămâni.

Furtuna se afla pe o traiectorie de coliziune cu zona metropolitană Tampa Bay, unde locuiesc peste 3 milioane de oameni, deşi meteorologii spun că traiectoria ar putea varia înainte ca furtuna să atingă ţărmul, miercuri seara târziu sau joi dimineaţa devreme. Impactul va fi unul „catastrofal”, titrează BBC Uraganul se deplasează pe o rută rară, de la vest la est prin Golful Mexic, şi este probabil să aducă valuri de 3 metri sau mai mari în cea mai mare parte a coastei.

Oficialii, de la preşedintele american Joe Biden până la primarul oraşului Tampa, Jane Castor, au avertizat oamenii aflaţi în zonele de evacuare să plece, pentru că altfel riscă să moară. Milton aduce vânt ce poate atinge 260 km/h, potrivit Centrului Naţional al Uraganelor din SUA, situându-se la cel mai înalt nivel pe scara Saffir-Simpson cu cinci trepte. În timp ce viteza vântului ar putea să scadă şi Milton să retrogradeze la o categorie inferioară, deocamdată dimensiunea furtunii creşte, punând în pericol tot mai multe zone de coastă.

Krasnoselski s-a întâlnit cu ambasadoarea Regatului Unit la Chișinău. Discuțiile au vizat „situația din Ucraina și relația cu R. Moldova”

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a avut o întrevedere cu ambasadoarea Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, Fern Horine. La discuții a participat și pretinsul ministru de externe a regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev, potrivit unui comunicat emis de serviciul de presă al liderului transnistrean, transmite UNICA.MD, cu referire la ziua.md.

Printre principalele subiecte abordate, potrivit sursei, s-au numărat procesul de negocieri cu Republica Moldova, impactul evenimentelor din Ucraina asupra regiunii transnistrene și respectarea drepturilor omului.

Krasnoselski a remarcat că, de la ultima întâlnire, nu s-au înregistrat progrese semnificative în relațiile cu Chișinăul, subliniind că formatul de negociere „5+2” rămâne inactiv, iar discuțiile avansează lent, fără rezultate notabile. El a reiterat propunerea sa de a organiza o întâlnire bilaterală în format „1+1” cu liderii de la Chișinău, însă această inițiativă nu a fost concretizată.

Acesta a mai acuzat Chișinăul de exploatarea situației din Ucraina pentru a impune „restricții nefondate” asupra activităților economice ale regiunii transnistrene, ceea ce, în opinia sa, încalcă drepturile și libertățile locuitorilor regiunii. El a evidențiat dificultățile economice cauzate de conflictul din Ucraina, care a perturbat logistica și a limitat livrările către regiunea transnistreană, afectând relațiile comerciale externe.

Ambasadoarea Fern Horine a subliniat importanța obținerii de informații detaliate și a mulțumit lui Vadim Krasnoselski pentru deschiderea și oportunitatea de a purta un dialog de interes reciproc, menționează serviciul de presă al liderului transnistrean.

Casa unui politician din Bălți, afectată de incendiu. Arina Spătaru crede că este o răfuială politică

Casa Arinei Spătaru, președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) din municipiul Bălți, a fost cuprinsă de flăcări în această dimineață. Salvatorii au intervenit prompt la fața locului pentru a stinge flăcările și investighează acum cauzele posibile ale incidentului, informează unica.md, cu referire la nordinfo.md.

Arina Spătaru crede că incendiul a fost provocat intenţionat. Aceasta a declarat jurnaliștilor că are dubii cu privire la circumstanțele în care au izbucnit flăcările.

„Totul s-a întâmplat în această dimineață, când nimeni nu era acasă. Casa este compromisă. Pompierii și specialiștii nu pot oferi explicații clare ce s-a întâmplat cu adevărat. Acest incendiul este o tragedie pentru noi. Am suspiciuni, dar trebuie probate.”, a declarat Arina Spătaru.

„Au ars integral bunurile materiale din bucătăria de 3×4 m a casei de locuit cu un nivel jumate 10×12 m. Au fost înfumegate alte 6 odăi. Cauza incendiului se investighează, careva versiuni nu au fost înaintate” a declarat Liliana Pușcașu, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pentru nordinfo.md.

Din fericire, în urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

Amintim că, în septembrie 2023, Arina Spătaru a dezvăluit în cadrul unui briefing de presă că a conlucrat “sub acoperire” cu autoritățile pentru a demasca schemele de finanțare ilegală a partidelor din Republica Moldova de către grupul infracțional condus de Ilan Șor, cu scopul de a aduna dovezi care să demonstreze că acesta primește suport financiar din partea Kremlinului pentru a influența procesele politice din Moldova.

Spătaru a oferit mărturii și în instanța de judecată, în cadrul anchetelor ce vizează deputații transfugi Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, acuzați de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și pregătirea finanțării partidelor politice din surse interzise de lege.

Vaccinul anti-Covid dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca va fi testat pe copii într-un nou studiu clinic
Articolul anterior
Când se va domoli vântul puternic
Articolul următor