Vin geruri mari! Recomandările specialiștilor ANSA pentru îngrijirea animalelor în această perioadă

În contextul avertizărilor meteorologice pentru fenomene severe, zăpadă şi înghețuri, specialiștii ANSA prezintă un şir de recomandări pentru fermierii şi crescătorii autohtoni de animale, precum şi pentru transportatorii de animale şi organizatorii târgurilor în care se comercializează sau se expun animale vii. Pe timp de iarnă, provocările sunt însă mai mari, fiind nevoie ca gospodarii să acorde o atenție sporită animalelor care suferă din cauza frigului extrem.

În context, ANSA vine cu unele recomandări pentru întreținerea animalelor în perioada de iarnă. 

Pentru crescătorii de animale:

În această perioadă este necesar de ținut cont de necesitățile fiziologice ale animalelor, menținerea productivității lor, dar și de faptul că ele au de suferit din cauza frigului extrem. Pentru a menține animalele într-o stare de sănătate optimă este necesar de acordat o atenție deosebită condițiilor de microclimat dar și furajării adecvate.

Hrana se administrează la timp, de dorit la discreție, iar calitatea acesteia trebuie să fie acceptabilă pentru a fi consumată cu plăcere. Cantitatea de hrană trebuie să fie suficientă pentru asigurarea necesităților fiziologice ale animalului, asigurarea producției obținute, plus un adaos de până la 10%. Totodată, nu trebuie de administrat prea mult furaj pentru a evita risipirea acestuia. Se administrează o cantitate mai mare de concentrate, din care prevalează boabele de porumb, deoarece acestea conțin un nivel sporit de energie metabolică.

Adăpatul animalelor se face la discreție și cu apă proaspătă, dar caldă. În prezent se pot utiliza adăpători cu corp de încălzit încorporat, care mențin temperatura constantă a apei chiar și când temperatura de afară este mult sub zero grade.

Condițiile de microclimat sunt la fel de importante. Astfel, animalele trebuie adăpostite și ferite de curenți puternici de aer rece și precipitații, aceasta însă nu înseamnă că ele trebuie închise ermetic în grajduri. Este absolut necesar să li se asigure aer proaspăt prin ventilație, dar a se evita formarea de curenți în încăperi. Umiditatea aerului trebuie menținută în limita 65-75 %, iar aceasta se obține prin evacuarea zilnică a dejecțiilor și aplicarea așternutului uscat (paie, coceni, etc.). Pentru porcine stratul de așternut poate fi mai gros (peste 0,5 m), acestea se astupă cu paie și își mențin căldura.

Nu trebuie de neglijat și iluminarea grajdului. Raportul dintre suprafața podelei și suprafața geamului trebuie să fie de cel puțin 1:10 sau 1:12.

Se recomandă ca adăposturile să fie amenajate astfel încât animalele să aibă acces liber atât în încăpere cât și afară.

Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecție faţă de acțiunea directa a frigului si zăpezii;

Asigurarea unor cantități suficiente de apă şi furaje corespunzătoare;

Verificarea bunei funcționări a echipamentelor de adăpare şi de furajare, în mod special în ceea ce ţine de instalația de adăpare, având in vedere riscul de îngheț al acesteia;

Verificarea disponibilității echipamentelor de rezervă, in special a generatoarelor de energie electrică;

La orice modificare a stării de sănătate a animalelor precum şi la apariția unor modificări comportamentale, deținătorul trebuie sa anunțe urgent medicul veterinar din localitatea respectivă.

Pentru transportatorii de animale vii:

Sa nu efectueze transporturi de animale în condiții meteo cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic sau căderi masive de zăpadă;

Transportatorii sunt obligați să nu transporte animalele intr-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferințe inutile;

Înainte de a pleca la drum, se verifica daca exista condiții adecvate de microclimat in mijlocul de transport si daca acestea sunt asigurate pe întreaga durata a transportului;

Transportatorii trebuie sa verifice traseul si alte aspecte legate de călătorie înainte ca animalele să fie încărcate in mijlocul de transport, iar plecarea să se facă cât mai repede pentru a micșora durata călătoriei;

 Pentru organizatorii târgurilor în care se comercializează animale vii:

Padocurile unde sunt ținute animalele în vederea comercializării trebuie să fie suficient de spațioase pentru a asigura libertatea de mișcare minimă necesară animalelor cazate;

Daca e disponibilă doar o sursă limitată de apă potabilă, trebuie de avut în vedere nevoile zilnice ale unui animal in funcție de specie, talie, rasă şi stare fiziologică.

Explozii puternice în Crimeea! Ar fi fost vizată cea mai importantă bază aeriană din peninsulă

Explozii puternice și fum gros au fost semnalate în această seară în Crimeea. Vizată ar fi fost cea mai importantă bază militară aeriană din peninsulă, Belbek, situată în apropiere de Sevastopol, scrie DIGI 24.

Guvernatorul regiunii, Mihail Razvojaev, citat de agenția de presă rusă TASS, susține însă că ar fi vorba de o explozie pe aeroportul comercial, după ce un avion ar fi ieșit de pe pistă. Pompierii intervin la fața locului.

Ucrainenii au băgat spaima într-un grup de ceceni care se pregăteau de TikTok. Cum arată „trupele de elită” ale lui Kadîrov în realitate, pe front

Un grup de luptători ceceni de-ai lui Ramzan Kadîrov au fost surprinși de rafale trase de ucraineni chiar în timp ce încercau să realizeze o înregistrare pentru TikTok. Disperați, cecenii s-au prăbușit la pământ, căutând să își salveze viață.

„Tufișurile au început să tragă înapoi spre ei”, a ironizat un utilizator de Twitter filmările în care cecenii trăgeau rafale în gol prin păduri pentru a-și impresiona urmăritorii de pe TikTok.

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a anunțat pe 12 septembrie, pe canalul sau de Telegram, că își trimite în Ucraina „unitățile de elită”, în fruntea cărora se va află „fratele” Adam Delimhanov. Delimhanov, deputat în Duma Rusiei și declarat recent „Erou al Rusiei”, este cel mai apropiat colaborator al lui Kadîrov.

„Dragul meu frate, erou al Rusiei, deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Adam Delimhanov, în fruntea unităților din Republica Cecenă, a început să îndeplinească sarcinile operațiunii militare speciale în Ucraina și în DNR. Înainte va spuneam mereu să așteptați veștile bune, iar după cuvintele mele le primeati mereu. Așa că acum, aveți răbdare și așteptați-va la rezultate deosebite din prima linie din partea luptătorilor noștri. Cu siguranță vor fi câteva!”, a scris Kadîrov.

El a postat și o înregistrare video în care apare Delimhanov.

„Membrii Bandera (termen propagandistic folosit de Rusia la adresa luptătorilor ucraineni – n.red.), nu vorbesc cu voi – rezultatele vor fi dezastruoase pentru voi”, amenință Delimhanov.

sursa

Cum justifică Moscova retragerea rușinoasă din Liman: „Inamicul a adus rezerve și a continuat ofensiva. A avut o superioritate semnificativă în forțe și mijloace”

Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă că ‘și-a retras’ trupele din orașul Liman, un important nod feroviar din estul Ucrainei, pe care soldați ucraineni îl ‘incercuisera’ în ultimele ore.

„Amenințate să fie incercuite, trupele aliate au fost retrase din Liman spre linii mai favorabile”, a indicat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Moscova a mai spus că Ucraina a avut „o superioritate semnificativă în forțe și mijloace”. Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au ucis peste 200 de soldați ucraineni în 24 de ore și au distrus 14 vehicule blindate.

„În ciuda pierderilor suferite, având o superioritate semnificativă în forțe și mijloace, inamicul a adus rezerve și a continuat ofensivă”, a declarat purtătorul de cuvânt, citat de BBC.

Liman este primul oraș din regiunea Donețk care a fost recucerit de armata ucraineană de când regiunea a fost declarată ieri anexată de Rusia.

Orașul Liman, aflat în regiunea Donețk, a fost eliberat sâmbătă de forțele Ucrainei, la scurt timp după ce fusese complet încercuit. Un steag ucrainean a fost arborat la intrarea în oraș.

Andrii Yermak, șeful cancelariei președintelui Ucrainei, a postat un videoclip cu luptătorii ucraineni la intrarea în Liman.

„La 1 octombrie, vom desfășura drapelul nostru național și îl vom instala pe pământul nostru din Liman. Ucraina va învinge!”, a scris Yermak.

Recucerirea Limanului de către ucraineni a fost confirmată și de surse din Rusia, anunță jurnalistul Christo Grozev.

În același timp, videoclipuri cu apărătorii ucraineni în Liman se răspândesc deja pe rețelele de socializare. Ucrainenii sunt fericiți că „Liman se întoarce în sfârșit acasă”.

sursa

Vaccinul anti-Covid dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca va fi testat pe copii într-un nou studiu clinic
Articolul anterior
Când se va domoli vântul puternic
Articolul următor