Vine înghețul! Temperaturile vor coborî până la minus 9 grade Celsius

Moldova va fi lovită de un front de aer polar, la sfârșitul lunii martie. Meteorologii prognozează îngheț, temperaturile vor coborî până la – 9 grade în depresiuni.

separator

Începând de duminică, temperaturile vor scădea brusc, până la o.. +3 grade ziua, și -4.. -9 grade pe timpul nopții. Totodată sunt anunțate precipitații sub formă de lapoviță.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) a anunţat mai multe măsuri de protecţie în contextul ninsorilor şi îngheţurilor puternice, prognozate la finele săptămânii curente de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

„Coborârea temperaturii stratului de aer de la suprafața solului sub 0°C, în perioada caldă a anului (perioada de vegetaţie a culturilor), afectează negativ dezvoltarea plantelor şi, uneori, încheie prematur ciclul de vegetație, sau chiar duce la moartea plantelor.

Îngheţurile provoacă daune considerabile recoltei culturilor pomicole în perioada înfloririi. Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a florilor şi fructelor la cais constituie în medie 15-40%, la celelalte culturi pomicole – până la 15%”, indică specialiştii MADRM.

În acest context, ministerul de resort propune unele măsuri de atenuare a impactului îngheţurilor.

Astfel, specialiştii propun măsuri practice înainte de plantare sau însămânţare (plantele sensibile la îngheţ sunt cultivate pe pante cu expoziţia sudică sau sud-vestică, care asigură scurgerea cu uşurinţă a aerului rece pe văi); măsuri prin care se urmăreşte atenuarea radiaţiei nocturne (fumigaţiile, adăpostirea, perdele vegetale de protecţie); măsuri prin care se realizează creşterea temperaturii solului şi a aerului (încălzirea suprafeţei solului prin irigare, încălzirea cu aer cald); mijloace mecanice (ventilarea aerului) prin care se împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului; măsuri agrotehnice prin care se influenţează proprietăţile termice ale stratului arabil şi procesele radiative la suprafaţa solului.

Toate aceste metode determină reducerea răcirilor radiative, distrugerea stratului de inversiune termică de la sol, omogenizarea temperaturii aerului în stratul microclimatic şi, în consecinţă, menţinerea temperaturii aerului şi pe suprafaţa solului mai mare de 0 grade.

„Aplicarea acestor măsuri se face în mod diferenţiat, în funcţie de condiţiile meteorologice şi locale (relief şi microrelief, soiuri de plante, condiţii tehnice), precum şi de costurile materiale posibile”, au estimat specialiştii în agricultură.

Totodată, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului consideră important și recomandă cu insistență identificarea de soluții noi de prevenire a riscurilor, de diminuare a pierderilor cauzate sau compensare parțială a lor, în special, prin asigurarea riscurilor.

Un studiu chinez: persoanele cu grupa de sânge A (II) ar fi mai predispuse la infectarea cu Covid-19. Cele cu O (I), mai rezistente
Articolul anterior
76 de persoane sunt suspecte de Covid-19, în Moldova
Articolul următor
Alte articole interesante