Vineri 13 – zi cu ghinion

Persoanele superstiţioase de tem de această zi şi consideră că le aduce ghinion…

Vineri 13 este o zi fatală în care se petrec nenorociri, consideră persoanele superstiţioase. Aceştea nu au curajul în această zi ghinionistă, să întreprindă nimic, ca de exemplu încheierea unor contracte, sau să pornească într-o călătorie. Apare atunci când a 13-a zi a lunii în calendarul georgian cade într-o vineri. Un an calendaristic are cel puțin o zi de vineri care cade pe data de 13, dar poate să apară de trei ori în același an, de exemplu în 2015, data de 13 în zi de vineri, a fost în februarie, martie și noiembrie.

Superstiţiile legate de această zi îşi au originea de la arestarea majorității cavalerilor templieri la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franţei în data de 13 octombrie 1307.

Tragedii ce au avut loc în ziua de vineri 13:

Vineri, 13 ianuarie 1939, a pornit cel mai mare incendiu de vegetaţie din Australia, care a ucis 71 de persoane.

Vineri, 13 octombrie 1972: s-a prăbuşit în munţii Anzi avionul care efectua zborul 571. Cei 16 supravieţuitori au fost salvaţi abia după două luni. Ca să nu moară de foame, s-au hrănit cu cadavrele călătorilor morţi.

Vineri, 13 ianuarie 2011: s-a scufundat vasul de croazieră Costa Concordia. Au murit 32 de persoane.

Şi atentatele islamiste din Paris, în 2015, care au făcut 130 de morți, au avut loc într-o zi de vineri 13 noiembrie (vineri e ziua de odihnă și rugăciune la musulmani, echivalentul sabatului la evrei și duminicii la creștini).

Ziua cu ghinion se consideră a fi confirmată atunci când cuiva i s-a întâmplat în această zi o nenorocire, ca de exemplu un accident rutier. O investigație a unui club auto german a prezentat o statistică a accidentelor rutiere a anului 2000, și anume în zilele de vineri 13 au avut loc 894 de accidente în timp ce media accidentelor în celelalte zile era de 975.

Cele mai bizare superstiții legate de ziua de vineri 13:

Un om născut într-o zi de vineri 13 va muri tânăr.

Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită.

Un copil născut într-o zi de vineri 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu.

Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.

Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13.

Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o asemenea zi, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte.

Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii.

Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.

Nu purta negru în ziua de vineri 13, sau în scurt timp vei purta doliu.

Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, vei avea ghinion.

Ce fac superstițioșii când e vineri 13

Superstițioșii țin cont de câteva reguli în această zi, pentru a fi feriți de ghinioane. Iată ce trebuie să faci ca să te ferești de nenorociri, potrivit superstițioșilor:

Înainte să pleci de acasă trebuie să scupi în sân şi să spui o rugăciune, ca să te fereşti de pericole în această zi.

Dacă apare o pisică neagră care îţi taie calea, trebuie să faci trei paşi în spate.

Dacă ai vărat sarea pe masă, înseamnă că este posibil să ai parte de scandal şi certuri.

Şi pentru unii dintre conaționali de-ai noștri, mai exact pentru cei care sunt superstițioși, ziua de vineri 13 este un adevărat coșmar. Unii cred că este o zi plină de nenorociri și evită chiar să iasă din casă. Sunt o mulțime de superstiții bizare legate de această zi și foarte mulți oameni care țin cont de ele. Echipa unica.md vă urează să aveţi parte de o zi reuşită astăzi şi fără ghinioane.

Troleibuz modern pe străzile Capitalei
Articolul anterior
Pompierii noştri au salvat de la pieire mai multe animale în Grecia
Articolul următor