Vino la Artcor School dacă vrei o profesie în domeniul serviciilor creative! Află cum poți să creezi o piesă muzicală, un concept grafic sau un podcast

Ți-ai dori să-ți creezi propriul ringtone, să faci un aranjament muzical, să utilizezi corect efectele de sunet și să mixezi o piesă cap-coadă? Toate acestea sunt posibile la noul curs online pentru începători „Music Creators”, conceput de Centrul industriilor creative Artcor.

separator
Cursul conține 12 lecții care se vor desfășură de 3 ori pe săptămână, în perioada 22 iunie – 17 iulie. În cadrul acestuia se poate înscrie orice doritor de la 14 ani, care vrea să încerce magia notelor muzicale. Mentorii cursului sunt compozitorul, aranjorul și membrul formațiilor „The Glimpse” și „The One” – Pavel Malîșev, dar și vocalista, membră a proiectului de top european „Run and Hide” – Laura Bodorin.

Rezultatele participanților de la prima ediție a cursului  pot fi ascultate AICI, iar testimonialele lor pot fi urmărite AICI.

„Music Creators” se desfășoară în cadrul Artcor School – o platformă de educație non-formală, care are drept scop dezvoltarea abilităților hard și soft în domeniul industriilor creative. Pe durata primului an de activitate, școala are lansate 8 tipuri de cursuri și circa 25 de evenimente educaționale, certificând 189 de studenți.

Experiență în spot-uri și filme

Beneficiarii cursurilor din cadrul Artcor School și-au dezvoltat abilitățile în diverse domenii și au reușit să le aplice în activitatea lor cotidiană. Fie că au colaborat cu cele mai mari companii din Republica Moldova ori au adus inovații în job-ul lor actual, rezultatele nu s-au lăsat așteptate.

Acesta este și cazul lui Mihail Bulgacov, care deși se află încă pe băncile Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a reușit deja să colaboreze cu câteva mari companii bancare și de telefonie mobilă din țară, dar și a participat la realizarea câtorva producții cinematografice autohtone.

Toate acestea, după ce tânărul a participat la cursul „Sound Design”, susținut de mentorul Artcor în domeniul producției de muzică și design de sunet, compozitorul Elias Tadeus.

Mihail Bulgacov a avut o ascensiune rapidă și la momentul actual este asistentul mentorului său, combinând studiile cu numeroasele proiecte în care este implicat.

„În cadrul cursului am acumulat informații extrem de utile despre fizica și sinteza sunetului și am avut parte de o experiență interesantă în domeniul de sound design pe care deja o pot aplica în activitatea mea cotidiană”, spune Mihail.

Track-urile finale de la cursul „Sound Design” pot fi ascultate AICI. Iar track-ul final comun, de la „Music Production” – AICI.

Design graphic în activități civice

Pentru Anetta Dabija, cursul de Graphic Design a fost o inspirație, dar și o modalitate de a obține abilitățile necesare pentru a-și crea propriile concepte grafice. Ea este activistă civică în domeniul urbanismului și și-a dorit să poată utiliza design-ul în promovarea activității sale din cadrul Asociației Obștești „Salvați Chișinăul”.

Mentorul cursului – fondatorul Agenției „Piko Creative”, Constantin Șarcov este unul dintre preferații studenților. „Aș mai face încă odată cursul de design, nu pentru că nu am reușit să asimilez informația, dar pentru că profesorul nostru este o sursă interminabilă de idei creative și cunoștințe artistice. Cursul a fost exact ceea ce am așteptat – un curs de bază,  dar care oferă know-how-uri pe care nu le poți cunoaște sau afla altfel, din soft-uri și tutoriale”, menționează Anetta Dabija.

La momentul actual, urbanista creează singură bannerele pentru rețelele de socializare și este în proces de remodificare a logo-ului Asociației.

Podcastul în domeniul electoral

Cum poți aduce mai aproape de public subiectele electorale? Cristina Berlinschii de la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) consideră că podcastul este o metodă inovativă prin care ar putea diversifica activitățile Centrului.

Mai mult de atât, formatoarea a lansat deja în cadrul CICDE primul podcast despre organizarea alegerilor prezidențiale pe timp de pandemie. Iar toate abilitățile necesare le-a însușit la cursul de Podcasting al Școlii Artcor.

Cristina Berlinschii a ales acest curs din curiozitate, dar și din necesitate. „Pentru mine totul a fost nou. Am învățat ce înseamnă un podcast, am aflat experiențele internaționale, am însușit tehnologia creării unui podcast calitativ și am înțeles că dacă ai dorință poți să faci asta și fără prea mulți bani.”

Mentora cursului, Stella Jemna, influenceră și autoare a podcastului „Aprinde Becul” își susține beneficiarii chiar și după finalizarea cursului, așa că Cristina este convinsă că seria lor de podcasturi lunare va fi realizată la un nivel cât mai înalt.

Prin cursurile sale, Școala Artcor are scopul de a contribui la îmbunătățirea abilităților profesionale ale angajaților din industriile creative autohtone. Aceasta își propune ca profesioniștii și companiile care au trecut prin programele educaționale Artcor, să fie apreciați și căutați pe piața locală și internațională, iar produsele și serviciile oferite de către ei să aibă o valoare adăugată înaltă.

Află mai multe detalii despre Școala Artcor pe www.artcor.md.

Artcor este Centrul Industriilor Creative, administrat de Asociația Companiilor de Creație COR, amplasat în incinta Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și susținut de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid.      

Ce s-a decis în cazul mega-orașului demn de SF care va costa un trilion de euro. Lucrările au început deja de câțiva ani. FOTO

Proiectul ”NEOM” pe care Arabia Saudită voia să îl termine până în 2030, nu va mai fi gata în timp util, scrie digitalsport.ro

Mega-orașul în care se va investi circa un trilion de euro va avea o infrastructură unică în lume, denumită „Linia” – marginile sale vor fi formate dintr-un lanț de zgârie-nori, de peste 100 de kilometri lungime!

Lucrările au început deja de câțiva ani, dar recent arabii și-au dat seama că proiectul lor este, așa cum credeau mulți, prea ambițios. „Linia” este imposibil de terminat în cei aproape cinci ani rămași, din cauza situației economice a țării. 

Mai exact, pentru anul 2024 se estimează un deficit la buget de peste 21 miliarde de euro, iar liderii statului au redus masiv cheltuielile pentru „NEOM” și vor păstra această măsură timp de câțiva ani, până când țara va fi din nou pe plus. 

Astfel, din cei 100 de kilometri propuși, abia 2,5 vor fi finalizați până în 2030, iar din populația de 1,5 milioane pe care și-au propus-o arabii peste aproape cinci ani, noua estimare este de nici măcar 300.000 de locuitori. 

Spectaculos! Așa ar trebui să arate cele 15 superstadioane din NEOM construite special pentru Cupa Mondială 2034

Tot în „NEOM” ar urma să aibă loc Cupa Mondială 2034. Arabii sunt singurii care și-au depus candidatura, iar pe 11 decembrie FIFA ar urma să confirme oficial că turneul final va avea loc în Golf. 

O parte din investiția masivă o reprezintă construirea a 15 superstadioane, care vor avea design-uri nemaivăzute până acum, în spiritul orașului ultramodern. 

Oficiali din România vor discuta cu reprezentanți ai platformei TikTok la Bruxelles

Comisia Europeană va organiza o reuniune cu autorităţile române şi TikTok. Aplicaţia deţinută de chinezi este supusă unei presiuni tot mai mari pentru a explica modul în care a gestionat conţinutul politic înainte de votul din România, scrie POLITICO citat de digi24.ro.

Votul din primul tur de duminică l-a propulsat pe Călin Georgescu, ultranaţionalist şi pro-rus, către o victorie şocantă, în parte datorită popularităţii sale subite pe TikTok, notează sursa citată.

Bucureştiul a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie oficială asupra aplicaţiei, în conformitate cu normele blocului comunitar referitoare la reţelele sociale, iar un deputat european de top a cerut marţi ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări.

Într-o scrisoare văzută de POLITICO joi dimineaţă, TikTok – deţinut de gigantul tehnologic chinez ByteDance – a respins acuzaţiile că ar fi fost folosit pentru a influenţa alegerile din România.

„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operaţiuni de influenţă sub acoperire pe platforma noastră, în ultimele câteva săptămâni, pentru alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare din România, nici dovezi ale unei influenţe străine”, a declarat platforma în scrisoarea adresată autorităţilor române. Aceasta a adăugat că a „eliminat peste 150 de conturi de impostură” legate de Georgescu şi peste 650 de conturi legate de alţi candidaţi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a confirmat săptămâna aceasta că executivul UE a primit o solicitare de a deschide „o investigaţie oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România”, în temeiul legii emblematice a UE privind social media, Digital Services Act. Masa rotundă între reprezentanţii Comisiei, autorităţile române şi oficialii TikTok este programată să aibă loc înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 8 decembrie, a declarat Regnier, joi.

TikTok respinge acuzaţiile că ar fi jucat un rol nepotrivit în victoria lui Georgescu. Purtătorul de cuvânt Paolo Ganino a declarat că „relatările extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare”.

O țară europeană interzice rețelele sociale pentru tinerii sub 16 ani

Camera Reprezentanților din Parlamentul Australiei a adoptat un proiect de lege care interzice accesul pe rețelele sociale pentru persoanele sub 16 ani, o măsură care ar putea transforma Australia într-una dintre primele țări din lume cu o astfel de legislație. Proiectul, promovat de prim-ministrul Anthony Albanese, obligă platformele populare precum X (fost Twitter), TikTok, Facebook și Instagram să implementeze măsuri pentru a preveni accesul tinerilor sub vârsta de 16 ani, scrie voceabasarabiei.md.

Miercuri, proiectul a fost aprobat cu 102 voturi pentru și 13 împotrivă, iar acum va fi discutat și în Senat, unde va trebui să obțină și aprobarea finală. În cazul nerespectării noilor reglementări, companiile de tehnologie riscă amenzi semnificative, care pot ajunge până la 31 de milioane de euro. Conform proiectului, platformele vor avea un termen de un an pentru a implementa filtrele necesare pentru a respecta legislația.

Deși inițiativa a fost întâmpinată cu entuziasm de unele cercuri, a stârnit și critici din partea deținătorilor de platforme, care au semnalat „îngrijorări serioase” legate de „consecințele neprevăzute” ale acestei decizii rapide. Alte țări, precum Statele Unite (în statul Florida) și Spania, au adoptat măsuri similare, iar China impune deja restricții stricte privind utilizarea rețelelor sociale de către minorii sub 14 ani.

Noul oficiu medical Alfa Diagnostica
Articolul anterior
Cod galben. Meteorologii anunță averse puternice în a doua jumătate a zilei
Articolul următor