Vino la Artcor School dacă vrei o profesie în domeniul serviciilor creative! Află cum poți să creezi o piesă muzicală, un concept grafic sau un podcast

Ți-ai dori să-ți creezi propriul ringtone, să faci un aranjament muzical, să utilizezi corect efectele de sunet și să mixezi o piesă cap-coadă? Toate acestea sunt posibile la noul curs online pentru începători „Music Creators”, conceput de Centrul industriilor creative Artcor.

separator
Cursul conține 12 lecții care se vor desfășură de 3 ori pe săptămână, în perioada 22 iunie – 17 iulie. În cadrul acestuia se poate înscrie orice doritor de la 14 ani, care vrea să încerce magia notelor muzicale. Mentorii cursului sunt compozitorul, aranjorul și membrul formațiilor „The Glimpse” și „The One” – Pavel Malîșev, dar și vocalista, membră a proiectului de top european „Run and Hide” – Laura Bodorin.

Rezultatele participanților de la prima ediție a cursului  pot fi ascultate AICI, iar testimonialele lor pot fi urmărite AICI.

„Music Creators” se desfășoară în cadrul Artcor School – o platformă de educație non-formală, care are drept scop dezvoltarea abilităților hard și soft în domeniul industriilor creative. Pe durata primului an de activitate, școala are lansate 8 tipuri de cursuri și circa 25 de evenimente educaționale, certificând 189 de studenți.

Experiență în spot-uri și filme

Beneficiarii cursurilor din cadrul Artcor School și-au dezvoltat abilitățile în diverse domenii și au reușit să le aplice în activitatea lor cotidiană. Fie că au colaborat cu cele mai mari companii din Republica Moldova ori au adus inovații în job-ul lor actual, rezultatele nu s-au lăsat așteptate.

Acesta este și cazul lui Mihail Bulgacov, care deși se află încă pe băncile Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a reușit deja să colaboreze cu câteva mari companii bancare și de telefonie mobilă din țară, dar și a participat la realizarea câtorva producții cinematografice autohtone.

Toate acestea, după ce tânărul a participat la cursul „Sound Design”, susținut de mentorul Artcor în domeniul producției de muzică și design de sunet, compozitorul Elias Tadeus.

Mihail Bulgacov a avut o ascensiune rapidă și la momentul actual este asistentul mentorului său, combinând studiile cu numeroasele proiecte în care este implicat.

„În cadrul cursului am acumulat informații extrem de utile despre fizica și sinteza sunetului și am avut parte de o experiență interesantă în domeniul de sound design pe care deja o pot aplica în activitatea mea cotidiană”, spune Mihail.

Track-urile finale de la cursul „Sound Design” pot fi ascultate AICI. Iar track-ul final comun, de la „Music Production” – AICI.

Design graphic în activități civice

Pentru Anetta Dabija, cursul de Graphic Design a fost o inspirație, dar și o modalitate de a obține abilitățile necesare pentru a-și crea propriile concepte grafice. Ea este activistă civică în domeniul urbanismului și și-a dorit să poată utiliza design-ul în promovarea activității sale din cadrul Asociației Obștești „Salvați Chișinăul”.

Mentorul cursului – fondatorul Agenției „Piko Creative”, Constantin Șarcov este unul dintre preferații studenților. „Aș mai face încă odată cursul de design, nu pentru că nu am reușit să asimilez informația, dar pentru că profesorul nostru este o sursă interminabilă de idei creative și cunoștințe artistice. Cursul a fost exact ceea ce am așteptat – un curs de bază,  dar care oferă know-how-uri pe care nu le poți cunoaște sau afla altfel, din soft-uri și tutoriale”, menționează Anetta Dabija.

La momentul actual, urbanista creează singură bannerele pentru rețelele de socializare și este în proces de remodificare a logo-ului Asociației.

Podcastul în domeniul electoral

Cum poți aduce mai aproape de public subiectele electorale? Cristina Berlinschii de la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) consideră că podcastul este o metodă inovativă prin care ar putea diversifica activitățile Centrului.

Mai mult de atât, formatoarea a lansat deja în cadrul CICDE primul podcast despre organizarea alegerilor prezidențiale pe timp de pandemie. Iar toate abilitățile necesare le-a însușit la cursul de Podcasting al Școlii Artcor.

Cristina Berlinschii a ales acest curs din curiozitate, dar și din necesitate. „Pentru mine totul a fost nou. Am învățat ce înseamnă un podcast, am aflat experiențele internaționale, am însușit tehnologia creării unui podcast calitativ și am înțeles că dacă ai dorință poți să faci asta și fără prea mulți bani.”

Mentora cursului, Stella Jemna, influenceră și autoare a podcastului „Aprinde Becul” își susține beneficiarii chiar și după finalizarea cursului, așa că Cristina este convinsă că seria lor de podcasturi lunare va fi realizată la un nivel cât mai înalt.

Prin cursurile sale, Școala Artcor are scopul de a contribui la îmbunătățirea abilităților profesionale ale angajaților din industriile creative autohtone. Aceasta își propune ca profesioniștii și companiile care au trecut prin programele educaționale Artcor, să fie apreciați și căutați pe piața locală și internațională, iar produsele și serviciile oferite de către ei să aibă o valoare adăugată înaltă.

Află mai multe detalii despre Școala Artcor pe www.artcor.md.

Artcor este Centrul Industriilor Creative, administrat de Asociația Companiilor de Creație COR, amplasat în incinta Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și susținut de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid.      

3,5 milioane de euro vor fi investite la Universitatea de Stat din Moldova

3,5 milioane de euro vor fi investite la Universitatea de Stat din Moldova pentru modernizarea procesului didactic şi îmbunătăţirea abilităţilor practice ale studenţilor. Astăzi au fost lansate cele şase subproiecte, finanţate cu aceşti bani, care fac parte din Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova și finanțat de Banca Mondială, scrie tvrmoldova.md.

ANGELA LIS, manager proiect: Deci, titlul acestui subproiect este: Crearea unui Cluster educaţional-ştiinţific pentru suportul biotehnologiilor moderne în economia naţională. Bugetul pentru acest proiect este 249 mii de euro şi vizează domeniul ingineriei şi activităţi inginereşti.

VITALIE SOCHIRCĂ, manager proiect: Modernizarea procesului didactic în domeniul ştiinţelor biologice, fizice şi ale mediului în contextul rigorilor pieţei muncii. De ce? Deoarece conexiunea cu piaţa muncii este încă insuficientă. Din resursele financiare alocate acestor proiecte se vor cumpăra echipamente de laborator, echipamente tehnice, mobilier şi servicii.

IGOR ŞAROV, rector, Universitatea de Stat din Moldova: Ritmul cu care se implementează activităţile din runda a doua ne permite să afirmăm cu certitudine că cele 6 sub proiecte vor fi implementate în termeni stabiliţi, până la data de 15 septembrie, anul 2025. Unele dintre aceste proiecte vor fi finalizate înainte de termen.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării din Moldova: Alături de colegii de la Banca Mondială noi mizăm pe faptul că o să reuşim să extindem proiectul existent cu încă 30 de milioane de euro, bani care ar trebui să fie disponibili în anul 2025, o parte care la fel vor merge în instituţiile de învăţământ superior şi inclusiv spre USM. Învăţământul superior din RM merită investiţiile acestea şi este nevoie de suport adiţional.

ION GONŢA, reprezentant, Oficiul Băncii Mondiale în Republica Moldova: Banca Mondială va continua să sprijine sectorul învăţământului superior din Moldova şi este important ca prin acest tip de investiţii şi intervenţii să contribuim la creşterea calităţii capitalului uman în ţară, dar şi creşterea economică.

Universitatea de Stat din Moldova este una din cele cinci instituții care au primit granturi în cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”. Valoarea totală a investițiilor va depăşi 10 milioane de euro.

O bombă a fost depistată în localitatea Tomai, raionul Leova

Geniștii din Batalionul de Geniu „Codru” au neutralizat o bombă de aruncător, calibru 81 mm, depistată în localitatea Tomai, raionul Leova, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit Ministerului Apărării, în urma cercetărilor, echipa de deminare a constatat că obiectul exploziv era din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, acesta fiind descoperit de localnici în timpul lucrărilor agricole.

Bomba a fost distrusă în condiții de maximă siguranță, potrivit informațiilor oferite de Batalionul de Geniu „Codru”.

Certificatul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul

Certificatul medical constatator al nașterii urmează să fie eliminat în varianta pe suport de hârtie. Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice, certificatul medical constatator al nașterii se va întocmi doar în format electronic, cu posibilitatea imprimării acestuia pe suport de hârtie, fără semne de protecție, în caz de necesitate sau la solicitare, scrie bizlaw.md.

Actul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul de document primar.

Cu toate acestea, modelul nou de prestare a serviciului de înregistrare a nașterii, oferă opțional posibilitatea imprimării pe suport de hârtie a înregistrărilor electronice a nașterii la nivel central, cu titlu de arhivare pentru recuperare în cazul unei eventuale distrugeri, unde mai multe înregistrări vor fi imprimate pe hârtie A4, în formă tabelară, citibilă de mașini (machine-readable), cu sau fără participarea factorului uman.

De asemenea, se propune excluderea necesității prezentării documentelor necesare pentru înregistrarea nașterii, care pot fi identificate/verificate în sistemele informaționale de domeniu (documente de stare civilă eliberate în baza actelor de stare civilă înregistrate și aflate la păstrare în Departamentul stare civilă, acte de identitate din sistemul de documentare a cetățenilor Republicii Moldova).

Unul din elementele de bază ale re-ingineriei acestui serviciu îl constituie excluderea aplicării principiului teritorialității la prestarea serviciului de înregistrare a nașterii. Astfel, înregistrarea naşterii se va face de autoritatea abilitată să înregistreze faptul de stare civilă, indiferent de locul unde s-a produs naşterea sau îşi au domiciliul părinţii copilului.

Înregistrarea electronică a faptului nașterii va avea loc în baza Declarației de naștere, care va putea fi depusă fizic sau online, în temeiul: certificatului electronic medical constatator al nașterii, înregistrat de unitatea medico-sanitară publică sau privată în care a avut loc naşterea; certificatului medical constatator al nașterii pe suport de hârtie emis de autoritățile competente din alte state; procesului-verbal şi certificatul electronic medical constatator al nașterii prin care se constată sexul şi vârsta copilului – în cazul înregistrării naşterii unui copil găsit sau hotărârii instanței de judecată cu privire la constatarea faptului nașterii de către o anumită femeie.

În același timp, se propune reducerea termenului de declarare a nașterii copilului de la trei luni la o lună din ziua nașterii copilului.

Noul oficiu medical Alfa Diagnostica
Articolul anterior
Cod galben. Meteorologii anunță averse puternice în a doua jumătate a zilei
Articolul următor