„Vinul unei nopți de iarnă”: la Vernisajul Vinului simți fiecare nuanță a soiurilor autohtone!

Cel mai grandios și deosebit bal mascat al anului, ,,Vinul unei nopți de iarnă”, Vernisajul Vinului, te invită într-o atmosferă de mister, intrigă și suspans. Masca va fi un dress-code obligatoriu pentru fiecare invitat dornic să descopere detaliat subtilitățile Vinului Moldovei. Somelieri celebri invitați vor contura eleganța și rafinamentul evenimentului care își propune să promoveze un nou concept de cultură al vinului de calitate, precum și însușirea abilităților consumului moderat și responsabil al vinului.

separator

Vernisajul Vinului, ediția a XIII-a, se va desfășura în data de 15 decembrie, ora 18.00, la Palatul Republicii din Chișinău, fiind parte a campaniei de iarnă „Vinul Moldovei – Arta Asamblajului”, organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu susținerea partenerului strategic de dezvoltare, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Dress-code: mască și mister

La eveniment sunt așteptați 1.300 de vizitatori care vor purta măști, astfel încât să devină personaje-cheie ale evenimentului de iarnă, alături de eroi de poveste, jongleri și animatori pe picioroange.  „Costumat” de bal mascat, evenimentul propune o paletă largă de activități, în atmosfera creată de ritmurile trupei Nicorasong și ale ansamblului folcloric „Crenguță de Iederă”.

Experiență senzorială

Odată puse măștile, participanții vor fi invitați să se lase ghidați de simțuri. În premieră, butoaie speciale cu arome vor oferi pasionaților de vinuri o experiență multisenzorială inedită, și anume: să afle cum se formează melanjul elegant din note de pere, vanilie, caise, cireșe, unt, cola, căpșune, lămâie, tutun etc., regăsite în gustul și aromele Vinului Moldovei.

Vinuri de senzație

Vizitatorii vor savura vinuri pe bază de soiuri locale, dintr-o colecție formată de 40 de companii vitivinicole reunite sub brandul unic de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”.  Degustările de vinuri vor fi ghidate de „Cel mai bun somelier din Europa în 2017”, Raimonds Tomsons, membru al Asociației Somelierilor din Lituania. Invitatul de onoare al Vernisajului Vinului va oferi sfaturi prețioase alături de alți profesioniști. Spectacolul de iarnă al Vinului Moldovei va oferi publicului și posibilitatea de a savura o selecție specială a celor mai bune asamblaje din vinuri produse din soiuri autohtone. Acestea vor fi elaborate de expertul internațional Andreas Larsson, unul dintre cei mai influenți somelieri la nivel global, desemnat „Cel mai bun somelier din lume al anului 2007” – invitat special al campaniei de iarnă „Vinul Moldovei – Arta Asamblajului”.

Savurăm responsabil

Pentru a percepe impecabil gustul și a savura corect nuanțele fiecărui vin oaspeții evenimentului vor primi un pahar de tritan (100% inert, ecologic și reciclabil) cu logo-ul „Wine of Moldova”, însoțit de un accesoriu special de purtat în jurul gâtului (port pahar), o broșură de degustare cu informații despre vinurile vernisate și un bilet de participare la tombolă.

Premii pentru excelență

Vizitatorii vor putea vota vinurile preferate dintre cele oferite spre degustare, iar producătorii vor fi răsplătiți cu trofeele tradiționale ale ediției de iarnă Premiul „Vernisajul în Alb” și Premiul „Vernisajul în Roșu”. Pentru contribuție semnificativă la dezvoltarea și promovarea sectorului, profesioniștii din domeniu vor primi Trofeul „Cavalerul Vinului”.

Pentru a trăi live experința deosebită a evenimentului tradițional de iarnă este nevoie de un bilet de acces la prețul de 300 de lei, care poate fi cumpărat online pe iTicket.md sau la casele Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău.

Despre Vernisajul Vinului

Vernisajul Vinului este un eveniment select, dedicat promovării culturii vinului și a consumului vinului de calitate în Republica Moldova. Pentru prima dată evenimentul a fost organizat în 2011 și, în mod tradițional, are loc de două ori pe an, în edițiile de primăvară și de iarnă, sub egida brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Evenimentul își propune următoarele obiective: stimularea pieței interne a vinurilor de calitate produse în Moldova, creșterea culturii de consum a vinului de calitate, precum și oferirea unei platforme de comunicare între vinificatori și consumatori, unde se lansează noi produse și trenduri de consum.

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului

ONVV este expertul nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

O mamă și fiica ei au fost diagnosticate cu același tip de cancer, la o distanță de doar zece zile

O mamă din Anglia a trecut prin momente delicate după ce a fost diagnosticată cu cancer, dar coșmarul a venit abia zece zile mai târziu, când fiica ei a primit același diagnostic. Doi ani mai târziu, acestea au decis să-și spună povestea, atrăgând atenția asupra importanței cercetării din domeniu, scrie peroz.ro.

În 2022, Catherine Tudor a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiu al treilea. Zece zile mai târziu, fiica ei, Rihannon, a aflat că suferă de aceeași boală, dar într-un stadiu mai avansat.

„Când mama mi-a mărturisit că a fost diagnsoticată cu cancer am fost tristă. Îmi amintesc că mi-am spus că „probabil a avut ghinion, dar eu voi fi bine!”, a povestit ea potrivit People, adăugând: „Care ar fi fost șansele ca amândouă să fim diagnosticate cu aceeași boală la un interval de o săptămână?”

Rihannon, care locuiește în Cheltenham, Anglia, însă, nu doar că a primit același diagnostic, dar boala era într-un stadiu mai avansat. Mai exact, medicii i-au descoperit peste 20 de tumori în ficat și în plămâni, fapt pentru care a fost nevoită să înceapă imediat ședințele de chimioterapie și alte tratamente, în încercarea de a opri extinderea cancerului. 

Doi ani mai târziu, Rihannon continuă tratamentul împotriva cancerului, iar mama ei a fost declarată vindecată: „Am trăit un amalgam de emoții, dar sunt foarte puternică și pozitivă”, a mai declarat tânăra, într-un interviu la BBC, mărturisind că această gândire pozitivă a ajutat-o să depășească această perioadă.

„Când te gândești că poți să lupți cu boala, că poți să treci prin ea, corpul răspunde în aceeași manieră. Iar corpul meu, slavă Domnului, are un răspuns pozitiv de mai bine de doi ani, am avut numeroase tumori care au scăzut în dimensiune”, a povestit femeia.

Chiar dacă este foarte optimistă, ea a descris chimioterapia, radiațiile și operația ca fiind brutale. Tocmai de aceea, speră ca oamenii de știință să descopere alte tratamente, unele mai blânde.

„Cercetarea mă ajută să sper, să merg mai departe. Îmi doresc ca specialiștii să descopere alte terapii care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer. Este vital”, a mai spus ea, potrivit sursei citate.

Taxă de intrare în Veneția, din 25 aprilie. Zilele în care poate fi vizitată gratis

Veneția a introdus o taxă de intrare, începând din 25 aprilie. Dar taxa se aplică doar în anumite zile, iar anumite categorii de turiști pot fi exceptați de la plata sa, scrie evz.ro.

Reprezentanții unui foarte celebru oraş – Veneția – s-au gândit să mai domolească din fluxul de vizitatori prin introducerea unei taxe de intrare.

Valoarea acesteia va fi de 5 euro pentru turiști și se va aplica în weekenduri, începând cu 25 aprilie.

Măsura își propune să mai reducă aglomerația în oraș și va fi aplicată până la jumătatea lunii iulie.

Mai exact, taxa se aplică în 29 de zile specifice, între 25 aprilie și 14 iulie, respectiv 25-30 aprilie, 1-5, 11, 12, 18, 19, 25 și 26 mai, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 iunie și 6, 7, 13 și 14 iulie. Astfel, că în cazul în care veți evita aceste zile veți putea să faceți o mică economie.

Dar, evitarea zilelor cu taxă nu este singura posibilitate aflată la dispoziția vizitatorilor de a nu o plăti. Cum taxa este obligatorie pentru toți turiștii care intră în acest oraş între orele 8:30 și 16:00, cu orice fel de mijloc de transport (tren, feribot etc.), în zilele arătate, planificarea sosirii în Veneția în alt interval orar decât cel menționat este o a doua modalitate de a vă aduce o mică economiei în bugetul de vacanță.

De asemenea, taxa de intrare nu se va plăti de către turiștii care înnoptează în hoteluri din Veneția.

Practic, oficialii orașului Veneția și-au propus să descurajeze un pic turismul de tip „hit and run” în anumite zile, când numărul de vizitatori este foarte mare.

Cei care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 50 și 300 de euro, potrivit Mediafax.

Descoperire macabră în România! Schelete umane, inclusiv unul de copil, găsite în curtea unui spital din Vaslui

O descoperire macabră a fost făcută în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui, acolo unde 13 schelete au fost găsite ca urmare a unor săpături de excavare, scrie evz.ro.

Anchetatorii consideră inițial că spitalul ar fi fost edificat peste un cimitir vechi și există indicii concludente că nu este vorba despre o groapă comună.

Schelete umane găsite în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui

Conform autorităților de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, au fost identificate 13 schelete, dintre care 12 aparțin adulților și unuia unui copil.

În acest moment, săpătura de supraveghere s-a transformat într-o săpătură preventivă, pe cale de consecinţă, ne vom organiza în aşa fel încât să facem această lucrare pentru a putea descărca arheologic zona.

Se pare că sunt două nivele de înhumare, unul contemporan şi unul de tip medieval, însă toate aceste lucruri se pot spune doar după ce se vor face analizele specifice, ca să ne putem da seama exact din ce perioadă sunt”, a transmis directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu.

El subliniază că nu există niciun indiciu că ar fi vorba despre o groapă comună. Scheletele sunt aranjate într-un mod specific, existând urme ale unor sicrie.

Procesul de construcție a fost suspendat pe termen nelimitat pentru a permite desfășurarea activităților de descărcare arheologică. Pentru a asigura o cercetare precisă, specialiștii intenționează să folosească scanările magnetometrice.

Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, într-o primă etapă, constructorul care efectua lucrările de excavare în zonă a raportat descoperirea unui schelet uman, iar ulterior au fost găsite și alte schelete.

În urma acestor evenimente, poliția a inițiat o anchetă, iar un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis, potrivit Agerpres.

Lucrările de la Spitalul nr. 2 Vaslui urmează să se construiască două corpuri noi de clădiri, pentru secțiile Psihiatrie și Boli Infecțioase.

Târg de Crăciun și atmosferă de basm! Până pe 8 ianuarie, trăiește magia Sărbătorilor alături de cei dragi la Castel Mimi!
Articolul anterior
Doi soți din Anenii-Noi au fost găsiți strangulați
Articolul următor