Violenţe în Franța după moartea unui tânăr ucis de un poliţist

Confruntările au continuat în noaptea de marţi spre miercuri la Nanterre, în suburbiile de vest ale Parisului, după moartea unui şofer de 17 ani ucis din cauza refuzului de a se conforma solicitării venite din partea unui ofiţer de poliţie, care a fost plasat în arest, informează AFP.

Tragedia s-a petrecut marţi dimineaţă. Iniţial, surse din poliţie au susţinut că un vehicul a lovit doi motociclişti ai poliţiei. Însă un filmuleţ care circulă pe reţelele de socializare, autentificat de AFP, a arătat că unul dintre cei doi poliţişti l-a ţinut pe şofer sub ameninţarea armei, apoi a tras de la mică distanţă când maşina a repornit. În videoclip se poate auzi „o să fii împuşcat în cap”, fără a fi clar cine a rostit această propoziţie. Maşina şi-a încheiat cursa la câteva zeci de metri mai departe, într-un stâlp, transmite Agerpres.ro.

Naël M, în vârstă de 17 ani, a murit la scurt timp după ce a fost lovit în piept.

Moartea adolescentului şi circumstanţele sale au stârnit emoţie şi furie în Nanterre. La începutul serii au izbucnit tensiuni între locuitori şi forţele de ordine, au remarcat jurnaliştii AFP.

Au fost arestate 15 persoane, potrivit unui bilanţ al poliţiei din jurul orei 01:00 (23:00 GMT).

Prefectura Departamentului Hauts-de-Seine, a cărui capitală este Nanterre, a raportat „mişcări sporadice” în mai multe districte.

Deşi poliţia a asigurat că situaţia este sub control, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, tensiunile au continuat, extinzându-se şi în alte municipalităţi din suburbiile de nord ale regiunii Parisului. Aceeaşi sursă a raportat „incidente foarte sporadice” în oraşele Asnieres, Colombes, Suresnes, Aubervilliers, Clichy-sous-Bois şi Mantes-la-Jolie.

După moartea lui Naël M a fost deschisă o anchetă pentru refuz de a se conforma şi tentativă de omor voluntar asupra unei persoane care deţine autoritate publică. O altă anchetă, deschisă pentru ucidere intenţionată de către o persoană care deţine autoritate publică, a fost încredinţată Inspectoratului general al poliţiei naţionale. Poliţistul, în vârstă de 38 de ani suspectat de împuşcătura mortală, a fost plasat în arest.

Primarul din Nanterre, Patrick Jarry, s-a declarat „şocat” de videoclipul dramei.

„Pedeapsa cu moartea nu mai există în Franţa. Niciun poliţist nu are dreptul de a ucide decât în caz de autoapărare”, a scris pe Twitter liderului stângii radicale La France insoumise, Jean-Luc Melenchon, care a apreciat că poliţia ar trebui „restructurată în întregime”. Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a vorbit despre „imagini extrem de şocante”. „Fie ca o justiţie demnă de acest nume să onoreze memoria acestui copil”, a scris actorul francez Omar Sy pe Twitter.

În 2022 au fost înregistrate 13 decese în urma refuzurilor de a se conforma în timpul controalelor rutiere, ceea ce reprezintă un record.

Atac cu rachete în Kramatorsk: Cel puțin trei morți și 22 de răniți
Articolul anterior
Influencerii moldoveni, sub lupa Fiscului. Cele două modalități de achitare a impozitelor
Articolul următor