În amintirea lui Viorel Mardare! Mărturisirile regizorului despre lupta cu boala crâncenă

Regizorul moldovean Viorel Mardare a pierdut lupta cu cancerul în luna martie 2019, la vârsta de doar 37 de ani. După trecerea în neființă a talentatului regizor, pagina sa de socializare, de pe facebook, Viorel Posmotrel, a devenit un colțișor de amintiri prețioase în memoria tânărului cineast.

separator

Într-un interviu realizat de către echipa de la Tv8.md, la câteva luni de la aflarea diagnosticului, Viorel mărturisea, răpus de boala cumplită, dar totodată cu un suflet atât de senin:

,,– Ziua în care ai aflat că ești bolnav, ți-o amintești?
– Mi-o amintesc (zâmbește sarcastic). Era o zi frumoasă de vară, eram la o clinică din Germania, am plecat într-acolo cu domnul Sergiu Prodan pentru a obține un diagnostic, și diagnosticul a venit cam târziu, pentru că primul lucru pe care l-au făcut nemții a fost să mă izoleze în carantină presupunând că am tuberculoză”.

,,Și atunci eram într-atât de prost, încât mă rugam să n-am cumva tuberculoză (zâmbește) – atât de strașnică părea această boală tratabilă. Și m-au izolat într-atâta, că Sergiu Prodan trebuia să intre să mă viziteze îmbrăcat ca un cosmonaut, ca în filmele science fiction, când apar extratereștrii pe pământ și oamenii de știință merg echipați să-i verifice, într-un fel de semiscafandru – într-atât de eficient, într-atât de serios se luptă în Germania cu tuberculoza. După două zile au descoperit că nu o am. Am mai așteptat câteva zile diagnosticul final, pentru ca „într-o bună zi”, ziua despre care vorbim, să intre Sergiu Prodan împreună cu doi doctori în salonul în care eram… Domnul Prodan avea ochii plânși. Atunci mi-a fost clar care este diagnosticul (zâmbește).
Evident, primul lucru pe care-l faci este să te superi pe Univers, să te întrebi: De ce eu? După care te calmezi puțin și începi să analizezi cam ce-ai făcut ca să ajungi la asta…
Eu cred că boala asta este o loterie, doar că eu am cumpărat cam multe bilete ca să particip la dânsa.
– Te-ai supărat pe el? Pe Bojica, așa cum obișnuiești tu să-i spui?
– Eu l-am supărat de mult mai multe ori.
– De ce crezi că ți-a trimis această lecție?
– Nu pot decât să sper că este una dintre lecțiile când profesorul își dojenește elevul favorit. Pentru că până acum Bojica a fost prea bun cu mine și cred că m-am cam relaxat. Și precum un profesor la școală îi dojenește mai cu seamă și este mai dur cu elevii la care ține, sper că este un caz similar, că-i cam aceeași…
– Ce te-a învățat această boală?
– M-a învățat că toate lucrurile trebuiesc făcute aici și acum, că nu ai dreptul să amâni nimic, că n-ai dreptul să spui că las că oi face la anul. Acest „la anul” s-ar putea să nu vină niciodată. Și nu-i vorba doar de proiecte mari, grandioase, planuri pe viitor. E vorba de chestii micuțe: să spui cuiva „Te iubesc”, să spui „Mulțumesc”. Apropo, nu voi ezita acum să mulțumesc familiei, prietenilor, prietenilor virtuali, necunoscuților, tuturor oamenilor care m-au ajutat pe mine – din păcate n-am avut încă posibilitatea să mulțumesc tuturor. N-am cuvinte pur și simplu să exprim recunoștința față de toată lumea, lume neașteptată câteodată, oameni la care nu te-ai fi gândit vreodată că ar putea fi într-atât de omenoși: Vă mulțumesc tuturor, și în afară de „Mulțumesc” nu mai am nimic, nu știu ce aș putea să Vă ofer. Un simplu „MULȚUMESC”, dar eu cred că aceste mulțumescuri spuse la timpul potrivit este una din lecțiile pe care le-am învățat de la această boală.
– Ai avut vreun moment în care ai spus: „Ok, asta e!”, adică un moment în care ai zis că nu vrei să lupți?
– Imediat ce am aflat diagnosticul, revenind în Moldova, în aeroportul din Frankfurt, trecând pe lângă un duty-free cu birotică, m-am oprit să mă uit la carnețele – îmi plac carnetele. Și mi-am ales un carnet să-l cumpăr, la care la un moment dat m-am gândit că: „Da ce-ți mai trebuie ție carnetul ista, că oricum… (pauză lungă) mai ai carnete (zâmbește) nefolosite… După care mi-am dat seama că gândurile ăstea trebuie alungate cât mai des. Într-o zi, Sergiu Prodan mi-a zis un lucru foarte prețios, că nu trebuie să vrei să nu mori, da trebuie să vrei să trăiești, și cred că ăsta e cel mai important lucru care trebuie gândit permanent – trebuie să vrei să trăiești.
– Erai pregătit pentru noua ta coafură?
– La-la la-la la-la-la, noua ta coafură (netezește capul chel). Înainte de prima chimioterapie domnul doctor m-a întrebat dacă nu mă tem c-o să-mi cadă părul. La care eu i-am răspuns că mă tem mai tare c-o să-mi cadă plămânii sau rinichii, da cu părul se rezolvă. Am purtat toată viața coafuri lungi, dar parcă încep să mă obișnuiesc cu noua mea coafură, deși-i cam frig, foarte frig la cap, și eu sincer, băieți, nu vă înțeleg cum de rezistați, ăștia cu coafuri scurte, cum de rezistați în clima noastră nemiloasă, iarna.
– Suntem siguri că o să fii sănătos. Îți imaginezi acest moment? Ai vreo frază pregătită pentru bojica?
– Va fi discuția noastră privată…”

Viorel Mardare a absolvit Facultatea de Jurnalism la USM și Regie Film la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. El a realizat numeroase spoturi publicitare și sociale, contribuind la promovarea imaginii țării noastre în lume.

Cod Galben de vânt în toată țara! Cât de frig va fi astăzi

Meteorologii au emis pentru astăzi un avertisment cod galben de vânt în toată țara. Avertizarea întră în vigoare la ora 10:00 și va fi valabilă până mâine, 28 aprilie.

Pe arii extinse se prevăd intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

Și temperatura aerului va fi destul de rece astăzi. Vor fi cel mult 11 grade în timpul zilei, iar cerul va fi parțial noros.

Cu ce a impresionat jurații de la ”Chefi la cuțite” un tânăr din R. Moldova

Alexei Buga, un tânăr de 21 de ani din Republica Moldova, a reușit să obțină trei cuțite la emisiunea „Chefi de cuțite”. Tânărul este ajutor de bucătar și a preparat pentru cei trei chefi tortul Medovik. Astfel, acesta a reușit să treacă în etapa următoare, scrie diez.md.

Alexei este student la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, iar prestația acestuia poate fi urmărită în videoclipul de mai jos.

Pe 1 iunie, țara noastră va găzdui summitul Comunității Politice Europene. 50 de șefi de state și de guverne vor veni în Moldova

Pe 1 iunie, țara noastră va fi gazda summitului Comunității Politice Europene. Pentru prima dată, Republica Moldova va găzdui aproximativ 50 de șefi de state și de guverne din Europa și oficiali ai Uniunii Europene anunță Prima Sursă guvernamentală.

Comunitatea Politică Europeană este un for înființat anul trecut, unde liderii europeni discută soluții la cele mai urgente probleme ale Europei, precum sunt securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Mesajul Maiei Sandu cu această ocazie:

”Stimați cetățeni, Moldova capătă respectul a tot mai multe țări ale lumii și este tratată ca partener egal. Evenimentul istoric care se va desfășura în țara noastră pe 1 iunie așează Moldova la masa de discuții a statelor europene, un loc pe care l-au câștigat pe merit cetățenii noștri.

Pe 1 iunie, țara noastră va fi gazda summitului Comunității Politice Europene, un moment simbolic care reprezintă atât o recunoaștere internațională pentru țara noastră, cât și o responsabilitate imensă.

Comunitatea Politică Europeană este un for înființat anul trecut, unde liderii europeni discută soluții la cele mai urgente probleme ale Europei, precum sunt securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

La 1 iunie, în satul Bulboaca, în cadrul complexului vitivinicol Castel Mimi, țara noastră va avea onoarea, pentru prima dată, să găzduiască aproximativ 50 de șefi de state și de guverne din Europa și oficiali ai Uniunii Europene.

Vom pune în dezbatere chestiuni vitale legate de război și pace, de viitorul Europei – de viitorul celor 750 de milioane de oameni ce muncesc pe continentul european. Adică, și de viitorul Republicii Moldova, ca stat european ce și-a ales drumul său ferm în UE.

Pentru acest obiectiv muncim. Vrem să fim parte integrantă a pieței europene, să vindem tot mai multe produse moldovenești în țările UE, să ne conectăm în rețeaua de transport europeană, așa încât moldovenii să poată călători mai ușor, mai ieftin și mai repede. Dorim să contribuim la o Europă mai bine conectată și mai stabilă.

Vrem să demonstrăm că suntem un partener de încredere, gata să contribuie activ la consolidarea unității și securității pe continentul european.

Pentru noi, cetățenii Republicii Moldova, summitul are o semnificație majoră.

Este o recunoaștere internațională, și o oportunitate de a întări legăturile noastre cu țările europene – cu lumea liberă.

Este și un mesaj foarte clar că Moldova nu este singură.

Prezența celor 50 de lideri europeni la Bulboaca spune răspicat că Moldova are prieteni numeroși și puternici, care ne susțin în dorința noastră de a menține pacea și stabilitatea – acasă, în regiune și pe tot continentul european.

În aceste vremuri dificile, când Rusia continuă să ducă un război inuman împotriva Ucrainei, sprijinul diplomatic oferit de acest eveniment este de neprețuit. Țările europene nu vor abandona Republica Moldova în nicio circumstanță. Pacea și democrația în țara noastră vor fi protejate. 

Acest eveniment este important și pentru parcursul european al Republicii Moldova. Liderii statelor membre vor fi aici, și ne vor cunoaște mai bine. 

Pentru noi este un prilej să arătăm că suntem un popor pașnic, muncitor și demn, alineat la valorile europene.

Este meritul vostru, al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, de acasă și din diasporă, că Europa va veni la noi acasă. 

Acest summit oferă o oportunitate de excepție pentru a ne afirma angajamentul neechivoc față de reformele pe care le realizăm pentru a deveni – în viitorul apropiat– o țară membră a Uniunii Europene.

Astfel, summitul reprezintă o investiție în viitorul Moldovei.

Toate instituțiile statului, la toate nivelurile, înțeleg valoarea acestui eveniment. Succesul și mândria noastră, a moldovenilor, în urma summitului depinde de contribuția fiecăruia dintre noi, a tuturor. Întreaga lume va avea ocazia să ne vadă așa cum suntem: omenoși, deschiși la suflet, dar principiali față de valorile în care credem, liberi în gândire și respectuoși față de cei din jur, disciplinați și încrezători în viitorul țării noastre. Vom arăta că în momentele cheie ale istoriei noastre știm să fim uniți și curajoși. 

Avem de ce să fim mândri că suntem gazda acestei reuniuni istorice. La Paris, la Viena, la Varșovia și la Roma, în toate capitalele, se va discuta în curând despre Republica Moldova. 

Bulboaca va deveni localitatea moldovenească ce a găzduit 50 de președinți și prim-miniștri europeni. Dintr-o zonă gri și necunoscută multora, Moldova va deveni pe 1 iunie centrul Europei. Să ne implicăm cu toții pentru a arăta că Republica Moldova este un stat democratic, solid, responsabil și dedicat integrării europene. Că Moldova este o țară frumoasă. Și că Uniunea Europeană va fi mai bogată cu Moldova parte din ea.

Aceste lucruri le vom spune răspicat și pe 21 mai la Adunarea Moldova Europeană, când toți cetățenii, adunați în Piața Marii Adunări Naționale, își vor arăta sprijinul pentru calea europeană aleasă de țara noastră și pentru un viitor european al copiilor noștri. 

Aceste lucruri le vom spune ferm și încrezători pe 1 iunie tuturor președinților, prim-miniștrilor prezenți în țara noastră. 

Moldova are voința și capacitatea să devină un stat puternic, egal printre țările lumii, o țară care știe să apere valorile europene, să participe la asigurarea securității în regiune și să întărească întreaga Uniune Europeană. 

Moldovenii sunt auziți și respectați. Suntem mândri de locurile în care ne-am născut și vrem să facem parte din familia europeană. Moldova se ridică și toată lumea va vedea acest lucru.”, spune președintele.

Un tânăr moldovean, care studia în Franța, a fost ucis în căminul în care locuia
Articolul anterior
Un milion de papuci de plastic și periuțe de dinți pe litoralul unei insule turistice
Articolul următor