Viorica Dumbrăveanu a rostit un discurs la cea de-a 73-a Adunare Mondială a Sănătății

Începând cu 9 noiembrie curent, este reluată cea de-a 73-a Adunare Mondială a Sănătății, în format de videoconferință, la care participă toate țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății. Evenimentul este axat pe analiza eforturilor țărilor membre privind controlul și prevenirea răspândirii infecției COVID-19, dar și consolidarea solidarității globale în lupta cu această pandemie, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

separator

În cadrul ședințelor, statele membre discută capacitatea acestora de a răspunde la urgențele în sănătate publică, strategia globală și planul de acțiune privind sănătatea publică, asistență medicală primară, inovarea și proprietatea intelectuală, planul global de acțiune pentru imunizare, proiectul de strategie globală privind sănătatea digitală, precum și recrutarea internațională a personalului medical.

Totodată, sunt abordate acțiunile întreprinse și viitoare ce țin de prevenirea și eradicarea bolilor precum tuberculoza, poliomielita, epilepsia, tulburările de vedere, cancerul de col uterin etc.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a avut o intervenție în cadrul Adunării privind implementarea Regulamentului Sanitar Internațional în cadrul sistemului de supraveghere a sănătății publice în Republica Moldova:

„Intrarea în vigoare a Regulamentului Sanitar Internaţional (RSI), reprezintă o etapă importantă în consolidarea sănătății publice pentru statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății. Republica Moldova a fost printre primele țări care a aprobat un plan interministerial pentru implementarea RSI cu o repartizare clară a responsabilităților instituțiilor implicate în răspunsul la situațiile de urgență în sănătate publică. În conformitate cu recomandările OMS, au fost identificate direcții strategice pe termen mediu și lung pentru a consolida răspunsul și gestionarea situațiilor de urgență, inclusiv: revizuirea și îmbunătățirea legislației naționale; elaborarea și implementarea planului de pregătire și răspuns; consolidarea resurselor umane; consolidarea sistemului de supraveghere a bolilor transmisibile și a situațiilor de criză în sănătate publică. Pandemia COVID-19 a demonstrat încă o dată necesitatea unei abordări multisectoriale pentru fortificarea securității naționale și globale în sănătatea publică”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

Adunarea Mondială a Sănătății este structura decidentă supremă pentru Organizația Mondială a Sănătății şi reunește anual, reprezentanți de nivel înalt din cele 194 de state membre ale organizației.

Colaborarea dintre Organizația Mondială a Sănătății şi Republica Moldova este reglementată prin Acordul de Bază semnat între Guvernul Republicii Moldova şi Biroul Regional pentru Europa al OMS la 21 iulie 1994, OMS este unul dintre principalii partenerii internaționali strategici ce acordă suport sistemului național de sănătate.

Caz șocant la Torino: Un bărbat şi-a împuşcat toată familia, inclusiv câinele, iar apoi şi-a luat viaţa
Articolul anterior
915 cazuri noi de Covid-19, confirmate în ultimele 24 de ore
Articolul următor
Alte articole interesante