Vitali Kliciko: Trei milioane de oameni riscă să înghețe de frig la iarnă. Rusia vrea o Ucraină fără ucraineni

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, s-a mai găsit în situații dificile pe vremea când lupta la categoria grea, dar acum este în bătălia vieții lui în timp ce se pregătește să îndure gerul iernii sub atacurile Rusiei.

Kliciko: Trei milioane de oameni riscă să înghețe de frig la iarnă

Rusia „vrea o Ucraina fără ucraineni”, a spus Kliciko într-un interviu pentru Politico din primăria capitalei Ucrainei, precizând că cetățenii ucraineni trebuie să reziste. „Vor să ne înghețe, să ne distrugă electricitatea, căldura, generatoarele”, transmite Digi24.ro.

„Fac tot ce pot ca să îi alunge pe ucraineni, dar acestea sunt casele noastre, orașele noastre și nu vrem să plecăm”, a adăugat Kliciko.

Bombardamentele Rusiei au reaprins temerile că vor avea loc noi valuri de refugiați care vor încerca să scape de război și să ajungă în vestul Europei și în statele membre UE, dar Kliciko a insistat că moralul locuitorilor Kievului este încă unul ridicat.

Însă, primarul capitalei Ucrainei a subliniat nevoia „imediată” pentru noi sisteme de apărare antiaeriană, inclusiv baterii Patriot din Statele Unite.

Problema evacuării în masă a locuitorilor Kievului dacă orașul rămâne complet fără electricitate

Mai mulți oficiali ucraineni, inclusiv Kliciko și Roman Tkaciuk – directorul de securitate al guvernului municipal din Kiev, au spus în prima parte a lunii că s-ar putea ajunge în situația în care va fi necesară evacuarea în masă a locuitorilor Kievului dacă penele de curent vor afecta întreg orașul.

Între timp, oficialii ucraineni au revenit asupra declarațiilor, Kliciko precizând că în cel mai rău caz, dacă Kievul rămâne fără încălzire din cauza bombardamentelor rusești asupra rețelei electrice și „dacă nu putem să livrăm apă și electricitate, îi voi ruga pe oameni să ia în considerare posibilitatea de a se muta în casele din satele și cartierele din jurul Kievului, acolo unde vor putea avea apă și căldură”.

Kliciko și-a prezentat planurile pentru iarnă din biroul său aflat la nouă etaje deasupra bulevardului principal al Kievului, Hreșciatik, acolo unde acum opt ani s-a alăturat așa-ziselor proteste Maidan care au dus la înlăturarea lui Viktor Ianukovici de la putere. „Era o lume diferită”, a remarcat Kliciko.

Kievul a pregătit mii de centre – cele mai multe în școli și grădinițe – pentru a-i pregăti pe locuitori pentru cel mai rău scenariu. Centrele sunt echipate cu sobe cu lemne și generatoare, unele școli fiind selectate pentru că au surse de căldură separate.

Alimente, apă și provizii medicale au fost și ele puse deoparte. Orașul a pierdut deja jumătate din capacitatea sa de energie după atacurile rusești cu rachete, iar unele cartiere trebuie să îndure pene de curent programate din timp pentru a reduce consumul.

Cele mai multe zone din oraș s-au cufundat în beznă după ce autoritățile au decis să stingă luminile stradale.

Ucraina are nevoie de sisteme de apărare antiaeriană. „Am fi foarte fericiți” să primim sisteme Patriot

Kliciko a spus că Kievul are nevoie de generatoare, saci de dormit, haine călduroase și saltele din partea aliaților săi occidentali. Dar, mai presus de toate, Ucraina are nevoie de sisteme de apărare antiaeriană pentru a opri atacurile rusești cu rachete și drone.

„Trebuie să protejăm cerul de deasupra capetelor noastre”, a spus Kliciko, care a descris strategia Rusiei de a lua la țintă rețeaua electrică drept un act terorist. În Kiev, bombardamentele au afectat și centrul istoric „din apropierea principalei noastre universități și a locurilor de joacă ale grădinițelor”.

Potrivit lui Kliciko, obiectivul Rusiei este de a-i face pe oameni „să intre în depresie și să fugă. Și știți ce este interesant? Nimeni nu pleacă. Nu își ating obiectivele. După atacurile cu rachete, oamenii nu sunt depresivi, sunt nervoși și pregătiți să lupte.”

O femeie a provocat moartea bebelușului ei de o lună după ce l-a legănat prea tare. Ea a fost condamnată la 6 ani și 8 luni de închisoare

Deși intenția ei a fost pur și simplu să-și pună bebelușul în vârstă de numai o lună la somn, o femeie de circa 40 de ani din orașul italian Verona (Veneto) a provocat moartea nou-născutului după ce l-a legănat prea tare, informează ziarul italian Corriere della Sera.

Mamă a alți doi copii, femeia a fost condamnată definitiv de Curtea de Casație din Italia, în cursul zilei de marți, 6 decembrie 2022, la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru „omor din culpă”.

Drama familiei de italieni a început însă la data de 27 septembrie 2017, când femeia, a cărei identitate nu a fost făcută publică pentru a proteja dreptul la viață privată a celorlalți doi copii, a decis să adoarmă bebelușul de o lună legănându-l insistent.

Potrivit investigațiilor făcute de medicii legiști însă, femeia l-a legănat pe micuțul Nicola atât de puternic, „cu prea multă energie” și „mișcări viguroase”, încât i-a provocat traume fizice iremediabile.

Bebelușul a început astfel să respire tot mai greu, iar când mama lui a observat acest lucru, a sunat imediat la 118 pentru a cere ajutor medical.

Copilul a ajuns apoi să fie internat în spital, la Terapie Intensivă, unde a stat în comă timp de 10 luni de zile, luptându-se între viață și moarte până când, la data de 21 iulie 2018, inima sa a încetat să mai bată.

Autoritățile au deschis imediat o anchetă și procurorul care a condus investigațiile a dat ordin să fie efectuată autopsia asupra trupului neînsuflețit, medicul legist constatând astfel că tocmai acel legănat al mamei sale a dus la moartea micuțului.

Mama italiancă a fost trimisă în judecată și a fost condamnată, în primă instanță, la 7 ani de închisoare.

După primul apel din partea avocatului ei, Massimo Ruffo, ea a primit o reducere de 4 luni, pedeapsa devenind așadar de 6 ani și 8 luni de detenție.

Avocatul a făcut apoi recurs și la Curtea de Casație ai cărei judecători au confirmat, marți, pedeapsa primită după apel.

În jurul orei 12:00 de ieri, 7 decembrie 2022, când ceilalți doi copii erau la școală încă și nu puteau fi martori la această scenă, carabinierii au fost nevoiți să o ridice pe femeie din locuința ei, unde se afla împreună cu soțul.

Acesta din urmă, în vârstă de circa 40 de ani și el, s-a arătat foarte revoltat de decizia judecătorilor, considerând că soția lui nu a greșit cu nimic și nu a avut niciodată intenția să omoare copilului.

„Asta este o nedreptate, ea nu e vinovată. Nu ar fi făcut rău niciodată copilului, niciunul din nu i-am făcut rău”, a declarat el.

sursa

Autocar cu moldoveni controlat timp de 10 ore de polițiști în Austria. Sute de kilograme de alimente și sute de litri de băuturi alcoolice, confiscate

Un autocar care se îndrepta spre Franța a fost supus unui control, la intrare în Austria dinspre Ungaria, care a durat 10 ore și în urma căruia polițiștii austrieci au confiscat cantități uriașe de alimente și băuturi alcoolice.

Potrivit ziarului austriac Kronen Zeitung, autocarul a fost oprit de forțele de ordine în localitate de frontieră Nickelsdorf, din Austria, iar la bordul său se aflau doi șoferi și 20 de pasageri, toți venind din Chișinău, Republica Moldova și îndreptându-se spre Paris, Franța.

„În timp ce pasagerii aveau cu ei cantități mai mici de mâncare și alcool, „proviziile” șoferilor erau semnificativ mai mari. În cele din urmă, inspecția a durat 10 ore”, precizează sursa citată.

Foarte probabil fiind vorba de pachete puse de rudele din Moldova pentru cei plecați la muncă peste hotare, polițiștii au găsit astfel în habitaclul autocarului și în portbagaj, precum și în cabina de dormit a șoferilor, 270 de kilograme de carne, 7 kilograme de ouă, 63 de kilograme de brânză, 8 de fasole, 66 de kilograme de struguri și 50 de kilograme de mere.

De asemenea, au mai fost găsiți și 408 litri de băuturi alcoolice de diferite tipuri, printre care și 100 de litri de țuică, 36 de sticle de spumant și 12 litri de vodcă.

Totodată, polițiștii de frontieră din Austria au mai constatat în autocar și prezența a unei mobile de bucătărie, patru ferestre, patru anvelope de iarnă și o saltea de dormit.

„Potrivit autorităților, deoarece mărfurile nu au fost declarate la frontiera externa a UE din România, acesta a fost considerat un caz clasic de contrabandă”, mai scrie ziarul austriac.

Bunurile au fost confiscate, iar toate alimentele perisabile au fost distruse. Mobila de bucătărie și băuturile alcoolice, în schimb, au fost returnate șoferilor, dar numai după ce au plătit taxele vamale aferente.

Cetățenii au primit primele facturi compensate. Care sunt reacțiile la sumele colosale

Oamenii au primit primele facturi compensate pentru consumul de gaze naturale, pentru luna noiembrie. În timp ce unii sunt mulţumiţi de gradul de vulnerabilitate în care au fost incluşi şi de ajutorul la factură pe care l-au primit, alţii – nu.

Nu ai primit factura la gaz mai mult de o lună? Iată ce poți face | Social  | UNIMEDIA

Mihail Amariei din satul Hogineşti, raionul Călăraşi povesteşte că locuieşte în casă doar cu soţia sa. El sune că a folosit gazul doar pentru a face mâncare sau pentru a încălzi apa caldă, însă factura pe care a primit-o, chiar dacă este compensată, este de cel puţin patru ori mai mare decât anul trecut, transmite publika.md.

„Mi-a venit 263 de lei de lei, dar am plătit 108 lei.
reporter: În ce categorie de vulnerabilitate sunteţi?
– Da eu ştiu! Ştii cât plăteam în alţi ani numai baia şi pentru mâncare? 50 -60 de lei, niciodată mai mult”, ne-a spus Mihail Amariei. 

O altă locuitoare a satului Hogineşti, raionul Călăraşi, ne-a mărturisit că locuieşte într-o casă împreună cu soţul şi doi copiii. Pentru a avea o factură mai mică au încălzit doar primul etaj al locuinţei. Chiar şi aşa, consumul şi, respectiv, preţul pe care trebuie să-l achite va fi destul de mare. 

„Am avut în jur la 180 de cuburi.  Copiii pleacă la şcoală, soţul la lucru, eu rămân cu copilul mic la primul etaj, iar pe al doilea îl închidem.  Anii trecuţi tot aşa consum aveam, dar era cu 4 lei şi era mult mai ieftin”, ne-a spus femeia. 

Alţi consumatori spun că sunt mulţumiţi de mărimea compensaţiei pe care au primit-o, iar unii chiar nu s-au înregistrat deloc pe compensatii.gov.md. 

„Am primit ieri factura, m-am uitat şi mi-a plăcut ceea ce am văzut. Eu de gaz mă folosesc doar pentru plită, facem mâncare.  Am avut 14 cuburi, dar am economisit, să nu credeţi că aşa. Este bună scutirea asta care mi-a dat-o, în alţi ani tot cam atâta plăteam”, ne-a comunicat o altă femeie. 

Premierul Natalia Gavriliţa şi ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, au declarat, vineri, că încă nu au primit factura pentru gaz. Gavriliţa a declarat că familia ei a refuzat să primească compensaţii. Ministrul Justiţiei însă a refuzat însă să spună ferm dacă s-a înregistrat pentru a primi compensaţii sau nu.

„Nu am primit, dar eu, de exemplu, fac economii. Acum am închis căldura de tot, pentru că e acceptabil în casă având în vedere cum este temperatura”, a declarat Sergiu Litvinenco. 

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunţat că unii consumatori vor primi cu întârziere compensațiile în facturile pentru gaz, pentru luna noiembrie. Se întâmplă pentru că au fost identificate cazuri când gradul de vulnerabilitate socială a unora dintrei ei, indicat în facturi, diferă de statutul stabilit de Guvern prin intermediul platformei www.compensatii.gov.md. Ceban a mai precizat că erorile financiare vor fi înregistrate ca plată în avans, iar recalcularea lor se va regăsi în factura pentru luna decembrie, care va fi expediată consumatorilor la începutul lunii ianuarie. 

Viceprim-ministrul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu: Semnăturile digitale ale moldovenilor nu sunt recunoscute în UE
Articolul anterior
În Republica Moldova există o foarte mare insuficiență de specialiști IT
Articolul următor