Vlad Filat se relaxează în beciul părinților de la Lăpușna: ”Hai noroc! Am dat cep la butoi!”

Vlad Filat, fostul prim-ministru de țară și fondatorul PLDM, care a stat patru ani după gratii fiind acuzat de trafic de influență și corupere activă, a devenit tot mai activ în ultimul timp pe rețelele de socializare. Acum o zi, fostul premier anunța că a efectuat o vizită în România, unde a avut o întrevedere cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, tot el președintele PSD, scrie realitatea.md.

Astăzi însă Filat anunță că se află în satul de baștină. La Lăpușna, raionul Hîncești, fostul premier s-a fotografiat în beciul părinților.

„Hai noroc! Am dat cep la butoi. Cabernet 2022. Cel mai bun vin din lume, pentru că este produs de mama și papicu”, scrie pe Facebook.

Mii de oameni au dat like postării. Unii internauți i-au urat sănătate, alții însă au întrebat dacă este bun vinul.

„Oricâte lumi ai culmina, faime, averi… Când ești în beci la tata, realizezi adevărata bogăție și puritate”.

„Un bătrân gospodar! Bune butoaie adevărate de lemn cu cercuri de fier”.

„O fi bun?”.

„Se poate de gustat?”.

Amintim că Vlad Filat, fostul prim-ministru de țară și fondatorul PLDM, va primi 7.500 de euro drept „prejudiciu moral” din partea statului Republica Moldova, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat încălcarea drepturilor său la un proces echitabil. Filat s-a plâns la CEDO că audierile nu au fost publice și că instanțele naționale nu au luat măsuri pentru a asigura prezența martorilor avocaților săi, cerând, de fapt, despăgubiri în valoare de 30.000 de euro și acoperirea cheltuielilor de judecată în valoare de 8.400 de euro.

Pe data de 15 octombrie 2015, el a fost reținut, după ce i s-a ridicat imunitatea parlamentară. Un an mai târziu, după un proces de opt luni, a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, în baza autodenunțului făcut de fugarul Ilan Șor, precum că i-ar fi dat mită 250 de milioane de dolari, o parte de la BEM. În 2019, adică după 4 ani de detenție, pedeapsa i-a fost redusă, fiind eliberat.

Gripă aviară detectată în Moldova. Exportul de produse, interzis la frontieră

Autoritățile ucrainene anunță că au interzis importul în regiunea Dnepropetrovsk a cărnii de pasăre și a ouălor din Republica Moldova și Chile.

Puicuțe ouătoare Agroland. Tot ce trebuie să știi despre creșterea  puicuțelor și găinilor ouătoare – Agroland

Administrația de Stat pentru Producția și Serviciul Consumator din regiunea Dnepropetrovsk a interzis importul de mărfuri din Chile și Moldova pe teritoriul regiunii din cauza detectării gripei aviare, transmite bani.md.

„Este interzis importul pe teritoriul regiunii Dnepropetrovsk din Republica Moldova de ouă pentru incubație, păsări de curte, produse derivate (cu excepția produselor care au fost prelucrate printr-o metodă care garantează distrugerea agentului cauzal al bolii specificate), în conformitate cu cerințele privind importul (expedierea) animalelor vii și al materialului lor de reproducere, produse alimentare de origine animală, furaje, fân, paie, precum și subproduse de origine animală și produse de prelucrare, prelucrare a acestora, aprobate de către Ordinul Ministerului Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei din 16.11.2018 nr. 553”, se arată în mesaj.

Un microbuz s-a prăbușit sub asfalt pe o stradă din Rusia

Un microbuz s-a prăbușit sub asfalt pe o stradă din orașul rusesc Permi. Potrivit presei ruse, șoferul a reușit ca prin minune să iasă din automobil înainte ca acesta să se prăbușească, scrie www.stri.md.

Un microbuz s-a prăbușit sub asfalt pe un drum din Rusia

Automobilul s-a prăbușit într-o gură de canalizare după producerea unei avarii.

Elveția se pregătește de legalizarea canabisului

Guvernul elveţian a aprobat un plan de legalizare a vânzării şi consumului de canabis în Zurich, printr-un studiu menit să evalueze beneficiile sociale şi economice ale reglementării drogului.

Elveția se pregătește de legalizarea canabisului. Sunt efectuate teste

Din vara acestui an, unui grup de testare de 2.100 de rezidenţi din Zurich îi va fi permis să cumpere doze reglementate din acest drog, pentru uz personal, de la farmacii, dispensare speciale şi centre sociale din oraş. Participanţii vor trebui să răspundă la un chestionar la fiecare şase luni, despre obiceiurile lor de consum şi efectele asupra sănătăţii, ca parte a studiului, care este realizat în colaborare cu Universitatea din Zurich, transmite realitatea.md.

Studiul îşi propune să determine condiţiile în care legalizarea canabisului în Elveţia poate fi compatibilă cu „promovarea sănătăţii şi siguranţei individuale şi publice”, au spus liderii studiului.

Rezultatele studiului urmează să fie publicate treptat, începând cu anul viitor. „Ideea este de a obţine dovezi solide în lumea reală, care să servească la elaborarea politicilor pentru noile reglementări [naţionale] privind canabisul”, a spus Barbara Burri, manager de proiect la departamentul municipal de sănătate din Zurich.

Locuitorii din Zurich interesaţi să participe la studiu sunt invitaţi să se înregistreze, cu condiţia să fie consumatori activi de canabis cu vârsta legală, să nu aibă afecţiuni medicale subiacente şi să nu fie în prezent angajaţi ca şoferi profesionişti.

Aproximativ o treime dintre adulţii din Elveţia au încercat canabis, potrivit sondajelor de sănătate publică. În Zurich, cel mai populat oraş din ţară, cu peste 420.000 de locuitori, se estimează că 13.000 de locuitori sunt utilizatori obişnuiţi. În următoarele luni sunt planificate studii suplimentare cu sponsori publici şi universitari şi în oraşele Basel, Berna, Lausanne, Geneva, Biel, Thun, Olten şi Winterthur.

Politicile privind marijuana se relaxează în multe țări ale lumii

Iniţiativa vine în timp ce alte părţi ale Europei îşi regândesc reglementările privind marijuana, ca răspuns la schimbările mai ample ale politicilor privind drogurilor de pe glob. Este aşteaptat ca Germania, cea mai mare economie a Europei, să introducă un proiect de lege privind consumul şi vânzarea de canabis în următoarele săptămâni, o mişcare care ar face din aceasta prima ţară din UE care să permită vânzarea comercială a drogului la nivel naţional.

Luxemburgul şi Republica Cehă au propus deja planuri de legalizare a canabisului pentru consumul de către adulţi, în timp ce în Austria, Italia şi Spania nu mai este o infracţiune să deţină cantităţi mici de drog pentru consumul personal. Malta, cel mai mic stat membru al UE, a devenit în 2021 prima ţară din bloc care a legalizat posesia personală a drogului şi a permis „cluburi de canabis” private, unde membrii pot cultiva şi împărți drogul.

În alte părți ale lumii, Canada, Uruguay şi, recent, Thailanda, au trecut la legalizarea drogului în ultimul deceniu.

Interpreta și bloggerița rusă Instasamka vine cu un concert la Chișinău
Articolul anterior
Ce noroc! Un bărbat a câștigat 17 milioane de euro la loto dintr-o greșeală
Articolul următor