Vladimir Putin a anunțat în ce condiții va negocia un tratat de pace cu Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat ca Ucraina să fie plasată sub o formă de administraţie temporară pentru a permite organizarea de noi alegeri şi semnarea de acorduri-cheie pentru a ajunge la o înţelegere în cadrul războiului, au relatat, vineri, agenţiile ruse de ştiri, citate de digi24.ro.

Afirmaţiile lui Putin, făcute în timpul unei vizite în portul Murmansk, din nord, vin în contextul încercărilor SUA de a obţine o înţelegere în cadrul conflictului pruin reluarea legăturilor cu Rusia şi angajarea de negocieri separate cu Moscova şi Kievul. Liderul de la Kremlin a afirmat că el crede că preşedintele SUA Donald Trump vrea cu adevărat pacea. Invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, a provocat mii de morţi şi răniţi, a dus la strămutarea a milioane de oameni, a transformat oraşe în ruine şi a declanşat cea mai dură confruntare între Moscova şi Occident în ultimii zeci de ani.

Sugestia lui Putin privind o administraţie temporară pare să abordeze reclamaţia sa mai veche conform căreia autorităţile din Ucraina nu sunt un partener de negociere legitim, întrucât preşedintele Volodimir Zelenski a rămas la putere după finalul mandatului său, în mai 2024. „În principiu, desigur, o administraţie temporară ar putea fi introdusă în Ucraina sub auspiciile ONU, SUA, ale ţărilor europene şi partenerilor noştri”, a fost citat Putin ca spunând în discuţiile cu marinarii din port, potrivit News.ro.

„Acest lucru ar avea loc pentru a fi organizate alegeri democratice şi a aduce la putere o guvernare capabilă, care să se bucure de încrederea populaţiei şi apoi să începem discuţiile cu ei despre un tratat de pace”, a susţinut el. El a afirmat că încercările lui Trump de a deschide discuţii directe cu Rusia – spre deosebire de predecesorul său, Joe Biden, care a evitat contactele – arată că noul preşedinte vrea pace. „După părerea mea, preşedintele nou ales al Statelor Unite vrea cu sinceritate un sfârşit al conflictului pentru mai multe motive”, l-au citat agenţiile.

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă a afirmat, întrebat despre declaraţiile lui Putin privind administraţia temporară, că guvernarea Ucrainei este stabilită de Constituţia acesteia şi de poporul ţării. Ucraina nu a comentat deocamdată declaraţiile. Liderii europeni au insistat cu încercările proprii, promiţând, joi, după o întâlnire la Paris, să întărească armata Kievului pentru a se asigura că este piatra de temelie a securităţii viitoare din Ucraina. Franţa şi Marea Britanie au încercat să extindă sprijinul pentru o „forţă de reasigurare” străină în eventualitatea unui armistiţiu cu Rusia, deşi Moscova respinge orice prezenţă a trupelor străine în Ucraina.

Ucraina respinge noţiunea de ilegitimitate

Zelenski a respins orice noţiune care îi pune la îndoială legitimitatea, afirmând că Ucraina nu poate, prin lege, să organizeze alegeri în condiţiile legii marţiale şi un scrutin în condiţii de război s-ar dovedi, oricum, imposibil. În ultimele zile, Zelenski l-a acuzat în mod repetat pe Putin că vrea să continue conflictul.

Administraţia Trump a propus un nou şi mai extins acord privind mineralele cu Ucraina, susţin trei persoane familiarizate cu negocierile în desfăşurare şi un rezumat al variantei de propunere obţinut de Reuters. Trump a afirmat că un acord privind mineralele va ajuta la asigurarea unei înţelegeri privind pacea, oferind Statelor Unite o miză financiară în viitorul Ucrainei. În declaraţiile sale, Putin a afirmat că Rusia se îndreaptă constant spre atingerea scopurilor sale stabilite în operaţiunea din Ucraina. Rusia, a spus Putin, este pentru „soluţii pacifiste pentru orice conflict, inclusiv acesta, prin mijloace paşnice, dar nu pe socoteala noastră”.

„Pe întreaga linie de contact militară, trupele noastre deţin iniţiativa strategică”, a spus el. „Ne îndreptăm treptat – poate nu la fel de repede cum le-ar plăcea unora – dar constant şi cu încredere spre îndeplinirea ţintelor stabilite la începutul operaţiunii”, l-au citat agenţiile pe acesta. La peste trei ani de la lansarea invaziei pe scară largă în Ucraina, forţele ruseşti controlează acum circa 20% din ţară, iar Moscova a declarat ca anexate patru regiuni.

Forţele sale au recuperat o mare parte din teritoriul pierdut iniţial într-o incursiune ucraineană, în august anul trecut, în regiunea sa vestică Kursk. Putin a lăudat eforturile de găsire a unei soluţii de către grupul BRICS pe care îl promovează ca o alternativă la alianţele tradiţionale – evidenţiind China şi India. El a afirmat că Rusia este gata să coopere cu multe ţări, inclusiv Coreea de Nord, pentru a ajuta la încheierea războiului.

Surse occidentale şi ucrainene afirmă că peste 11.000 de soldaţi nord-coreeni au fost trimişi pentru a întări forţele ruse din regiunea Kursk, deşi Moscova nu a confirmat. Putin a afirmat că Rusia este gata şi să lucreze cu Europa, adăugând însă că Europa „se comportă într-un mod contradictoriu”.

Ţările europene, a spus el, încearcă „să ne ducă de nas, dar este în regulă, ne-am obişnuit cu asta. Sper că nu vom face greşeli bazate pe încrederea excesivă în aşa-zişii parteneri ai noştri”.

Oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă

Bărbaților prezenți la antrenament li s-a spus brusc să se culce la pământ, în timp ce femeilor li s-a permis să plece. 

Acest lucru nu făcea parte din antrenamentul lor, ci era o instrucțiune a poliției ruse care vâna imigranți ilegali și militari care nu se supun încorporării, potrivit telegraph.

Astfel de „raiduri” au fost raportate în mai multe orașe din Rusia timp de câteva săptămâni, chiar înainte ca Vladimir Putin să semneze ordinul de recrutare a 160.000 de oameni în cadrul mobilizării bianuale a țării, cea mai mare din 2011.

Potrivit martorilor, poliția îi împarte pe cei prezenți la sală în cetățeni ruși și străini. Rușii sunt duși la birourile de înrolare, unde le sunt verificate dosarele militare. „Eram pe banda de alergare, mă uitam [la o emisiune], îmi vedeam de treaba mea. Dintr-o dată, cineva mă bate pe umăr. Mă dau jos de pe banda de alergare și îi văd pe toți căzuți cu fața în jos pe podea”, a declarat un participant la sală canalului Telegram.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, migranților acuzați de infracțiuni minore li se oferă o cale de scăpare: un contract militar pentru a lupta în Ucraina.

Valentina Chupik, un avocat pentru drepturile omului, a declarat: „Ei rețin doar persoanele care nu sunt de etnie rusă. Apoi separă cetățenii de non-cetățeni. Pentru cei care nu au cetățenie, falsifică acuzațiile de huliganism mărunt și îi deportează. De la 5 februarie, asta e tot ce trebuie, chiar dacă nu au făcut nimic rău. Cetățenii sunt duși direct la biroul de înrolare”.

sursa: adevarul.ro

O clădire rezidențială s-a prăbușit la New Delhi

Incidentul s-a produs sâmbătă dimineața într-un cartier din nord-estul orașului unde locuiesc în principal migranți din alte părți ale țării, iar echipele de salvare au căutat printre dărâmături pe tot parcursul zilei.

”În timp ce 11 persoane au fost salvate de echipele de intervenție, alte 11 au fost declarate moarte”, a informat canalul NDTV sâmbătă seara.

Potrivit presei locale, clădirea cu patru etaje ‘s-a prăbușit ca un castel de cărți’. Astfel de structuri neautorizate și neplanificate sunt obișnuite în majoritatea orașelor indiene.

Premierul indian Narendra Modi s-a declarat întristat de pierderea de vieți omenești.

sursa: newtv.md

Putin a încălcat armistițiul: „Atacurile continuă”, spune Zelenski

Vladimir Putin a ordonat trupelor să oprească atacurile până la finalul primei zile a sărbătorii Învierii Domnului. 

„Partea rusă declară un armistițiu de Paște. Ordon ca toate acțiunile militare să fie oprite pentru această perioadă. Presupunem că partea ucraineană ne va urma exemplul”, a declarat Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Kievul l-a acuzat pe președintele rus că minte

„La ora 17:15, drone rusești de atac au fost detectate pe cerul nostru. Dronele Shahed de pe cerul nostru dezvăluie adevărata atitudine a lui Putin față de Paște și față de viața umană”, a scris Vladimir Zelenski pe X. 

Mai mult, liderul de la Kiev spune că Ucraina ar vrea extinderea armistițiului pentru alte 30 de zile. Vladimir Zelenski a acuzat sâmbătă Rusia că a încălcat încetarea focului pe care omologul său rus Vladimir Putin tocmai o anunțase pentru Paște și pe care Ucraina s-a angajat să o respecte, în ceea ce ar fi cea mai semnificativă pauză în lupte din ultimii trei ani de conflict, relatează AFP.

„Dacă Rusia este gata să se angajeze cu adevărat (la o încetarea a focului – n.r.), Ucraina va face același lucru”, a scris președintele ucrainean pe X, adăugând că propune „prelungirea încetării focului dincolo de 20 aprilie”.

Vladimir Putin anunță în ce condiții va negocia un tratat de pace cu Ucraina
Articolul anterior
25 de străini nu au fost lăsați să intre în R. Moldova
Articolul următor