Vladimir Putin a votat în alegerile regionale din Rusia

Președintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat sâmbătă votul electronic la alegerile municipale şi regionale care au început vineri, 9 septembrie, în Rusia şi se vor încheia duminică, 11 septembrie, în timp ce Moscova îşi continuă campania militară în Ucraina, transmite EFE.

Putin says West has ′ignored′ Russia′s security concerns | News | DW |  01.02.2022

„11 septembrie este ziua votului unit în Rusia. Dar se poate vota şi anticipat şi la distanţă. Este un sistem de vot comod şi de încredere. Cine poate şi vrea să-l folosească, le-o recomand”, a declarat Putin într-o înregistrare video publicată de Kremlin, în care se poate vedea cum preşedintele rus votează de la computerul din biroul său, transmite agerpres.ro.

Putin şi-a exprimat convingerea că alegătorii ruşi îşi vor exprima „poziţia activă” şi vor vota.

Este pentru a doua oară când Putin votează la distanţă. Prima dată a făcut-o anul trecut, când s-a autoizolat din cauza faptului că mai mulţi angajaţi din cercul său apropiat s-au îmbolnăvit de coronavirus.

Vineri, Rusia a dat startul alegerilor municipale şi regionale, cu deschiderea a peste 38.000 de secţii de vot. Potrivit autorităţilor electorale ruse, în cadrul acestor scrutine urmează să fie aleşi peste 31.000 de deputaţi şi funcţionari în 82 de regiuni ale ţării, inclusiv 14 guvernatori, pentru care vor putea vota peste 44 de milioane de alegători din întreaga ţară.

Preşedinta Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, a calificat campania electorală drept ‘destul de competitivă, energică şi animată’, candidaţii opoziţiei au denunţat faptul că au fost înlăturaţi sub diverse pretexte din campania electorală.

La Moscova, vor avea loc alegeri în 125 din cele 146 de municipalităţi ale capitalei, urmând să fie aleşi 1.417 deputaţi municipali dintr-un total de peste 5.700 de candidaţi.

Spre deosebire de anii precedenţi, în acest an practic nu pare să fi existat niciun fel de propagandă electorală şi nici nu au avut loc manifestaţii de sprijin sau proteste, înaintea acestui scrutin. 

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

MAE rus examinează introducerea regimului de vize pentru ucraineni
Articolul anterior
Presa rusă anunță durata cursei Chișinău-Moscova și costul biletului
Articolul următor