Vladimir Putin și Xi Jinping se întâlnesc să discute despre „o alternativă la Occident”, anunță Kremlinul

Președintele rus Vladimir Putin și omologul chinez Xi Jinping se întâlnesc joi în marja summitului Organizației de Cooperare Shanghai care are loc în Kazahstan. Kremlinul a confirmat întâlnirea și a precizat că cei doi vor prezenta „o alternativă la Occident”, relatează BBC citat de libertatea.md.

Xi își începe călătoria de trei zile în Kazahstan miercuri. El se va întâlni apoi cu Vladimir Putin joi la summitul Organizației de Cooperare Shanghai (SCO) de la Samarkand, care se va desfășura în perioada 15-16 septembrie. Este prima călătorie în afara țării pentru liderul chinez, de la începutul pandemiei de coronavirus.

Cei doi vor discuta despre războiul din Ucraina și despre alte „teme internaționale și regionale”, a transmis Kremlinul. Cu ocazia deplasării în Kazahstan, Putin se va întâlni și cu alți lideri, inclusiv cu cei din India, Pakistan, Turcia și Iran, dar întâlnirea sa cu liderul Chinei „este de o importanță deosebită”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Iuri Ușakov. El a spus că summitul are loc „pe fundalul unor schimbări politice la scară largă”.

China și Rusia au căutat de multă vreme să poziționeze SCO, fondată în 2001 cu patru țări ex-sovietice din Asia Centrală în componență, ca o alternativă la grupurile multilaterale occidentale.

Aceasta este a doua întâlnire a celor doi lideri din acest an – ultima dată s-au întâlnit cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, în februarie. După întâlnirea din februarie, cei doi lideri au emis o declarație comună în care afirmă că prietenia dintre țările lor „nu are limite”. Rusia a invadat Ucraina câteva zile mai târziu, o acțiune pentru care China nici nu a condamnat-o, dar pentru care nici nu și-a exprimat sprijinul. Beijingul, de fapt, a spus că ambele părți sunt de vină.

China nu ia parte din sancțiunile internaționale împotriva Rusiei, iar comerțul dintre cele două țări a continuat să crească. Importurile chineze de petrol rusesc au crescut după declanșarea războiului din Ucraina.

Relațiile Chinei cu Occidentul, în special Statele Unite, s-au tensionat în ultimele luni, în special ca urmare a vizitei întreprinse de președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan, insulă pe care China o revendică ca parte a teritoriului său.

Au fugit de mobilizare: Doi ruși au ajuns cu barca în Alaska

Paza de Coastă a SUA a reținut doi bărbați pe insula St. Lawrence, statul american Alaska. Ei plecaseră cu barca din Egvekinot, regiunea autonomă Ciukotka, și le-au spus celor care i-au găsit că „au fugit de armată”, scrie Alaska News Source.

Bărbații au fost găsiți de localnicii din satul Gambell, marți, 4 octombrie. Ei au informat polițiștii de frontieră despre descoperirea bărcii cu cei doi cetățeni străini.

Cazul a fost tratat foarte atent, având în vedere tensiunile dintre SUA și Rusia pe fondul războiului din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al biroului senatorului Dan Sullivan a declarat că acesta a fost informat despre situație după ce a fost contactat de un lider comunal înalt din regiunea Strâmtorii Bering.

Bărbații au parcurs în jur de 300 de mile marine, peste 500 de kilometri pe mare.

Doi ruși care au fugit cu barca de mobilizare au ajuns în Alaska și au fost recuperați de Garda de Coastă a SUA

„Acești doi oameni care au venit din Rusia cu barca au fost reținuți la Gambell și sunt acum la Anchorage și tratați de autoritățile federale”, a spus guvernatorul Mike Dunleavy.

„Nu anticipăm un flux continuu de indivizi străini. Nu avem nicio indicație că se va întâmpla așa ceva”, a mai spus Dunleavy.

sursa

O mașină a explodat în centrul Moscovei. Două automobile sunt în flăcări

O mașină a explodat în apropierea Turnului Federației din Moscova. Joi seară, două mașini erau în flăcări în centrul Moscovei.

Martorii oculari spun că au auzit o explozie, după care au observat un bărbat care a fugit cu o canistră.

Turnul Federației este un complex de zgârie-nori din Moscova. Turnul a fost proiectat să fie atât cea mai înalta clădire din Europa cât și prima clădire europeană care să depășească 374 de metri.

Patriarhul Kirill a cerut clericilor din toată țara două zile de rugăciuni pentru sănătatea lui Putin

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Rusiei i-a binecuvântat pe episcopi, clerici și credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.

Putin's Altar Boy'—Russian Orthodox Church Leader—Dropped From EU Sanctions

Într-un mesaj publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei, se spune că pe 7 octombrie, ziua în care Putin împlinește 70 de ani, Kirill face apel „să facă acasă rugăciune fierbinte pentru sănătatea șefului statului al Rusiei”.

Pe 8 octombrie, ziua sărbătorii Sfântului Serghie de Radonezh, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, bisericile vor asculta și o „petiție specială pentru sănătatea Președintelui Rusiei” și „proclamă mulți ani ” lui Vladimir Putin.

sursa

O judecătorie din țară va deveni instanță model. Un proiect ambițios promite să schimbe lucrurile
Articolul anterior
„Coadă de până la 30 de ore”. Britanicii care vor să-i aducă un omagiu reginei, avertizați de autorități în privința aglomerației
Articolul următor