Vladimir Zelenski: Armata ucraineană provoacă pierderi mari forțelor ruse în Donbas

Armata ucraineană provoacă pierderi mari forțelor ruse în regiunea Donbas, anunţă preşedintele Volodimir Zelenski. El face referire la rapoartele despre situaţia pe front, în contextul pregătirilor Ucrainei pentru o contraofensivă, în această primăvară. Rusia, în schimb, își concentrează forțele pentru a captura Bahmutul până la 24 februarie, când se împlinește un an de război. Un raport al Ministerului britanic al Apărării arată că, pe măsură ce se apropie aniversarea, forțele ruseşti sunt supuse unei presiuni politice ridicate şi că vor declara că au ocupat localitatea Bahmut, indiferent de rezultatul real.

Zelenski stresses need to «vacate» its territories to bring Russia to  justice

Soldaţii ruşi vor cu orice preț să cucerească orașul Bahmut.

Jurnaliştii, care relatează din această localitate, afirmă că la fiecare minut se produc atacuri.

În cazul în care Rusia ocupă Bahmutul, oraşul Siversk se pregătește de luptă. Localitatea, care avea o populație de 10.000 înainte de război, se află la 35 de kilometri nord de Bahmut și duce direct spre Sloviansk, un alt oraș-cheie din regiunea Donețk.

„Dacă ruşii vor ocupa Bahmutul, vom fi pe jumătate blocaţi, pentru că pe partea stângă avem râul Doneț, iar inamicul ar înainta pe dreapta și ar putea tăia drumul spre Bahmut”, a spus Han, soldat ucrainean.

Cresc temerile că Rusia ar putea recuceri oraşul Kupiansk, localitate strategică din regiunea Harkov, eliberată acum jumătate de an, în luna septembrie. În oraşul deja devastat de război, aflat la doar 15 kilometri de linia frontului, bombardamentele ruseşti s-au intensificat.

Soldaţii ucraineni califică atacurile rusești drept haotice şi fără victime: „Încearcă să recucerească oraşul, în fiecare zi. Lansează muniţii din tancuri şi sisteme „Grad”. Atacurile sunt haotice, dar nu avem pierderi. Atacurile noastre sunt mult mai exacte şi tactice”.

Situaţia este tensionată şi în sudul Ucrainei. Deconectările de lumină sunt zilnice, din cauza atacurilor ruseşti cu rachete asupra infrastructurii critice. În regiunea Odesa, jurnaliştii de la El País au ajuns în localitatea Zelene, la 30 de km lângă Republica Moldova, iar localnicii supravieţuiesc datorită ajutoarelor umanitare.

Președintele Volodimir Zelenski declară că situaţia pe front este foarte grea şi că forțele ruse suportă pierderi imense.

„Situația e foarte dificilă. Noi luptăm. Zdrobim invadatorii, le provocăm pierderi semnificative Rusiei. Repet: cu cât Rusia pierde mai mult în regiunea Donbas – în Bahmut, Vuhledar, Mariinka, Kreminna, – cu atât mai repede vom termina războiul cu victoria Ucrainei”, a spus Volodimir Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a declarat că a primit duminică, în cadrul unei şedinţe cu Statul Major al armatei, rapoarte detaliate despre situaţia de pe front, ca să poată pregăti acţiunile din viitorul apropiat.

Gripă aviară detectată în Moldova. Exportul de produse, interzis la frontieră

Autoritățile ucrainene anunță că au interzis importul în regiunea Dnepropetrovsk a cărnii de pasăre și a ouălor din Republica Moldova și Chile.

Puicuțe ouătoare Agroland. Tot ce trebuie să știi despre creșterea  puicuțelor și găinilor ouătoare – Agroland

Administrația de Stat pentru Producția și Serviciul Consumator din regiunea Dnepropetrovsk a interzis importul de mărfuri din Chile și Moldova pe teritoriul regiunii din cauza detectării gripei aviare, transmite bani.md.

„Este interzis importul pe teritoriul regiunii Dnepropetrovsk din Republica Moldova de ouă pentru incubație, păsări de curte, produse derivate (cu excepția produselor care au fost prelucrate printr-o metodă care garantează distrugerea agentului cauzal al bolii specificate), în conformitate cu cerințele privind importul (expedierea) animalelor vii și al materialului lor de reproducere, produse alimentare de origine animală, furaje, fân, paie, precum și subproduse de origine animală și produse de prelucrare, prelucrare a acestora, aprobate de către Ordinul Ministerului Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei din 16.11.2018 nr. 553”, se arată în mesaj.

Un microbuz s-a prăbușit sub asfalt pe o stradă din Rusia

Un microbuz s-a prăbușit sub asfalt pe o stradă din orașul rusesc Permi. Potrivit presei ruse, șoferul a reușit ca prin minune să iasă din automobil înainte ca acesta să se prăbușească, scrie www.stri.md.

Un microbuz s-a prăbușit sub asfalt pe un drum din Rusia

Automobilul s-a prăbușit într-o gură de canalizare după producerea unei avarii.

Elveția se pregătește de legalizarea canabisului

Guvernul elveţian a aprobat un plan de legalizare a vânzării şi consumului de canabis în Zurich, printr-un studiu menit să evalueze beneficiile sociale şi economice ale reglementării drogului.

Elveția se pregătește de legalizarea canabisului. Sunt efectuate teste

Din vara acestui an, unui grup de testare de 2.100 de rezidenţi din Zurich îi va fi permis să cumpere doze reglementate din acest drog, pentru uz personal, de la farmacii, dispensare speciale şi centre sociale din oraş. Participanţii vor trebui să răspundă la un chestionar la fiecare şase luni, despre obiceiurile lor de consum şi efectele asupra sănătăţii, ca parte a studiului, care este realizat în colaborare cu Universitatea din Zurich, transmite realitatea.md.

Studiul îşi propune să determine condiţiile în care legalizarea canabisului în Elveţia poate fi compatibilă cu „promovarea sănătăţii şi siguranţei individuale şi publice”, au spus liderii studiului.

Rezultatele studiului urmează să fie publicate treptat, începând cu anul viitor. „Ideea este de a obţine dovezi solide în lumea reală, care să servească la elaborarea politicilor pentru noile reglementări [naţionale] privind canabisul”, a spus Barbara Burri, manager de proiect la departamentul municipal de sănătate din Zurich.

Locuitorii din Zurich interesaţi să participe la studiu sunt invitaţi să se înregistreze, cu condiţia să fie consumatori activi de canabis cu vârsta legală, să nu aibă afecţiuni medicale subiacente şi să nu fie în prezent angajaţi ca şoferi profesionişti.

Aproximativ o treime dintre adulţii din Elveţia au încercat canabis, potrivit sondajelor de sănătate publică. În Zurich, cel mai populat oraş din ţară, cu peste 420.000 de locuitori, se estimează că 13.000 de locuitori sunt utilizatori obişnuiţi. În următoarele luni sunt planificate studii suplimentare cu sponsori publici şi universitari şi în oraşele Basel, Berna, Lausanne, Geneva, Biel, Thun, Olten şi Winterthur.

Politicile privind marijuana se relaxează în multe țări ale lumii

Iniţiativa vine în timp ce alte părţi ale Europei îşi regândesc reglementările privind marijuana, ca răspuns la schimbările mai ample ale politicilor privind drogurilor de pe glob. Este aşteaptat ca Germania, cea mai mare economie a Europei, să introducă un proiect de lege privind consumul şi vânzarea de canabis în următoarele săptămâni, o mişcare care ar face din aceasta prima ţară din UE care să permită vânzarea comercială a drogului la nivel naţional.

Luxemburgul şi Republica Cehă au propus deja planuri de legalizare a canabisului pentru consumul de către adulţi, în timp ce în Austria, Italia şi Spania nu mai este o infracţiune să deţină cantităţi mici de drog pentru consumul personal. Malta, cel mai mic stat membru al UE, a devenit în 2021 prima ţară din bloc care a legalizat posesia personală a drogului şi a permis „cluburi de canabis” private, unde membrii pot cultiva şi împărți drogul.

În alte părți ale lumii, Canada, Uruguay şi, recent, Thailanda, au trecut la legalizarea drogului în ultimul deceniu.

Igor Grosu: ,,Rusia e ultima țară ca să ne dea lecții de neutralitate. De 30 ani își ține armata și munițiile aici. Ipocrizie veșnică”
Articolul anterior
„Granițele Rusiei nu se termină nicăieri”. Afișe uriașe înfricoșătoare instalate în Moscova înainte de discursul lui Putin
Articolul următor