Voluntari din fostele republici sovietice luptă cot la cot cu ucrainenii: ,,Ajutăm poporul în lupta sa pentru libertate”

Pe lângă ucraineni, voluntari străini luptă în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Printre aceștia se numără reprezentanți ai fostelor republici sovietice – azeri, georgieni, bieloruși, tătari din Crimeea, scrie The New York Times.

După cum scrie publicația, toate aceste popoare au propria lor istorie de opoziție față de Moscova și conducerea președintelui Vladimir Putin.

„Am văzut ce se întâmplă ”, a spus Muslim Madiev, comandantul adjunct al batalionului cecen. Ucraina nu duce lipsă de bărbați, dar trebuie să ne alăturăm și să fim parte din acest război.

Mulți voluntari locuiau sau lucrau deja în Ucraina sau căutau refugiu împotriva opresiunii politice din țara lor natală. Unii dintre ei au fost nevoiți să obțină vize și permise de ședere, iar dorința lor de a se alătura luptei a stârnit suspiciunea oficialilor și comandanților ucraineni, cărora le este frică de sabotori.

Batalionul cecen

Madiev, un veteran al celor două războaie ale Ceceniei împotriva Moscovei, ce a luptat sub conducerea lui Djokar Dudaiev, fostul general sovietic care a condus lupta Ceceniei de obținere a independenței față de Rusia în anii 1990 a fost expulzat din Cecenia și s-a stabilit în Ucraina în 2016.

Batalionul său, numit după regretatul lider cecen, este una dintre cele câteva unități cecene care s-au alăturat Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei în ultimii ani. Madiev nu a spus câți luptători activi are, precizând doar: „Avem destui”.

El a vorbit despre invazia rusă la fel ca mulți ucraineni, spunând că, dacă Moscova nu este oprită în Ucraina, va amenința multe alte țări din Europa. Dar luptătorii mai tineri ai batalionului său merg mai departe.

„Scopul nostru este eliberarea Republicii Cecene Ișkeria”, a spus un luptător cecen cu indicativul „Maga”, „ și să ajutăm toate popoarele care doresc să obțină libertate”.

Regimentul belarus

Luptătorii din Belarus au format, de asemenea, un regiment cu mai multe mii de oameni. Alți voluntari vin din Caucaz și Asia Centrală, precum și din minoritățile etnice ale Rusiei: ceceni, tătari și grupuri vorbitoare de turcă. Cei mai mulți dintre ei sunt motivați amintirile istorice de oprimare din partea Moscovei.

Există, de asemenea, un număr mic de exilați ruși, printre ei naționaliști ruși care se opun lui Putin. Există mulți oponenți ai dictatorului belarus Aleksandru Lukașenko, în regimentul din Belarus.

Participarea lor la război poate fi bună pentru Ucraina, dar este, de asemenea, o problemă potențial explozivă pentru autoritățile de la Kiev, deoarece majoritatea dintre ei au ambiții politice pe termen lung de a se întoarce acasă și de a răsturna guvernele Rusiei și Belarusului. Oficialii militari ucraineni au refuzat să comenteze cu privire la utilizarea grupurilor de voluntari.

Voluntarii înșiși spun că acționează în deplină cunoștință și sub comanda și controlul armatei și serviciilor speciale ucrainene. Multe dintre operațiunile lor sunt ascunse, inclusiv misiuni periculoase de recunoaștere sau sabotaj în spatele liniilor rusești.

Potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, alăturarea luptătorilor străini creează o situație de câștig reciproc de experiență în ceea ce privește uneltele războiului modern.

Avantajul alăturării voluntarilor din fostele republici sovietice

Pe de altă parte, avantajul alăturării voluntarilor din fostele republici sovietice este mai important, iar asta din mai multe motive.

În primul rând, există avantajul lingvistic, ceea ce ușurează comunicarea cu armata ucraineană. Apoi, mulți au și experiență de luptă, cum este cazul georgienilor din Legiunea Kavkaz care a servit alături de forțele NATO în Afganistan.

În plus, faptul că ei cunosc Rusia și poporul rus îi face buni operatori sub acoperire în măsura în care în Ucraina există și un oarecare sprijin politic pentru cauza lor împotriva Moscovei.

Totuși misiunea lor e în special periculoasă pentru că operează în special în spatele liniilor inamice, riscând să fie capturați.

Unul dintre cele mai recent formate batalioane de voluntari, Turan, este compus din grupuri etnice vorbitoare de limbă turcă provenite din Caucaz, Asia Centrală și Rusia. Este condus de un refugiat din Kîrgîzstan, Almaz Kudabek, care a lucrat ca frizer la bazele americane din țara sa natală și în orașul afgan Kandahar.

El spune că a recrutat azeri, tătari și uiguri chinezi și vorbește cu înflăcărare despre marginalizarea și opresiunea minorităților vorbitoare de limbă turcă în Rusia. În opinia lui, Moscova a atras în mod nedrept recruți pentru războiul din Ucraina preponderent din regiunile îndepărtate și mai sărace ale Rusiei, inclusiv din cele populate de minorități etnice vorbitoare de limbă turcă. Acestea din urmă care au fost ucise în număr mult mai mare decât etnicii ruși.

Kudabek e de părere că membrii unității sale ar putea folosi această nedreptate în avantajul lor, infiltrându-se în teritoriile ocupate de Rusia și efectuând misiuni de sabotaj și chiar dându-se drept soldați ruși.Ads

„Vrem doar să luptăm împotriva rușilor. Știm cine sunt ei”, a spus el.

În ciuda valorii lor evidente pentru armata ucraineană, comandanții batalioanelor etnice s-au plâns de lipsa de sprijin din partea Kievului. Liderul batalionului cecen, Madiev, a dezvăluit că, în afară de arme și muniție, unitățile trebuie să își asigure singure hrana, combustibilul și echipamentul.

Liderul unui regiment rusesc, un naționalist de extremă-dreapta care folosește numele de cod White Rex, a declarat că s-a lovit de multiple obstacole atunci când a format unitatea la scurt timp după ce rușii au invadat țara.

Deși el și camarazii lui voluntari locuiau în Ucraina de mai mulți ani, au fost întâmpinați inițial cu suspiciune din partea ucrainenilor, care erau în stare de alertă cu privire la sabotorii ruși. „Am fost ținuți sub amenințarea armelor”, a spus el. „Am avut multe întâlniri distractive și mai puțin distractive, dar eram hotărât să am acest regiment.”

Dar ei au găsit și sprijin în rândul ucrainenilor.

Un grup de voluntari ucraineni, Bratstvo, a ajutat în cele din urmă regimentul rusesc să își găsească un rol nu foarte diferit de cel al celorlalte batalioane formate din minorități, operând în spatele liniilor rusești și efectuând misiuni de recunoaștere și sabotaj pentru armata ucraineană.

Cu câteva minute înainte de a pleca într-o misiune de noapte recent, White Rex a declarat că scopul său a fost întotdeauna să găsească o modalitate de a se întoarce acasă, în Rusia. Dar a spus că războiul l-a învățat că modalitatea de a se întoarce în Rusia este de a-l răsturna pe Putin și regimul său.

„Corpul voluntarilor ruși intră și distruge actualul guvern – aceasta este singura cale”, a spus el. „Nu poți convinge un tiran să plece, iar orice altă forță ar fi văzută ca invadatoare”.

Cuplu arestat într-un restaurant din Rusia din cauza conversației anti-război auzite de vecini. Poliția le-a luat copilul de 9 ani

Un canal de Telegram rusesc care urmărește arestările abuzive dictate de regimul Putin relatează un caz înfricoșător.

Un cuplu de tineri ruși, cu numele Olesia și Alexei Ovcinnikov, a fost reținut de mascați în restaurantul Na Drovakh din orașul Krasnodar, transmite www.ziare.com.

Afirmațiile anti-război făcute de cei doi, aflați împreună cu copilul de 9 ani la masă, au dus la chemarea „poliției fasciste a lui Putin” de către un vecin de masă.

Cei doi au fost arestați sub acuzația de „hărțuire”.

„Poliția i-a arestat la restaurant și le-a luat copilul de 9 ani. Când a sosit poliția fascistă a lui Putin, i-a încătușat pe părinți și i-au ținut pe podeaua restaurantului timp de peste o oră, înainte de a-i duce la închisoare, potrivit martorilor oculari.

Potrivit canalului Telegram OVD-info, care urmărește arestările politice din Rusia, polițiștii i-au dus apoi la secție pentru audieri și, cu acuzația de „hărțuire”, i-au lăsat peste noapte în arest. Fiica cuplului, în vârstă de 9 ani, a fost despărțită de părinți și trimisă acasă.

Potrivit cuplului, aflat acum în stare de libertate, li s-a spus direct că au fost arestați pentru declarații împotriva războiului.

Elveția oferă sprijin pentru antreprenorii din Chișinău, Bălți, Cimișlia și Comrat

Antreprenorii din Chișinău, Bălți, Cimișlia, Comrat sunt chemați să participe la un concurs finanțat de Elveția care pune la bătaie 1,2 milioane de dolari pentru proiecte de dezvoltare economică a localităților.

Proiectul „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, implementat de PNUD și finanțat de Elveția, selectează trei microregiuni care în următorii doi ani vor beneficia de susținere pentru dezvoltarea economică locală. Mai exact, comunitățile selectate vor fi ajutate să creeze micro-clustere, care vor valorifica avantajele locale existente și vor susține specializarea economiilor locale.

În total, vor fi investiți până la 400 de mii de dolari pentru fiecare din cele trei micro-clustere, ceea ce va contribui la crearea de noi locuri de muncă atât pentru localnici, cât și pentru migranți reveniți, dar și pentru refugiații din Ucraina.

„În situația socio-economică actuală, consolidarea rezilienței actorilor economici este de o importanță vitală. Astfel, Elveția va sprijini afacerile locale, contribuind la crearea noilor perspective economice în diferite regiuni ale Moldovei”, a declarat Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Dosarul de participare la concurs trebuie să includă formularul de participare completat în limba română sau rusă, declarația de angajament și parteneriat, semnată de toate entitățile implicate din sectorul privat și public. Data-limită pentru participare este 23 februarie 2023, ora 23:00.

Comerțul exterior al Rusiei a atins nivelul de dinainte de începerea invaziei în Ucraina

După cum se menționează în publicație, multe țări au considerat dificil să reducă legăturile comerciale cu Federația Rusă.

Rusia lansează un avertisment Greciei: Nu este prea târziu! Mesajul  transmis de Moscova – Capital

Comerțul exterior al Rusiei a revenit în mare parte la nivelul la care era înainte de începerea operațiunii militare speciale din Ucraina, în februarie 2022, iar economia în ansamblu s-a dovedit a fi mai rezistentă decât se așteptau cei din țările occidentale, a transmis The New York Times marți.

Comerțul rusesc pare să fi revenit în mare parte la nivelul la care era înainte de invazia Ucrainei în februarie trecut. Analiștii estimează că importurile rusești ar putea fi deja la sau aproape de nivelurile de dinainte de război.

The New York Times subliniază că multe țări au avut dificultăți în a rupe sau a reduce legăturile comerciale cu Rusia, așa cum insistă Occidentul. Potrivit unui studiu al Universității din St. Gallen din Elveția, citat de ziar, mai puțin de 9% dintre companiile din UE și țările G7 au încetat relațiile cu partenerii lor ruși. Economia rusă, continuă ziarul, s-a dovedit „surprinzător de rezistentă, ridicând semne de întrebare cu privire la eficacitatea sancțiunilor occidentale”. 

„Țărilor le-a fost greu să abandoneze dependența de energia și alte resurse rusești, iar Banca Centrală Rusă a reușit să mențină cursul de schimb al rublei și să asigure stabilitatea piețelor financiare”, se arată în articol.

New York Times citează și date de la Fondul Monetar Internațional (FMI) care arată rezistența economiei ruse. Astfel, conform previziunilor FMI, creșterea economiei ruse în 2023 va fi de 0,3%, în timp ce anterior se prevedea o scădere de 2,3%. 

Cinci jurnaliste de la cel mai mare site independent de știri din Belarus, arestate. „Dosarul a fost fabricat de la început până la sfârșit”
Articolul anterior
Inna a pozat goală în cadă și a stârnit reacții neașteptate. „Deja e prea mult”
Articolul următor