Voluntari din fostele republici sovietice luptă cot la cot cu ucrainenii: ,,Ajutăm poporul în lupta sa pentru libertate”

Pe lângă ucraineni, voluntari străini luptă în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Printre aceștia se numără reprezentanți ai fostelor republici sovietice – azeri, georgieni, bieloruși, tătari din Crimeea, scrie The New York Times.

După cum scrie publicația, toate aceste popoare au propria lor istorie de opoziție față de Moscova și conducerea președintelui Vladimir Putin.

„Am văzut ce se întâmplă ”, a spus Muslim Madiev, comandantul adjunct al batalionului cecen. Ucraina nu duce lipsă de bărbați, dar trebuie să ne alăturăm și să fim parte din acest război.

Mulți voluntari locuiau sau lucrau deja în Ucraina sau căutau refugiu împotriva opresiunii politice din țara lor natală. Unii dintre ei au fost nevoiți să obțină vize și permise de ședere, iar dorința lor de a se alătura luptei a stârnit suspiciunea oficialilor și comandanților ucraineni, cărora le este frică de sabotori.

Batalionul cecen

Madiev, un veteran al celor două războaie ale Ceceniei împotriva Moscovei, ce a luptat sub conducerea lui Djokar Dudaiev, fostul general sovietic care a condus lupta Ceceniei de obținere a independenței față de Rusia în anii 1990 a fost expulzat din Cecenia și s-a stabilit în Ucraina în 2016.

Batalionul său, numit după regretatul lider cecen, este una dintre cele câteva unități cecene care s-au alăturat Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei în ultimii ani. Madiev nu a spus câți luptători activi are, precizând doar: „Avem destui”.

El a vorbit despre invazia rusă la fel ca mulți ucraineni, spunând că, dacă Moscova nu este oprită în Ucraina, va amenința multe alte țări din Europa. Dar luptătorii mai tineri ai batalionului său merg mai departe.

„Scopul nostru este eliberarea Republicii Cecene Ișkeria”, a spus un luptător cecen cu indicativul „Maga”, „ și să ajutăm toate popoarele care doresc să obțină libertate”.

Regimentul belarus

Luptătorii din Belarus au format, de asemenea, un regiment cu mai multe mii de oameni. Alți voluntari vin din Caucaz și Asia Centrală, precum și din minoritățile etnice ale Rusiei: ceceni, tătari și grupuri vorbitoare de turcă. Cei mai mulți dintre ei sunt motivați amintirile istorice de oprimare din partea Moscovei.

Există, de asemenea, un număr mic de exilați ruși, printre ei naționaliști ruși care se opun lui Putin. Există mulți oponenți ai dictatorului belarus Aleksandru Lukașenko, în regimentul din Belarus.

Participarea lor la război poate fi bună pentru Ucraina, dar este, de asemenea, o problemă potențial explozivă pentru autoritățile de la Kiev, deoarece majoritatea dintre ei au ambiții politice pe termen lung de a se întoarce acasă și de a răsturna guvernele Rusiei și Belarusului. Oficialii militari ucraineni au refuzat să comenteze cu privire la utilizarea grupurilor de voluntari.

Voluntarii înșiși spun că acționează în deplină cunoștință și sub comanda și controlul armatei și serviciilor speciale ucrainene. Multe dintre operațiunile lor sunt ascunse, inclusiv misiuni periculoase de recunoaștere sau sabotaj în spatele liniilor rusești.

Potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, alăturarea luptătorilor străini creează o situație de câștig reciproc de experiență în ceea ce privește uneltele războiului modern.

Avantajul alăturării voluntarilor din fostele republici sovietice

Pe de altă parte, avantajul alăturării voluntarilor din fostele republici sovietice este mai important, iar asta din mai multe motive.

În primul rând, există avantajul lingvistic, ceea ce ușurează comunicarea cu armata ucraineană. Apoi, mulți au și experiență de luptă, cum este cazul georgienilor din Legiunea Kavkaz care a servit alături de forțele NATO în Afganistan.

În plus, faptul că ei cunosc Rusia și poporul rus îi face buni operatori sub acoperire în măsura în care în Ucraina există și un oarecare sprijin politic pentru cauza lor împotriva Moscovei.

Totuși misiunea lor e în special periculoasă pentru că operează în special în spatele liniilor inamice, riscând să fie capturați.

Unul dintre cele mai recent formate batalioane de voluntari, Turan, este compus din grupuri etnice vorbitoare de limbă turcă provenite din Caucaz, Asia Centrală și Rusia. Este condus de un refugiat din Kîrgîzstan, Almaz Kudabek, care a lucrat ca frizer la bazele americane din țara sa natală și în orașul afgan Kandahar.

El spune că a recrutat azeri, tătari și uiguri chinezi și vorbește cu înflăcărare despre marginalizarea și opresiunea minorităților vorbitoare de limbă turcă în Rusia. În opinia lui, Moscova a atras în mod nedrept recruți pentru războiul din Ucraina preponderent din regiunile îndepărtate și mai sărace ale Rusiei, inclusiv din cele populate de minorități etnice vorbitoare de limbă turcă. Acestea din urmă care au fost ucise în număr mult mai mare decât etnicii ruși.

Kudabek e de părere că membrii unității sale ar putea folosi această nedreptate în avantajul lor, infiltrându-se în teritoriile ocupate de Rusia și efectuând misiuni de sabotaj și chiar dându-se drept soldați ruși.Ads

„Vrem doar să luptăm împotriva rușilor. Știm cine sunt ei”, a spus el.

În ciuda valorii lor evidente pentru armata ucraineană, comandanții batalioanelor etnice s-au plâns de lipsa de sprijin din partea Kievului. Liderul batalionului cecen, Madiev, a dezvăluit că, în afară de arme și muniție, unitățile trebuie să își asigure singure hrana, combustibilul și echipamentul.

Liderul unui regiment rusesc, un naționalist de extremă-dreapta care folosește numele de cod White Rex, a declarat că s-a lovit de multiple obstacole atunci când a format unitatea la scurt timp după ce rușii au invadat țara.

Deși el și camarazii lui voluntari locuiau în Ucraina de mai mulți ani, au fost întâmpinați inițial cu suspiciune din partea ucrainenilor, care erau în stare de alertă cu privire la sabotorii ruși. „Am fost ținuți sub amenințarea armelor”, a spus el. „Am avut multe întâlniri distractive și mai puțin distractive, dar eram hotărât să am acest regiment.”

Dar ei au găsit și sprijin în rândul ucrainenilor.

Un grup de voluntari ucraineni, Bratstvo, a ajutat în cele din urmă regimentul rusesc să își găsească un rol nu foarte diferit de cel al celorlalte batalioane formate din minorități, operând în spatele liniilor rusești și efectuând misiuni de recunoaștere și sabotaj pentru armata ucraineană.

Cu câteva minute înainte de a pleca într-o misiune de noapte recent, White Rex a declarat că scopul său a fost întotdeauna să găsească o modalitate de a se întoarce acasă, în Rusia. Dar a spus că războiul l-a învățat că modalitatea de a se întoarce în Rusia este de a-l răsturna pe Putin și regimul său.

„Corpul voluntarilor ruși intră și distruge actualul guvern – aceasta este singura cale”, a spus el. „Nu poți convinge un tiran să plece, iar orice altă forță ar fi văzută ca invadatoare”.

Filmarea în care Igor Dodon primeşte de la Vlad Plahotniuc o pungă în care se presupune că erau bani va fi expertizată abia anul viitor

Filmarea în care se vede cum Igor Dodon primeşte de la oligarhul fugar Vlad Plahotniuc o pungă în care se presupune că erau bani va fi expertizată abia anul viitor, în luna martie. Procedura va costa până la nouăzeci de mii de lei şi va fi plătită de fostul preşedinte al Republicii Moldova. Procurorii spun, însa, că, în acest fel, întregul procesul este tergiversat, scrie tvrmoldova.md.

Centrul Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiţiei a acceptat să expertizeze principală probă în dosarul „Sacoşa”, dar abia în martie 2025. Nemulţumiţi, acuzatorii spun că întârzăierea cu care se va face expertiza împiedică finalizarea cercetării judecătoreşti şi, astfel, întregul dosar este blocat.  

PETRU IARMALIUC, procurorul de caz: „În martie 2025 vor începe să execute această expertiză. Cât va dura efectuarea expertizei este o altă întrebare, care la fel ține de numărul întrebărilor, de complexitate. Sunt doi experți. După răspuns este o expertiză complicată, ceea ce indică că poate dura încă un an, poate doi.  – Dar ce acțiuni se pot întrerpinde ca să excludeţi aceste pericole? – Instanța de judecată a dispus, ei pot interveni cu un demers de a urgenta”.

De cealaltă parte, Igor Dodon şi avocaţii lui susţin că analiza imaginilor este deosebit de complexă, iar Centrul de Expertize Judiciare este suprasolicitat.  

IGOR DODON, fost preşedinte al Republicii Moldova: „El se vede că este trucat. Eu cred că acest lucru expertiza va confirma. Suma este de 80 şi ceva de mii de lei. Eu cred că este o sumă mare. O să găsim posibilitatea să o achităm. Noi nu avem nicio intenţie să tergiversăm acest dosar, pentru că noi mai repede vrem să fie puse toate punctele pe i”.

Tot astăzi, magistraţii Curţii Supreme de Justiţie au continuat audierea martorilor aduşi de acuzare. Dumitru Diacov, fost preşedinte de onoare al Partidului Democrat, a spus în faţa instanţei că nu a participat la discuţiile dintre Dodon şi Plahotniuc.

DUMITRU DIACOV, martor în dosar: „După toată atmosfera, după lux, după unele detalii recunosc că a fost în acel sediu (PDM). Mai mult nimic. Noi nu am fost operatori la acele filmuleţe. – Dar unde aţi văzut aceste imagini şi când? – La televizor, când dumneavoastră le-aţi arătat. – Deci, nu aţi fost martor la discuţii? – Nu”.

PETRU BALAN, avocatul lui Igor Dodon: „Martorul nu a dat declaraţii care să se refere direct la obiectul învinuirii. Declaraţiile lui au fost referitoare la activitatea lui politică în perioada respectivă.Pe mine mă interesează ca apărător doar martorii care dau doar declaraţii pertinente pentru obiectul învinuirii”.

PETRU IARMALIUC, procurorul de caz: „Fiecare martor confirmă o împrejurare, iar toate declarațiile se examineaza și se apreciaza de instanță în comun cu toate. O să vedeți că noi vom prezenta și alte documente care vor confirma și alte aspecte”.

Şedinţa a fost întreruptă, iar următoarea va avea loc pe 11 aprilie. Igor Dodon e învinuit de trădare de patrie, corupere pasivă, îmbogățire ilicită și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat. Procurorii îl acuză pe fostul preşedinte că ar fi pretins de la Vlad Plahotniuc peste un milion de dolari pentru a promova interesele Partidului Democrat din Moldova. Dodon, care pledează nevinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare.

Adriana Ochișanu lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI! Talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit la Arena Chișinău

Bucurați-vă de o seară de excepție alături de minunata interpretă Adriana Ochișanu, care lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI.

Pe 20 aprilie 2024, Arena Chișinău va găzdui un concert unde talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit. Alături de Adriana Ochișanu, veți avea ocazia să savurați interpretări memorabile din partea artiștilor de valoare:

– Horia Brenciu și HB Orchestra
– Ionuț Dolănescu
– Surorile Osoianu
– Alexandru Pop
– Laura Olteanu
– Corina Țepeș
– AKORD
– Cornelia Ștefăneț
– Frații Ștefăneț & Orchestra
– Baletul Național JOC

Experimentați o serată plină de diversitate muzicală, de la muzică populară și etnofolclorică la melodii ușoare, toate într-un cadru spectaculos. Rezervați-vă locurile pentru un eveniment de neuitat, unde „VOCEA MOLDOVEI” se va face auzită într-un mod memorabil.

Bilete puteți cumpăra AICI!

Bilete fizice, fără rezervare prealabilă puteți procura la casele iTicket pe adresele următoare:
•⁠ ⁠str. Vlaicu Pârcălab 27 (oficiul iTicket)
•⁠ ⁠bd. Dacia 47/6 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Moscova 1/1 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Mircea cel Bătrân 10 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Vasile Dokuceaev 13 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Piața Unirii Principatelor 3 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Anatolie Corobceanu 7a (Proper Coffee)

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Cinci jurnaliste de la cel mai mare site independent de știri din Belarus, arestate. „Dosarul a fost fabricat de la început până la sfârșit”
Articolul anterior
Inna a pozat goală în cadă și a stârnit reacții neașteptate. „Deja e prea mult”
Articolul următor