Vor fi acordate subvenţii pentru angajații care şi-au pierdut locul de muncă în pandemie

Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul ce vine sa susțină piața muncii din Republica Moldova, care a avut de suferit în urma crizei provocate de virusul Covid-19.

Pandemia și, respectiv, măsurile întreprinse de autorități în vederea combaterii infectării cu virusul Covid-19, au dus la reducerea semnificativă a activității de producție și a comerțului, la creșterea șomajului și diminuarea consumului, iar piața muncii a fost extrem de afectată.  

Prin urmare, a fost luată decizia de a acorda subvenții persoanelor care pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, ce preced lunii de angajare, nu au avut venituri salariale. Banii vor fi oferiți pentru cheltuielile salariaților începând cu 1 ianuarie 2021. Ținta sunt tinerii, persoanele din diasporă și persoanele care și-au pierdut locul de muncă în anul 2020.

Vor fi subvenționate și persoanele cu dizabilități, cu excepția celor angajate în cadrul întreprinderilor specializate. Cuantumul subvenției acordateva fi stabilit în dependență de categoria angajatului. În acest sens, din bugetul de stat urmează a fi alocate 200 de milioane lei.

„Este un lucru salutabil, în cazul în care economia țării a fost grav afectată în anul 2020. Este un pas important și așteptat de mulți cetățeni, mai ales că banii, cele 200 de milioane, sunt prevăzuți în legea de stat pentru anul curent”, a menționat premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Conform bazei de date Agenției Naționale de Ocupare a Forței Muncii, pe parcursul anului 2020, numărul șomerilor înregistrați la oficiile forței de muncă anul trecut a constituit 50,2 mii persoane și s-a majorat de circa 1,6 ori față de anul 2019. Rata șomajului la nivel de țară în trimestrul IV 2020 a înregistrat valoarea de 4,3%. Potrivit datelor existente, numărul șomerilor înregistrați în luna ianuarie 2020 a constituit 16.599 persoane, iar în ianuarie 2021 – 25.525 persoane. Respectiv, aproximativ 9.000 de șomeri nu au fost reîncadrați în câmpul muncii ca urmare a crizei, cifra dată fiind mult mai mare luându-se în considerare și numărul șomerilor neînregistrați la ANOFM.

foto: ShutterStock

Țara care a rămas fără loc în cimitire din cauza sutelor de migranți morți pe Marea Mediterană

Autoritățile din Tunisia iau în considerare construirea de noi cimitire, deoarece țara rămâne fără spațiu pentru a îngropa sute de cadavre ale refugiaților care pier pe Marea Mediterană. În primele 3 luni ale acestui an, portivit ONU, un număr tot mai mare de bărci cu migranți au naufragiat.

Barcă cu migranți în Marea Mediternaă FOTO Shutterstock

Barcă cu migranți în Marea Mediternaă FOTO Shutterstock

Cadavrele, inclusiv cele ale copiilor și ale femeilor însărcinate, apar adesea pe plajele din Tunisia, unde sunt adunate și îngropate.

Anul trecut, potrivit Semilunii Roșii Tunisiene, numai în regiunea Sfax au fost recuperate peste 800 de cadavre, iar peste 300 au fost găsite de la începutul anului 2023. Drept urmare, înmormântările au loc aproape în fiecare zi. Morgile locale și-au depășit capacitatea, iar locurile de înmormântare în multe cimitire municipale, aproape că s-au epuizat, relatează Adevarul, conform The Guardian.

„Din cauza afluxului de victime, a fost depășită capacitatea Secției de Medicină Legală a spitalului universitar Habib Bourghiba de a găzdui cadavre”, se arată într-un comunicat al guvernoratului Sfax, care a convocat o întâlnire de urgență cu autoritățile sanitare, pentru a găsi „soluții radicale” la această problemă. Printre acestea se numără „alocarea rapidă a unui cimitir pentru imigranți și furnizarea de camioane frigorifice pentru a transporta corpuri adesea în descompunere”.

Peste 35.000 de persoane au încercat să ajungă în Lampedusa

Din ianuarie, conform sursei citate, peste 35.000 de persoane, aproape de patru ori mai multe decât în ​​2022, au ajuns pe litoralul italian, cu o creștere bruscă în ultima lună. Aceștia încearcă să ajungă pe micuța insulă italiană Lampedusa, unul dintre cele mai sudice teritorii ale Europei. Potrivit datelor Agenției ONU pentru Refugiați, UNHCR, aproape 20.000 de migranți au plecat din Tunisia în acest an și aproximativ 15.500 din Libia. Cu toate acestea, mai multe plecări înseamnă și mai multe decese, autoritățile italiene și malteze fiind acuzate de întârzieri în eforturile de salvare.

Filippo Furri, cercetător asociat la Mecmi, un grup de cercetare care studiază decesele în timpul migrației, a declarat: „Sistemul tunisian de primire și gestionare a cadavrelor nu a fost pregătit pentru o astfel de situație. Secțiile de medicină legală se prăbușesc, cimitirele se prăbușesc. Legiștii tunisieni care efectuează autopsii pe cadavrele solicitanților de azil subsaharieni servesc la stabilirea cauzelor morții și nu la identitatea victimei”, a spus Furri. „Nu există obligația autorităților de a identifica un cadavru. Dacă, în plus, nu există membri ai familiei care să raporteze o dispariție, identificarea devine „irelevantă” pentru autorități.”

Numeroase decese nu sunt raportate

Silvia Di Meo, antropolog la Universitatea din Genova și membră a Mem.Med – Memoria Mediterranea, un proiect cofinanțat de UE al cărui scop este identificarea persoanelor dispărute în Marea Mediterană, a declarat că mult mai multe persoane au murit în încercarea de a traversa Marea Mediterană.

„Există numeroase decese care nu sunt raportate la nivel național”, a spus Di Meo. „Pe baza rapoartelor pe care le primim de la familiile migranților, știm că multe decese rămân necunoscute. Sunt trupuri care nu ajung pe uscat și nu sunt recuperate”.

Ea a spus că nu există voință pentru a se cunoaște o situație exactă „pentru că acest lucru necesită asumarea răspunderii și recunoașterea diferitelor crime. Aceștio morți sunt foarte incomozi din punct de vedere politic”, a adăugat ea.

Identificarea victimelor, una din marile probleme

Pentru a contracara situația de urgență, unele municipalități tunisiene au autorizat înmormântarea migranților în cimitirele locale. Într-unul dintre cimitirele din orașul de coastă Sfax, situat la 170 de mile (270 km) sud-est de Tunis, autoritățile au desemnat deja o zonă pentru înmormântarea migranților.

„Una dintre principalele probleme în recuperarea migranților blocați pe coasta tunisiană este aceea de a identifica victimele”, a spus un activist al societății civile care ajută la recuperarea cadavrelor. „Este o sarcină foarte complicată, având în vedere că majoritatea cadavrelor sunt găsite fără documente și într-o stare avansată de descompunere, ceea ce sugerează că au fost în apă pentru câteva zile.”

Italia și Malta, cele două țări membre ale UE care, conform dreptului internațional, sunt obligate să intervină pentru a salva solicitanții de azil din Marea Mediterană, au fost acuzate că nu au răspuns prompt la diverse apeluri de urgență, efectuate de pe bărci care se scufundau.

Glumă la un dineu de la Casa Albă: francezii nu vor pensionare la 64 de ani, iar Joe Biden vrea să lucreze până la 86

Preşedintele american a încasat sâmbătă glumele privind vârsta sa la dineul de gală al corespondenţilor de la Casa Albă şi a dat şi replica, relatează AFP, conform Adevarul.

73 Republican security officials endorse Biden for president

Această gală anuală, care reuneşte elita politică şi mediatică de la Washington, celebrează în teorie primul amendament din Constituţia SUA care apară libertatea presei. Dar în practică se ţin minte în principal glumele.Umoristul de la „Daily Show” Roy Wood Jr. a atras atenţia asupra vârstei lui Biden care, dacă va fi reales, ar putea rămâne în funcţie până la 86 de ani, conform Agerpres.

„Ei (francezii – n.r.) s-au revoltat pentru că nu voiau să lucreze până la 64 de ani. În acest timp, în America, avem un bărbat de 80 de ani care ne imploră să lucreze patru ani în plus”, l-a ironizat el, provocându-i un zâmbet larg liderului de la Casa Albă, aşezat la câţiva metri depărtare.” ‘Lăsaţi-mă să-mi termin treaba’: nu este un slogan de campanie, este o implorare. Spuneţi ce vreţi despre preşedintele nostru, dar când se trezeşte din siestă, munca este făcută”, a mai spus umoristul.

„Puteţi să spuneţi că sunt bătrân – eu numesc asta să fii experimentat”, a replicat preşedintele. „Se spune că sunt antic – eu spun că sunt înţelept. Se spune că sunt destul de bătrân – Don Lemon ar spune că sunt un bărbat la prima tinereţe”, a adăugat el.

Don Lemon, un prezentator vedetă al CNN, a fost concediat de post după ce a provocat o polemică declarând că republicana care candidează la alegerile prezidenţiale Nikki Haley, de 51 de ani, „nu mai este la prima tinereţe”.

Biden l-a ironizat şi pe Rupert Murdoch, magnat al media în vârstă de 92 de ani şi proprietar al canalului conservator Fox News.

„Aţi putea crede că nu-mi place Rupert Murdoch. Nu este adevărat. Cum ar putea să nu-mi placă un om care mă face să trec drept Harry Styles?”, a glumit Biden, referindu-se la starul pop de 29 de ani.

Gradul de atracţie al dineului corespondenţilor, care se desfăşoară în sala mare a Hilton de la Washington, a scăzut puţin în ultimii ani, între boicotul lui Donald Trump şi pandemie.

De data aceasta evenimentul a făcut o sală plină, cu 2.600 de invitaţi, între care Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris.

Prezenţa celor doi lideri ai executivului a restabilit o tradiţie pierdută în timpul preşedinţiei lui Donald Trump

Printre invitaţii la dineu s-a aflat şi baschetbalista Brittney Griner, dublă medaliată cu aur la Olimpiadă şi figură a comunităţii LGBT+ americane. Eliberată la sfârşitul lui 2022 după zece luni de detenţie în Rusia, ea a jurat să se bată pentru alte persoane încarcerate pe nedrept în lume.  

Medvedev atacă vehement Polonia: Nu trebuie să existe

Rusia nu vede niciun sens în menţinerea relaţiilor diplomatice cu Polonia atâta timp cât forţele antiruseşti rămân la putere, a scris, sâmbătă, pe pagina sa de Twitter vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, informează agenţia TASS, conform ziare.com.

Medvedev: "Only complete victory of Russia is guarantee against global  conflict"

„Nu văd niciun sens în menţinerea relaţiilor diplomatice cu Polonia. Acest stat nu trebuie să existe pentru noi atâta timp cât la putere nu sunt decât rusofobi, iar Ucraina este plină de mercenari polonezi, care ar trebui exterminaţi fără milă ca nişte şobolani împuţiţi”, a scris Medvedev în engleză şi în poloneză, conform sursei citate.

Afirmaţiile lui Medvedev au venit în urma situaţiei privind clădirea unui liceu de la ambasada rusă din Varşovia. Andrei Ordash, ministru-consilier la ambasada rusă din Polonia, a declarat pentru TASS că autorităţile poloneze au cerut ca personalul şcolii ruseşti de la ambasada din Varşovia să părăsească clădirea până sâmbătă la ora 19.00.

Ministerul rus de Externe a precizat că Rusia consideră că intruziunea autorităţilor poloneze în şcoala ambasadei ruse din Varşovia reprezintă o încălcare flagrantă a Convenţiei de la Viena din 1961 şi o altă imixtiune în proprietatea diplomatică rusă din Polonia.

Ministerul de Externe a precizat că demersurile Varşoviei nu vor rămâne fără un răspuns ferm al Moscovei şi fără consecinţe pentru Polonia.

Primește cardurile GAMA acasă în doar 2 click-uri
Articolul anterior
Aureliu Ciocoi s-a vaccinat. Serul pe care l-a ales
Articolul următor