”Vor să murim cu toții?” Disperarea oamenilor dintr-un oraș chinez carantinat, lovit de caniculă, cutremur și penurie de alimente

Orașul chinez Chengdu se află din nou în carantină, din cauza unui nou focar de COVID, ceea ce a alimentat nemulțumirea oamenilor. Cei 21 de milioane de locuitori au trecut prin ultimele luni prin valuri de căldură, pene de curent, o altă carantină și chiar un seism care a provocat decese. Acum, rafturile din supermarketuri sunt goale, relateză The Luardia citat de libertatea.

Un locuitor al orașului, Huang, în vârstă de 42 de ani, își amintește perfect momentul în care orașul a intrat din nou în carantină. Se afla într-un supermarket, încercând să mai găsească alimente printre rafturile deja goale.

Cineva a strigat: „Aici e o persoană care a fost contact direct. Supermarketul o să fie carantinat”. Huang a aruncat toate alimentele pe care le avea și-a luat fiica și a început să caute ieșirea. „În acel moment, nu mă gândeam decât să fug. Nu știam ce se va întâmpla cu cei care nu vor ieși la timp”, spune el. De atunci, locuitorii orașului au început să-și exprime tot mai des și în mod public disperarea din cauza măsurilor de carantinare.

Oamenii sunt nevoiți să-și limiteze deplasările, iar autoritățile permit doar unei persoane din gospodărie să iasă timp de două ore pentru cumpărături esențiale, însă doar cu test negativ.

„O rudă mai în vârstă a devenit foarte deprimată pentru că a fost închisă în casă”, a spus o altă locuitoare din Chengdu. „Gândește-te la câți mai au aceeași problemă. Dacă vor ajunge să facă prostii când depresia îi va învinge?”. Relatări despre sinucideri care au loc în timpul carantinei sunt ocazional difuzate online.

Chengdu este cea mai mare metropolă chineză care a fost afectată de restricții Covid după Shanghai la începutul anului. Carantina a fost inițial menită să dureze doar șapte zile, iar prelungirea pe termen nedeterminat a stârnit un sentiment tot mai mare de anxietate și disperare în rândul multor cetățeni. Pe lângă o carantină aparent nesfârșită, locuitorii au fost loviți și de alte probleme: pene de curent, valuri de căldură, iar recent chiar și un cutremur. Un seism în regiunea vecină a provocat moartea a 65 de oameni.

În total, zeci de milioane de persoane din 30 de regiuni ale Chinei se află în carantină, în ciuda faptului că nemulțumirea crește în rândul populației, precizează și BBC. Iar în multe zone, alimentele au devenit dificil de procurat. „Au trecut 15 zile, am rămas fără făină, orez, ouă. De câteva zile nu mai avem lapte pentru copii”, s-a plâns o locuitoare din Xinjiang. Unele probleme au fost recunoscute și de unii oficiali din China. Joi, autoritățile din Huaguoyuan și-au cerut scuze, spunând că penuria de alimente din oraș a fost cauzată de lipsa livratorilor din cauza restricțiilor Covid. Localnicii intervievați de The Guardian au spus că au rămas blocați timp de opt zile de când carantina a fost implementată fără vreun avertisment și că și-au făcut griji că vor rămâne fără hrană.

„Este vina guvernului. Pot să înțeleg că închid un oraș pentru puțin timp, dar nimeni nu ne-a avertizat. Au oprit chiar și lifturile și nimeni nu ne spune cât va dura asta!”, a spus unul din localnici. În orașul Yining, în mediul online a devenit viral un document online care a fost rapid distribuit de numeroși utilizatori ai rețelelor sociale. Pe el erau trecute 300 de solicitări urgente de alimente sau medicamente. „Am rămas fără bani să cumpăr provizii. Soția mea este însărcinată și avem doi copii. Rămânem fără benzină. Soția mea are nevoie de un control medical”, a spus un rezident. Măsurile dure de carantină vin înaintea de Congresului Partidului Comunist de la mijlocul lunii octombrie, un eveniment o dată la cinci ani și în care Xi Jinping este așteptat să fie confirmat pentru al treilea mandat în fruntea țării.

În așteptarea evenimentului oficialii sunt supuși unei presiuni imense pentru a se asigura că evenimentul se desfășoară fără probleme și chiar și cazuri izolate de Covid sunt văzute ca o amenințare.

sursa: www.libertatea.ro

Poliţia a dat Primăria Chişinău în judecată și cere să opreacă manifestaţiile organizate de partidul Şor, în faţa Preşedinţiei şi Parlamentului. Ce motive invocă oamenii legii

Poliţia a dat Primăria Chişinău în judecată și cere să opreacă manifestaţiile organizate de partidul Şor, în faţa Preşedinţiei şi Parlamentului. Se motivează că participanţii încalcă ordinea publică și au fost ănregistrate deja 40 de contravenții. Primăria nu a reacționat la avertizările trimise anterior ți susține că de asigurarea ordinii publice este responsabilă poliţia.

Natalia Gavrilița: Cei care stau în spatele protestelor Partidului Șor și au comis ilegalități trebuie să fie pedepsiți
foto: www.radiochisinau.md

Poliția a anunțat că pe numele manifestanţilor din centrul Chişinăului sunt contravenții pentru nesubordonare, huliganism, ultragierea angajaților forțelor de ordine, încălcarea legislației cu privire la protecția copiilor aflați în situație de risc, blocarea intenționată a carosabilului, limitarea accesului presei și agresarea jurnaliștilor, transmite TVR Moldova.

ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interne: „Toate persoanele care-şi asumă decizia de a protesta, de a-şi arăta în public susţinerea sau nu a unor decizii, este dreptul fiecărui cetăţean. În cazul în care astfel de evenimente sunt autorizate de către alte autorităţi, aceste autorităţi trebuie să intervină pentru a-şi exercita toate atribuţiile necesare pentru ca să trăim în pace, linişte.”

Şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat replica unui deputat al Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, care la invitat să discute cu manifestanţiil.

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: „Eu discut cu protestatarii veritabili, nu cu cei plătiţi de bandiţi. Ăştia care sunt plătiţi, hrăniţi, legănaţi, adăpaţi, numiţi cum vreţi. După asta vine salvarea. În fiecare dimineaţă vine salvarea, îl ia câte unul trudit. Îl duce, probabil, îl dezalcoolizează, îl aduce înapoi. Asta e profanarea noţiunii de protest.” Primăria Chişinău pasează Politiei responsabilitatea privind dezordinea făcută de protestatari.

„Municipiului Chișinău amintește că sistarea sau interzicerea protestului din fața Legislativului și a Președinției nu ține de competența autorităților administrației publice locale. (…) Municipalitatea a organizat mai multe ședințe, cu participarea părților implicate / responsabile, în cadrul cărora a fost adus la cunoștința organizatorilor obligațiIe și responsabilitățile lor, care trebuie să fie în conformitate cu norma legală.”

Poliția Republicii Moldova a anunţat că participanții la protestul din centrul Chisinaului au atacat forțele de ordine cu diferite obiecte, iar atunci când au fost somați, ar fi refuzat să se conformeze.

UE adoptă cel de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a adoptat un nou pachet de sancţiuni economice şi individuale împotriva Rusiei, ca urmare a anexării ilegale a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, anunță un comunicat postat joi pe site-ul Consiliului UE.

Parlamentul European votează joi proiectul legislativ Garanția pentru Copii  care își propune să ofere educație și îngrijire gratuită, asistență  medicală, accesul la locuințe adecvate pentru copiii din UE - Edupedu.ro

Pachetul de sancţiuni, al 8-lea adoptat de blocul comunitar de la începerea invaziei ruse în Ucraina, include o serie de măsuri menite să crească presiunea asupra guvernului şi economiei ruse, să slăbească capacităţile militare ale Moscovei şi să facă Kremlinul să plătească prețul pentru recenta escaladare, scrie Digi24.

Noul set de sancţiuni introduce în legislaţia UE baza pentru instituirea unui plafon de preţ legat de transportul maritim al petrolului rusesc destinat ţărilor terţe şi a unor restricţii suplimentare privind transportul maritim al ţiţeiului şi al produselor petroliere către ţări terţe. Concret, se va interzice furnizarea de servicii de transport maritim şi furnizarea de asistenţă tehnică, servicii de intermediere sau finanţare sau asistenţă financiară în legătură cu transportul maritim către ţări terţe de ţiţei (începând cu decembrie 2022) sau de produse petroliere (începând din februarie 2023) care provin sau sunt exportate din Rusia. Derogarea bazată pe plafonul de preţ ar permite furnizarea serviciilor de transport şi a celorlalte servicii în cazul în care petrolul sau produsele petroliere sunt achiziţionate la un plafon de preţ prestabilit sau sub acesta.

Noua interdicţie impusă navelor UE de a furniza servicii de transport maritim pentru astfel de produse către ţări terţe se va aplica de la data la care Consiliul va decide în unanimitate să introducă plafonul de preţ. Plafonul de preţ va reduce drastic veniturile pe care Rusia le obţine din petrol după ce războiul său ilegal împotriva Ucrainei a dus la creşterea preţurilor energiei la nivel mondial. Plafonul de preţ aplicat petrolului poate contribui, de asemenea, la stabilizarea preţurilor energiei la nivel mondial.

În ceea ce priveşte comerţul, Uniunea europeană extinde interdicţia de import asupra produselor siderurgice care fie provin din Rusia, fie sunt exportate din Rusia. De asemenea, sunt impuse restricţii suplimentare la import asupra pastei din lemn şi hârtiei, ţigaretelor, materialelor plastice şi produselor cosmetice, precum şi asupra elementelor utilizate în industria bijuteriilor, cum ar fi pietrele şi metalele preţioase, care, împreună, generează venituri semnificative pentru Rusia.

Vor fi impuse restricţii şi cu privire la vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul unei alte serii de produse utilizate în sectorul aviaţiei.

În plus, a fost extinsă lista produselor restricţionate care pot contribui la consolidarea militară şi tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului său de apărare şi securitate. Lista va include acum anumite componente electronice, substanţe chimice şi bunuri suplimentare care pot fi utilizate pentru a aplica pedeapsa capitală, tortura sau alte tratamente cu cruzime, inumane sau degradante.

Noul set de sancţiuni include interzicerea vânzării, furnizării, transferului sau exportului de arme de foc pentru uz civil, precum şi de componente esenţiale ale acestora şi de muniţie pentru acestea, de vehicule şi echipamente militare, de echipamente paramilitare şi de piese de schimb.

Noile sancţiuni vizează și persoane şi entităţi care au jucat un rol în organizarea unor „referendumuri” ilegale, reprezentanţi ai sectorului apărării şi personalităţi care răspândesc dezinformarea cu privire la război. De asemenea, Consiliul a decis să extindă criteriile de includere pe listă pe baza cărora pot fi făcute desemnări specifice, pentru a include posibilitatea de a viza persoanele care facilitează eludarea sancţiunilor UE.

Cetăţenii UE au interdicţia de a deţine posturi în cadrul organelor de conducere ale anumitor persoane juridice, entităţi sau organisme ruse deţinute sau controlate de stat.

Sancţiunile mai cuprind inserarea pe lista entităţilor deţinute de stat care fac obiectul interdicţiei privind tranzacţiile a Registrului naval rus, o entitate deţinută de stat în proporţie de 100%, care desfăşoară activităţi legate de clasificarea şi inspecţia, inclusiv în domeniul securităţii, a navelor şi a ambarcaţiunilor înmatriculate în Rusia sau în altă ţară.

Este interzisă total furnizarea de conturi sau servicii de custodie pentru criptoactive cetățenilor ruşi sau persoanelor fizice cu reşedinţa în Rusia, indiferent de valoarea totală a criptoactivelor respective.

De asemenea, Consiliul UE a decis că, începând de joi 6 octombrie, domeniul geografic de aplicare al restricţiilor introduse la 23 februarie, incluzând mai ales interdicţia de import asupra bunurilor din zonele care nu sunt controlate de guvern din oblastele Doneţk şi Lugansk, va fi extins pentru a include şi zonele care nu sunt controlate din oblastele Zaporojie şi Herson.

„Acest nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei este o dovadă a hotărârii noastre de a opri maşina de război a lui Putin şi de a răspunde celei mai recente escaladări a acestuia prin referendumuri false şi anexarea ilegală a unor teritorii ucrainene. Astfel lovim şi mai mult economia de război a Rusiei, limitând capacităţile de import/export ale Rusiei, şi suntem pe calea cea mai rapidă pentru a ne elibera de dependenţa energetică de Rusia. Îi vizăm, de asemenea, pe cei responsabili de anexarea ilegală a unor teritorii ucrainene. UE va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, citat de Agepres.

Regiunile ucrainene anexate ilegal apar deja în prognoza meteo din Rusia

În urma anexării ilegale a patru regiuni ucrainene, zonele au început să apară în prognozele meteo ale televiziunilor rusești, relatează g4media.ro, cu referire la Sky News.

Jurnalistul Francis Scarr de la BBC a împărtășit o captură de ecran a unui buletin meteo de la televiziunea de stat a Kremlinului, care include regiunile nou anexate.

Președintele Vladimir Putin a semnat decretele de anexare a patru regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, în timp ce armata rusă se străduia să controleze noul teritoriu.

Documentele care finalizează anexarea au fost publicate pe un site al guvernului rus.

Într-un gest de sfidare, Kremlinul a ținut, de asemenea, ușa deschisă pentru noi acaparări de terenuri în Ucraina.

VIDEO șocant! Nuntași dați în judecată de mire, după ce a fost scăpat din brațe. A stat patru săptămâni în spital, în Germania
Articolul anterior
”Ruşii au fugit bezmetici, au lăsat în urmă tancuri și armament.” Zelenski anunță că armata sa a eliberat orașul Izium
Articolul următor