Vreme din ce în ce mai sufocantă în Republica Moldova!

Vremea devine din ce în ce mai sufocantă în Republica Moldova. Astăzi, maximele ajung la 28 – 30 de grade Celsius, iar minima va coborî doar până la 18 grade, informează unica.md.

Cel mai cald este la Briceni, Rîbnița, Bălți, Chișinău și Cahul, iar la Ștefan-Vodă se vor înregistra 28 de grade.

Mâine va fi și mai cald. Termometrele vor urca până la 31 de grade Celsius, anunță meteorologii. Amintim că este în vugoare un Cod Galben de caniculă.

Potrivit datelor Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) de la începutul lunii iunie, la dispeceratul insituției au fost înregistrate 15 cazuri de insolație (n.r. afecțiune cauzată de supraîncălzirea corpului) și 3 sincope (n.r. definită ca fiind o scurtă pierdere a conștientei și a puterii mușchilor).

În contextul informației Serviciului Hidrometeorologic de Stat despre instalarea vremii caniculare în perioada 28.06.2024-04.07.2024, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească avertizează, că în astfel de condiții, oamenii trebuie să respecte cu strictețe măsurile de precauție.

În perioada temperaturilor ridicate a sezonului estival, cu scopul evitării cazurilor de insolații și sincopelor, cetățenii sunt rugați să se conformeze cu următoarele cerințe:

         * Evitați expunerea la soare în intervalul 11:00-18:00

         * Purtați pălării de soare și haine din fibre naturale de culori deschise

         * Beți suficiente lichide pe parcursul zilei (apă plată, minerală, ceai slab îndulcit, sucuri naturale), chiar dacă nu simțiți senzația de sete

         * Aveți grijă de persoanele dependente de voi – copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, oferindu-le condiții sigure în perioada caniculară

         * Persoanele care suferă de afecțiuni cronice (cardiovasculare, renale, hepatice, pulmonare, etc.) vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este indicat în perioada caniculară să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice de tratament

         * Nu consumați alcool, băuturi cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri carbogazoase)

         * Evitați alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi și produsele ușor alterabile, consumați fructe și legume proaspete, de sezon

         * Folosiți produse (creme, spray-uri) cu acțiune de protecție împotriva radiației ultraviolete, pentru a evita arsurile de piele 

         * Nu practicați activități care necesită efort fizic intens (sport, grădinărit etc.) pe parcursul zilei, ci doar dimineața și seara, când timpul este mai răcoros 

Menționăm faptul că de la începutul lunii iunie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 15 cazuri de insolație și 3 sincope. Echipele de asistență medicală urgentă din țară au acordat ajutor medical pacienților – 9 femei și 9 bărbați, cu vârstele cuprinse între 2-82 de ani, din următoarele localități: Chișinău, Soroca, Căușeni, Florești, Hîncești, Sîngerei, Edineț, Ialoveni, Leova și Briceni. După acordarea asistenței medicale de urgență, 11 pacienți au fost transportați la spital pentru tratament în condiții de staționar.

În urma expunerii îndelungate la soare sau la temperaturi ridicate, din cauza deshidratării, pot apărea simptome precum slăbiciune generală pronunțată, durere de cap, transpirații calde, hipertermie, greață, stare de leșin. 

În cazul în care simptomele nu se ameliorează sau apar complicații (respirație dificilă, tahicardie, vomă, convulsii sau chiar pierderea cunoștinței), apelați de urgență la numărul unic 112 pentru a solicita Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și așteptați sosirea echipajului medical!

Aproape 2.000 de locuri de muncă, disponibile, în acest moment, pentru cei care vor să lucreze în străinătate. Salarii până la 5.000 de euro

Peste 3.000 de locuri de muncă pentru străinătate au fost postate de la începutul verii și până acum, acestea reprezentând 8% din numărul total de joburi noi din această perioadă. Cele mai multe oferte vin din partea angajatorilor din Germania, Olanda, Arabia Saudită, Spania și Irlanda și caută candidați dispuși să lucreze în domenii precum transport, retail, industria alimentară, turism ori servicii, scrie unica.ro.

„Angajatorii din afara țării știu că principalul argument cu care pot atrage mai mulți candidați este cel salarial, motiv pentru care unul din două joburi postate are salariul afișat în anunțul de angajare. De altfel, și candidații au nevoie să știe exact cât ar putea să câștige în plus față de joburile din România pentru a fi convinși să facă un pas atât de important precum o relocare în afara țării, fie și pentru o perioadă determinată de timp”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.Citeşte întreaga ştire: Aproape 2.000 de locuri de muncă sunt disponibile, în acest moment, pentru cei care vor să lucreze în străinătate. Angajatorii oferă salarii care pleacă de la 700 de euro net și pot ajunge până la 5.000 de euro pe lună.

În multe cazuri, este vorba de salarii de trei sau patru ori mai mari decât cele din România, atât în cazul joburilor entry level sau pentru muncitorii calificați, cât și în cazul specialiștilor. Spre exemplu, un inginer software poate câștiga lunar, în Germania, 6.500 de euro net plus beneficii, în timp ce un muncitor în depozit, în Olanda, poate câștiga între 1.800 și 2.000 de euro pe lună plus beneficii. Salariul unui șofer de tir, pe curse internaționale, pleacă de la 2.500 de euro pe lună; un curier poate câștiga 2.000 de euro pe lună, în timp ce, pentru muncitorii necalificați, salariile pleacă de la 700 de euro pe lună. De la 1.000 de euro pe lună pornesc și salariile pe care le pot câștiga cei care vor să lucreze în servicii de curățenie.

„Un interes crescut în această perioadă este pentru candidații cu experiență în sectorul turistic și HoReCa. Angajatorii din străinătate au avut peste 500 de joburi postate pentru cele două industrii în ultima lună și jumătate, iar salariile pe care le oferă încep de la 1.000 de euro pentru ospătari sau personal hotelier și pot ajunge până la 4.000 de euro dacă vorbim despre bucătari în restaurante de pe vase de croazieră sau mari lanțuri hoteliere”, mai spune Raluca Dumitra.

Un tânăr român înfiat de o familie din Italia își caută mama biologică: „Sper că o să citească aceste rânduri”

Un tânăr născut în România și abandonat ca bebeluș pe o stradă din Iași, în urmă cu 27 de ani, își caută familia biologică, după ce a fost adoptat în Italia și crescut de o familie iubitoare. Povestea sa a fost împărtășită recent pe o pagină de Facebook, scrie rotalianul.com.

Într-o postare emoționantă, Miron Cătălin, a relatat circumstanțele dramatice ale începutului său de viață.

La data de 7 august 1997, la puțin timp după ce s-a născut, a fost găsit abandonat pe strada Galata din municipiul Iași. În ciuda investigațiilor desfășurate de autorități, mama lui nu a fost niciodată identificată.

Primăria Iași i-a atribuit numele de Miron Cătălin și data nașterii de 7 august 1997.

După ce a fost găsit, Cătălin a fost internat la maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, iar ulterior, pe 29 septembrie 1997, a fost transferat la Centrul de Plasament Nr. 1.

Acum, la 27 de ani distanță de acel moment, Cătălin face un apel disperat pentru a-și găsi familia biologică:

„Deși am atât de puține informații eu tot sper că mama mea sau vreo rudā a mamei mele o să citească aceste rânduri și o să trimită aici un mesaj. Nu vreau să o judec absolut deloc, cu siguranță se afla în mare dificultate, de aceea cred că a decis să mă lase în acel loc”, a scris el.

Tânărul a subliniat că nu își dorește să judece pe nimeni, fiind convins că mama sa a fost în mare dificultate când a luat decizia de a-l lăsa în acel loc.

„Singura mea speranță sunteți voi, toți cei care sunteți mereu aici pentru a ajuta, de aceea vă rog din suflet să distribuiți cât mai mult posibil. Poate cineva își amintește de mine sau de măicuța mea când mă purta în pântec”, a adăugat Cătălin în mesajul său.

Această poveste impresionantă a fost împărtășită pe rețelele de socializare, în speranța că cineva din comunitatea online va putea oferi informații care să îl ajute pe Cătălin să își regăsească familia.

De asemenea, postarea a strâns numeroase mesaje de susținere și încurajare de la persoane care doresc să îl ajute în demersul său.

Cătălin își exprimă recunoștința față de toți cei care îl sprijină: „Este cea mai mare dorință a mea pe care o am în viață! Vă mulțumesc tuturor!”

Un angajat al IGSU a trecut în rezervă după o activitate de peste 20 de ani. Colegii i-au mulțumit pentru toate misiunile de salvare a vieților omenești

Un angajat IGSU a trecut în rezervă după o activitate de peste 20 de ani în cadrul serviciului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului Generale pentru Situații de Urgență.

Recent, șeful de gardă al echipei de stingere la incendii a Direcției regionale căutare-salvare nr.2 municipiul Bălți, plutonierul-adjutant al serviciului intern Cușnir Vitalie, a trecut în rezervă după o dedicație în carieră de 20 de ani și 10 luni în cadrul serviciului de salvatori și pompieri.

Domnul Cușnir Vitalie și-a început activitatea în funcția de pompier în anul 2003 și pe parcursul anilor a avansat în diverse funcții, demonstrând profesionalism și dedicație în misiunile de serviciu.

Conducerea Direcției și colegii l-au felicitat cu acest prilej de mândrie și i-au adus sincere mulțumiri pentru îndeplinirea ireproșabilă a datoriei de serviciu în cadrul misiunilor de lichidare a consecințelor situațiilor de risc, dar și în misiuni de salvare a vieților omenești.

Pe parcursul activității, Domnul Cușnir Vitalie a fost menționat cu diverse medalii și distincții, printre care: Distincția MAI, Serviciu Impecabil gradul II și I, Distincțiile IGSU, Crucea pentru merit clasa II, Medalia pentru serviciu impecabil clasa II și Medalia comemorativă 30 de ani IGSU.

Acțiuni masive ale poliției de monitorizare a traficului rutier și a șoferilor nedisciplinați
Articolul anterior
Un tănăr, ajutat să-și recupereze portofelul datorită carabinierilor
Articolul următor