Vremea a luat-o razna! Un fenomen rar observat în Republica Moldova

La Căușeni au înflorit copacii de alun.

Timpul cald de afară îi pune în gardă pe agricultori. Aceştia îşi fac griji că temperaturile ridicate ar putea reduce din rezistenţa plantelor la îngheţ.

Vremea a luat-o razna: La Căușeni au înflorit copacii de alun

Agronomii susţin că oscilaţiile de temperatură pot afecta viile şi livezile. În plus, lipsa zăpezii se poate simți din plin la recolta de cereale, mai ales după un an secetos, transmite Studio L.  

Dacă vremea neobișnuit de caldă se va menține și în următoarele zile, există riscul să înceapă prematur procesul vegetativ. Potrivit experţilor, o plantaţie care a intrat în vegetaţie iarna şi apoi a fost lovită de îngheţ poate să se usuce complet sau să înregistreze pierderi mai mulţi ani la rând.

Temperaturile înregistrate în această iarnă în Republica Moldova sunt cu mult mai ridicate decât normalul perioadei. Cercetătorii vorbesc deja despre o anomalie climatică ce ar putea afecta grav culturile agricole, pomii şi viţa-de-vie. 

Grav este că lipsa gerului şi a stratului protector de zăpadă vine pe fondul unei secete deja existente. Gheorghe Ermurachi din satul Sălcuța, raionul Căușeni, deține peste 20 de hectare de terenuri agricole. Acum șase ani, bărbatul și-a plantat și o livadă de alun. 

La mijloc de ianuarie, o parte din pomi au început deja a înflori. Schimbările bruşte de temperatură, în ianuarie sau februarie, ar putea cauza dispariţia mugurilor şi implicit compromiterea culturii. Temperatura nefirească din timpul zilei afectează și culturile din câmp, care la această dată ar fi trebuit să hiberneze protejate de un strat de zăpadă. 

Cel mai lung tunel feroviar și rutier subacvatic din lume va lega Germania și Danemarca: Proiectul, gata până în 2029

Danemarca și Germania vor fi legate în curând printr-un tunel subacvatic lung de 18 kilometri. Tunelul Fehmarnbelt va fi cel mai lung tunel feroviar și rutier combinat din lume când va fi finalizat în 2029, scrie Euronews.ro.

Acest proiect de 10 miliarde de euro – care traversează o porțiune a Mării Baltice cunoscută sub numele de „Centura Fehmarn” – va conecta Rødbyhavn din insula daneză Lolland și Puttgarden din nordul Germaniei.

Tunelul va reduce timpul de călătorie din Germania către Danemarca

Tunelul, denumit oficial Fehmarnbelt Fixed Link, va avea două autostrăzi cu două benzi și două șine electrificate.

Călătoria prin ea va dura șapte minute cu trenul și 10 minute cu mașina, evitând o ocolire de 160 de kilometri pe continentul danez. Timpul de călătorie cu trenul de la Hamburg în Germania la Copenhaga în Demarca va fi redus de la aproximativ cinci ore la mai puțin de trei.

O legătură rutieră va înlocui un serviciu de feribot incredibil de aglomerat care transportă milioane de pasageri pe an, reducând timpul de călătorie cu aproape o oră.

Danemarca intenționează, de asemenea, să construiască linii electrice de mare viteză către și din tunel. Și serviciile de tren vor continua pe lângă granița daneză către Suedia, Norvegia și Finlanda.

Cum va fi construit tunelul Fehmarnbelt?

Ideea de a lega Germania de Danemarca printr-un tunel nu este nouă. După 10 ani de planificare, construcția a început în 2020 pe partea daneză și apoi în 2021 pe partea germană.

Tunelul va costa în total 10 miliarde de euro, Uniunea Europeană contribuind cu 1,1 miliarde de euro la proiect.

Acesta va fi asamblat la 40 de metri sub Marea Baltică folosind 89 de secțiuni masive de beton. Acestea vor fi pre-construite pe uscat și apoi coborâte în apă cu ajutorul unei macarale. Femern A/S, compania daneză de stat responsabilă de proiect, speră că va fi gata să cufunde prima dintre aceste secțiuni până în 2024.

Odată ce acestea sunt la locul lor, secțiunile de beton vor fi montate împreună și vor fi instalate alte elemente precum șinele de cale ferată, ventilația și camerele de luat vederi.

Unele grupuri de mediu au pus sub semnul întrebării impactul tunelului asupra vieții sălbatice din Centura Fehmarn – o zonă protejată a UE.

Premier Energy susține că nu se face responsabilă de posibilele deconectări de apă efectuate în Chișinău

„Premier Energy” declară că nu se face responsabilă de posibilele deconectări de apă efectuate azi de SA „Apă-Canal Chișinău”.

Înglodați de datorii! Premier Energy a început deconectările la Apă-Canal  Chișinău - Realitatea.md

Întreprinderea afirmă că cele două locuri de consum al energiei electrice deconectate astăzi vizează doar blocul administrativ al SA „Apă-Canal Chișinău”.

Potrivit întreprinderii, nici un alt loc de consum care face parte din procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic nu a fost deconectat de la energia electrică.

În context, „Premier Energy” atenționează că eventualele probleme legate de furnizarea apei la anumite adrese ar putea fi de ordin tehnic și țin de modul de gestionare a serviciului de către SA „Apă-Canal Chișinău”.

Întreprinderea mai menționează că a fost nevoită să recurgă la aceste măsuri în conformitate cu prevederile legale, stipulate și în contractul de furnizare a energiei electrice cu SA „Apă-Canal Chișinău”, pentru a nu admite creșterea în continuare a datoriei, care la ziua de azi constituie 68,6 milioane de lei.

Totodată, întreprinderea își exprimă speranța că SA „Apă-Canal Chișinău” va prezenta în termeni cât mai restrânși soluții eficiente pentru stingerea datoriei și pe viitor va achita la timp facturile curente, pentru a preveni apariția unor situații similare, care afectează grav ambele părți.

sursa

VIDEO! Moment inedit pe o scenă din România. Un tânăr interpret de peste Prut a făcut furori alături de maestrul Nicolae Botgros și orchestra ”Lăutarii”

Moment inedit pe scena Palatului ”Transivlania” din orașul Sibiu, România. Un tânăr interpret de peste Prut a făcut furori alături de marele maestru Nicolae Botgros și orchestra ”Lăutarii”. Explozie de aprecieri pe Internet

Cosmin Bârlan, alături de interpreta de muzică populară Iulia Mihai, au avut un recital care a ridicat sala în picioare. S-a întâmplat chiar pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, pe scena din Sibiu, unde au evoluat artiști cu nume sonore în România.

Imaginile video au devenit virale pe rețelele de socializare. Au adunat mii de vizualizări, comentarii și aprecieri.

Vă invităm să urmăriți momentul de-a dreptul emoționant.

”Este o mare onoare și mândrie pentru mine de fiecare dată când mă aflu pe scenă alături de marele maestru Nicolae Botgros și Orchestra “Lăutarii“ din Chișinău. Este lăutarul sufletului meu! Noi, românii îl iubim nespus. A fost o mângâiere pentru mine să interpretez cântecul ”Joacă lumea, jos și eu” din repertoriul regretatului maestru Petrică Mițu Stoian, alături de cea mai minunată orchestră din spațiul românesc.”, a declarat pentru unica.md Cosmis Bârlan.

Tânărul interpret de muzică populară Cosmin Bârlan este laureat și câștigător a numeroase concursuri de interpretare vocală. A devenit cunoscut după ce a ajuns în finala de la ”Vedetă Populară” și a reușit să impresioneze jurații cu vocea sa, dar și obiceiurile vechi din zona Mehedințiului aduse în scenă.

Orchestra ”Lăutarii” de la Chișinău, dirijată de marele maestru Nicolae Botgros, are numeroase colaborări cu interpreți de muzică populară din România. Dirijorul moldovean este extrem de apreciat peste Prut și este mereu primit ca un adevărat lăutar al neamului.

Recent maestrul a împlinit 70 de ani, iar felicitările au curs gârlă pe pagina de Facebook a dirijorului, de la artiști cu nume grele de pe ambele maluri ale Prutului.

Detalii din anchetă: Actorul găsit mort în Chișinău avea o pungă pe cap
Articolul anterior
Răsfățate ca adevărate vedete! Cum o duc copiii lui Maxim Galkin și ai Allei Pugaciova în Israel: ”Important că sunt educați corect!”
Articolul următor