Vremea o ia razna: de la -20 de grade, la +13 grade săptămâna următoare

Urmează să mai înfruntăm câteva zile de ger, iar săptămâna viitoare, surpriză, ne așteaptă temperaturi de până la +13 grade celsius, potrivit prognozelor meteo.

Cel mai frig va fi în noaptea de joi spre vineri, atunci când se vor înregistra până la -15.. -20 de grade în nordul țării și -10.. -14 grade – în sudul Moldovei. Apoi, temperaturile vor începe să crească.

Începând de luni, săptămâna următoare, vremea se va încălzi. Pentru marți și miercuri, sunt prognozate maxime de până la +10.. +13 grade celsius.

Fetița unei moldovence din Italia a murit la scurt timp după ce a venit pe lume. Mama acuză medicii

Tragedie în familia unor moldoveni din Italia. Fetița Vladei Savciuc și a partenerului său, Alessandro, a murit la scurt timp după ce a venit pe lume. Pentru moartea Valentinei, nou-născuta decedată la Spitalul Santo Spirito din Roma, pe 15 februarie, la câteva minute după ce a venit pe lume, Parchetul a început o anchetă împotriva a patru cadre medicale, sub acuzația de omor din culpă, informează Corriere della Sera citată de rotalianul.com.

Este vorba despre trei medici și o moașă care s-au ocupat de mamă, moldoveanca Vlada Savciuc, în vârstă de 29 de ani, în orele în care a fost internată în spital.

Vineri, 1 martie, a decis procurorul Pierluigi Cipolla, se va stabili numirea unui medic legist, iar autopsia va avea loc a doua zi.

Investigația se concentrează pe cele 18 ore petrecute de mama moldoveancă în spital, începând cu 14 februarie, când a fost internată după ce și-a dat seama că i s-au rupt membranele (i s-a rupt apa).

Anchetatorii se focusează pe perioada dintre orele 1:00 și 4:00 dimineața din 15 februarie, când Vlada Savciuc a semnalat că ceva nu-i în regulă, dar personalul medical a asigurat-o că nu sunt anomalii evidente.

Acum, după ce fetița ei a murit la naștere, mama moldoveancă a declarat că a fost neglijată de personalul medical.

Ea a povestit că, deși i-a fost promisă prezența unei moașe, aceasta nu a ajuns la ea, lăsând-o să se simtă abandonată, cu excepția sprijinului primit din partea partenerului său, Alessandro, și a unei colege de salon.

Pe la 3:00 dimineața am cerut ajutorul cadrelor medicale” – a povestit moldoveanca, asistată în calitate de parte jignit de avocații Andrea Calderoni și Stefania Rondini -.

Am simțit că ceva nu era în regulă. Mă simțeam rău încă de pe la ora 1:00. când am pierdut sânge. Apoi, pe la 3:00 dimineața am simțit că situația nu era deloc bună și am chemat personalul sanitar. Dar, în afară de câteva cuvinte formale, nimeni nu a făcut nimic. În acel moment m-am simțit neglijată. De fapt, am fost abandonată”.

Colega ei de salon a mărturisit că și ea a alertat personalul medical despre starea precară a moldovencei, care se simțea rău, dar nimeni nu a intervenit.

În cele din urmă, în dimineața zilei de 15 februarie, Vlada Savciuc a fost dusă în sala de nașteri, unde a venit pe lume Valentina, fetița ei, care a supraviețuit, însă, doar pentru câteva minute.

Ancheta va trebui să clarifice dacă moartea tragică a bebelușului a fost rezultatul unei serii de nefericite circumstanțe sau a fost cauzată de neglijența echipei medicale, bazându-se pe declarațiile mamei și pe rezultatele autopsiei.

După numeroase critici, Guvernul s-a răzgândit: Pensiile vor fi indexate așa cum s-a promis inițial

„Pensiile urmează să fie indexate cu 6%, așa cum acestea au fost bugetate în legea bugetului aprobată la sfârșitul anului trecut”, a menționat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Precizările au fost făcute și de premierul Dorin Recean în cadrul ședinței de azi a cabinetului de miniștri, după un val de critici pentru încercarea autorităților de a micșora cifra, scrie unimedia.info.

Ședința s-a început cu un mesaj de la premierul Dorin Recean: „Am observat că există mai multe discuții și deja se ajunge la speculații în ceea ce privește creșterea pensiilor, dar vreau să asigur toată lumea că tot bugetul pentru pensionare, care a fost planificat pentru anul 2024 va ajunge la pensionari. Mă refer la acea discuție despre 6%. O să rog ca în proces, pensionarii cu pensiile mai mici să fie primii care vor beneficia de aceste creșteri.”

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, avenit cu precizări în acest sens: „Pensiile urmează să fie majorate cu 6 la sută, așa cum ele au fost bugetate în legea bugetului aprobată la sfârșitul anului trecut.”

În 2023, pensia medie în R. Moldova a constituit estimativ 3.422 lei, cea ce este în creștere cu 556 lei față de anul 2022, când pensia medie a constituit 2.886 lei/lunar, susține expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, în anul 1990, pensia medie în Moldova era de 95,6 ruble/lunar, cea ce a constituit valoarea maximă ca putere de cumpărare.

Alarmă de incendiu la Parlament: Angajații au fost evacuați

Parlamentul a fost evacuat. Potrivit informațiilor, a fost declanșată alarma de incendiu.

„S-a pornit sistemul de alarmă, respectiv oamenii s-au evacuat, dar după cercetare efectuată nu a fost stabilită nicio situație de risc”, a declarat pentru UNIMEDIA Liliana Pușcașu, ofițeră de presă a Inspectoratului General pentru Situații Excepționale.

Trei copii au ajuns la spital după ce au fost expuși la raze ultraviolete la școală
Articolul anterior
A început marea călătorie prin galaxia Dual Space: Peste 100 de tineri au venit la bordul aeronavei să descopere alături de robotul Thespian și copilotul său, planeta Industrie Textilă
Articolul următor