Vremea o ia razna: de la -20 de grade, la +13 grade săptămâna următoare

Urmează să mai înfruntăm câteva zile de ger, iar săptămâna viitoare, surpriză, ne așteaptă temperaturi de până la +13 grade celsius, potrivit prognozelor meteo.

Cel mai frig va fi în noaptea de joi spre vineri, atunci când se vor înregistra până la -15.. -20 de grade în nordul țării și -10.. -14 grade – în sudul Moldovei. Apoi, temperaturile vor începe să crească.

Începând de luni, săptămâna următoare, vremea se va încălzi. Pentru marți și miercuri, sunt prognozate maxime de până la +10.. +13 grade celsius.

Submarinul nuclear rusesc Belgorod a fost găsit. Imagini din satelit cu locul unde se află acum

Uriașul submarin nuclear rusesc Belgorod, care transportă una dintre cele mai periculoase arme ale Kremlinului, a fost în cele din urmă localizat. Dispariția acestuia de la baza din Marea Albă stârnise temeri pe fondul unor informații că Putin ar plănui să facă un test nuclear.

post-img

Una dintre locațiile luate în calcul pentru acest test ar fi fost Marea Neagră. Noi imagini din satelit,  publicate de site-ul Naval News, au descoperit submarinul ieșind la  suprafață în zona Arctică, mai precis în Marea Barents din nordul  Rusiei. Ceea ce înseamnă că este la distanță destul de mică de baza sa.

Ce este special la  această navă subacvatică este că este înarmată cu torpila Poseidon,  construită pentru a purta bomba nucleară – în fapt o dronă de 20 de ori  mai mare decât o torpilă obișnuită, cu autonomie de 10.000 de kilometri.  În luna iulie 2022, submarinul Belgorod a fost predat oficial marinei  ruse în portul Severodvinsk. 

Constructorul său a spus în acel moment că  este „un vas de cercetare”.  Experţii spun că designul său este o versiune modificată a submarinelor  ruseşti cu rachete ghidate din clasa Oscar II, făcute mai lungi pentru a  putea transporta torpile cu armament nuclear şi echipamente pentru  adunarea de informaţii.  

Belgorod are o lungime de peste 184 de metri, fiind cel mai lung  submarin din ocean în prezent – mai lung chiar şi decât submarinele cu  rachete balistice şi ghidate din clasa Ohio ale marinei americane, care  au o lungime de 171 de metri.

Medicul vlogger din Rusia se plânge că este tratat cu ură în țara noastră

Nu i se pare dulce viața în țara noastră. Tânărul vlogger din Rusia, care spune despre el că este medic, s-a refugiat în Moldova după izbucnirea războiului din Ucraina. Deja de câteva luni, tânărul se află în Chișinău, iar zilele trecute a izbucnit pe rețelele de socializare.

Tânărul rus din Krasnodar susține că se confruntă cu ură și ostilitățate în țara noastră, iar acest lucru se întâmplă oriunde ar merge și își prezintă pașaportul arătând că este cetățean al Federației Ruse.

În același timp, tânărul se plânge că de multe ori cu el se vorbește ,,intenționat doar în limba română”.

,,,Nu poți merge departe doar cu ură”, „Este greșit să fiu tratat ca o ,,scatină” (în traducere ,,vită”)”, se plânge bărbatul într-un video publicat pe rețelele media:

Antreprenorii pot beneficia de compensare a șomajului tehnic în situații de reducere a activității

În atenția mediului de afaceri, Ministerul Economiei reamintește că antreprenorii pot beneficia de compensare a șomajului tehnic în situații de reducere a activității.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „e-raportare@sfs.md Ajutor online RAPORTARE ELECTRONICĂ SISTEDE.PRTREEI RO CENTRULDEAPEL CENTRUL 0 8000 1525 Raportează on line GhiÈeu unic de raportare electronică Informații utile Contacte Autentificare 131 74 74780 disponibile pentru prezentareonline online cetățeni dețin Ghişeu unic de raportare 57 146 agenți economici dețin acces Ghişeu unic de raportare”

Care este procedura șomajului tehnic?

Procedura șomajului tehnic este descrisă în HG 316/2021, Anexa 2:

Angajatorul, până la data de 25 a lunii imediat următoare lunii în care a fost stabilit șomajul tehnic, prezintă, prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică – raportare.gov.md, solicitarea acordării din bugetul de stat a indemnizației pentru șomaj tehnic.

Cuantumul indemnizației pentru șomaj tehnic acordate din bugetul de stat este calculat prin înmulțirea numărului de zile libere acordate cu 50% din salariul de bază al salariatului divizat la numărul de zile din luna pentru care este depusă solicitarea, dar nu mai mult de 150 de lei pe zi. Detalii, aici: https://www.legis.md.

De asemenea, există posibilitatea pentru angajatori să instituie regim redus de activitate.

Procedura este descrisă în HG 333/2021:

Pentru solicitarea regimului de activitate redusă, angajatorul completează pe proprie răspundere un formular de solicitare semnat și îl depune prin intermediul Ghișeului unic de raportare electronică – www.raportare.gov.md.

Formularul de solicitare urmează să fie prezentată cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de data preconizată pentru instituirea regimului de activitate redusă.

Centrul de Apel al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (0 8000 1000) reprezintă punctul de contact telefonic pentru asistența angajatorilor și a salariaților. Detalii, aici: https://www.legis.md.

Trei copii au ajuns la spital după ce au fost expuși la raze ultraviolete la școală
Articolul anterior
A început marea călătorie prin galaxia Dual Space: Peste 100 de tineri au venit la bordul aeronavei să descopere alături de robotul Thespian și copilotul său, planeta Industrie Textilă
Articolul următor