WC-urile din curtea școlilor sunt într-o stare jalnică

Amnesty International cere Guvernului R. Moldova să asigure urgent condiții optime de igienă în școlile din R. Moldova, prin dotarea cu grupuri sanitare acolo unde în prezent acestea sunt în curte, sau renovarea toaletelor din școlile unde acest lucru este necesar.

separator
Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, dar și datelor unei cercetări realizate de către un grup de adolescenți din cadrul „Platformei Copiilor”, circa jumătate din școlile din R. Moldova nu dispun de toalete în interiorul instituției, conectate la un sistem public de canalizare sau nu le folosesc, chiar dacă ele există, scrie Ziarul de Gardă.

Școlile dispun, de obicei, doar de toalete cu hazna, situate departe de clădirea școlii, care sunt în condiții proaste, fără cabine sau separatoare pentru intimitate, fără energie electrică sau încălzire în timpul iernii, fără facilități de spălare a mâinilor, slab întreținute și rareori curățate. Astfel, aproape jumătate din elevii din R. Moldova utilizează veceul amplasat afară, în curtea școlii, indiferent dacă este cald sau frig. Copiii nu dispun de facilități care să satisfacă standardele de bază privind apa, sanitația și practicile de igienă.

Potrivit Amnesty International, aceste practici încalcă grav dreptul la apă și sanitație, la sănătate, la trai decent și la educație. De asemenea, aceste practici vin în contradicție cu Standardele minime ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la apă, sanitație și igienă în instituțiile de învățământ.

În acest sens, Amnesty International cere Guvernului R. Moldova să implementeze urgent standardele OMS cu privire la apă, sanitație și igienă în școli și anume, să asigure ca:

în fiecare școală să existe grupuri sanitare anexate sau integrate în clădirea de bază a școlii și nu amplasate într-o clădire separată, în afara școlii;

în fiecare școală să existe un număr suficient de toalete pentru fete, băieți, profesori, femei și bărbați. OMS recomandă câte 1 cabină pentru fiecare 25 fete sau femei și 1 cabină, plus 1 pisoar pentru fiecare 50 băieți sau bărbați. Toaletele pentru profesori și elevi trebuie să fie de același standard; grupurile sanitare să fie accesibile tuturor, inclusiv personalului și copiilor cu necesități speciale; toaletele să asigure intimitate și siguranță. Toaletele pentru bărbați și femei trebuie să fie separate. În interiorul toaletelor pentru bărbați și femei trebuie să fie cabine separate pentru a oferi intimitate; toaletele să fie igienice pentru utilizare și ușor de curățat; lângă toalete să fie prevăzute lavoare comode; să fie introduse proceduri de curățare și întreținere pentru a asigura disponibilitatea, în orice moment, a toaletelor curate și funcționale.

Accesul la condiții adecvate de sanitație și igienă în instituțiile de învățământ contribuie la asigurarea unui mediu sănătos de învățare, la diminuarea răspândirii bolilor și influențează pozitiv procesul de școlarizare și învățare.

A fost 40 de ani profesoară, iar acum stă în rândul de la cantina socială pentru o masă caldă

Doamna Irina are ochi blajini și e mereu sociabilă cu voluntarii și oamenii care așteaptă, la fel ca și Dumneaei, o masă caldă la cantina socială mobilă. Zâmbește și pare că nu ar avea vreo problemă la cei aproape 80 de ani.

E a treia primăvară de când vin aici să iau mâncare”, povestește emoționată. „40 de ani i-am dedicat elevilor mei. Mă simțeam utilă și mi se părea pe-atunci că așa va fi mereu. Dar au venit bătrânețile și am rămas doar cu amintirile. E trist, dar se vede că aceasta e soarta mea. Nu am cu cine mă bate.

A muncit toată viața în calitate de învățătoare de limba rusă. Astăzi are o pensie de 3800 de lei. Cheltuie cu grijă fiecare bănuț și e recunoscătoare că poate economisi pe mâncare datorită prânzului de la cantină.

Soțul meu e imobilizat la pat de 10 ani. Îl îngrijesc, îl hrănesc și îi sunt alături. E greu, e foarte greu, dar ne avem unul pe celălalt și mă liniștesc că pot fi utilă și că ne descurcăm noi doi. Pensiile se cam împart între medicamente și facturi, de aceea tot ce ne servesc aici tinerii sunt bucate pe care cu greu ni le-am putea permite.

Am întrebat-o dacă are copii și a fost singurul moment în care nu i-au mai ajuns zâmbete. Ochii i s-au umplut de lacrimi și a dat de înțeles că nu ar vrea să abordeze acest subiect pentru că doare.

Avem o fiică. Singură, fără o familie și bolnavă și ea. O ajutăm și pe ea cu ce putem.

De 11 ani, în rândul de la cantină stau oamenii care ieri au fost activi social, iar la bătrânețe au ajuns singuri, față în față cu sărăcia și lipsurile. Prânzul cald zilnic e puținul pe care îl putem oferi. E un dar atât de necesar pentru acești oameni. Cantina e unicul loc de socializare și speranță, iar pentru tânăra generație e modul în care exersează bunătatea prin fapte. Sprijină acest serviciu printr-o donație. Pe 27 aprilie participă la colecta națională de alimente.

Toate resursele acumulate în campanie sunt distribuite oamenilor nevoiași pe parcursul anului sub formă de pachete alimentare sau prânzuri calde.

Toți cei care vor să sprijine proiectul sunt îndemnați să se înregistreze AICI în calitate de voluntari.

Donațiile financiare în sprijinul cauzei pot fi realizate și online. Cu 20 lei, poate fi asigurat un prânz cald zilnic pentru un beneficiar al cantinelor sociale.

Donația ta, poate umple farfuria unui flămând!

Campania este realizată în Parteneriate pentru servicii de cantină socială finanțat de European Union in the Republic of Moldova, cofinanțat și implementat de Keystone Moldova, AO CONCORDIA Proiecte Sociale Moldova și Misiunea Socială „Diaconia”. 

Fiul interpretei Jasmin s-a însurat! Cât a scos din buzunar Ilan Șor pentru nunta fastuoasă cu peste 300 de invitați

Sara Șor, cunoscută ca Jasmin în lumea artistică, și-a căsătorit fiul cel mare, Mihail Semenduev, în vârstă de 26 de ani, cu patinatoarea Eva Khachaturyan, în vârstă de 25 de ani, pe 13 aprilie, scrie ea.md. Nunta a avut peste 300 de invitați, inclusiv Valeria și soțul ei, Iosif Prigojin, Alexandr Buinov cu soția, Dima Bilan și Filip Kirkorov. Invitații au adus plicuri cu bani în loc de daruri pentru tineri. Evenimentul a avut loc în centrul Moscovei și a fost prezentat de Nikolai Baskov, conform unei secvențe video de la emisiunea „Ты не поверишь!”.

Momentan, nu se știe dacă Ilan Șor a participat la evenimentul de 10 milioane de ruble rusești, conform spuselor artistei, însă la nuntă au fost prezenți și ceilalți doi copii ai interpretei Jasmin.

Valeria a rămas încântată de nunta organizată de Jasmin. „Copiii noștri au aceeași vârstă. Și acum își creează propriile familii, acesta este cursul vieții. Și asta este minunat”, a menționat cântăreața.

Filip Kirkorov a cântat pentru tineri. „Jasmin este frumoasă și are un fiu uimitor. Nici nu-mi vine să cred că merg la nunta lui. Practic a crescut în fața ochilor mei. Un tip foarte bun, cinstit, talentat. Nu putea fi altfel”, a spus Artistul Poporului din Rusia.

Ceremonia a avut loc conform tradițiilor evreiești. Jasmin a pus capăt imediat zvonurilor că nunta fiului ei ar putea fi legată de o adăugire iminentă la familie. „Ce fel de bunică voi deveni în curând, doar o soacră bună”, a comentat cântăreața rusă.

„Ea (n.r. Eva) nu e armeancă, e evreică”, a mai dăugat Jamin.

Masa de sărbătoare era plină de mâncăruri și delicatese: 18 tipuri de aperitive și 12 varietăți de feluri principale așteptau oaspeții. La sfârșitul evenimenului, oaspeții au fost impresionați de un tort de 6 etaje.

Koliunea chiar nu a mâncat nimic, va bea apă și va merge mai departe”, a spus Valeria la emisiunea „Ты не поверишь!” pe canalul NTV.

Starea de sănătate a lui Kate Middleton se înrăutățește! Prințesa a fost diagnosticată cu încă o afecțiune

Conform apropiaților familiei regale, prințesa de Wales a primit încă un diagnostic crunt din partea medicilor, iar starea ei psihică nu este una deloc bună, potrivit tabu.ro.

Familia regală britanică trece prin cele mai grele momente în această perioadă după ce regele Charles și Kate Middleton au fost diagnosticați cu cancer. Dacă în trecut în familia regală au mai existat conflicte în ceea ce privește banii, infidelități sau alte probleme, de această dată este vorba despre boli grave, iar viitorul monarhiei britanice se află într-un moment de incertitudine.

Potrivit unor surse apropiate familiei regale britanice,  Kate Middleton se confruntă cu o „anxietate intensă”, provocată atât de boala de care suferă, dar și de faptul că va trebuie să își asume un rol mult mai important în monarhie, după ce regele Charles a fost diagnosticat cu cancer.

De când și-a anunțat public diagnosticul de cancer în februarie, monarhul în vârstă de 75 de ani a fost nevoit să își reducă semnificativ programul regal și și-a asumat mai puține angajamente publice, ceea ce a dus la o redistribuire a responsabilităților între membrii familiei sale și a generat speculații cu privire la o eventuală succesiune la tron.

„Vestea cancerului regelui Charles le-a dat o stare de anxietate profundă prințului William și lui Kate în ceea ce privește perspectiva urcării lor pe tron”, a declarat pentru Mirror Tina Brown, fost editor al Vanity Fair. „Perspectiva aceasta, mi s-a spus, le provoacă o anxietate intensă”, a adăugat ea.

Pentru Kate Middleton, în vârstă de 42 de ani, ideea de a deveni regină alături de William adaugă o povară în plus la situația ei. Se așteaptă ca ea să își asume un număr mai mare de angajamente oficiale și o presiune constantă asupra rolului ei în monarhie, ceea ce se adaugă la anxietatea ei cu privire la viitor.

Dacă ai casa izolată cu polistiren sau cu vată minerală, ar trebui să știi asta
Articolul anterior
O tânără însărcinată, recent căsătorită, lovită pe trecerea de pietoni
Articolul următor