Work-life balance. Cum combini cariera cu viața personală?

Câte ore muncești pe zi? Dar pe săptămână? Să lucrezi eficient nu înseamnă să muncești fără pauze ori în weekend. Eficiența se dobândește atunci când reușești să creezi o armonie dintre viața profesională și cea personală. Într-adevăr, de multe ori este provocator să le echilibrezi, mai ales dacă lucrezi full time și nu poți avea un program de freelance, dar nu este imposibil. Vezi mai jos câteva recomandări pentru un work-life-balance mai bun:

Widely smiling businesswoman working on laptop sitting in a cafe. Woman with long hair wears black jacket and white blouse and holds black eyeglasses in hands.
  • Găsește un job care să-ți placă

„Dacă-ţi place ceea ce faci, nu vei munci nicio singură zi din viaţa ta”, a zis Confucius și nu-l vom contrazice. Descoperă lucrurile, care-ți aduc plăcere și găsește o modalitate să le transformi în jobul tău. De exemplu, dacă ești pasionat(ă) de grădinărit sau de agricultură și ești pregătit(ă) să dedici timp și efort să te specializezi, atunci poți opta pentru joburi agricultura. Experimentează cu domenii noi și caută un job pe placul tău inclusiv în alte țări. Astfel, îți mărești orizonturile și poți să te muți într-o altă țară, singur/ă sau cu partenerul/partenera, pentru o anumită perioadă de timp. Partea bună este disponibilitatea de oferte de lucru peste hotare pentru cupluri

  • Oferă-ți momente de liniște

Când ești mereu disponibil(ă) să răspunzi la emailuri sau la telefon, ești predispus(ă) la un stres constant. Să închizi telefonul sau să te deconectezi de la email, în timpul tău liber, este cel mai simplu lucru, pe care poți să-l faci pentru tine și pentru sănătatea ta emoțională.

  • Fă-ți timp pentru cei dragi.

Munca nu trebuie să ocupe cea mai mare parte din viața ta. Mereu există riscul că poți să-ți pierzi jobul meu, din foarte multe motive. Din această cauză, trebuie să-ți lași timp pentru momentele, care chiar îți aduc satisfacție și pentru oamenii, care te fac să te simți bine. Chiar și atunci, atunci când ai o agendă foarte încărcată, găsește zilnic, cel puțin o oră, pe care să o petreci cu oamenii tăi apropiați. În aceste momente este important să nu te mai gândești la job și să savurezi clipele petrecute cu ei. 

  • Stabilește limite 

Dacă lucrezi până la ora 18:00, nu accepta meeting-uri stabilite la 17:50, când știi că vor dura mai mult de 10 minute. În acest mod eviți epuizare și burnout-ul. În cazurile în care șeful sau colegii, vin cu solicitări peste program, amintește-le care este programul tău de muncă. De asemenea, nu neglija pauza de masă, pentru că atunci ai la dispoziție o oră, pe care să ți-o dedici. Este foarte important să nu lucrezi în acest interval și să iei o pauză de la sarcini.

  • Mergi în vacanță

Uneori, poți să te deconectezi pe deplin de la job doar în vacanță. Fie că alegi să mergi într-un city break ori într-o vacanță mai lungă, contează să petreci timpul relaxant. Majoritatea companiilor oferă un concediu anual de 28 de zile, de care trebuie să profiți din plin pentru a-ți încărca bateriile. 

  • Prioritizează-ți sănătatea

Zilnic, trebuie să faci sport cel puțin 30 de minute. Ca să-ți organizezi gândurile, practică meditația ghidată, fă yoga sau aleargă în parc. Vei simții instantaneu beneficiile acestor activități și vei fi mult mai productiv(ă). De asemenea, formează-ți obișnuința să treci un control medical anual, pentru a te asigura că ești bine. 
Work-life-balance este un concept, pe care trebuie să-l îmbrățișezi și să-l dezvolți. Persoanele cu adevărat de succes sunt cele care pot să echilibreze cariera cu timpul alocat pentru hobby-uri sau pentru ieșirile cu familia.   

Șeful Postului Vamal „Aeroportul Internațional Chișinău” a demisionat

Șeful Postului Vamal „Aeroportul Internațional Chișinău”, Alexandru Vacri, și-a dat demisia. Despre aceasta a declarat pentru unimedia.info, Tatiana Șompol, șefa Secției a Relații cu Publicul al Serviciului Vamal.

„Funcționarul vamal a depus cerere de demisie. La moment se examinează conform prevederilor legale în vigoare”, a declarat Tatiana Șompol, șefa Secției a Relații cu Publicul al Serviciului Vamal.

 Un scandal a avut loc la Aeroport. Mai multe persoane, care se întorceau de la Moscova, unde a fost format blocul politic „Victoria” au fost ținute ore în șir la Aeroport. Potrivit Poliției de Frontieră, pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor, moment în care „aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră”.

Accident tragic la Hâncești! O tânără șoferiță de 19 ani a murit, după ce s-a izbit cu mașina într-un copac

Polițiștii din Hîncești investighează circumstanțele producerii unui grav accident rutier în urma căruia o tânără a decedat. Accidentul s-a produs aseară între localitățile Pereni și Pașcani.

”Preliminar, polițiștii au stabilit că o tânără de 19 ani, fiind la volanul unui Peugeot ar fi pierdut controlul mașinii și s-a tamponat într-un copac de pe marginea drumului.
În urma impactului, șoferița a decedat pe loc.
Pe acest caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Fiți prudenți la drum, o secundă de neatenție ne poate costa viața”, anunță Poliția.

600.000 de hrivne ascunse în trei genți ale unui șofer de autocar care venea din Federația Rusă. Toată suma i-a fost confiscată

Cazul a fost consemnat ieri, 23 aprilie, la postul vamal Leușeni, unde s-a prezentat pentru control un autocar de model ”Mercedes-Benz Tourismo RHD-L”, ce se deplasa din Federația Rusă spre Republica Moldova, transportând pasageri.

Acționând în baza indicatorilor analizei de risc, funcționarii vamali au întrebat șoferii și pasagerii dacă au bunuri pasibile a fi declarate, și ca răspuns toți au comunicat că nu au nimic de declarat.

În rezultatul controlului vamal al mijlocului de transport și bagajelor, fiind aplicată și tehnica neintruzivă, au fost depistate 3 genți de culoare neagră, în care erau ascunse printre haine mijloace financiare, acestea aparținând unuia dintre șoferi. În urma calculelor a fost stabilit că în cele trei genți erau localizate 600 000 hrivne (UA), în bancnote cu nominalul de 200.

Bărbatul în vârstă de 45 de ani, cetățean al Republicii Moldova, nu a oferit explicații pertinente despre scopul transportării acestor mijloace financiare din Federația Rusă în Republica Moldova. 

Mijloacele financiare au fost ridicate, iar cazul este cercetat în continuare în scopul elucidării tuturor circumstanțelor.

Un angajat al MAI din România, bătut de doi tineri, la Bălți
Articolul anterior
Vezi cine sunt învingătorii Concursului Mărcilor Recunoscute NOTORIUM TRADEMARK AWARDS 2022
Articolul următor