
Cu ei a fost și fiul lui Maxim din prima căsătorie, Daniil. Reamintim că Xenia și Maxim s-au căsătorit cu jumate de an în urmă.
Cu ei a fost și fiul lui Maxim din prima căsătorie, Daniil. Reamintim că Xenia și Maxim s-au căsătorit cu jumate de an în urmă.
Peste 200 de morminte cu coroane funerare având însemnele Wagner au fost descoperite într-un cimitir din Siberia, relatează site-ul local de știri Tayga.info citată de hotnews.ro.
Săptămâna trecută, au apărut informații potrivit cărora un cimitir cu mormintele a 53 de luptători din grupul rus de mercenari Wagner a fost descoperit în regiunea siberiană Irkutsk.
Acum, ultimele morminte proaspăt săpate în orașul Novosibirsk reflectă numărul tot mai mare de luptători pe care gruparea de mercenari îi pierde.
Tayga.info scrie că mulți dintre luptătorii morți nu se află pe listele oficiale ale deceselor din Rusia.
Grupul paramilitar rus Wagner este o entitate privată, dar managementul și operațiunile sale sunt „profund interconectate” cu comunitatea militară și de informații din Rusia, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un think tank american.
Acesta este condus de Evgheni Prigojin, care a fost la un moment dat supranumit „bucătarul lui Putin”.
La aproape două luni de la uriașul scandal de la o grădiniță din Bălți, unde mai mulți copii au fost bătuți și înjurați de educatoare, angajata a revenit la muncă. Culmea este că aceasta își continuă activitatea în aceeași grupă, chiar dacă ancheta nu s-a finalizat, iar directoarea instituției a declarat că educatoarea a fost suspendată din funcție pe durata investigației. Părinții sunt disperați și spun că sunt nevoiți să caute o altă grupă sau grădiniță pentru copiii lor, scrie TV8.md.
La două luni distanță de la acest caz revoltător, educatoarea a revenit la muncă. Am surprins-o în curtea grădiniței, în timp ce plimba copiii. Aceasta, însă, s-a făcut nevăzută când jurnaliștii au încercat să discute cu ea.
Deși inițial, directoarea grădiniței, Liliana Tcacenco a declarat jurnaliștilor de la Bălți că educatoarea a fost suspendată din funcție, împreună cu dădaca pe durata anchetei, într-o discuție privată cu unul dintre părinți, aceasta a recunoscut că educatoarea a fost trimisă în concediu, iar recent a revenit.
Și dacă educatoarea a revenit de parcă nimic nu s-a întâmplat, dădaca a fost concediată. Prin urmare, unii părinți ai căror copii au fost agresați s-au văzut nevoiți să-și mute copii în alte gupe sau chiar grădinițe din oraș.
„Vinovate sunt ambele, dar totul s-a plasat doar pe spatele ajutorului de educator. Am fost anunțată că unii și-au luat copii, alții și-au lăsat, dar cu teamă, cu frică”.
Și dacă acum două luni, responsabilii din cadrul Direcției Educație a municipiului Bălți condamnau gestul, acum, primarul Nicolai Grigorișin, spune că dacă educatoarea s-a întors la locul de muncă, înseamnă că nu s-a demonstrat vinovăția ei.
„Dacă ea s-a întors la locul de muncă, înseamnă că investigația s-a încheiat, vinovăția educatoarei nu a fost demonstrată și ea a preluat atribuțiile sale. În cazul în care ea s-a întors. Sincer, eu nu sunt la curent. În calitate de primar, eu am fost la acea adunare, unde, din 30 de părinți, 28 au pledat pentru ca educatoarea să revină în funcție”.
Scandalul s-a iscat acum o lună și jumătate, când educatoareea și dădaca unei grădinițe din Bălți au fost acuzate că agresează și înjură copiii. Atunci, în presă au apărut înregistrări audio, în baza cărora, procurorii au inițiat un proces penal. Cu o reacție a venit și ministrul Educației. Anatolie Topală a condamnat gestul și a declarat că va avea grijă personal ca angajata să nu revină în sistem.
O investigație jurnalistică a expus planurile secrete ale Kremlinului de a-și extinde influența asupra Estoniei, Letoniei și Lituaniei în următorii ani, informează Newsweek citat de digi24.ro.
Documentele recent dezvăluite ale administrației lui Putin de la Moscova au fost obținute de publicația suedeză Expressen, Yahoo News și altele. Chiar și înainte de invazia Ucrainei, țările baltice au avertizat de mai mulți ani că Rusia ar putea declanșa un război în regiune. Strategiile au fost create de Direcția Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră, care a mai conceput și planul Kremlinului de incorporare a Belarusului în uniunea statală cu Rusia ce ar urma să fie implementat până în 2030. În documente se menționează că este nevoie de înființarea de asociații și organizații pentru a promova cultura rusă și viziunea Kremlinului în rândul populației țărilor baltice.
Mai mult, propaganda rusă ar trebui să menționeze că vorbitorii de limbă rusă sunt discriminați, studenții care vorbesc rusă ar trebui invitați în Rusia, iar demolarea sau mutarea monumentelor construite în era sovietică ar trebui prevenite. „Lucrați cu oamenii de afaceri din Estonia pentru a le explica faptul că Federația Rusă este pregătită să deschidă piața rusă pentru aceștia, cu condiția ca Tallinn să își schimbe politica externă pentru a fi mai pro-Moscova”, se mai menționează într-unul dintre documentele dezvăluite.
Moscova amenință că va lăsa fără curent electric țările baltice dacă nu i se supun
Potrivit strategiei Kremlinului, Moscova ar trebui să se folosească de dependența statelor baltice față de alimentarea cu curent electric din Rusia pentru a evidenția riscul de a fi deconectate de la rețeaua rusească de electricitate la care se expun Estonia, Letonia și Lituania, potrivit Expressen. Livrarea de sisteme de apărare antiaeriană din țările NATO pentru Lituania ar trebui blocate și ele, în timp ce „numărul și amploarea antrenamentelor de luptă ale NATO” în această țară ar trebui reduse, potrivit strategiei Kremlinului. „Obiectivul Rusiei este acela de a convinge comunitatea internațională că este pregătită de o confruntare militare dacă cerințele ei nu sunt respectate”, a spus Darius Jauniškis, șeful serviciului de securitate al Lituaniei.
Planurile lui Putin în Letonia menționează „izolarea NATO” și înființarea unei școli în cadrul unei instituții rusești din capitala țării, Riga. Școala „va deveni un centru pentru întărirea poziției limbii, literaturii și a culturii ruse” până în 2025, urmând ca, cel mai târziu în 2030, limba rusă să devină limbă de stat în Letonia. Yahoo News scrie că atât Estonia, cât și Letonia au adoptat recent reforme care vor duce într-un final la interzicerea cursurilor de limbă rusă în școlile și grădinițile din aceste țări.
În cazul unui conflict NATO-Rusia, țările baltice ar fi primele ținte ale armatei ruse
Serviciul străin de informații al Estoniei a spus în februarie că Rusia ar putea exercita o „presiune militară credibilă” asupra statelor baltice și că Rusia le consideră a fi „cea mai vulnerabilă parte din NATO”. În cazul unui conflict NATO-Rusia, țările baltice ar deveni cel mai probabil principala țintă a presiunii militare rusești, potrivit aceluiași serviciu de informații. Întrucât planurile au fost concepute în vara și toamna anului 2021, unele dintre obiective s-ar putea să se fi schimbat între timp, în special după declanșarea invaziei Ucrainei. Planurile Kremlinului reflectă vechile tactici sovietice. „Aceasta este vechea metodă KGB: ‘Trebuie să ne slăbim inamicii. Și cel mai bun mod de a-i slăbi este din interior, nu din afară’. La ceea ce ei sunt buni este divizarea societății, crearea de probleme și de conflicte”, a spus pentru VSquare expertul lituanian în afaceri internaționale, Marius Laurinavičius.