Zaharova amenință Chișinăul, după interzicerea zborurilor către și dinspre Moscova

Interzicerea zborurilor spre Moscova reprezintă un pas politic, impus de agenta anti-rusă de la Chișinău, declară purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova.

TV8.md - Moscova critică decizia Chișinăului de a interzice zborurile spre  Moscova. Zaharova: „Lovește cetățenii Moldovei”

Ea face referire la numărul moldovenilor cu cetățenie rusă și amenință administrația de la Chișinău cu „urmări”, transmite realitatea.md.

Ea califică decizia drept una totalitară. Pe de altă parte, oficiala rusă afirmă că asemenea chestiuni sunt treburi interne ale statului, însă dacă a fost întrebată, răspunde.

„Cine beneficiază de asta? Poporul Moldovei? Bineînțeles că nu. Poporul Rusiei? Bineînțeles că nu. Există cineva care este beneficiarul acestei situații. Impune o agendă anti-rusă Republicii, în detrimentul ei și cetățenilor”, a declarat Zaharova.

Conform oficialei, în Moldova sunt mai mult de 200.000 de persoane care dețin cetățenia Rusiei. De asemenea, aceasta mai menționează că diaspora noastră în țara sa este formată de aproximativ jumătate de milion de oameni.

„La Chișinău știu asta? Cred că știu! Țin minte asta? Cred că țin minte! Dar nu vor să se gândească, inclusiv la urmări”, mai spune Zaharova.

Săptămâna trecută, Air Moldova a anunțat că din 1 octombrie va relua operarea zborurilor spre Moscova, după sistarea acestora din februarie 2022. Autoritatea Aeronautică Civilă, însă, a interzis cursele către capitala rusă.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

O elevă din stânga Nistrului riscă cinci ani de închisoare după ce a dansat pe morminte
Articolul anterior
Octavian Armașu: Șocurile recente au arătat că avem un sector bancar puternic și rezilient
Articolul următor