Zaharova îi răspunde lui Recean, după anunțul despre sancțiunile de pe 9 mai. Premierul, enervat la culme

Maria Zaharova îi propune lui Dorin Recean să aplice sancțiuni „pentru fiecare respirație”. Declarația a fost făcută după ce premierul Moldovei a anunțat că se vor aplica sancțiuni pentru purtarea simbolurilor care promovează războiul, inclusiv panglica bicoloră, scrie realitatea.md.

Recean declara joi că decizia CC privind panglica „nu schimbă absolut nimic”. El reitera că persoanele care vor purta semnele agresiunii ruse din Ucraina, vor fi sancționate.

„Notă către prim-ministrul Moldovei: 7 septembrie este Ziua Internațională a Aerului Poate penalizație pentru fiecare respirație”, sugerează Zaharova.

Curtea Constituțională (CC) a pronunțat recent decizia prin care se permite purtarea panglicii Sfântului Gheorghe în Moldova, însă fără a promova agresiunea militară, crimele împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni. Hotărârea a fost supusă criticilor, apoi judecătorii au emis un comunicat prin care punctau că „regretă atacurile” la adresa lor.

Recean, enervat la culme: Rusia nu trebuie să ne spună ce să facem. Moldova este o țară independentă și suverană

Republica Moldova este un stat independent și suveran, iar Federația Rusă nu trebuie să ne spună cum să acționăm. Este declarația prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean. Premierul spune că există o listă care conține numele cetățenilor ruși declarați indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova, fiind vorba inclusiv de președintele rus, Vladimir Putin, și omul de afaceri, Igor Ceaika. Dorin Recean dă asigurări că instituțiile statului nu vor permite accesul în țară a persoanelor străine care promovează războiul, notează ipn.md.

Premierul Dorin Recean spune că lista persoanelor cărora le este interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova nu este publică, însă este suficient că mecanismul este unul eficient, iar cei care-și doresc promovarea agresiunii militare fac cale întoarsă.

„Noi avem o listă lungă și tot îi trimitem înapoi acasă. Federația Rusă nu trebuie să ne spună ce trebuie să facem sau ce nu trebuie să facem. Republica Moldova este o țară independentă și suverană și oricine nu respectă alegerea poporului, asta este atitudinea noastră, le spunem că fiecare trebuie să-și știe locul. Ei nu trebuie să ne impună reguli, ci să aibă o atitudine respectuoasă față de cetățenii Republicii Moldova”, a spus Dorin Recean.

Premierul dă de înțeles că în lista persoanelor indezirabile se află și interpretul rus, Filip Kirkorov, dar și alți artiști ruși care s-au remarcat printr-o retorică pro-război.

Dorin Recean a făcut apel către instituțiile media să informeze societatea despre adevăratele intenții ale celor care sub paravanul vizitelor de curtoazie își doresc destabilizarea situației din Republica Moldova.

„Inclusiv cei care își zic oameni de cultură, dar încearcă să promoveze agenda războiului, să se implice în politica din Republica Moldova, inclusiv ei nu sunt lăsați să intre. Putem face publice liste, dar cred că e mai bine să acționăm decât să vorbim. Este important ca și noi, guvernarea, și presă să explicăm cine este Kirkorov și de ce el este toxic. Vă asigur că nimeni din cine nu trebuia să intre, nu a intrat și toți cei care propagă și seamănă război, le vom închide gura”, a spus prim-ministrul Republicii Moldova.

Recent, accesul în Republica Moldova i-a fost interzis președintelui Tatarstanului,  Rustam Minnihanov, care urma să participe la primul Congres internațional al diplomației populare „Prietenia popoarelor 2023” desfășurat la Comrat. Reprezentanții Poliției de Frontieră au anunțat că este inadmisibilă imixtiunea în treburile interne ale Republicii Moldova, în contextul alegerilor din Găgăuzia.

Expoziție cu prezentare de film la Muzeu! Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu: „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)”

În data de 26 aprilie 2024, la ora 15:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu Muzeul Virtual al Foametei din Basarabia, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării USM și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, organizează un eveniment dedicat comemorării victimelor foametei din 1946-1947, cu genericul „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu”.

Activitatea cuprinde vernisarea expoziției de planșe „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)” și prezentarea filmului documentar „Omorâți prin înfometare”, realizat de Mariana S. Țăranu, conferențiar universitar, doctor în istorie și jurnalistul Vitalie Guțu, lector universitar. În același context, va fi organizată o masă rotundă dedicată acestei tematici tragice, cu participarea istoricilor, personalităților politice, jurnaliștilor și preoților.

Prin acest eveniment, urmărim consemnarea Zilei comemorării victimelor foametei organizate în RSS Moldovenească în anii 1946-1947, marcată în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, conform deciziei Parlamentului Republicii Moldova din 7 aprilie 2022. Foametea organizată de regimul totalitar sovietic în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a fost  una dintre cele mai odioase crime contra umanității. Studiile științifice, culegerile de documente, memoriile și amintirile martorilor oculari reflectă amploarea acestei tragedii produse în spațiul pruto-nistrean. Rezultatele cercetărilor denotă că foametea a distrus viețile a peste 10% din numărul total al populației RSS Moldovenești (circa 200 000 de oameni). 

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și partenerii evenimentului urmăresc sensibilizarea opiniei publice asupra jertfei ce a marcat destinul oamenilor, indiferent de etnie și origine socială.

Vă așteptăm pentru un eveniment de reculegere și comemorare a victimelor foametei.

Mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu 82

Autoritățile alocă milioane de lei pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuit și a caselor individuale

În următorii trei ani, autoritățile își propun să aloce aproximativ 690 de milioane de lei din bugetul de stat pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuit și a caselor individuale, iar cu sprijinul partenerilor de dezvoltare aceste mijloace ar putea fi dublate, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, la Radio Moldova.

Potrivit lui Ion Muntean, renovările vor conduce la economii de energie de până la 40%.

„Prima etapă a programului prevede că 75% din resursele financiare sunt alocate pentru sectorul rezidențial multietajat. Aici, putem indica clădirile administrate de asociația de proprietari în condominiu și sunt clădiri care au fost date în exploatare până în 2005. Deci, aceștia sunt principalii beneficiari. Peste 25% sunt destinate gospodăriilor casnice individuale, la prima etapă, dar ponderea acestora poate crește, pe măsură ce anumiți parteneri de dezvoltare spun că sunt interesați de case individuale”, a spus Muntean.

Săptămână trecută, Guvernul a aprobat Programul de finanțare a Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial pentru perioada 2024-2027. Programul urmărește renovarea unei suprafețe încălzite de cel puțin 507 mii de metri pătrați din clădirile sectorului rezidențial, adică circa 8500 de apartamente, sau circa 5000 de case individuale.

Este permis să transporți medicamente în bagajul personal? Precizările Serviciului Vamal

Călătorii care sosesc sau pleacă din Republica Moldova au dreptul de a transporta în bagajele personale medicamente care urmează să fie utilizate, din motive medicale, personal de către aceștia sau de către animalele care îi însoțesc.

În cazul medicamentelor eliberate cu prescripție medicală (rețetă) este permisă transportarea acestora peste frontiera vamală în cantități care nu le depășesc pe cele indicate în prescripția medicală conform tratamentului prescris.

În acest sens, este necesar să prezentați Serviciului Vamal actele care justifică eliberarea medicamentelor pentru efectuarea tratamentului prescris (prescripția instituției medicale, alte acte care justifică eliberarea și traversarea medicamentelor peste frontiera vamală).

Persoanelor fizice le este permisă introducerea și scoaterea pe/de pe teritoriul țării a medicamentelor pentru consumul personal, în dependență de statutul legal al acestora, mai multe detalii puteți accesa aici.

IMPORTANT!

Introducerea și scoaterea pe/de pe teritoriul țării a substanțelor stupefiante sau psihotrope de către persoane fizice (călători) este interzisă.

Substanţele stupefiante, psihotrope şi precursorilor acestora, supuse controlului sunt aprobate prin Hotărârea de Guvern nr.1088/2004. 

9 ani de la liberalizarea vizelor! Câți moldoveni au călătorit în UE cu pașaport biometric
Articolul anterior
Școală și grădiniță într-o localitate cu infrastructură unică în Chișinău și Republica Moldova 
Articolul următor