Zaharova, un nou atac la adresa Chișinăului: Repetă drumul pe care au mers anterior țările baltice și Ucraina

Hoțul strigă hoții! Regimul de la Moscova acuză Chișinăul de propagandă, sugerând că autoritățile R. Moldova ar fi închis toate sursele mass-media de opoziție și ar încerca să pună bețe în roate folosirii limbii ruse. Declarațiile deocheate au fost făcute de portavocea MID-ului rusesc, Maria Zaharova, în conferința săptămânală de presă.

Maria Zaharova acuză țările est-europene de ipocrizie: Au devenit state  suverane datorită redesenării frontierelor - Bani.md

”Crește cooperarea R. Moldova cu NATO, se discută activ statutul de neutralitate din Constituția lor, iar președintele Maia Sandu, într-un interviu acordat pentru Politico pe 20 ianuarie, a pomenit despre o discuție serioasă privind modificarea acestui statut și aderarea la o alianță militară. Despre ce fel de discuții serioase poate fi vorba, doamnă Sandu, în contextul în care ați închis toate sursele mass-media? Dacă sunt surse mass-media, pot exista și discuții, dar dacă le închideți la pachet pe cele care dau oamenilor posibilitatea să își exprime punctul lor de vedere, aceasta nu este discuție, este propagandă” a declarat Maria Zaharova, transmite deschide.md.

Purtătorul de cuvânt al MID-ului de la Moscova acuză Chișinăul că ar încălca libertatea presei, însă omite faptul că autoritățile ruse au interzis joi de facto site-ul de ştiri Meduza prin clasificarea ca ”organizaţie indezirabilă”. 

De asemenea, în toamna anului trecut a mai fost închisă și publicația Novaia Gazeta, condusă de redactorul-șef Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021.

Totodată, sursele media și bloggerii de opoziție din Rusia sunt stigmatizați, fiind numiți ”inoaghentî” sau agenți străini.

”În interiorul R. Moldova, conducerea luptă cu formațiunile politice care pledează pentru dezvoltarea relațiilor cu Rusia, pune bețe în roate folosirii limbii ruse, curăță spațiul informational de presa rusă și vorbitoare de limbă rusă, se ocupă de eroizarea colaboratorilor și naziștilor români” a mai declarat Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a MID-ului de la Moscova acuză Chișinăul că ar curăța spațiul informațional de presa în limba rusă, în contextul în care practic toate sursele mass-media din R. Moldova au și versiuni ale site-urilor în limba rusă, iar televiziunile, în marea lor majoritate, prezintă știrile atât în română, cât și în rusă. 

În același timp, Zaharova amenință voalat R. Moldova cu repetarea scenariului ucrainean, acuzând Chișinăul că merge pe același drum ”dictat de curatorii occidentali” ca și Kievul. 

”În esență, ei repetă drumul pe care, la comanda curatorilor occidentali, au mers anterior țările baltice și Ucraina. Astfel de acțiuni ale Chișinăului oficial ne provoacă o profundă îngrijorare și afectează negativ relațiile noastre bilaterale. Noi îi avertizăm în repetate rânduri că linia aleasă este construită exclusiv în conformitate cu dorințele Occidentului colectiv și nu corespunde intereselor cetățenilor moldoveni. Occidentului nu-i pasă de poporul moldovenesc sau de cel ucrainean” a mai spus Zaharova.

La final, purtătorul de cuvânt al diplomației ruse a declarat că, în ciuda tendințelor negative din politica externă și internă a Chișinăului, nu se vorbește despre o încetare completă a interacțiunii cu R. Moldova.

”Rusia este deschisă pentru o cooperare deschisă, pragmatică cu Moldova. Ne leagă o istorie și cultură bogată cu poporul moldovenesc. Acest lucru ar răspunde atât intereselor Moldovei însăși, cât și ale cetățenilor săi” a conchis Zaharova.

Turbulențe grave la bordul unui avion care ateriza la Lisabona. Zece pasageri au fost răniți. Momentul a fost filmat

Turbulențele de la bordul unui zbor al companiei aeriene angoleze TAAG Linhas Areas Angola au provocat, joi seară, rănirea ușoară a peste zece persoane, care au fost asistate la sosirea la Lisabona, a anunță publicația portugheză CM Jornal.

Avionul plecase din Luanda, iar incidentul a avut loc în timpul coborârii spre Lisabona, când pasagerii luau masa.

Pilotul a declarat stare de urgență. O echipa medicală portugheză „a așteptat sosirea aeronavei pe aeroportul Humberto Delgado din Lisabona pentru a oferi asistență pasagerilor”, relatează Jornal de Angola Online.

Potrivit companiei aeriene, după observarea și evaluarea de către echipa medicală, doi pasageri și un membru al echipajului au fost transportați la spital pentru verificări suplimentare.

Ceilalți pasageri „au putut debarca fără asistență”, a precizat TAAG.

„În urmă procedurilor obișnuite de siguranță, TAAG a acordat prioritate asistenței pasagerilor și echipajului afectat, iar apoi aeronava va fi inspectată de autoritățile competențe, iar o anchetă privind incidentul este în curs de desfășurare”, a precizat compania aeriană.

Avionul a aterizat la Lisabona la ora 20.30.

Un alt zbor cu destinația Luanda-Lisabona care „ar fi trebuit să plece joi, 23 martie, și a fost reprogramat pentru ziua următoare (perioada de dimineață) din cauza condițiilor pistei (alunecoasă din cauza ploii abundente)”, relatează Jornal de Angola Online.

sursa

Emmanuel Macron a stârnit indignare după ce și-a scos pe ascuns ceasul de lux la jumătatea unui interviu

Emmanuel Macron a stârnit indignare, după ce la jumătatea unui interviu despre schimbările puternic contestate ale sistemului de pensii și-a scos de la mână ceasul de lux.

Emmanuel Macron, uite ceasul, nu e ceasul FOTO Twitter

Unii telespectatori au observat acest gest și au constatat că ceasul purtat de Macron este unul de lux, conform The Guardian, citată de Adevarul.

„Arogant și disprețuitor” au comentat mulți francezi pe rețelele sociale, după ce au apărut informații că ceasul de la mâna lui Macron ar costa 80.000 de euro, în timp ce alte comentarii arată că ceasul valorează doar 2.400 de euro.

Apariția televizată a avut loc cu o zi înainte ca numeroși francezi să protesteze în toată Franța pentru a se opune măsurii guvernului care a majorat vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

„Președintele celor bogați nu și-a purtat niciodată atât de bine numele”

Gestul de a scoate discret ceasul, în timp ce mâinile sale erau sub masă în timpul interviului, a fost catalogat ca o dovadă că a vrut să-și ascundă ceasul și că este „președintele bogaților”.

Cu toate acestea, reprezentanții Palatului Élysée au încercat să pună capăt scandalului, spunând că Macron și-a scos ceasul pentru că acesta „zdrăngănea pe masă” în timp ce dădea interviul de 30 de minute în prime-time.

Înainte de a scoate ceasul, la aproximativ 10 minute de la începerea interviului, s-a auzit un zgomot când Macron și-a sprijinit mâinile pe masă, după care le-a pus sub masă. Când au ieșit, ceasul lipsea de la încheietura mâinii stângi.

Gestul a dus la o furie generalizată în legătură cu legea guvernamentală privind pensiile, o piatră de temelie a campaniilor electorale ale lui Macron din 2017 și 2022, iar clipul a devenit devenit viral.

Farida Amrani, deputat din partea partidului de stânga radical La France Insoumise (LFI), a declarat: „Am fost surprinsă. Președintele celor bogați nu și-a purtat niciodată atât de bine numele”.

Valoarea exactă a ceasului nu este cunoscută. Presa franceză a sugerat că acesta a fost fabricat de compania franceză Bell & Ross și a costat undeva între 1.600 și 2.400 de euro.

Într-o declarație, Palatul Élysée a transmis: „Președintele nu și-a scos ceasul pentru a-l ascunde, ci pentru că acesta se lovea puternic de masă. Zgomotul se aude clar doar cu câteva secunde înainte de începutul videoclipului partajat pe rețelele de socializare”.

Tatăl nevăzător îngrijit de fiul său de 11 ani va merge în Gemania pentru investigații medicale

Prezentatorul TV Anatolie Melnic, numit mai nou de internauți ,,omul faptelor bune”, a venit cu o veste emoționantă pe pagina sa de Instagram. Grație ajutorului și implicării sale, tatăl nevăzător îngrijit de fiul său de 11 ani, va putea merge în Germania pentru a efectua investigații medicale. Bărbatul a primit vestea cu bucurie.

„Hai să vă spun și o știre bună. Mai țineți minte istoria domnului nevăzător, pe care am încercat să-l ajutam, dar nu ne-a reușit aici? Am spus că aceea a fost prima repriză. Mergem pe repriza a doua. E vorba de Corina Cojocaru care s-a implicat și m-a ajutat atât de mult, încât Dumitru pleacă în Germania luni, la o consultatie la cel mai bun profesor din Germania. E ultima analiză, ultima șansă, ca să vedem dacă e posibilă operatia sau nu.”„Inițial trebuia să merg în Germania eu cu el, dar eu trebuie să stau lângă tata. O să mearga cineva in Germania acolo, e ultima șansă, cu Doamne ajuta…”, a declarat Anatolie.

Citește și: Un video emoționant, până la lacrimi, cucerește internauții moldoveni. Un tată orb luptă pentru fiul său și își recunoaște băiatul după forma ,,feței și mânuțelor”

Încă cinci persoane, reținute în dosarul Bismobil Kitchen
Articolul anterior
Jurnaliștii moldoveni de la posturile TV suspendate s-au plâns la CEDO
Articolul următor