Zeci de bazine publice din Franța se închid, după ce facturile la energie au crescut de 7 ori

Încălzite adesea cu gaz, piscinele consumă multă energie și suportă din plin creșterea prețurilor, agravată ca urmare a războiului dintre Rusia și Ucraina. Vert Marine, care închide 29 de piscine din întreaga țară, a declarat că facturile sale de energie au crescut de la 15 milioane de euro la 100 de milioane de euro, relateaz Euronews.ro.

Angajații vor intra în șomaj parțial

Fabien Doucet, vicepreședintele consiliului municipal din Limoges, unul dintre orașele afectate, a denunțat o „decizie brutală și unilaterală” și a declarat că ia în considerare posibilitatea de a intenta o acțiune în justiție.

În urma închiderii temporare a acestor bazine de înot, aproximativ 600 dintre cei 2.000 de angajați ai Vert Marine vor fi puși în șomaj parțial. Compania cere ca guvernul sau autoritățile locale să intervină și să ajute.

„Ne-am trezit cu creșterea prețurilor la energie și nu mai este sustenabil. S-a înmulțit cu 10,” a declarat Thierry Chaix, președintele Vert Marine.

Săptămâna trecută, ministerele franceze ale sportului și tranziției energetice au declarat că se poartă discuții pentru a reduce consumul de energie la piscinele și patinoarele din țară „pentru a păstra activitatea sportivă și economică”.

Reducerea consumului de energie

France Urbaine, o asociație care reprezintă autoritățile locale din întreaga țară, a declarat că 10% din cei 108 membri ai săi, întrebați în urmă cu câteva săptămâni, iau în considerare închiderea piscinelor în această iarnă.

Acest lucru vine în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron a cerut o reducere cu 10% a consumului de energie în țară pentru a evita riscul de raționalizare și reduceri în această iarnă.

Franța se numără printre numeroasele țări europene care caută metode de a economisi, în contextul în care costurile energiei cresc vertiginos. Principalul gazoduct rusesc care transportă gaze naturale către Germania

rămâne închis, iar președintele Comisiei Europene afirmă că piața de electricitate a UE „nu mai funcționează”, pe fondul efectelor negative ale războiului din Ucraina.

Vorbind după o videoconferință luni cu cancelarul german Olaf Scholz, Macron a anunțat un plan de creștere a livrărilor de gaze către Germania din Franța pentru a compensa scăderea livrărilor de gaze rusești din est. În schimb, Macron a declarat că Germania va continua să furnizeze energie electrică Franței pentru a compensa penuria cauzată de întreținerea în curs de desfășurare a numeroase reactoare nucleare franceze.

Liderii au vorbit înainte de o reuniune de urgență a miniștrilor Energiei din Uniunea Europeană, care a avut loc vineri, despre modul în care continentul se poate coordona pentru a se încălzi în această iarnă, dacă Rusia întrerupe livrările de gaze.

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov revine asupra sugestiei de a demisiona
Articolul anterior
Primul pacient depistat cu variola maimuţei în Republica Moldova a fost externat
Articolul următor