Zeci de orașe în lockdown „pentru că așa vrea partidul”. De ce insistă China cu politica „zero-COVID”, când lumea a renunțat la restricții

Președintele Xi Jinping, un apărător al restricțiilor dure, este pe cale să primească un al treilea mandat în fruntea țării la congresul de partid din octombrie. Epidemia nu are voie să îi strice momentul, explică analiștii citați de CNN.

Zeci de orașe din China au fost plasate într-un lockdown total sau parțial de la sfârșitul lunii august, decizii care au afectat peste 300 de milioane de persoane, pe măsură ce autoritățile locale se grăbesc să elimine cu orice preț infectările, înainte de congresul ce îi va oferi președintelui Xi Jinping cel de-al treilea mandat în fruntea țării. Din 20 august, cel puțin 74 de orașe cu o populație totală de 313 milioane de locuitori au impus lockdnown-uri care acoperă localități întregi, districte sau mai multe cartiere, potrivit calculelor CNN. Printre acestea se numără 15 capitale provinciale și Tianjin, o municipalitate de nivel provincial. Multe dintre aceste restricții sunt încă în vigoare. Potrivit revistei financiare chineze Caixin, 33 de orașe se află în prezent sub lockdown-uri parțiale sau totale. Experții spun că este posibil ca și alte orașe să fie adăugate în următoarele săptămâni.

Restricțiile care bulversează viețile și activitatea companiilor sunt într-un contrast puternic cu viața normală reluată în cea mai mare parte a lumii. Cele mai multe țări au decis practic că amenințarea COVID a scăzut și că societățile pot de acum să trăiască cu virusul. Dar China insistă că strategia „zero-COVID” salvează vieți.

Pentru a susține această strategie, oficialii din domeniul sănătății au citat rata relativ scăzută de vaccinare a vârstnicilor și asistența medicală rurală inadecvată. Dar experții chinezi în sănătate publică spun că și factorii politici au jucat un rol important.

Un congres foarte așteptat

Există o explicație. Xi, un apărător ferm al strategiei „zero-COVID”, este pe cale să primească un al treilea mandat de cinci ani în fruntea țării, la cel de-al 20-lea Congres al Partidului, programat să înceapă pe 16 octombrie.

Evenimentul, extrem de coregrafiat, se dorește a fi un moment de sărbătoare și de revendicare a realizărilor partidului – și ale lui Xi personal. Iar o epidemie severă ar putea să submineze această imagine triumfătoare, spun experții. „Partidul vrea să se asigure că nimic neplăcut, cum ar fi o epidemie majoră, nu va amenința stabilitatea socială, nu va umbri procesul de tranziție la conducere”, a explicat Yanzhong Huang, cercetător pentru sănătate globală la think-tank-ul Council on Foreign Relations. Beijingul a folosit strategia „zero-COVID” de la bun început, pentru a arăta că modelul său politic este superior democrațiilor occidentale, iar Xi a susținut personal această politică. Nu fără critici.

La începutul acestui an, un lung lockdown strict în Shanghai a paralizat economia și generat o reacție publică de dezaprobare, ceea ce i-a determinat pe unii să pună la îndoială abordarea.

Drept răspuns, Xi a emis un avertisment puternic împotriva criticilor, promițând să „lupte cu hotărâre împotriva oricăror cuvinte și acte care denaturează, pun la îndoială sau neagă” politica. Oficialii din întreaga țară au luat notă. Principala lecție pe care au învățat-o din exemplul Shanghai-ului, a declarat Huang, este aceea că trebuie să acționeze mai decisiv și mai rapid atunci când se confruntă cu cel mai mic focar de infecție. Pentru oficialii locali, susținerea politicii „zero-COVID” este o modalitate de a urma linia partidului, de a-și demonstra loialitatea față de Xi și de a preveni orice focar de amploare care le-ar putea pune în pericol cariera, cu câteva săptămâni înainte de congresul partidului.

„În următoarea lună și jumătate, vom vedea mai multe orașe sub izolare”, a declarat Huang.

Cazuri dramatice apar pe rețelele sociale

Lockdown-urile radicale – uneori impuse după apariția câtorva cazuri de infectare – au afectat mai multe metropole în care locuiesc peste 10 milioane de oameni, precum și centre industriale importante.

În sud-vestul Chinei, megaorașul Chengdu și-a izolat joi cei 21 de milioane de locuitori. Duminică, autoritățile au extins izolarea pentru cea mai mare parte a orașului și au ordonat mai multe teste în masă de luni până miercuri. Sistemul digital al orașului folosit pentru înregistrarea testelor COVID s-a blocat în mod repetat din cauza creșterii bruște a numărului de accesări, ceea ce a dus la formarea de cozi lungi la locurile de testare.

Fotografiile care circulă pe rețelele sociale au arătat lucrători din domeniul sănătății ridicând brațele și ținând telefoanele mobile în aer – într-o încercare zadarnică de a prinde un semnal mai bun. Neusoft Corporation, compania chineză care furnizează softul, a dat vina pe „defecțiunile de rețea”. Duminică, o mamă din Chengdu a declarat într-un mesaj video emoționant că și-a pierdut fiul grav bolnav după ce acesta a fost plasat în carantină forțată timp de o săptămână și a ratat o fereastră de timp crucială pentru tratarea bolii sale de inimă. CNN nu a reușit să verifice în mod independent afirmațiile ei, iar guvernul nu a răspuns încă, dar clipul a devenit viral pe rețelele sociale, stârnind furie și simpatie pe scară largă.

Politica „zero-COVID” a fost aplicată la fel de strict în orașe sau regiuni mai mici care au primit mult mai puțină atenție din partea mass-media sau a publicului. Daqing, un oraș de 2,7 milioane de locuitori din provincia Heilongjiang, din nord-estul țării, a impus de asemenea un lockdown care vizează principalele districte, după ce a raportat sute de cazuri săptămâna trecută. Restricțiile nu au atras prea multă atenție până vineri, când Su Guangyu, un localnic în vârstă de 27 de ani, a scris pe internet că soția sa gravidă a pierdut sarcina, după ce i s-a refuzat asistența medicală. În urma protestelor publice exprimate pe internet, autoritățile din Daqing au anunțat sâmbătă, într-o declarație, că vor „investiga amănunțit” acest caz.

O posibilă schimbare de politică, doar după congres

În regiunea vestică Xinjiang, unii locuitori din comitatul Yining au apelat la rețelele sociale pentru a cere ridicarea lockdown-ului care durează de o lună și care a produs o adevărată criză alimentară pentru mulți locuitori. Iar în metropola Wuhan, epicentrul inițial al pandemiei care a impus primul lockdown din lume, rezidenții din comunitatea rezidențială Panlongcheng au organizat un protest în weekend, cerând autorităților să ridice restricțiile impuse de o săptămână. Deși inițial a susținut politica „zero-COVID”, o parte tot mai mare a publicului chinez a devenit din ce în ce mai frustrată de restricțiile nesfârșite. Dar Huang a declarat că, cel puțin până acum, nemulțumirea socială rămâne gestionabilă pentru stat.

„(Nemulțumirea) nu a atins încă un punct de inflexiune. Majoritatea oamenilor sunt încă influențați de discursul guvernului”, a spus el, citând temerile înrădăcinate față de virus și impactul său pe termen lung asupra sănătății. Huang a declarat că cel de-al 20-lea Congres al partidului ar putea deschide o „fereastră pentru o potențială schimbare” în ceea ce privește politica „zero-COVID”, dar orice schimbare va avea loc probabil printr-o abordare progresivă. „Așteptările pentru o schimbare majoră de politică după congres ar putea fi o iluzie”, a spus el.

O mamă și fiica ei au fost diagnosticate cu același tip de cancer, la o distanță de doar zece zile

O mamă din Anglia a trecut prin momente delicate după ce a fost diagnosticată cu cancer, dar coșmarul a venit abia zece zile mai târziu, când fiica ei a primit același diagnostic. Doi ani mai târziu, acestea au decis să-și spună povestea, atrăgând atenția asupra importanței cercetării din domeniu, scrie peroz.ro.

În 2022, Catherine Tudor a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiu al treilea. Zece zile mai târziu, fiica ei, Rihannon, a aflat că suferă de aceeași boală, dar într-un stadiu mai avansat.

„Când mama mi-a mărturisit că a fost diagnsoticată cu cancer am fost tristă. Îmi amintesc că mi-am spus că „probabil a avut ghinion, dar eu voi fi bine!”, a povestit ea potrivit People, adăugând: „Care ar fi fost șansele ca amândouă să fim diagnosticate cu aceeași boală la un interval de o săptămână?”

Rihannon, care locuiește în Cheltenham, Anglia, însă, nu doar că a primit același diagnostic, dar boala era într-un stadiu mai avansat. Mai exact, medicii i-au descoperit peste 20 de tumori în ficat și în plămâni, fapt pentru care a fost nevoită să înceapă imediat ședințele de chimioterapie și alte tratamente, în încercarea de a opri extinderea cancerului. 

Doi ani mai târziu, Rihannon continuă tratamentul împotriva cancerului, iar mama ei a fost declarată vindecată: „Am trăit un amalgam de emoții, dar sunt foarte puternică și pozitivă”, a mai declarat tânăra, într-un interviu la BBC, mărturisind că această gândire pozitivă a ajutat-o să depășească această perioadă.

„Când te gândești că poți să lupți cu boala, că poți să treci prin ea, corpul răspunde în aceeași manieră. Iar corpul meu, slavă Domnului, are un răspuns pozitiv de mai bine de doi ani, am avut numeroase tumori care au scăzut în dimensiune”, a povestit femeia.

Chiar dacă este foarte optimistă, ea a descris chimioterapia, radiațiile și operația ca fiind brutale. Tocmai de aceea, speră ca oamenii de știință să descopere alte tratamente, unele mai blânde.

„Cercetarea mă ajută să sper, să merg mai departe. Îmi doresc ca specialiștii să descopere alte terapii care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer. Este vital”, a mai spus ea, potrivit sursei citate.

Taxă de intrare în Veneția, din 25 aprilie. Zilele în care poate fi vizitată gratis

Veneția a introdus o taxă de intrare, începând din 25 aprilie. Dar taxa se aplică doar în anumite zile, iar anumite categorii de turiști pot fi exceptați de la plata sa, scrie evz.ro.

Reprezentanții unui foarte celebru oraş – Veneția – s-au gândit să mai domolească din fluxul de vizitatori prin introducerea unei taxe de intrare.

Valoarea acesteia va fi de 5 euro pentru turiști și se va aplica în weekenduri, începând cu 25 aprilie.

Măsura își propune să mai reducă aglomerația în oraș și va fi aplicată până la jumătatea lunii iulie.

Mai exact, taxa se aplică în 29 de zile specifice, între 25 aprilie și 14 iulie, respectiv 25-30 aprilie, 1-5, 11, 12, 18, 19, 25 și 26 mai, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 iunie și 6, 7, 13 și 14 iulie. Astfel, că în cazul în care veți evita aceste zile veți putea să faceți o mică economie.

Dar, evitarea zilelor cu taxă nu este singura posibilitate aflată la dispoziția vizitatorilor de a nu o plăti. Cum taxa este obligatorie pentru toți turiștii care intră în acest oraş între orele 8:30 și 16:00, cu orice fel de mijloc de transport (tren, feribot etc.), în zilele arătate, planificarea sosirii în Veneția în alt interval orar decât cel menționat este o a doua modalitate de a vă aduce o mică economiei în bugetul de vacanță.

De asemenea, taxa de intrare nu se va plăti de către turiștii care înnoptează în hoteluri din Veneția.

Practic, oficialii orașului Veneția și-au propus să descurajeze un pic turismul de tip „hit and run” în anumite zile, când numărul de vizitatori este foarte mare.

Cei care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 50 și 300 de euro, potrivit Mediafax.

Descoperire macabră în România! Schelete umane, inclusiv unul de copil, găsite în curtea unui spital din Vaslui

O descoperire macabră a fost făcută în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui, acolo unde 13 schelete au fost găsite ca urmare a unor săpături de excavare, scrie evz.ro.

Anchetatorii consideră inițial că spitalul ar fi fost edificat peste un cimitir vechi și există indicii concludente că nu este vorba despre o groapă comună.

Schelete umane găsite în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui

Conform autorităților de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, au fost identificate 13 schelete, dintre care 12 aparțin adulților și unuia unui copil.

În acest moment, săpătura de supraveghere s-a transformat într-o săpătură preventivă, pe cale de consecinţă, ne vom organiza în aşa fel încât să facem această lucrare pentru a putea descărca arheologic zona.

Se pare că sunt două nivele de înhumare, unul contemporan şi unul de tip medieval, însă toate aceste lucruri se pot spune doar după ce se vor face analizele specifice, ca să ne putem da seama exact din ce perioadă sunt”, a transmis directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu.

El subliniază că nu există niciun indiciu că ar fi vorba despre o groapă comună. Scheletele sunt aranjate într-un mod specific, existând urme ale unor sicrie.

Procesul de construcție a fost suspendat pe termen nelimitat pentru a permite desfășurarea activităților de descărcare arheologică. Pentru a asigura o cercetare precisă, specialiștii intenționează să folosească scanările magnetometrice.

Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, într-o primă etapă, constructorul care efectua lucrările de excavare în zonă a raportat descoperirea unui schelet uman, iar ulterior au fost găsite și alte schelete.

În urma acestor evenimente, poliția a inițiat o anchetă, iar un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis, potrivit Agerpres.

Lucrările de la Spitalul nr. 2 Vaslui urmează să se construiască două corpuri noi de clădiri, pentru secțiile Psihiatrie și Boli Infecțioase.

Iohannis le solicită diplomaților români să pună accent pe sprijinul parcursului european al Republicii Moldova
Articolul anterior
VIDEO! Un pensionar este considerat erou în Ucraina după ce a doborât un avion rusesc trăgând cu pușca
Articolul următor