Un număr de 61 de ţări se aliază pentru dezvoltarea unor proiecte de inteligență artificială „deschisă, incluzivă şi etică”. China, Franţa şi India se numără printre statele semnatare ale declarației comune, adoptate la finalul summitului privind inteligența artificială desfășurat la Paris, și care militează pentru un dialog global și o coordonare mai strânsă în ceea ce privește acest domeniu, scrie digi24.ro

Potrivit acordului, tehnologia trebuie să fie mai accesibilă.
Statele Unite ale Americii şi Regatul Unit al Marii Britanii nu s-au raliat ideilor acordului. Reuniunea din capitala Franței a reunit lideri globali, directori din industria tehnologiei și oameni de știință, care au discutat despre impactul AI asupra securității internaționale. De asemenea, summit-ul a fost ocazia perfectă pentru stabilirea unor noi parteneriate și proiecte.
Co-prezidat de președintele francez Emmanuel Macron și de premierul indian Narendra Modi, evenimentul a avut loc într-un moment în care țări precum SUA și China concurează pentru supremația în domeniul AI.
150 de miliarde euro pentru „campionii AI”
Un grup de 20 de mari corporații, firme și startup-uri a susținut un plan de investiție de 150 de miliarde euro în inteligența artificială europeană în următorii 5 ani. Inițiativa, condusă de firma de capital de risc General Catalyst, își propune să reducă decalajul dintre investitori și startup-uri pentru a „valorifica întregul potențial al Europei în AI”. Grupul va colabora și cu executivul comunitar de la Bruxelles pentru „crearea unui cadru de reglementare AI mult simplificat”, iar un grup select de directori generali va începe discuții pentru accelerarea adoptării AI.
„Profitând de acest moment, acționând cu intenție și colaborând profund, Europa poate valorifica o oportunitate generațională prin asumarea unui rol de lider în AI aplicată, integrând-o în baza noastră industrială pentru a spori productivitatea, reziliența și suveranitatea economică”, a declarat Jeannette zu Fürstenberg, director al General Catalyst.
Peste 60 de companii europene au aderat la această inițiativă, printre care producătorul de cipuri ASML, Airbus, Mistral AI, Siemens, Spotify, Volkswagen și L’Oréal Group.