Zeci de tineri au participat la un marş pentru a-şi exprima ferm dorinţa pentru un viitor în UE

Zeci de tineri din Republica Moldova au participat astăzi la un marş pe străzile Chişinăului, pentru a-şi exprima ferm dorinţa PENTRU un viitor în Uniunea Europeană. Participantii au vorbit despre importanţa aderării la marea familie europeană, iar la eveniment a participat şi europarlamentarul Siegfried Mureşan.

La eveniment au participat mai mulţi deputaţi de la Chişinău, dar și europarlamentarul Siegfried Mureşan, transmite TVR Moldova.

SIEGFRIED MUREŞAN europarlamentar, România: „Am ieşit cu un mesaj foarte clar: Tinerii şi copiii din Republica Moldova merită un viitor european. Îi vedem, sunt frumoşi, sunt cu steagul Uniunii Europene în mână şi vor să trăiască la fel ca tinerii şi copiii din restul Uniunii Europene şi mesajul pe care îl aud şi eu ca europarlamentar este unul puternic din restul Uniunii Europene, am să-l duc mai departe în UE şi spun la rândul meu tuturor oamenilor din Republica Moldova că Moldova are viitor european.”

RADU MARIAN deputat, Parlamentul Republicii Moldova: „Unica modalitate de a garanta pacea şi prosperitatea în Republica Moldova şi de a oferi oportunităţi pentru tineri, ca Moldova să fie membră a Uniunii Europene şi avem în faţă o oportunitate istorică.”

 Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană pe 23 iunie 2023 iar, in decembrie, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare. Pe 20 octombrie 2024, în republica moldova va fi organizat un referendumul privind integrarea în UE.

Alertă la nivel mondial. Medicament falsificat, pus la vânzare pe piață

OMS a descoperit variante contrafăcute, puse la vânzare, ale unui medicament foarte solicitat pe piață. Este vorba de Ozempic, folosit în tratamentul diabetului, dar și în curele de slăbire, scrie evz.ro.

Ozempic este un medicament pe care medicii îl recomandă în tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Cunoscut și drept „injecţie de slăbit”, acesta este solicitat și de cei care doresc să scape de kilogramele în plus.

OMS avertizează asupra medicamentelor fake

Organizația mondială atrage atenția că medicamentele contrafăcute pot reprezenta un pericol pentru sănătatea celor care le folosesc. În acest sens, OMS recomandă tuturor celor care apelează la Ozempic să fie atenți la sursele din care și-l procură. Organizaţia îi sfătuiește pe solicitanți să apeleze la medici, iar nu la site-uri obscure sau vânzători descoperiți pe platformele de socializare.

OMS a emis o alertă la nivel mondial cu privire la versiuni contrafăcute de Ozempic. Medicamentul, destinat tratării diabetului, este folosit ca metodă de slăbire, de foarte mulți oameni, conform BBC.

O versiune mai puternică de Ozempic a fost dezvoltată special pentru scăderea în greutate şi este pusă pe piaţă ca Wegovy. Aceasta este oferită la clinici specializate în reducerea greutăţii din cadrul sistemului naţional de sănătate din Marea Britanie.

Având în vedere numărul mare de solicitanți care îl folosesc pentru a scăpa de kilogramele în plus, Ozempic este foarte căutat. Acest lucru a dus la penurie şi a creat o piaţă pentru medicamente contrafăcute. Astfel, pot pica victime ale falsificatorilor atât diabeticii, care au nevoie de tratament, cât și cei ce-l caută pentru a slăbi.

Cum acționează medicamentul

Medicamentul Ozempic, care face subiectul avertizării OMS are ca substanță activă semaglutidum. Aceasta îi ajută pe pacienții care suferă de diabet de tip 2 să controleze cantitatea de zahăr din sânge.  Tratamentul este sub formă de injecții și se aplică săptămânal.

Conform specialiștilor, odată injectat, semaglutidum transmite creierului că organismul este sătul. Astfel, apărând senzația de sațietate, utilizatorii nu mai simt nevoia de a mânca. Iar acest lucru are o contribuție importantă în cazul celor ce țin diete pentru slăbit.

În acest context, OMS monitorizează raportările în creştere privind variantele de Ozempic falsificat vândute în întreaga lume. Mai multe loturi fake au fost confiscate de autorităţi în Marea Britanie, SUA şi Brazilia. Agenţia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a confiscat un lot de Ozempic contrafăcut în octombrie anul trecut. Acesta intrase în ţară de la livratori autorizaţi din Austria şi Germania şi părea să aibă ambalaj original.

Avertismentul OMS pentru utilizatorii Ozempic

Reprezentanții organizației mondiale avertizează că injectarea unor produse falsificate pune sănătatea în pericol. Drept urmare, oficialii OMS atrag atenția autorităților să dea dovadă de vigilență și să scoată de pe piață variantele contrafăcute.

„(Îi sfătuim pe) specialiştii din sănătate, autorităţile de reglementare şi public să fie atenţi la aceste loturi contrafăcute de medicamente”, a afirmat dr. Yukiko Nakatani, directorul general adjunct al OMS pentru medicamente esenţiale şi produse pentru sănătate.

Organizația atrage atenția că unele injecții contrafăcute ar putea să nu conţină semaglutidum deloc. În cazul altor loturi, false, între ingrediente s-ar putea afla insulina, ceea ce duce la efecte „neprevizibile”.

Numărul troleibuzelor care circulă în Chișinău a fost redus cu peste 10%, în perioada verii

În perioada estivală, numărul troleibuzelor care circulă pe străzile municipiului Chișinău a fost redus cu peste 10%. Aproape jumătate din mijloacele de transport sunt dotate cu sistem de aer condiționat, informează MOLDPRES.

Astfel, emiterea pe timp de vară a scăzut de la 332 până la 308 de troleibuze în luna iunie. Dintre acestea, 138 sunt dotate cu sistem de aer condiționat.

Solicitat de agenție, purtătorul de cuvânt al Regiei Transport Electric Chișinău, Felicia Rusu, a subliniat că în lunile iulie și august, numărul mijloacelor de transport care vor circula în capitală va fi de circa 290 de unități de transport.

„Autovehiculele care vor staționa în parcurile de troleibuze vor fi supuse lucrărilor de mentenanță și pregătite pentru toamnă. Acestea includ verificarea și înlocuirea componentelor uzate, efectuarea inspecțiilor tehnice, revizuirea sistemelor electrice, precum și efectuarea reparațiilor necesare. Aceste acțiuni sunt esențiale pentru menținerea siguranței și eficienței unităților de transport”, a spus Felicia Rusu.

Numărului de troleibuzelor care circulă în capitală este micșorat anual în perioada estivală în contextul fluxului scăzut de pasageri.

Noua programă școlară, criticată de directorii de școli

Directorii de școli au păreri împărțite referitor la noul curriculum școlar pe care Ministerul Educației intenționează să-l introducă începând cu anul 2025. Din cei 284 de manageri care au participat la o discuție online despre noua programă școlară, doar 84 au declarat că susțin schimbările, scrie Europa Liberă.  

După consultările cu elevii, Ministerul Educației a continuat discuțiile publice asupra conceptului de dezvoltare a curriculumului școlar cu managerii de școli, în timpul apropiat urmând să aibă loc dezbateri și cu părinții.

Directorul liceului „Andrei Straistă” din Anenii Noi, Eugeniu Margine, a spus că susține inițiativa ministerului, doar că, din lipsă de cadre, nu toate școlile vor putea alege curriculumul de alternativă, inclusiv, liceul pe care-l conduce, care este unul clasic, adică are doar clase liceale.

„Mereu am promovat inovațiile, dar solicitarea mea este să fie o gradație, ce se poate implementa în instituțiile mari, medii și în cele mai mici. Noi am avut încercări până acum de a face schimbări, dar nu s-au soldat cu succes”, a spus Margine.

Secretara de stat a Ministerului Educației, Valentina Olaru, a explicat că instituțiile de învățământ nu vor fi obligate să adopte planuri de alternativă. „Noi vorbim despre dreptul de a alege, nu despre obligația de a urma un calapod toți odată. Nu impune nimeni nimic. Aceste schimbări pot fi făcute doar pentru un ciclu: primar, gimnazial sau liceal”, susține responsabila.

Unii profesori s-au arătat îngrijorați de introducerea disciplinei „Știința” pentru clasele V-VII, care va încadra biologia, fizica și chimia. Potrivit lor, astfel, calitatea studiilor va avea de suferit.

„Cum procedăm după prima generație de elevi, în care vom constata că este un insucces și nu vom mai avea elevi buni la profilul real, apoi – studenți?”, s-a întrebat Inga Bînzari, profesoară de fizică la liceul „Mihai Eminescu” din Fălești.

Drept răspuns, autoritățile au dat exemplul țărilor baltice și a Marii Britanii, care au introdus această disciplină la gimnaziu încă acum un deceniu.

„Estonia, Maria Britanie se numără printre țările care au cele mai bune rezultate la testarea PISA. Ele sunt sisteme educaționale eșuate? De fapt, ei au disciplina Știința pe toate segmentele. Dacă acolo au reușit, de ce noi am eșua?”, a spus, în replică, secretara de stat.

La discuțiile inițiate de minister au participat și doi dintre autorii noului concept al curriculumului școlar, profesorii universitari Viorica Andrițchi și Anatol Gremalschi.

„Marea bătălie se dă între obligativitate și libertate. O să știe copiii mai bine fizica dacă o să fie obligatorie? Rezultatele testelor PISA arată că nu. Experiența țărilor dezvoltate arată că elevii învață cel mai bine când o fac din plăcere”, a spus Gremalschi.

Ministerul Educației susține că va organiza formări pentru profesorii de fizică, biologie și chimie, ca să poată preda disciplina integrată. De asemenea, urmează să fie elaborate și manuale noi, inclusiv în format digital.

Noutatea cea mai mare din conceptul de dezvoltare a curricumului școlar, propus de minister, este că elevii vor avea doar patru discipline obligatorii: limba română, matematica, prima limbă străină, istoria universală și istoria românilor (clasele IV, V-IX și X-XII), științe (clasele I-IV), care formează așa-numitul „trunchi comun de cultură generală”.

Pe lângă aceste discipline de bază, vor fi și altele obligatorii, dar ele nu vor avea pondere la media anilor de studii și nu vor conta în cazul transferului elevului.

Celelalte discipline vor fi la alegere sau opționale. Obiectele pe care elevul și le va alege în clasa X-a, pentru a-și aprofunda cunoștințele într-un domeniu și a se pregăti de universitate, vor deveni obligatorii pentru toată perioada de liceu. Cele opționale sunt pentru dezvoltarea unor competențe și pentru diversificarea ofertei educaționale a școlii.

Noul curriculum național urmează să fie pus în aplicare în școlile care își vor dori acest lucru din septembrie 2025, iar din septembrie 2027 ar urma să fie implementat gradual în toate.

,,Dorul de fetița mea”! Lenuța Gheorghiță topește inimi cu o nouă piesă
Articolul anterior
Renato Usatîi vrea să ofere câte 10 mii de euro pentru studii copiilor lui Igor Ciofu, agentul de securitate ucis la aeroport 
Articolul următor