Zeci de tone de carne și fructe, dar și peste 30.000 de ouă, distruse de ANSA din cauza neconformităților

Potrivit reprezentanților instituției, în primele opt luni ale anului s-au efectuat mai multe controale planificate, dar și inopinate pentru verificarea produselor alimentare de origine animală și non-animală, scrie echipa.md.

În cadrul acestora, au fost prelevate probe pentru efectuarea de analize de laborator, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise, inclusiv privind prezența de reziduuri de pesticide și nitrați. În rezultat, a fost interzisă introducerea pe piață a două tone de caise uscate, dar și a peste 10 tone de prune uscate. De asemenea, au fost scoase din comerț, 1500 de kg de produse de cofetărie, 14.000 de kg de struguri, 7.000 de kg de unt și peste 4 tone de carne de pui.

Totodată, agenții au dispus distrugerea a 4.000 de kg de pepene galben. Iar un lot de 350 de kg de lapte praf a fost utilizat condiționat în calitate de ingredient pentru hrana de animale. Agenții pentru siguranța alimentelor au dispus și nimicirea a 30.000 de ouă de găină care erau infectate cu Salmonella.

În acest context Agenția vine cu recomandarea de a procura produse alimentare doar din locuri autorizate, iar comercianților li se impune obligațiunea să dețină acte prin care să confirme calitatea și inofensivitatea produselor alimentare pe care le comercializează.

Minoritățile etnice din Rusia, primele chemate la război după mobilizare. Activist: „Nu sunt văzuți ca oameni, ci ca pe un mijloc de a-și atinge scopul”

Un număr ridicat de recruți provine din Siberia, din republici precum Daghestan sau Buriatia, care au dat deja un număr mare de soldați pentru războiul din Ucraina și au suferit pierderi însemnate în cele șapte luni de conflict, relatează The Moscow Times.

Kelompok HAM Sebut Makin Banyak Pemuda Rusia yang Hindari Wajib Militer

Potrivit activiștilor care au vorbit pentru publicația independentă rusă, la doar o săptămână după ce Putin a decretat mobilizare parțială, un număr disproporționat de bărbați din rândul grupurilor etnice au fost chemați pe front. Autoritățile ruse nu oferă date privind regiunile de sunt mobilizați bărbații, pentru a putea verifica afirmațiile activiștilor.

„Din Elista (oraș din regiunea Calmîchia, care e majoritar budistă – n.r.), plănuiesc să ia 332 de oameni, ceea ce este destul de mult pentru un oraș cu o populație de cel mult 150.000 de locuitori”, a declarat activistul local Kalmik Daavr Dordzhin pentru The Moscow Times.

În republica siberiană Buriatia, una dintre cele mai sărace regiuni ale Rusiei, mii de bărbați, inclusiv soldați recent eliberați și cei care au refuzat inițial să fie trimiși în Ucraina, au primit documentele prin care sunt înștiințați că vor fi mobilizați.

„Toți tinerii pe care am reușit să-i salvăm și să-i aducem acasă sunt acum chermați să se întoarcă în mașina de tocat carne”, a afirmat Alexandra Garmazhapova, cofondatoare a Fundației Anti-război Buriatia Liberă, care îi ajută pe bărbați să evite războiul pe motive de conștiință.

În Bașcortostan, o regiune majoritar musulmană bogată în petrol, inclusiv bărbați care au 4 copii și bărbați de peste 40 de ani au primit ordin de mobilizare, deși, conform criteriilor prezentate oficial, aceștia nu trebuiau să fie între cei chemați în prima rundă de mobilizare.

De asemenea, în Crimeea, regiunea ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, comunitatea tătară este cea care este chemată pe front.

„80% din cei care au primit ordin de mobilizare în Crimeea sunt etnici tătari”, a anunțat jurnalistul și activistul Osman Pashaev. Comunitatea tătară reprezintă doar 20% din populație totală a Crimeei.

„Nu genocidului”

Mai mulți activiști au afirmat că strategia autorităților de a mobiliza din rândul minorităților etnice îndepărtate de mari orașe precum Moscova sau St. Petersburg are rolul de a reduce impactul asupra populației din zonele unde șansele de izbucnire a unor proteste de amploare sunt mai mari.

De asemenea, aceste regiuni sunt în general mai sărace și devin terenuri fertile de recrutare, întrucât armata rusă oferă un salariu stabil, care poate suscita interes.

Mobilizarea unui număr mare de persoane din aceste zone este vizibilă, întrucât în aceste regiuni au avut loc recent numeroase proteste antimobilizare, imagini postate pe rețele sociale prezentând drumuri blocate, ciocniri cu poliția și apeluri la pace.

Rușii de la sate, primii la mobilizare

Un alt aspect remarcat de activiști este că ordinele de mobilizare se îndreaptă în special către zona rurală și îi vizează pe cei mai săraci locuitori. În Osetia de Nord, republică rusă din Caucaz, au fost chemați la război în primul rând bărbați de la sate, a declarat un activist sub protecția anonimatului.

„Mobilizează băieți de rând din cartiere și sate”, a transmis un martor din Bashortostan într-un mesaj adresat Fundației Buratia Liberă.

Mulți activiști i-au acuzat pe liderii regionali dornici să impresioneze Kremlinul pentru viteza de mobilizare în zonele cu comunități mari de minorități etnice.

„Excesul de zel al șefului Buriatiei, Aleksei Tsidenov, joacă un rol important”, a declarat activista Alexandra Garmazhapova pentru The Moscow Times. „Dacă Vladimir Putin i-ar spune să facă un dans la bară, ar face-o. Și la fel de ușor va trimite tineri din Buriatia la război. Nu-i vede ca oameni, ci ca pe un mijloc de a-și atinge scopul politic”, a mai spus ea.

sursa

Un avion complet electric a fost testat cu succes. Poate atinge o viteză maximă de aproximativ 460 de kilometri pe oră

S-a scris istorie în lumea aeronauticii. Compania înfiinţată în Israel „Eviation Aircraft” a efectuat un zbor de testare a unui avion complet electric, numit Alice. Aeronava a decolat de pe un aeroport din statul american Washington, scrie CNN.

Eviation Aircraft Alice completes maiden flight - electrive.com

Zborul a fost efectuat la o altitudine de 1 000 de metri și a durat opt minute. Președintele companiei, Gregory Davis, a declarat că este extrem de mulțumit de felul în care a decurs testarea, menționând că avionul folosește o baterie similară cu cea a telefoanelor mobile sau a mașinilor electrice și că pentru încărcarea completă a acesteia e nevoie de doar 30 de minute.

„A fost o experienţă minunată. Am asistat la un moment istoric. Am realizat toate scopurile pe care ni le-am pus”, a spus GREGORY DAVIS, directorul general al Companiei Eviation Aircraft.

Avionul este prevăzut pentru nouă pasageri și poate atinge o viteză maximă de aproximativ 460 de kilometri pe oră. În comparație, un Boeing 737 poate zbura cu aproape 950 de km/h. Conducerea companiei „Eviation Aircraft” anunță că va mai lucra pentru perfecționarea avioanelor electrice, iar primele ar putea fi vândute în 2027. Prețul nu a fost anunțat, deocamdată.

Fost colonel rus, la televiziunea de stat de la Moscova: Soldații mobilizați primesc căști și ranițe din 1941

Președintele Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială, iar un contingent de aproximativ 300.000 de ruși urmează să intre în război. Însă echipamentele care le sunt date sunt din alt secol, a declarat colonelul în retragere Mihail Hodarionok, 68 de ani, într-un talk-show difuzat la postul de stat Russia 1, informează Blick.

15.000 de soldaţi ruşi care se pregăteau de parada militară de 9 mai,  plasaţi în carantină

„Vorbim mult despre specializare militară, despre mobilizare, dar ceea ce nu este mai puțin important este cât de bine sunt înarmați și echipați acești oameni”, a subliniat Hodarionok la postul de propagandă al Kremlinului.

„Ar trebui să li se ofere uniforme moderne, echipament modern, rații, truse de prim ajutor, logistică și arme moderne”, a transmis expertul militar, care a precizat că echipamentul este dintr-un secol precedent.

Ar trebui să fie echipamente și arme care vin direct din fabricile noastre. Mobilizarea este chipul națiunii. Nu e deloc frumos când soldații noștri mobilizați primesc căști din 1941 și o raniță din aceeași epocă. E o imagine nepotrivită.

Mihail Hodarionok, colonel în retragere:

Colonel în retragere, Mihail Hodarionok a absolvit Școala Superioară de Inginerie de Rachete Antiaeriene din Minsk și a condus Academia de Comandă a Forțelor de Apărare Aeriană.

surse

Aeroportul Berlin-Brandenburg, primul din Europa care lansează cozi de așteptare virtuale
Articolul anterior
O fostă directoare a unui gimnaziu din Fălești, cercetată penal pentru că ar fi furat bunuri în valoare de 80.000 de lei
Articolul următor