În 50 de localități din Republica Moldova s-au desfășurat Zilele Diasporei la nivel local, cu sprijinul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, finanțat de Guvernul Elveției.
Astfel, cei peste trei mii de băștinași reveniți temporar în comunitățile natale s-au reconectat la pulsul dezvoltării locale. Ei au participat la ședințe de planificare a priorităților locale, au aflat despre rezultatele a peste 30 de inițiative realizate cu implicarea diasporei și au dat startul altor 45 de proiecte comunitare.
Tatiana Ciubuc, băștinașă din orașul Ialoveni, stabilită în Irlanda:
„Deja de patru ani simțim că suntem așteptați acasă cu adevărat. Deși lucrăm peste hotare ne dorim ca orașul Ialoveni să fie frumos și dezvoltat pentru a reveni aici cu drag. Suntem bucuroși că suntem informați despre tot ce se întâmplă în localitate, astfel putem contribui la dezvoltarea localității alături de primărie și orășeni. Am realizat multe împreună. Acum ne propunem să facem înfrățirea primăriei orașului Ialoveni cu cea a orașului Letterkenny, unde suntem stabiliți. Aceasta va facilita atragerea de proiecte necesare orașului Ialoveni”, susține Tatiana.
Pe lângă întâlnirile de lucru, agenda Zilelor Diasporei la nivel local a inclus evenimente culturale și gastronomice organizate pentru băștinași reveniți acasă: expoziții de confecții artizanale, degustarea bucatelor tradiționale, masterclass-uri de lutărit, țesut și gătit.
Valeriu Guțu, primarul comunei Ciorești:
„Zilele Diasporei reprezintă un moment unic când circa o treime din populația locală, plecată din comunitate, împreună cu autoritățile locale, planifică dezvoltarea comunitară. Asociația de băștinași ”Ciorești baștina mea” contribuie la atragerea resurselor importante pentru proiecte de dezvoltare locală în baza planurilor de acțiuni elaborate în mod participativ. În perioada 2018-2019, circa 30 la sută din numărul total al proiectelor realizate în Ciorești au fost atrase și implementate cu suportul Asociației de băștinași”, susține primarul.
În cele 35 localități partenere ale proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală” au fost organizate forumuri ale oamenilor de afaceri, la care s-au întrunit circa 600 de antreprenori, pentru a explora potențialul și prioritățile de dezvoltare economică locală.
Andrei Darie, specialist de programe la PNUD Moldova:
„Dialogul dintre antreprenori și autoritățile locale contribuie la asumarea unor acțiuni comune de regândire și dinamizare a economiei locale. Aceasta este o precondiție a dezvoltării economiei locale și creării locurilor de muncă decente. Toate acestea pot avea un impact direct asupra deciziei oamenilor de a rămâne sau reveni în țară alături de familiile lor”, spune Andrei Darie.
Angajații reprezentanțelor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă au desfășurat peste 60 de evenimente de prezentare a serviciilor de reintegrare a migranților pe piața muncii din țară.
Tot în cadrul Zilelor Diasporei, a fost organizată tabăra națională „E-drumul ACASĂ”, care a inspirat 36 de tineri să devină promotori ai dezvoltării locale și să-și încurajeze semenii din diasporă la acțiuni dedicate dezvoltării comunităților natale.
Peste 40 de transmisiuni live ale evenimentelor locale pe paginile asociațiilor de băștinași au asigurat efectul prezenței pentru cei care nu au putut participa la evenimente. Astfel, aceștia sunt informați despre deciziile luate în comunitate și despre cum se pot implica în dezvoltarea locală.
În etapa a II-a a proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală” sunt implicate 35 localități, alese prin concurs, care învață să valorifice potențialul migrației pentru dezvoltarea locală. Cu un buget total de 6,4 milioane dolari, această etapă se desfășoară în perioada 2019-2022.