Ziua mondială a cămășii ucrainene Vîșivanka, a fost sărbătorită la Chișinău

Ziua mondială a cămășii ucrainene, Vîșivanka, a fost sărbătorită în Republica Moldova pe 20 mai curent, printr-un eveniment public organizat în Scuarul Catedralei din orașul Chișinău.

Reuniunea, ajunsă la a zecea ediție, a fost organizată de Comunitatea Femeilor Ucrainene din Republica Moldova, Congresul național al ucrainenilor și Asociația Tineretului Ucrainean ”Zlagoda”. În pofida ploii, în jur de 100 de persoane au fost prezente la eveniment, printre care reprezentanți ai autorităților și ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova.

La această ediție aniversară a Zilei cămășii ucrainene s-a vorbit și despre importanța păstrării moștenirii culturale și a celei naturale. Prin acest mesaj organizatorii și-au propus să atragă atenția opiniei publice asupra necesității fortificarii conexiunii între moștenirea culturală și ecologie. ”În paralel cu schimbările climatice, dispar și obiceiurile locale, menținute de strămoși timp de secole. Defrișarea pădurilor și secarea râurilor duc la dispariția valorilor autentice și tradițiilor, care sunt indispensabile fenomenelor și obiectelor naturii” – a menționat Veronica Arpintin, membra Comunității femeilor ucrainene.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, E. S. Marko Șevcenko, a vorbit despre ornamentele cămășilor tradiționale Ia și Vîșivanka: ”Motivele cămășilor din diferite zone ale Ucrainei și Republicii Moldova diferă ca forma, însă sunt asemănătoare în seminificația și mesajul lor. Așadar, popoarele Ucrainei și Moldovei deși vorbesc limbi diferite, își doresc cu adevărat aceleași lucruri – pace și prosperitate, guvernare corectă, integrare europeană, un viitor fericit pentru cetățenii și pentru țările lor”.

La rândul ei, Valentina Moraru, președinta Comunității femeilor ucrainene a  menționat: ”Vîșivanka noastră conține o forță puternică și un mesaj special de la generațiile trecute către ucraineni de astăzi. Cămașa noastră brodată este solemnă, la modă și întotdeauna potrivită. Ea îi unește și îi inspiră pe ucrainenii din cele mai începărtate colțuri ale Planetei. Felicitări tuturor ucrainenilor!”.

Dmitrii Lekartev, președintele Asociației Tineretului Ucrainean: „Ziua cămășii ucrainene contribuie la consolidarea identității civice a ucrainenilor care locuiesc în Republica Moldova. Promovând și valorificând costumul autentic ucrainean, inclusiv ca partea a culturii din Republica Moldova, noi contribuim la coeziunea socială în acest teritoriu și în spațiul multicultural european. Cu acest scop recent am înființat Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova, care cu drag a susținut evenimentul de azi. Sunt convins că datorită efortului comun ale ucrainenilor etnici din Moldova, vom putea implementa idei și proiecte educaționale, culturale și sociale de o valoare pentru societatea noastră”.

Ziua cămăşii tradiţionale ucrainene este marcată în fiecare an în a treia zi de joi din luna mai. În această zi, ucrainenii din întreaga lume poartă haine tradiţionale, inclusiv la locul de muncă. În spațiul cultural românesc, inclusiv în Republica Moldova, există o istorie de secole de relaţii interetnice armonioase între grupurile etnice și lingvistice. Etnicii ucraineni reprezintă 8% din populația țării, potrivit recensământului din anul 2004, și se percep ca parte integră a societății moldovenești.

Încă un proiect frumos la Măgdăcești! În sat au fost instalate bănci de relaxare pentru oameni

Locuri de relaxare pentru locuitorii din Măgdăcești, raionul Criuleni! 30 de bănci noi au fost instalate de-a lungul principalelor alei din sat, anunță primarul localității Liuba Cojocaru.

”Această inițiativă este dedicată în special persoanelor în etate, persoanelor cu mobilitate redusă, dar și pentru toți locuitorii care simt necesitatea să se odihnească în drumul lor către casă, serviciu, biserică și alte instituții.

Pentru a menține curățenia și ordinea, ne pregătim să instalăm alături și urne de gunoi.

Stimați locuitori, vă invităm să vă bucurați de noile amenajări, de asemenea, să lucrăm împreună pentru a menține spațiul curat și primitor pentru toată lumea.”, mai spune primarul de Măgdăcești.

Măgdăcești este unul dintre cele mai moderne sate din țară.

Este un sat cu tradiții, oamenii frumoși, infrastructură dezvoltată și cu un viitor care inspiră încredere. Este una din puținele localități din Republica Moldova care a reușit să se ridice din ruinele anilor 90 și să se dezvolte uimitor.

Vă invităm să urmăriți un VIDEO inedit despre satul Măgdăcești de ieri și de astăzi. Astfel ar trebui să arate toate satele din țară!

Curtea Constituțională a DECIS: Referendumul privind aderarea Moldovei la UE este constituțional! Mesajul Maiei Sandu

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a avizat pozitiv legea deputaților PAS privind organizarea referendumului de aderare la Uniunea Europeană, care ar urma să aibă loc pe 20 octombrie 2024.

”Curtea Constituțională a decis – referendumul privind aderarea la UE este constituțional, poate avea loc pe 20 octombrie și va conține întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?.

Avem nevoie de unitate, avem nevoie de implicarea fiecărui partid, organizație civică, cetățean, ca împreună sa garantăm pacea și bunăstarea pentru moldoveni. Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun – ca moldovenii să trăiască în pace, demn și liber într-o țară europeană puternică.”, a fost mesajul Maiei Sandu la scurt timp după pronunțarea deciziei CC.

Magistrații Curții Constituționale au iprecizat că nițiativa de revizuire a Constituției nu contravine prevederilor Legii Supreme și corespunde limitelor temporale de revizuire stabilite de legislație.

De asemenea,  inițiativa respectivă nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției și, respectiv, poate fi prezentată Parlamentului spre examinare.

PAS s-au adresat la Curtea Constituțională cu propunerea privind inițierea plebiscitului privind integrarea europeană a R.Moldova. Parlamentarii au propus ca referendumul să aibă loc la data de 20 octombrie.

Circa 40 de copii care vagabondau sau cerșeau în stradă au ajuns, de la începutul anului, într-un centru din Capitală

Viceprimarul pe probleme sociale Angela Cutasevici, împreună cu șefa Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, Tatiana Oboroc, au mers într-o vizită de lucru la Serviciul Asistență Stradală din Capitală, potrivit unui comunicat al DGPDC.

Angela Cutasevici s-a interesat despre activitatea acestui serviciu, s-a informat despre condiţiile de aici și, totodată, a avut o serie de discuții constructive cu personalul despre provocările întâmpinate în activitate, dar și situația copiilor.

Pe parcursul anului trecut, 135 de minorii au ajuns în cadrul Serviciului Asistență Stradală, iar de la începutul anului – circa 40.

Serviciul Asistență Stradală a fost lansat de Primăria Chișinău în anul 2019,  în subordinea DGPDC, pentru găzduirea copiilor depistați în situație de stradă,  care vagabondează sau cerșesc, și are drept scop consolidarea sistemului de protecţie a acestora. De la începutul activității, peste 400 de copii au trecut prin acest serviciu. Centrul oferă un mediu prietenos, unde fiecare copil beneficiază de asistența specialiștilor, încadrarea în activități socio-educative, cât și spații de recreere amenajate.

Situația minorilor aflați în asemenea dificultăți a fost mereu în vizorul viceprimarului Angela Cutasevici, care a dat asigurări că municipalitatea va sprijini și va monitoriza acest serviciu.

Cine sunt victimele tragediei din Italia: două familii întregi au murit. Telefericul s-a rostogolit pe versant 500 de metri
Articolul anterior
Copilaș de 1 an, operat de urgență după ce o bucată de hârtie i-a intrat în plămâni
Articolul următor