Ziua mondială a cămășii ucrainene Vîșivanka, a fost sărbătorită la Chișinău

Ziua mondială a cămășii ucrainene, Vîșivanka, a fost sărbătorită în Republica Moldova pe 20 mai curent, printr-un eveniment public organizat în Scuarul Catedralei din orașul Chișinău.

Reuniunea, ajunsă la a zecea ediție, a fost organizată de Comunitatea Femeilor Ucrainene din Republica Moldova, Congresul național al ucrainenilor și Asociația Tineretului Ucrainean ”Zlagoda”. În pofida ploii, în jur de 100 de persoane au fost prezente la eveniment, printre care reprezentanți ai autorităților și ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova.

La această ediție aniversară a Zilei cămășii ucrainene s-a vorbit și despre importanța păstrării moștenirii culturale și a celei naturale. Prin acest mesaj organizatorii și-au propus să atragă atenția opiniei publice asupra necesității fortificarii conexiunii între moștenirea culturală și ecologie. ”În paralel cu schimbările climatice, dispar și obiceiurile locale, menținute de strămoși timp de secole. Defrișarea pădurilor și secarea râurilor duc la dispariția valorilor autentice și tradițiilor, care sunt indispensabile fenomenelor și obiectelor naturii” – a menționat Veronica Arpintin, membra Comunității femeilor ucrainene.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, E. S. Marko Șevcenko, a vorbit despre ornamentele cămășilor tradiționale Ia și Vîșivanka: ”Motivele cămășilor din diferite zone ale Ucrainei și Republicii Moldova diferă ca forma, însă sunt asemănătoare în seminificația și mesajul lor. Așadar, popoarele Ucrainei și Moldovei deși vorbesc limbi diferite, își doresc cu adevărat aceleași lucruri – pace și prosperitate, guvernare corectă, integrare europeană, un viitor fericit pentru cetățenii și pentru țările lor”.

La rândul ei, Valentina Moraru, președinta Comunității femeilor ucrainene a  menționat: ”Vîșivanka noastră conține o forță puternică și un mesaj special de la generațiile trecute către ucraineni de astăzi. Cămașa noastră brodată este solemnă, la modă și întotdeauna potrivită. Ea îi unește și îi inspiră pe ucrainenii din cele mai începărtate colțuri ale Planetei. Felicitări tuturor ucrainenilor!”.

Dmitrii Lekartev, președintele Asociației Tineretului Ucrainean: „Ziua cămășii ucrainene contribuie la consolidarea identității civice a ucrainenilor care locuiesc în Republica Moldova. Promovând și valorificând costumul autentic ucrainean, inclusiv ca partea a culturii din Republica Moldova, noi contribuim la coeziunea socială în acest teritoriu și în spațiul multicultural european. Cu acest scop recent am înființat Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova, care cu drag a susținut evenimentul de azi. Sunt convins că datorită efortului comun ale ucrainenilor etnici din Moldova, vom putea implementa idei și proiecte educaționale, culturale și sociale de o valoare pentru societatea noastră”.

Ziua cămăşii tradiţionale ucrainene este marcată în fiecare an în a treia zi de joi din luna mai. În această zi, ucrainenii din întreaga lume poartă haine tradiţionale, inclusiv la locul de muncă. În spațiul cultural românesc, inclusiv în Republica Moldova, există o istorie de secole de relaţii interetnice armonioase între grupurile etnice și lingvistice. Etnicii ucraineni reprezintă 8% din populația țării, potrivit recensământului din anul 2004, și se percep ca parte integră a societății moldovenești.

Un savant rus a murit în arest la domiciliu, acuzat de ,,înaltă trădare”

Un savant rus în vârstă de 81 de ani, pe care Kremlinul l-a acuzat de „înaltă trădare”, a murit duminică, 2 octombrie, în timp ce se afla în arest la domiciliu, scrie The Moscow Times.

Un savant rus a murit în arest la domiciliu, acuzat de înaltă trădare

În 2020, fostul președinte al Academiei de Științe Arctice din Rusia, Valeri Mitko, a fost acuzat că a vândut Chinei mai multe secrete militare ale Federației Ruse, referitoare la tehnologia de detectare a submarinelor, transmite realitatea.md.

În pofida vârstei sale, savantul a fost plasat în arest la domiciliu și risca să ispășească o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

Apărătorii omului de știință susțin că acuzația de înaltă trădare a fost dictată politic, după ce regimul de la Kremlin, pe care Mitko l-a criticat deschis în repetate rânduri, l-a trecut pe o listă neagră de presupuși trădători ai statului.

„În pofida oricărui fapt, Valeri Bronislavovici s-a ținut bine, făcea des glume și era hotărât să lupte până la capăt. Stresul provocat de acuzațiile injuste și condițiile de detenție și-au spus cuvântul”, a declarat Pervîi Otdel, o rețea de avocați și activiști care l-au reprezentat, într-o declarație despre moartea lui Mitko.

Deși nu a precizat cauza decesului, casa de avocatură a remarcat că în perioada în care s-a aflat în arest la domiciliu, Mitko fusese adesea internat în spital.

„Profesorul Valery Mitko a devenit un alt om de știință, torturat de sistemul represiv din Rusia”, conchide Pervîi Otdel.

România poate livra gaze naturale Republicii Moldova

România poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi, a declarat, luni, premierul român Nicolae Ciucă, după ce țara noastră a cerut celei vecine să furnizeze gaz natural. Nevoile R. Moldova s-ar ridica la 150 de milioane de metri cubi.

Cât vom plăti pe gaze de la 1 aprilie 2022? - 11.03.2022 | BURSA.RO

„Au nevoie, atunci când am discutat cu premierul (Natalia) Gavriliţa, de 150 de milioane de metri cubi. (…) Mai trebuie să vedem ce cantităţi putem să asigurăm în perioada imediat următoare, pentru că, aşa cum arată situaţia în depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86%, aproximativ 87%, ceea ce înseamnă că, dacă reuşim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă, pentru a menţine echilibrul în sistem şi pentru a avea cantităţile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm cantitatea respectivă”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă va avea o problemă Republica Moldova cu gazul la iarnă, premierul a spus: „Dacă acum când discutăm, dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni – Ungheni şi acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie, 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult”, scrie digi24.ro.

Republica Moldova „are rezerve de gaze naturale doar pentru luna octombrie”, a declarat luna trecută președinta Maia Sandu, adăugând că instituţiile statului urmează să decidă ce vor întreprinde mai departe. Ea a spus că ţara sa analizează posibilitatea unor surse de energie alternative.

„Nu avem încredere că Gazprom va continua furnizarea de gaz către Republica Moldova după 1 octombrie. De la această dată, preţul pentru Moldova conform contractului actual ar trebui să fie semnificativ mai mic”, a arătat Maia Sandu. „În cazul reducerii sau opririi livrărilor, examinăm posibilitatea aprovizionării cu resurse energetice din surse alternative”, a spus ea.

La rândul său, prim-vicepremierul Andrei Spînu a afirmat că Republica Moldova s-ar putea să nu afle despre o tăiere a livrărilor „până în ultimul moment”. Dar în acest caz, ţara sa ar primi gaz la preţul pieţei prin conducta Iaşi – Chişinău, care pleacă din România.

Menționăm că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunțat luni, 3 octombrie, că S.A. „Energocom” a obținut licența la ANRE România și poate cumpăra sau vinde gaze naturale pe piața din România.

Rusia: O elevă a clasei a 11-a a fost arestată, după ce a aruncat cocktail-uri Molotov asupra unui birou militar de înregistrare și înrolare

Tânăra a declarat că se opune mobilizării și invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina. Incidentul a avut loc la Kazan.

В Новосибирске военкомат закидали коктейлями Молотова

În timp ce bărbații fug în alte țări, fetei nu i-a fost frică să arunce un cocktail Molotov asupra unui birou militar de înregistrare și înrolare. Acest lucru este raportat de canalele rusești Telegram.

Incidentul a avut loc la Kazan. O elevă din clasa a XI-a a venit noaptea la clădirea biroului de înregistrare și înrolare militară. S-a „înarmat” cu trei „cocteiluri Molotov”.

Fata a reușit să arunce două sticle în direcția clădirii, iarba a luat foc, pe lângă biroul de înrolare militară.

Tânăra nu a folosit al treilea „cocktail”, acesta fiind găsit la ea în timpul arestării.

Fata însăși a explicat că a decis să incendieze biroul de înrolare militară pentru că se opune mobilizării anunțate de Putin și invaziei pe scară largă a Ucrainei declanșate de acesta. Eleva a fost arestată.

Cine sunt victimele tragediei din Italia: două familii întregi au murit. Telefericul s-a rostogolit pe versant 500 de metri
Articolul anterior
Copilaș de 1 an, operat de urgență după ce o bucată de hârtie i-a intrat în plămâni
Articolul următor