Ziua mondială fără tutun! În Moldova, anual, peste 6.000 de oameni mor din cauza fumatului

Anual, la 31 mai, este marcată Ziua mondială fără tutun, pentru a aborda consecințele grave, provocate de tutun, asupra sănătății populației, mediului înconjurător și securității alimentare la nivel global. De asemenea, este o oportunitate de a susține politicile eficiente de reducere a riscurilor condiționate de consumul de tutun și de a motiva persoanele să renunțe la orice produs care conține tutun, scrie tvrmoldova.md.

Sloganul din acest an al Zilei mondiale fără tutun este „Avem nevoie de alimente, nu de tutun”, în acest fel Organizația Mondială a Sănătății îndemnând guvernele să pună capăt subvențiilor pentru cultivarea tutunului și să susțină trecerea la culturi agricole durabile, pentru a îmbunătăți securitatea alimentară a țărilor. Alegând să cultive alimente în loc de tutun, țările acordă prioritate sănătății, pot conserva ecosistemele și spori securitatea alimentară.

În Republica Moldova, terenurile pentru cultivarea tutunului au fost reduse semnificativ, începând cu anii 90’. Producătorii și procesatorii de tutun au venit însă recent cu inițiativa de subvenționare a ramurii și creșterii volumelor de producere, propunerea fiind luată în considerare de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Asta deși tutunul, începând cu procesele de cultivare, producere și finalizând cu consumul prezintă o povară umană și economică substanțială, fiind asociat cu un risc crescut pentru bolile cardiovasculare, respiratorii, cancer, diabet, la nivel mondial, anual, cauzând opt milioane de decese.

În R. Moldova se estimează că peste 6000 de persoane mor în fiecare an din cauza consumului de tutun, al doilea cel mai răspândit factor de risc determinant pentru bolile netransmisibile (BNT).

Conform Studiului Global privind Fumatul la Adolescenți (GYTS) din 2019 și Studiului național privind factorii de risc ai BNT (STEPS, 2021) trei din 10 adulți, cu vârsta cuprinsă între 18-69 de ani, fumează activ, indicii fiind în creștere, în special în rândul adolescenților, din cauza utilizării produselor noi din tutun – țigarete electronice și produse din tutun încălzit.

Republica Moldova, ca stat – parte a Convenţiei Cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind Controlul Tutunului și a Protocolului privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția Cadru, continuă să consolideze cadrul legislativ privind controlul tutunului. Astfel, au fost aprobate noi modificări și completări la cadrul legislativ și normativ, inclusiv regulamentele sanitare privind produsele din tutun şi cele conexe.

Fetița de doi ani care a căzut de la etajul opt al unui bloc din Capitală s-a stins pe patul de spital

Fetița de doi ani, care acum zece zile a căzut de la etajul opt al unui bloc din Capitală, a murit pe patul de spital noaptea trecută.

Copilul a fost internat în stare gravă în secția reanimare la Institutul Mamei și Copilului. Contactat de IPN, purtătorul de cuvânt al instituției, Maxim Cazacu, a precizat că, de la internare și până în prezent, pacienta s-a aflat în comă.

„Medicii de la Institutul Mamei și a Copilului au făcut tot posibilul, însă din păcate pacienta nu a putut fi salvată”.

Atunci când s-a produs cazul, oamenii legii precizau geamul apartamentului era deschis, iar fetița, urcând pe pervaz și sprijinindu-se de plasă, a căzut în gol.

Părinți sunt îndemnați să manifeste prudență sporită la geamuri, mai ales dacă sunt lăsate deschise. Accesul copiilor la ferestre trebuie restricționat, iar pentru a bloca geamurile este recomandată instalarea dispozitivelor speciale. De asemenea, adulții nu trebuie să lase copiii singuri în cameră atunci când aerisesc încăperea. Este indicat să fie utilizat sistemul de deschidere a geamului pe verticală – de sus în jos.

Șoferii care rămân fără combustibil pe autostrăzile din Germania vor primi amenzi de până la 70 de euro

Este ilegal să rămâi fără carburant pe autostradă, în conformitate cu StVO (Straßenverkehrsordnung), regulamentul german privind circulația rutieră din Germania. Amenda poate fi de la 30 de euro până la 70 de euro, în funcție de caz.

Presa din Germania a descoperit ca un Mercedes diesel este mult mai  eficient decat unul electric sau PHEV! C300e vs C300d vs EQE350+ 2022 -  AUTOLATEST

Motivul pentru care poți fi amendat, de fapt, este că oprirea pe autostradă din această cauză poate fi evitată și reprezintă o eroare umană și, prin urmare, este pedepsită, transmite Adevărul.ro

În mod normal, oprirea pe autostradă în caz de defecțiune nu este taxată, dar pentru că acest lucru poate fi evitat și pentru că șoferul trebuie să se asigure că nu se va întâmpla, se plătește.

Ce prevede legea germană:

  • 118178 / Oprire (< 3 minute) pe autostradă / 30 €.
  • 118704 / Staționare (> 3 minute) pe autostradă / €70
  • 118705 / Staționare (> 3 minute) pe autostradă și punerea în pericol a altora / 85 €
  • 118706 / Staționare (> 3 minute) pe autostradă cu producerea unui accident ulterior / €105

De asemenea, nu există nicio diferență între turiști sau localnici în acest caz, ceea ce înseamnă că oricare dintre ei va fi sancționat.

Durere fără margini la Bender! Doi muncitori au murit înecați, în timp ce efectuau lucrări tehnice la o groapă de canalizare

Doi muncitori au murit după ce au căzut într-o canalizare în orașul Bender. Totul s-a întâmplat pe data de 21 iunie, în timp ce aceștia efectuau lucrări tehnice.

gallery images

Bărbații au coborât în groapa de canalizare, iar un moment dat, unul dintre ei a fost tras în țeavă de un debit puternic de apă de canalizare, transmite www.stiri.md, conform presei din regiune.

Colegul său a încercat să-l salveze, dar a fost și el aspirat.  

La locul accidentului au acționat toate serviciile de urgență ale orașului Bender și au fost implicate echipamente speciale.

Operațiunile de căutare și salvare au durat cinci ore și jumătate. Corpul decedatului a fost găsit într-o conductă de canalizare, la 40 de metri de locul faptei.

Cel de-al doilea angajat al companiei de apă a fost transportat la spital. Bărbatul în vârstă de 35 de ani a murit ieri, 22 iunie, la terapie intensivă, fără a-și recăpăta cunoștința.

gallery images
gallery images
gallery images

Violența față de femei şi violența în familie vor fi abordate prin prisma unui nou Program național
Articolul anterior
Ursula Von der Leyen și Josep Borrell au sosit la Chișinău
Articolul următor