Ziua Nistrului este marcată astăzi în Republica Moldova

În fiecare an, în ultima zi de duminică a lunii mai, conform Hotărârii Parlamentului din 2008, în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Nistrului, pentru a evoca importanța acestui fluviu pentru economia, geografia și existența populației țării noastre.

Pe timpuri grecii antici şi romanii cunoşteau acest râu, numindu-l Tiras.

În Evul Mediu de-a lungul lui trecea calea comercială de la Lvov spre Crimea şi Turcia. Cetăţile măreţe, ridicate pe malul drept al râului s-au păstrat până astăzi la Hotin (Ucraina), Soroca, Bender, Belgorod-Dnestrovsk (Ucraina).

Nistru este o importantă cale de navigaţie în partea de nord-vest a zonei din apropierea coastei Mării Negre. Râul e obişnuit să prezinte un punct focal al activităţilor umane din toate timpurile şi epocile. Ambele maluri ale sale au fost întotdeauna dens populate.

Râul Nistru izvorăște din Carpaţii Ucraineni, din izvorul din nord –vestul pantei muntelui Rozluci, din preajma satului Volcie şi se revarsă prin limanul Nistrului în Marea Neagră, la 35 km spre sud.

Lungimea râului este de 1.362 km, iar suprafaţa bazinului hidrografic este de 72.100 km2.

Malurile stâncoase, înalte, în multe locuri cu păduri pitoreşti sînt un loc minunat pentru odihnă, pescuit, turism.

Nistru se încadrează printre cele mai importante 9 cursuri de apă din Europa şi este unul dintre cele mai interesante râuri din regiune. Diverse culturi, popoare, tradiţii şi obiceiuri s-au dezvoltat pe malurile sale în trecut.

Malurile râului sunt abrupte şi pietroase în cursul mijlociu, plate şi deschise în apropierea cursului inferior, ele bucurându-ne ochiul cu o permanentă schimbare de peisaj.

Fauna ecosistemelor acvaticeşi palustre ale fluviului Nistru cuprinde 125 de specii de animale vertebrate, ceea ce constituie peste 80% din numărul total de vertebrate prezente în ecosistemele acvatice.

O biodiversitate bogată posedă bălţile din cursul inferior al Nistrului, unde vieţuiesc multe specii periclitate şi vulnerabile, incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova, cum ar fi: vidra, nurca europeană, cormoranul mic, lopătarul, ș.a.

Râul Nistru – principala arteră acvatică a Republicii Moldova, joacă un rol vital în aprovizionarea populaţiei cu apă potabilă, în asigurarea necesităţilor agriculturii, industriei şi în general, în dezvoltarea durabilă a ţării.

Cristina Gheiceanu și soțul ei sărbătoresc nunta de flori! ,,Cu tine este locul unde este casa mea”
Articolul anterior
Un alpinist chinez a devenit primul bărbat nevăzător din Asia care a cucerit Everestul
Articolul următor
Alte articole interesante