image-254

10 spitale din țară au primit echipamente extrem de necesare pacienților
Nouă spitale raionale și o instituție republicană au primit mese de operație, aparate pentru monitorizarea funcțiilor vitale ale pacienților, lămpi chirurgicale și truse medicale de urgență, anunță Ministerul Sănătății.

La fel, au fost livrate kituri, care conțin instrumente chirurgicale, dispozitive pentru imobilizarea fracturilor, etc. la alte opt spitale republicane, municipale și raionale.
Echipamentele au fost procurate de Organizația Mondială a Sănătății, cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”, al Guvernului Germaniei și Canadei.
Evenimentul de donație a avut loc la Spitalul Raional Soroca, una dintre instituțiile beneficiare. Au recepționat dispozitive inclusiv spitalele raionale din Ungheni, Orhei, Hâncești, Edineț, Comrat, Căușeni, Cahul, Anenii Noi și instituția republicană – Spitalul Clinic Bălți.
De asemenea, kituri au primit instituțiile republicane: Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Institutul Mamei și Copilului, Institutul de Medicină Urgentă; municipale: Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, SCM pentru copii „Valentin Ignatenco” și spitalele raionale din Ștefan Vodă, Florești și Criuleni.
Valoarea totală a donației, constituită din 40 de truse medicale de urgență, 30 de aparate pentru monitorizarea funcțiilor vitale ale pacienților, 20 de mese de operație și zece de lămpi chirurgicale, este de 11,5 milioane de lei.

Moldovenii vor putea schimba bani la casele de schimb valutar fără act de identitate. Suma nu trebuie să depășească 10 mii de lei
Cetățenii vor putea schimba bani la casele de schimb valutar fără act de identitate, numai dacă suma nu depășește 10 mii de lei. O prevedere în acest sens se regăsește într-un proiect de lege votat de Parlament în lectură finală, scrie realitatea.md.

Proiectul vine să introducă noțiuni noi privind „moneda virtuală” sau „furnizor de servicii privind monedele virtuale”. Potrivit autorilor, modificările sunt necesare în contextul dezvoltării rapide a acestui sector și a riscului utilizării abuzive a monedelor virtuale cu scopul spălării banilor și finanțării terorismului.
În legislație va fi introdus termenul de active crypto. Potrivit proiectului, este interzisă licențierea platformelor de schimb crypto la nivel național. Totodată, este permis cetățenilor Republicii Moldova de a efectua activități cu crypto doar prin intermediul instituțiilor financiare autorizate, iar pentru aceste activități este impusă o limită de 50 de mii de lei lună. Este necesar un cont bancar/cont de card pe numele persoanei care tranzacționează crypto.
Inițiativa legislativă introduce obligația executorilor judecătorești de a raporta Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor informația privind tranzacțiile suspecte.
Proiectul de lege a fost elaborat în baza recomandărilor Comitetului MONEYVAL al Consiliului Europei și transpune o serie de directive europene din domeniu.

Nu știi limba? ”La revedere!” Letonia va expulza rușii care nu trec testul de cunoaștere a limbii de stat
Cetăţenii ruși din Letonia care nu promovează testul de cunoaștere a limbii de stat şi nu părăsesc voluntar ţara ar putea fi duşi cu forţa la punctele de trecere a frontierei terestre. În cazul în care Federația Rusă nu-și va accepta cetățenii înapoi, Riga va avea dreptul să-i trimită în alte state, informează presa locală citată de realitatea.md.

Dispozițiile tranzitorii ale legii letone a imigrației prevăd că permisele de ședere pentru cetățenii ruși sunt valabile până la 1 septembrie 2023. Dacă doresc să-și prelungească permisele de ședere, aceștia trebuie să depună la Oficiul pentru Cetăţenie şi Migraţie din cadrul Ministerului de Interne al Letoniei un document care confirmă cunoașterea limbii de stat.
Potrivit șefei Centrului de Stat pentru Conținutul Educației, Liene Voronenko, peste 8 000 de cetățeni ruși s-au înregistrat până acum pentru a susține examenul. Candidații urmează să susțină testele până la sfârșitul lunii mai și vor avea posibilitatea susțină repetat examenul la vară. Ceilalți cetățeni ruși vor putea aplica pentru testare începând cu 1 iunie.
De la adoptarea modificărilor la legea imigrației, 3 016 cetățeni ruși au depus actele necesare pentru prelungirea permisului de ședere.
Printre aceștia se numără și 1 577 de persoane de peste 75 de ani, care nu trebuie să treacă testul de cunoaștere a limbii, a declarat șefa Oficiului leton pentru Cetăţenie şi Migraţie, Maira Rose.
Oficialii din Letonia susțin că expulzarea forțată a rușilor ar fi o ultimă soluție, aplicată în cazul refuzului de a părăsi țara.
Șeful Departamentului de Repatriere și Azil al Pazei Frontierei de Stat a Republicii Letonia (GPO), Marek Honiavko a declarat că persoanele vor putea să conteste decizia privind expulzarea forțată în instanță, perioadă în care punerea în aplicare a deciziei va fi suspendată.
În prezent, nu se cunoaște câte persoane ar putea fi supuse expulzării forțate. Întrucât traficul de pasageri cu Rusia a fost întrerupt, cei deportați vor fi, cel mai probabil, transportați la punctele terestre de trecere a frontierei letono-ruse.
Dacă Rusia va refuza să-și primească înapoi cetățenii, Paza Frontierei de Stat a Republicii Letonia are dreptul să-i expulzeze pe ruși în orice țară terță, cu acordul lor.