1.407 cazuri noi și 36 de decese, din cauza Covid-19

Alte 1.407 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, iar 36 de oameni au murit în spitale din cauza Covid-19.

Ministerul Sănătății îndeamnă toți cetățenii să se vaccineze împotriva Covid-19. Vaccinurile prezente în Republica Moldova previn riscul dezvoltării unei forme grave de boală și decesul provocat de virus. Fiți în siguranță! Împreună oprim pandemia.

Din numărul total de cazuri de astăzi, 11 cazuri asociate cu contact în afara țării: 3-Italia, 3-România, 3. Rusia, 1-Spania, 1-Germania.

Numărul total de teste efectuate –8.436.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 313.849.

Din numărul total de cazuri, 21 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (9-medici, 6-asistenți medicali, 6-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 2.554 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 183 în stare extrem de gravă și 26 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 1.352 persoane au fost vindecate. În total, 294.229  persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 7853 persoane, iar 16.644 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, vă anunțăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19.

Deces 7.138: Femeie de 72 de ani din r. Glodeni, internată în SC. Bălți.  Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 7.139: Femeie de 79 de ani din r. Orhei, internată în SR. Orhei. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 7.140: Femeie de 78 de ani din r. Leova, internată în SR. Hâncești. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, diabet zaharat, obezitate.

Deces 7.141: Femeie de 71 de ani din r. Drochia, internată în SR. Râșcani. Comorbidități: cardiomiopatie, fibrilație, pielonifrită.

Deces 7.142: Femeie de 54 de ani din r. Drochia, internată în SC. Bălți. Comorbidități: anemie, hipertensiune arterială.

Deces 7.143: Femeie de 81 de ani din r. Orhei, internată în SR. Orhei. Comorbidități: cardiopatie, fibrilație.

Deces 7.144: Femeie de 61 de ani din UTA Găgăuzia, internată în SR. Ceadîr Lunga. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 7.145: Femeie de 62 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”.  Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces 7.146: Femeie de 81 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”.  Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces 7.147: Femeie de 60 de ani din mun. Chișinău, internată în Centru Medical MedFamily. Comorbidități: cardiopatie, insuficiență cardiacă, obezitate, hipertensiune arterială.

Deces 7.148: Femeie de 73 de ani din r. Telenești, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: cardiomiopatie.

Deces 7.149: Femeie de 69 de ani din r. Orhei, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: diabet zaharat, cardiopatie, nefropatie, obezitate, pielonifrită, gastro duodenopatie.

Deces 7.150: Femeie de 66 de ani din r. Telenești, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga” Comorbidități: cardiomiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 7.151: Femeie de 61 de ani din r. Taraclia, internată în SR. Cahul. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate, cardiopatie.

Deces: 7.152: Bărbat de 67 de ani din r. Ștefan Vodă, internat în SR. Căușeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces: 7.153: Femeie de 76 de ani din or. Strășeni. Deces la domiciliu, cu refuz de spitalizare. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces: 7.154: Femeie de 68 de ani din r. Strășeni, internată în IMSP Institutul Oncologic.

Deces: 7.155: Bărbat de 84 de ani din r. Nisporeni, internat în SR. Nisporeni. Comorbidități: cardiopatie.

Deces: 7.156: Bărbat de 57 de ani din or. Nisporeni, internat în SR. Ungheni. Comorbidități: trombembolie de artera pulmonara.

Deces: 7.157: Femeie de 77 de ani din r. Ungheni, internată în SR. Ungheni.  Comorbidități: trombembolie de artera pulmonara, insuficiență cardiacă.

Deces: 7.158: Bărbat de 80 de ani din or. Dondușeni, internat în SR. Soroca.

Deces: 7.159: Femeie de 78 de ani din or. Soroca, internată în SR. Soroca. Comorbidități: hipertensiune arterială, nefropatie, obezitate.

Deces: 7.160: Bărbat de 68 de ani din r. Sîngerei, internat în SR. Sîngerei. Comorbidități: obezitate.

Deces: 7.161: Femeie de 68 de ani din r. Sîngerei, internată în SR. Sîngerei. Comorbidități: insuficiență cardiacă.

Deces: 7.162: Femeie de 78 de ani din r. Hâncești, internată în SR. Hâncești. Comorbidități: cardiopatie.

Deces: 7.163: Femeie de 72 de ani din r. Cahul, internat în SR. Cahul. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, pielonifrită, obezitate, diabet zaharat.

Deces: 7.164: Femeie de 71 de ani din or. Grigoriopol, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: cardiopatie, diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces: 7.165: Bărbat de 70 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces: 7.166: Femeie de 61 de ani din r. Căușeni, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 7.167: Bărbat de 43 de ani din r. Cahul, internat în IMSP IMU. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, hepatită.

Deces :7.168: Femeie de 72 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP IMU.  Comorbidități: fibrilație, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă.

Deces:7.169: Femeie de 70 de ani din r. Râșcani, internată în IMSP IMU. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, hepatită, insuficiență cardiacă.

Deces: 7.170: Bărbat de 80 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP IMU. Comorbidități: cardiomegalie, pericardită, anomalie de coagulare.

Deces: 7.171: Femeie de 77 de ani din r. Sîngerei, internată în IMSP IMU.Comorbidități: anemie.

Deces: 7.172: Bărbat de 59 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

O femeie de 36 de ani, diagnosticată cu o formă severă de pancreatită acută, salvată de medicii moldoveni

Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă au luptat timp de trei luni și au salvat viața unei paciente, diagnosticată cu o formă severă de pancreatită acută.

Medici moldoveni și ucraineni au efectuat o operație în premieră la  Chișinău | IPN

Femeia de 36 de ani a fost internată la începutul lunii ianuarie și până recent s-a aflat în secția Terapie Intensivă. În perioada în care a fost spitalizată pacienta a suportat zece intervenții chirurgicale și a beneficiat de nouă ședințe de hemodiafiltrare veno-venoasă continuă – procedură care reduce sindromul de răspuns inflamator sistemic și astfel disfuncția organelor.

Potrivit medicilor, pancreatita acută cu evoluție severă reprezintă o provocare a medicinei contemporane, cu letalitate sporită, în cazul pacientei fiind mai mare de 90%.

Personalul medical care a reușit să salveze viața pacientei în stare critică:

  • echipa de Terapie Intensivă – Serghei Șandru, șeful Catedrei Anesteziologie și Reanimatologie Nr.1 „Valeriu Ghereg”, Sergiu Cobîlețchi, șeful Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă, Diana Boleac, șefa Secției Neuroterapie Intensivă;
  • medicii ATI – Olga Gherasim, Natalia Ștefanțov, Ina Voleac, Natalia Cernei, Ivan Cîvîrjic, Nicolae Ignat, Olga Glinschi, Aneta Ermicioi, Victoria Moghîldea, Irina Mihailenco;
  • asistenții ATI – Svetlana Casian, Alexandru Ceban, Qiureshi Muhammad, Antonela Cosciug, Cristina Bejenari, Alexandr Bejenari, Ludmila Gromova, Iuliana Mocanu, Luminița Efros, Veronica Pavelescu, Elena Tinciurina, Cristina Verdeș, Iulian Zaiț, Irina Șalari;
  • echipa chirurgicală – Ion Gagauz, șeful secției Traume Asociate, Oleg Coltuc, medic chirurg, Andrei Vascan, medic rezident chirurg.

„Medicii mi-au spus că dacă mă adresam la timp pentru un control profilactic consecințele pe care le-am suportat puteau fi evitate. Doar după ce treci prin asemenea momente înțelegi că sănătatea este mai presus de toate, iar medicii sunt eroi adevărați. Mulțumesc personalului medical din secția Traume Asociate și secția Terapie Intensivă – datorită profesionalismului și efortului enorm depus astăzi pot să-mi strâng copiii în brațe”, menționează pacienta.

Potrivit Ministerului Sănătății, femeia a beneficiat gratuit de toate serviciile medicale necesare datorită poliței de asigurare, costul acestora fiind de peste un milion de lei.

Primul semn de cancer pe care mulți îl ignoră. Fii atent la asta când urinezi

Cancerele sunt mai puțin cunoscute. Piatra la rinichi doare, calculul urinar trimite pacientul la medic și pacientul cu scapă nediagnosticat, dar în cazul cancerelor pacienții se prezintă mai târziu, nu dau atenție semnelor de alarmă.

Întrebat care ar fi principalul semn de alarmă care ar trebui să trimită pacientul la medic, medicul Adrian Dijmărescu a spus că: „principalul semn de alarmă în patologia malignă, fie că e parenchimatoasă, fie că e urotelială este hematuria, adică sângele în urină”.

„Atunci când un pacient, fie femeie sau bărbat, prezintă acest simptom el trebuie să meargă neapărat la medicul urolog, iar medicul trebuie să examineze acest pacient imagistic, pentru că hematuria poate să apară de la o banală infecție urinară sau un mic calcul, însă poate fi și rezultatul unor tumori uroteliate sau unor tumori de tip carcinom renal avansate”, a declarat Adrian Dijmărescu pentru DC Medical.

Cum îți dai seama dacă ai hematurie. La ce trebuie să fii atent

Poate fi înfricoșător să vezi sânge în urină, însă în multe dintre cazuri, cauza este inofensivă. Dar sângele în urină poate fi, de asemenea, un semn al unei boli grave.

Tratamentul pentru hematurie depinde de cauză.

Sângele din urină poate avea un aspect roz, roșu sau de culoarea închisă. Celulele roșii din sânge determină schimbarea culorii urinei. Este nevoie doar de o cantitate mică de sânge pentru ca urina să devină roșie.

Sângerarea adesea nu este dureroasă, dar dacă în urină trec cheaguri de sânge, asta poate durea.

„În principal, acesta este semnul care îi trimite rapid pe toți pacienții la medic. Faptul că urina se colorează roșu, roșu aprins”, a completat medicul.

Mergeți la medic ori de câte ori urina pare că ar putea avea sânge în ea.

Urina roșie nu este întotdeauna cauzată de celulele roșii din sânge. Unele medicamente pot face ca urina să devină roșie. De asemenea, anumite alimente pot face ca urina să devină roșie, inclusiv sfecla și rubarba.

Poate fi greu de spus dacă o schimbare a culorii urinei este cauzată de sânge. De aceea, este întotdeauna cel mai bine să vă faceți un control.

Dr. Adrian Dijmărescu este medic primar Radiologie-imagistică medicală cu competențe în tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică și ultrasonografie generală, doctor în științe medicale și cadru universitar la UMF „Carol Davila” București.

Dr. Dijmărescu are un interes deosebit pentru imagistica hepato-bilio-pancreatică, imagistica oncologică digestivă, imagistica transplantului și imagistica oncologică urologică complexă. Este coautor al unor capitole în cărți de specialitate, prim autor și coautor al mai multor articole științifice publicate în reviste indexate internațional și a urmat mai multe cursuri de formare și perfecționare, atât în țară, cât și în străinătate, în țări precum: Franța, Italia și Grecia.

Cum să scapi de mirosul vaginal

Multe femei se plâng din cauza mirosului vaginal, o problemă neplăcută și incomodă. Vestea bună este că există multe modalități naturale de a scăpa de mirosul vaginal, scrie PinkVilla citat de clicksanatate.ro. 

 Mirosul vaginal este natural și, de asemenea, normal într-o oarecare măsură. Poate fi uneori jenant și inconfortabil pentru multe doamne, deoarece le afectează încrederea în sine și calitatea vieții. Ar putea exista multe motive pentru mirosul vaginal în rândul femeilor, cum ar fi igiena intimă deficitară, infecția cu bacterii, dezechilibrele hormonale și boli cu transmitere sexuală.

Când nu este vorba despre boli, mirosul vaginal poate fi eliminat fără a merge la medic. Foto: Shutterstock. 

Remediile includ adăugarea de probiotice în dieta, utilizarea dezinfectanților naturali precum oțetul de mere și aplicarea de uleiuri esențiale sau remedii pe bază de plante.

Ce este mirosul vaginal?

Mirosul vaginal se referă la orice miros neplăcut sau neobișnuit care iese din vagin. Deși este normal ca vaginul să aibă un miros ușor, un miros intens sau urât poate indica o problemă medicală subiacentă sau o igienă deficitară.

Un vagin sănătos are de obicei un miros ușor, de mosc, care nu este vizibil decât dacă ești foarte aproape.

Bolile vaginului sunt o cauză comună a mirosului vaginal și, de asemenea, produc un miros de pește care este mai ușor sesizabil după sex.

Principalul simptom este un miros puternic sau neplăcut care emană din zona vaginală. Alte simptome care pot însoți mirosul vaginal includ:o scurgere anormală, care este mai groasă sau diferită ca culoare decât de obicei, care poate fi un semn al unei infecții.

Mâncărime sau iritație: Mâncărimea sau iritația vaginală poate indica o infecție sau o reacție alergică la un produs. Poate fi, de asemenea, o infecție fungică.

Senzație de arsură în vagin sau o senzație de arsură în timpul urinării.

Durere sau disconfort: pot exista unele dureri și disconfort în zona vaginală care pot necesita îngrijiri medicale.

Umflare sau înroșire: Umflarea sau înroșirea în jurul vaginului poate indica o infecție sau o reacție alergică.

Unele femei nu pot prezenta niciunul dintre simptomele de mai sus, în afară de mirosul vaginal.

Cauzele mirosului vaginal

Ar putea exista multe motive pentru care femeile dezvoltă un miros vaginal, dar este important să înțelegem motivul principal, astfel încât să poată fi rezolvat.

Vaginoza bacteriană: motivul principal este în vagin se produce o creștere excesivă de bacterii dăunătoare, care generează un miros urât.

Infecții cu bacterii: pot provoca o scurgere groasă, albă, care poate avea un miros de drojdie sau de pâine

Igienă precară: practicile de igienă necorespunzătoare, cum ar fi purtarea lenjeriei intime strâmte sau sintetice, nespălarea regulată a zonei genitale sau utilizarea produselor parfumate, pot duce la apariția mirosului vaginal.

Modificări hormonale: Primim modificări hormonale în timpul sarcinii, ciclului menstrual și multe altele. Datorită acestui fapt, poate exista o modificare a echilibrului bacteriilor din vagin, ducând la o schimbare a mirosului.

Infecții cu transmitere sexuală: Unele BTS pot avea ca rezultat miros neplăcut împreună cu simptome precum miros neplăcut, scurgeri, senzații de arsură.

Dieta: Consumul anumitor alimente, cum ar fi alimentele picante, poate afecta mirosul scurgerii vaginale.

Medicamente: luați unele medicamente care cauzează modificarea mirosului vaginal

Este important de reținut că un anumit miros vaginal este normal și variază în funcție de factori precum dieta și ciclul menstrual. Dacă vaginul tău miroase urât de o lungă perioadă de timp, este cazul să mergi la medic.

Există mai multe remedii de casă pentru mirosul vaginal, dintre care cele mai eficiente sunt acestea!

O igienă bună: Mențineți zona vaginală curată și uscată este esențial pentru a preveni mirosurile neplăcute. Purtați întotdeauna lenjerie de corp curată, din bumbac sau din material textil și evitați îmbrăcămintea strânsă, cum ar fi blugii și colanții. Spălați zona genitală cu săpun și apă zilnic și evitați utilizarea produselor parfumate, a dușurilor sau a substanțelor chimice dure.

Un bărbat care se plimba în centrul capitalei, agresat și jefuit de cinci tineri
Articolul anterior
Rusia ar putea relua vânzările de gaze pe piaţă, după umplerea capacităţilor sale de stocare
Articolul următor