1.407 cazuri noi și 36 de decese, din cauza Covid-19

Alte 1.407 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, iar 36 de oameni au murit în spitale din cauza Covid-19.

Ministerul Sănătății îndeamnă toți cetățenii să se vaccineze împotriva Covid-19. Vaccinurile prezente în Republica Moldova previn riscul dezvoltării unei forme grave de boală și decesul provocat de virus. Fiți în siguranță! Împreună oprim pandemia.

Din numărul total de cazuri de astăzi, 11 cazuri asociate cu contact în afara țării: 3-Italia, 3-România, 3. Rusia, 1-Spania, 1-Germania.

Numărul total de teste efectuate –8.436.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 313.849.

Din numărul total de cazuri, 21 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (9-medici, 6-asistenți medicali, 6-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 2.554 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 183 în stare extrem de gravă și 26 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 1.352 persoane au fost vindecate. În total, 294.229  persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 7853 persoane, iar 16.644 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, vă anunțăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19.

Deces 7.138: Femeie de 72 de ani din r. Glodeni, internată în SC. Bălți.  Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 7.139: Femeie de 79 de ani din r. Orhei, internată în SR. Orhei. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 7.140: Femeie de 78 de ani din r. Leova, internată în SR. Hâncești. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, diabet zaharat, obezitate.

Deces 7.141: Femeie de 71 de ani din r. Drochia, internată în SR. Râșcani. Comorbidități: cardiomiopatie, fibrilație, pielonifrită.

Deces 7.142: Femeie de 54 de ani din r. Drochia, internată în SC. Bălți. Comorbidități: anemie, hipertensiune arterială.

Deces 7.143: Femeie de 81 de ani din r. Orhei, internată în SR. Orhei. Comorbidități: cardiopatie, fibrilație.

Deces 7.144: Femeie de 61 de ani din UTA Găgăuzia, internată în SR. Ceadîr Lunga. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 7.145: Femeie de 62 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”.  Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces 7.146: Femeie de 81 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”.  Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces 7.147: Femeie de 60 de ani din mun. Chișinău, internată în Centru Medical MedFamily. Comorbidități: cardiopatie, insuficiență cardiacă, obezitate, hipertensiune arterială.

Deces 7.148: Femeie de 73 de ani din r. Telenești, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: cardiomiopatie.

Deces 7.149: Femeie de 69 de ani din r. Orhei, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: diabet zaharat, cardiopatie, nefropatie, obezitate, pielonifrită, gastro duodenopatie.

Deces 7.150: Femeie de 66 de ani din r. Telenești, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga” Comorbidități: cardiomiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 7.151: Femeie de 61 de ani din r. Taraclia, internată în SR. Cahul. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate, cardiopatie.

Deces: 7.152: Bărbat de 67 de ani din r. Ștefan Vodă, internat în SR. Căușeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces: 7.153: Femeie de 76 de ani din or. Strășeni. Deces la domiciliu, cu refuz de spitalizare. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces: 7.154: Femeie de 68 de ani din r. Strășeni, internată în IMSP Institutul Oncologic.

Deces: 7.155: Bărbat de 84 de ani din r. Nisporeni, internat în SR. Nisporeni. Comorbidități: cardiopatie.

Deces: 7.156: Bărbat de 57 de ani din or. Nisporeni, internat în SR. Ungheni. Comorbidități: trombembolie de artera pulmonara.

Deces: 7.157: Femeie de 77 de ani din r. Ungheni, internată în SR. Ungheni.  Comorbidități: trombembolie de artera pulmonara, insuficiență cardiacă.

Deces: 7.158: Bărbat de 80 de ani din or. Dondușeni, internat în SR. Soroca.

Deces: 7.159: Femeie de 78 de ani din or. Soroca, internată în SR. Soroca. Comorbidități: hipertensiune arterială, nefropatie, obezitate.

Deces: 7.160: Bărbat de 68 de ani din r. Sîngerei, internat în SR. Sîngerei. Comorbidități: obezitate.

Deces: 7.161: Femeie de 68 de ani din r. Sîngerei, internată în SR. Sîngerei. Comorbidități: insuficiență cardiacă.

Deces: 7.162: Femeie de 78 de ani din r. Hâncești, internată în SR. Hâncești. Comorbidități: cardiopatie.

Deces: 7.163: Femeie de 72 de ani din r. Cahul, internat în SR. Cahul. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, pielonifrită, obezitate, diabet zaharat.

Deces: 7.164: Femeie de 71 de ani din or. Grigoriopol, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: cardiopatie, diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces: 7.165: Bărbat de 70 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces: 7.166: Femeie de 61 de ani din r. Căușeni, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 7.167: Bărbat de 43 de ani din r. Cahul, internat în IMSP IMU. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, hepatită.

Deces :7.168: Femeie de 72 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP IMU.  Comorbidități: fibrilație, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă.

Deces:7.169: Femeie de 70 de ani din r. Râșcani, internată în IMSP IMU. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, hepatită, insuficiență cardiacă.

Deces: 7.170: Bărbat de 80 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP IMU. Comorbidități: cardiomegalie, pericardită, anomalie de coagulare.

Deces: 7.171: Femeie de 77 de ani din r. Sîngerei, internată în IMSP IMU.Comorbidități: anemie.

Deces: 7.172: Bărbat de 59 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Încă un virus își arată colții! Explozie de cazuri la un centru de refugiați din R. Moldova! 17 persoane diagnosticate

Numeroase cazuri de rujeolă au fost înregistrate la un centru din Republica Moldova, unde sunt cazați refugiați. 17 persoane au rujeolă, după cum a informat șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală, Vladimir Bolocan, în timpul ședinței operative a serviciilor Capitalei.

„Din cele 22 de cazuri suspecte, doar 17 au fost confirmate, patru au fost infirmate, iar un caz încă rămâne suspect. Totodată, există trei cazuri sporadice cu infectare de rujeolă în capitală și localitatea Hulboaca. Aceste cazuri nu au legătură epidemiologică între ele și nu prezintă nici un risc de desfășurare a unui nou focar”, a anunțat oficialul.

Multe cazuri de rujeolă, la un centru de plasament al refugiaților din Republica Moldova

De asemenea, Vladimir Bolocan a atras atenția că, în ultima vreme, crește îngrijorător numărul infectărilor cu rotavirus, doar în luna aprilie fiind raportate 18 cazuri, ceea ce reprezintă 50% din totalul de îmbolnăviri din primul trimestru.

Șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală a îndemnat părinții să-și imunizeze copiii, menționând că vaccinul de rotavirus se administrează în primele șase luni de viață, este unul sigur și nu are contraindicații.

Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală infecțioasă cauzată de virusul rujeolei (Morbillivirus) din familia Paramyxovirus. Este caracterizată de simptome precum febră, tuse, secreții nazale, ochi roșii și sensibili la lumină (conjunctivită) și o erupție cutanată distinctivă. Rujeola este extrem de contagioasă și se răspândește prin picături mici de secreții respiratorii ale persoanelor infectate, de obicei prin tuse sau strănut.

Boala poate fi gravă și poate duce la complicații precum pneumonie, encefalită (inflamarea creierului) și pierderea vederii, conform radiomoldova.md citat de evz.ro.

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Cazuri de tromboză apărute după vaccinul AstraZeneca. Producătorul, chemat în instanță de justiția germană

Un tribunal din Germania a cerut companiei AstraZeneca să furnizeze informații detaliate despre cazurile de tromboză care ar putea fi legate de vaccinul anti-Covid produs de aceasta. Această solicitare a fost făcută în urma unei plângeri depuse de o femeie care cere despăgubiri în valoare de 250.000 de euro pentru daunele suferite, scrie realitatea.net

Tribunalul teritorial din Bamberg (sudul Germaniei) a ordonat companiei AstraZeneca să dezvăluie date despre cazurile de tromboză posibil legate de vaccinul său împotriva Covid-19.

Decizia a fost luată în cadrul unui proces intentat de către o femeie de 33 de ani care solicită despăgubiri de 250.000 de euro pentru daunele suferite, încă 17.200 de euro pentru veniturile pe care a încetat să le mai primească și până la 600.000 de euro pentru limitări viitoare.

Instanța consideră că datele pot îmbunătăți situația probatorie, așa că AstraZeneca trebuie să dezvăluie cazurile de tromboză suferite de persoanele care au primit vaccinul în perioada 27 decembrie 2020 – 19 februarie 2024. Potrivit instanţei, vaccinul poate provoca, în principiu, tromboza. Producătorul a oferit deja informații parțiale care trebuie acum completate. Odată ce informațiile vor fi disponibile, instanța poate solicita un raport de specialitate. Avocatul reclamantului consideră că ar putea dura ani de zile până să existe o hotărâre definitivă.

Reclamanta a dat în judecată compania AstraZeneca după ce a suferit o tromboză care a făcut-o să intre în comă și de pe urma căreia mai există consecințe. Tromboza a apărut după ce a fost vaccinată cu vaccinul anti-Covid al acestui producător. Femeia a primit recunoaștere oficială din partea statului Bavaria pentru daune colaterale legate de vaccin.

Organismul competent este Centrul Bavarez pentru Afaceri Sociale și de Familie (ZBFS), care a primit până acum 2.712 cereri. Daunele legate de vaccin au fost recunoscute în 140 de cazuri.

Un bărbat care se plimba în centrul capitalei, agresat și jefuit de cinci tineri
Articolul anterior
Rusia ar putea relua vânzările de gaze pe piaţă, după umplerea capacităţilor sale de stocare
Articolul următor