10 semne pe care corpul ți le transmite atunci când consumi prea mult zahăr

Corpul are nevoie de glucide pentru energie, dar excesul acestora, categoric, este stocat sub formă de grăsime. Totuși, este bine de știut că ingestia excesivă de zahăr nu este asociată doar cu creșterea în greutate, obezitate și risc crescut de boli cardiovasculare. Află 10 semne pe care corpul ți le transmite atunci când folosești prea mult zahăr în alimentație!

separator

Foamea constantă

Zahărul crește nivelul de insulină în sânge, care, la rândul său, sporește senzația de foame și te face să mănânci tot mai mult. Sunt ca un cerc vicios aceste reacții.

Creșterea oboselii

La un nivel ridicat al zahărului din sânge, organismul nu poate stoca și absorbi glucoză în mod corespunzător. Energia este folosită ineficient, iar celulele corpului nu primesc combustibilul de care au nevoie. Toate acestea conduc la faptul că o persoană se simte adesea obosită fără niciun motiv.

Urinare frecventă

Nivelul crescut de zahăr în sânge conduce la urinări frecvente. Odată cu zahărul, rinichii elimină din corp și apa.

Gură uscată, sete excesivă

Gură uscată și setea puternică sunt răspunsuri la pierderi grave de lichide. Desigur, hidratarea este importantă, dar cel mai bine este să alegeți apă sau ceai fără zahăr.

Boli infecțioase

Infecțiile tractului urinar (UTI) și infecțiile cu ciuperci pot apărea atât la bărbați, cât și la femei. Cu toate acestea, mult mai des se regăsesc la femeile cu niveluri ridicate de zahăr și diabet. O cantitate mare de zahăr creează un mediu favorabil pentru reproducerea ciupercilor și a bacteriilor în tractul genital.

Piele uscată

Pielea uscată poate fi asociată cu niveluri ridicate de zahăr din sânge din diferite motive:

Urinarea excesivă deshidratează organismul într-o asemenea măsură încât pielea începe să se usuce.
Problemele de piele sunt un semn al aterosclerozei, întărirea și îngustarea arterelor și o reducere concomitentă a circulației sângelui, o boală care apare adesea la diabetici.

Dificultăți de concentrare

Nivelurile ridicate de zahăr împiedică intrarea glucozei în celulele creierului, astfel încât creierul întâmpină dificultăți în obținerea energiei. Acest lucru afectează negativ viteză de gândire și de luare a deciziilor.

Vedere încețoșată

Vederea încețoșată poate fi de asemenea, rezultatul unui efect de deshidratare datorat nivelului ridicat de zahăr din sânge – afectează, de asemenea, celulele ochiului. Că urmare, ochiul își pierde capacitatea de a focaliza imaginea în mod corespunzător.

Încetinirea lentă a rănilor și tăieturilor

Acest lucru se întâmplă din cauza unor leziuni vasculare, că urmare a nivelurilor ridicate de zahăr. Acest lucru duce la o agravare a circulației sângelui, în special la nivelul membrelor și la o nutriție insuficientă a țesuturilor.

Impotenţă

Dificultăți care mențin o erecție pot apărea, de asemenea, pe fundalul unui nivel ridicat de glucoză din sânge. O erecție sănătoasă necesită nervi sănătoși, un flux sanguin bun și un echilibru adecvat al hormonilor. Cu toate acestea, un exces de zahăr din sânge poate afecta negativ fiecare dintre aceste sisteme.

Zahărul afectează, de asemenea, absorbția unui alt nutrient responsabil de starea de spirit: crom. Acest mineral este necesar pentru a menține un nivel stabil de zahăr din sânge, deoarece insulina, care curăță glucoza din sânge, nu poate funcționa corespunzător fără ea.

sursa

R. Moldova, printre cele 40 de țări din lume cu o povară înaltă a tuberculozei

În Republica Moldova, tuberculoza reprezintă una dintre problemele prioritare de sănătate publică, iar prevenirea și controlul acesteia constituie obiective strategice de interes national. Totodată,țara noastră se află printre cele 40 de țări cu o povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente din lume.

Prevalența prin tuberculoză în anul 2021 a fost de 1933 de cazuri, în creștere față de anul 2020 – 1816 cazuri. Incidenţa globală prin tuberculoză în anul 2021 a constituit 66,8 la 100.000 populaţie (anul 2020 – 54,0 la 100.000 populaţie). Mortalitatea prin tuberculoză în anul 2021 a constituit 6,6 la 100.000 populaţie (în anul 2020 – 4,8 la 100.000 populaţie). Bărbații fiind mai afectați (75,2%), decât femeile (24,8%).

Cum puteți preveni infectarea cu tuberculoză?

• Vaccinați-vă împotriva TBC conform Calendarului Național de Vaccinare;• Respectați regulile de igienă personală  (acoperiți gura în timpul tusei, nu scuipați jos) și igiena locuinței (efectuați curățenia curentă, aerisirea încăperilor, expunerea lenjeriei la soare);• Evitați contactul cu persoanele bolnave;• Evitați consumul de droguri și fumatul;• Evitați stresul;• Alimentați-vă sănătos;• Dacă ați fost în contact cu o persoană bolnavă de TBC, adresați-vă medicului de familie.

R. Moldova se află printre cele 40 de țări cu o povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente. Prevalența prin tuberculoză în anul 2021 a fost de 1933 de cazuri, în creștere față de anul 2020 – 1816 cazuri. Datele sunt prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale de profilaxie a tuberculozei, marcate anual pe 24 martie, transmite IPN.

Genericul din acest an al Zilei mondiale de profilaxie a tuberculozei este: „Da! Putem stopa TB!”. Acesta are menirea să inspire speranță și să încurajeze autoritățile despre necesitatea urgentă de a investi resurse pentru intensificarea luptei împotriva TBC, adoptarea mai rapidă a noilor recomandări OMS, implementarea inovațiilor, accelerarea acțiunilor pentru combaterea epidemiei de TBC.

În anul 2021, aproximativ 10,6 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză (TBC) în întreaga lume. Specialiștii ANSP atenționează că infectarea cu tuberculoză poate fi prevenită cu ajutorul vaccinării, dar prin respectarea regulilor de igienă personală și prin igiena locuinței. Este indicată evitarea contactului cu personale bolnave, a fumatului și a consumului de droguri. Dacă o persoană a fost în contact cu un bolnav de TBC, trebuie să se adreseze medicului de familie.

Semnal de alarmă de la OMS: Numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut în Europa

După două decenii de scădere neîntreruptă, numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut în Europa, a avertizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), scrie doctorulzilei.ro.

În 2021, această boală pulmonară a ucis 27.300 de europeni, comparativ cu 27.000 în anul precedent, potrivit celor mai recente date disponibile. Cu 4.900, respectiv 3.600 de decese estimate, Rusia şi Ucraina sunt ţările cele mai afectate.

Potrivit OMS, această creştere a fost cauzată de relaxarea procedurilor de diagnosticare în timpul lockdown-urilor asociate pandemiei de COVID-19 şi de răspândirea unei tulpini de tuberculoză care este rezistentă la un antibiotic prescris împotriva acestei boli.

Este pentru prima dată în 20 de ani când tendinţa de scădere a fost inversată, a precizat OMS, relatează AFP, potrivit Agerpres. În cele 53 de ţări din regiunea OMS Europa, care acoperă şi Asia Centrală, aproximativ 230.000 de persoane au contractat tuberculoză, o boală cauzată de o bacterie ce atacă în principal plămânii – acest total rămânând totuşi în scădere în raport cu anii precedenţi.

„Creşterea numărului de decese cauzate de tuberculoză în 2021 este, foarte probabil, o consecinţă a întârzierii sau a absenţei diagnosticării tuberculozei din cauza unei perturbări a serviciilor medicale în timpul pandemiei de COVID-19″a precizat OMS Europa.

În plus, prevalenţa tuberculozei rezistente la medicamente a crescut de asemenea pe scară largă, întrucât o treime din cazurile diagnosticate au fost cazuri de tuberculoză rezistentă la Rifampicină în 2021.

La nivel mondial, OMS s-a declarat deja îngrijorată în octombrie 2022 din cauza unei creşteri similare, înregistrată tot pentru prima dată în ultimii 20 de ani, a noilor cazuri de tuberculoză depistate în 2021.

Aproximativ 10,6 milioane de persoane din lumea întreagă au dezvoltat această boală în acel an, potrivit datelor OMS.

Premieră medicală mondială: Un pacient complet orb și-a recăpătat vederea

Într-o premieră mondială, un pacient complet orb în vârstă de 83 de ani, din cauza a două patologii diferite, și-a recăpătat parțial vederea, la unul dintre ochi, printr-un autotransplant de cornee.

Problemele de vedere, semne ale unor afectiuni grave. Ce înseamnă când vezi  dublu sau în ceață - Exquis

În operația făcută la Spitalul Molinette din Torino, pentru prima dată în lume, a fost realizat un autotransplant al întregii suprafețe oculare, prelevată de la ochiul stâng, incluzând nu numai corneea, ci și o parte din scleră și întreaga conjunctivă, inclusiv celulele stem din limbus, scrie La Repubblica.

Potrivit echipei medicale, bărbatul complet orb, și-a recăpătat parțial vederea în urma unei operații revoluționare, care a presupus transplantarea întregii suprafețe a corneei ochiului stâng orb al pacientului, în ochiul său drept, de asemenea orb.

Bătrânul și-a pierdut vederea la ochiul stâng în urmă cu 30 de ani, din cauza deteriorării ireversibile a retinei, iar în ultimii 10 ani a orbit și la ochiul drept din cauza unei boli rare. Leziunea de la ochiul stâng, irecuperabilă din punct de vedere funcțional, dar cu o suprafață oculară bună, i-a permis acum să vadă din nou.

Procedură medicală inovativă

Operația, care a durat patru ore, a fost efectuată de o echipă condusă de Michele Reibaldi, director al Clinicii de Oftalmologie a universității Molinette, și expert în chirurgie retiniană, și dr. Vincenzo Sarnicola, președintele Societății italiene de cornee și celule stem.

„Adevărata noutate, constă în faptul că am extins transplantul de cornee la întreaga suprafață oculară, la țesuturile conjunctiv-sclerale, inclusiv la celulele stem aflate în limbusul corneal, care joacă un rol fundamental pentru a permite succesul transplantului în condiții speciale”, explică medicii, citați de presa italiană, potrivit Mediafax.

Ochii orbi cu aspecte funcționale nu trebuie enucleați, adică sacrificați, pentru că pot fi necesari la transplanturi, explică profesorul Sarnicola. În ultimii 20 de ani, domeniul transplanturilor oculare a făcut mari progrese, iar Italia joacă un rol de lider în lume, spune medicul.

La două săptămâni de la operație, pacientul de 83 de ani este capabil să recunoască oameni și obiecte și să se deplaseze fără ajutor. Ochiul său stâng a fost reconstruit, în scop estetic, cu țesut de la un donator, au mai menționat medicii.

Încă o țară a închis granițele pentru cetățenii moldoveni
Articolul anterior
Un bărbat de 50 de ani, atacat și jefuit de doi copii pe o stradă din Capitală
Articolul următor