12 plante vindecătoare pe care este bine să le ai în casă

Puterea plantelor medicinale nu poate fi subestimată, acestea fiind primele ,,medicamente” din casă, iar marele avantaj al acestora este că nu au efecte adverse asupra organismului, ba chiar aportă un plus de nutrienți benefici pentru sănătate. Vezi 12 plante vindecatoare pe care este bine să le ai în casă și situațiile când îți sunt de ajutor! Totodată, este bine să știi că plantele medicinale pot substitui tratamentul indicat de medic, ci pot fi doar un adjuvant în caz de boală.

separator

Aloe vera

Datorită proprietăților sale calmante și răcoritoare, aloe vera poate fi folosită cu succes pentru potolirea mâncărimilor pielii, arsurilor minore. Dacă aveți o plantă de aloe vera matură în casă, tăiați o frunză proaspătă, despicați-o în două, și folosiți gelul din interior. Dacă nu, cumpărați suc sau gel de aloe vera de la magazinele naturiste, ca să aveți în casă.

Gălbenele

Gălbenelele au proprietăți puternice anti-inflamatorii și anti-bacteriene. Infuzia poate fi folosită sub formă de gargare în procese inflamatoare la nivelul gâtului și mucoasei bucale.

Mușețel

Calmant și liniștitor, ceaiul de flori de mușețel tratează insomnia, reduce febra, greața, crampele intestinale și meteorismul.

Lavanda

Vindecător, calmant, sedativ și anti-inflamator, uleiul esențial de lavandă se poate aplica extern (întotdeauna diluat cu ulei vegetal) pe locurile afectate de înțepături de insecte, arsuri solare, arsuri minore. Levănțica are efect aromatic sedativ, uleiul poate fi aplicat pe tâmple pentru a elimina stările de tensiune, dureri de cap sau insomnie.

Menta

Menta este utilă în caz de indigestie, intoxicație, diaree, greață. Planta are efect antiseptic şi decongenstionant în afecţiunile inflamatorii ale nasului, sinusurilor şi cãilor respiratorii. Ajută la calmarea iritaţiilor pielii şi a muşcăturilor de insecte. Poate fi folosit şi ca apă de gură pentru tratarea infecţiilor orale.

Cimbru

Florile, frunzele și uleiul de cimbru sunt folosite în mod tradițional ca remediu pentru dureri în gât, tuse, bronșită, dureri de stomac, flatulență, diaree, enurezis, hipertensiune arterială, artrită, și ca diuretic. Timol este un compus natural din cimbru care poate distruge bacteriile și microorganismele dăunătoare din corp, având o acțiune anti-microbiană puternică. Acesta s-a dovedit eficient împotriva diferitelor tipuri de bacterii: stafilococ, enterococ, E. coli sau pseudmonas, și poate reduce de asemenea rezistența bacteriilor la antibiotice.

Pătrunjel

Frunzele verzi, rădăcina și semințele de pătrunjel conțin un tip de ulei care acționează ca un diuretic și un laxativ blând. Pătrunjelul inhibă secreția histaminelor, compuși produși de corp care cauzează alergii, urticarie (mâncărimi) și febra fânului (rinită alergică). Pentru prepararea ceaiului, se pot folosi 2 lingurițe de frunze uscate sau 1 linguriță de semințe măcinate la 1 cană cu apă clocotită, infuzate timp de 10 minute. Pătrunjelul verde se poate mesteca pentru împrospătarea respirației.

Roiniță

Numită și melisă, roinița are un efect calmant asupra inimii și stomacului, reduce palpitațiile și starea de anxietate sau agitație, calmează nervii și dă o stare de liniște. Persoanele care suferă de insomnie sau au tulburări de somn pot face băi cu roiniță. Pentru a prepara un ceai calmant pentru stomac și liniștitor pentru nervi, se folosesc 2 lingurițe de frunze și 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute. Femeile gravide trebuie să evite ceaiul de roiniță, deoarece poate stimula uterul.

Rostopască

Planta posedă proprietăţi de curăţare a ficatului şi a căilor biliare, înlătură spasmele, are acţiune antibacteriană şi antivirală puternică, antiaterosclerotică şi anticanceroasă. Potrivit medicului german J.C. Bauman, nu există remediu mai eficient ca rostopasca în tratarea problemelor legate de digestie. Jumătate de lingură de tinctură de rostopască pe stomacul gol, dizolvată în puţină apă, de 3 ori pe zi, diminuează senzaţia de greaţă, stimulează producerea sucurilor gastrice şi a bilei, elimină disconfortul, spasmele, greutatea la stomac şi diareea.

Teiul

Florile și frunzele de tei au acțiune diuretică, antiinflamatoare, sudorifică, spasmolitică, sedativă. Floarea de tei este binevenită în tratarea simptomelor de răceală, insomniei, anxietăţii, dereglărilor digestive, bolilor inflamatoare din organism.

Busuioc

Busuiocul tratează balonările, intoxicația, voma, gripa, răceala, bronșita acută și cronică, sinuzita, ulcerul gastric, infecțiile urinare, diareea. Busuiocul contribuie la sănătatea pielii, a ochilor, a vaselor sangvine, dar și luptă cu oboseala și stresul.

 Floare de salcâm

 

Având proprietăți antifungice, anti-inflamatoare și antimicrobiene, floarea de salcâm este utilă pentru înlăturarea proceselor inflamatoare de la nivelul căilor bucale, respiratorii, în tratamentul bolilor de stomac, combaterea tusei, răcelii. Ceaiul din floare de salcâm ajută în caz de arsuri şi dureri gastrice, având efect antiacid (scade aciditatea stomacului), emolient asupra mucoasei stomacului (combate uscăciunea mucoasei, produce mucus), antispastic (relaxează musculatura gastrică şi intestinală) şi antiseptic. Floarea de salcâm uşurează sindromul colonului iritabil, tratează constipaţia, crampele intestinale, ulcerul stomacal.

surse: www.lataifas.ro; www.csid.ro

Elevii din Republica Moldova strălucesc pe scena globală a inovației

În perioada 2-3 decembrie, elevii Daniela Malancea și Nikita Moglan, împreună cu profesoara lor, Viorica Moglan, de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din Chișinău, au reprezentat Republica Moldova la Forumul INTEL Future Skills din Polonia. Aceștia au prezentat proiectul inovator „MediScan”, care a adus țării noastre o victorie remarcabilă în competiția globală de inteligență artificială organizată de INTEL în octombrie, anul curent.

„MediScan” folosește inteligența artificială pentru a oferi diagnostice rapide și accesibile, adresându-se nevoilor pacienților din zone izolate și sprijinind activitatea personalului medical.

INTEL Future Skills Forum este un eveniment anual de referință, ce reunește tineri talentați, experți și lideri din diverse domenii, oferind o platformă de colaborare și schimb de idei. Forumul pune accent pe dezvoltarea competențelor necesare într-o lume tehnologică în continuă transformare.

MediScan: o soluție pentru accesul la servicii medicale în comunități izolate

În luna octombrie proiectul „MediScan” s-a clasat pe locul I în cadrul competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024, surclasând astfel alte 105 echipe din întreaga lume. Proiectul utilizează Inteligența Artificială pentru a oferi diagnostice rapide și accesibile pacienților din zone izolate și personalului medical, contribuind la îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate în regiunile defavorizate. „MediScan” utilizează tehnologia YOLOv8 și un set de date cuprinzător, format din 20.000 de imagini, pentru a diagnostica boli pulmonare, anomalii ale fundului de ochi și afecțiuni tiroidiene printr-o aplicație intuitivă.

Elevii au creat o platformă inovatoare care nu doar că facilitează accesul la informații, ci și sprijină utilizatorii în procesul de luare a deciziilor medicale. Misiunea lor este de a insufla speranță și de a restabili sănătatea prin democratizarea accesului la diagnostice medicale precise. 

,,Ideea proiectului „MediScan” mi-a venit dintr-o experiență personală care m-a marcat profund. Când bunicul meu, care locuiește în mediul rural, a fost diagnosticat cu o boală în stadiu avansat, am realizat cât de greu poate fi pentru persoanele din zone izolate să aibă acces la diagnostice rapide și corecte. Din acest motiv, am început să dezvoltăm „MediScan” – o platformă care poate salva vieți prin oferirea de diagnostice accesibile și precise. Este îmbucurător să vedem cum ideea noastră poate face o diferență reală în comunitățile care au nevoie de suport medical” ne spune Nikita Moglan, elev la Liceul Teoretic ,,Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău. 

„Prezentarea proiectului nostru în fața lumii la forumul din Polonia a fost o oportunitate extraordinară, o experiență de neuitat pentru un elev de 18 ani. A fost o șansă unică să arătăm că, de la Chișinău, pot pleca idei inovatoare care pot avea un impact global. A fost un moment care ne-a arătat cât de multă putere poate avea colaborarea internațională și cum tehnologia poate deschide oportunități nelimitate pentru schimbare și progres. Suntem mândri că „MediScan” a fost recunoscut și apreciat pe scena internațională, iar acest lucru ne motivează să continuăm să visăm și să creăm” ne spune Daniela Malancea, elevă la Liceul Teoretic ,,Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău. 

Aproximativ 2000 de elevi studiază Inteligența Artificială în școli

Începând cu luna septembrie 2021, datorită parteneriatului dintre Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Tekwill și INTEL, elevii din Republica Moldova au acces la un curs de inteligență artificială, parte integrantă a programului educațional Tekwill în Fiecare Școală. Până în prezent, aproximativ 2000 de elevi au studiat acest curs în liceele din țară, beneficiind de o educație practică și teoretică menită să stimuleze gândirea critică, creativitatea și abilitatea de a rezolva probleme complexe. Cursul include teme precum algoritmi de învățare automată, procesarea limbajului natural și aplicațiile AI în viața cotidiană, oferind o bază solidă pentru dezvoltarea proiectelor proprii.

Absolvenții cursului au dezvoltat o serie de proiecte AI care contribuie la dezvoltarea societății. Printre acestea se numără mașina fără șofer, soluții pentru prevenirea deteriorării panourilor solare, tehnologii pentru combaterea pierderilor agricole cauzate de schimbările climatice și vremea instabilă la nivel global, precum și sisteme de sortare automată a deșeurilor.

De asemenea, elevii au oportunitatea de a participa la competiții locale precum „Tekwill Junior Ambassadors” și internaționale precum ,,INTEL AI Global Impact Festival”.

Cursul de inteligență artificială oferit de Tekwill în Fiecare Școală, precum și alte discipline IT, sunt disponibile gratuit pentru elevii din toată țara, asigurând acces egal la educație de calitate.

Despre ,,Tekwill în Fiecare Școală”

„Tekwill în Fiecare Școală” este cel mai amplu și inovator proiect educațional din Republica Moldova dedicat transformării învățământului general și furnizării cunoștințelor, resurselor și instrumentelor educaționale de ultimă generație. Cu o rețea de 489 de școli și peste 102.517 de elevi din toate regiunile Moldovei , programul „Tekwill în Fiecare Școală” transformă sistemul educațional din Moldova. Gama de cursuri Tekwill în Fiecare Școală, inclusiv Programarea Algoritmilor în C/C++, Proiectare și Dezvoltare Web, Design Grafic, Inteligența Artificială, Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile, Inteligența Emoțională în Comunicare, Video Storytelling și Antreprenoriat, au fost dezvoltate de Tekwill și implementate în instituțiile educaționale cu sprijinul acordat de Ministerul Educației și Cercetări al Republicii Moldova.

În urma semnării, în 2018, a Memorandumului de înțelegere cu Tekwill privind „Dezvoltarea competențelor digitale, IT și STEM pe tot parcursul vieții”, Ministerul a extins oferta curriculară pentru disciplinele opționale din domeniul IT în vara anului 2020, aprobând curricula pentru 6 noi discipline.

Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” este implementat de Asociația Națională a Companiilor TIC sub egida Tekwill și în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Uniunea Europeană, Guvernul Suediei, UNDP Moldova, UNICEF, UN Women, Guvernul Japoniei.

Cercetătorii de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar

Oamenii de știință de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar. Testul, primul de acest tip, detectează celulele „zombie” care ar putea indica primele semne ale bolii, scrie site-ul cam.ac.uk, citat de g4media.ro.

Cercetătorii speră că detectarea precoce, prin intermediul unui simplu test de urină, ar putea permite intervenții terapeutice mai timpurii, îmbunătățind semnificativ rezultatele și prognosticul pacienților. Aproximativ 36.600 de vieți sunt salvate de cancerul pulmonar în Regatul Unit în fiecare an, conform unei noi analize a Cancer Research UK.Profesorul Ljiljana Fruk și Dr. Daniel Munoz Espin și echipele lor de la Universitatea din Cambridge conduc cercetarea, finanțată de Cancer Research UK.Lucrările, desfășurate la Departamentul de Inginerie Chimică și Biotehnologie din Cambridge și la Early Cancer Institute, vor oferi un senzor ieftin și accesibil care utilizează probe de urină pentru a ajuta medicii să detecteze cancerul pulmonar înainte ca boala să se dezvolte.Cancerul pulmonar are un prognostic nefavorabil pentru mulți pacienți, deoarece adesea nu există simptome vizibile până când acesta nu se răspândește prin plămâni sau în alte părți ale corpului. Noul test de urină le va permite medicilor să depisteze boala înainte ca aceasta să se dezvolte.

Testul este perfectibil

Pentru a crea testul, oamenii de știință s-au uitat la proteinele excretate de celulele senescente: celule „zombie” care sunt vii, dar incapabile să crească și să se dividă. Aceste celule sunt cele care provoacă leziuni ale țesuturilor prin reprogramarea mediului înconjurător imediat pentru a favoriza apariția celulelor canceroase.

Acum, cercetătorii au dezvoltat un senzor injectabil care interacționează cu proteinele celulelor zombie și eliberează un compus ușor detectabil în urină, semnalând prezența acestora.

„Detectarea precoce a cancerului necesită instrumente și strategii rentabile care să permită detectarea rapidă și precisă”, a declarat Fruk. „Am conceput un test bazat pe proteine care scindează peptidele, care se găsesc la niveluri mai ridicate în prezența celulelor zombie și care, la rândul lor, apar în stadiile incipiente ale cancerului”, a explicat el.

„În cele din urmă, dorim să dezvoltăm un test de urină care ar putea ajuta medicii să identifice semnele din stadiile incipiente ale cancerului – potențial cu luni sau chiar ani înainte de apariția unor simptome vizibile”, a mai adăugat Fruk.

Tratamente mai eficiente împotriva cancerului

Pe lângă faptul că vizează cancerul pulmonar, Fruk speră că cercetările sale, împreună cu eforturile comune ale altor departamente universitare, vor duce la dezvoltarea unor sonde capabile să detecteze alte tipuri de cancer.

„Aproape am finalizat un test de urină funcțional pentru a detecta celulele „zombie” în cancerul pulmonar, care va depista cancerul mai devreme și va evita necesitatea unor proceduri invazive, dar acest test are potențial și pentru alte tipuri de cancer”, a spus ea. „Dezvoltarea unor tratamente mai eficiente împotriva cancerului necesită o detectare mai timpurie și terapii mai bune, dar și colaborarea cu alte discipline pentru o viziune mai holistică asupra bolii, care este o parte esențială a cercetării mele”.

De la descoperirea cauzelor cancerului pulmonar la medicamentele de pionierat pentru tratarea acestuia, Cancer Research UK a contribuit la progresul persoanelor afectate de cancer pulmonar. În ultimii 10 ani, organizația caritabilă a investit peste 231 de milioane de lire sterline în cercetarea cancerului pulmonar.

„Cancer Research UK a jucat un rol-cheie în avansarea cercetării în domeniul cancerului pulmonar și în îmbunătățirea supraviețuirii”, a declarat Dr. Iain Foulkes, director executiv al Cancer Research UK pentru cercetare și inovare. „Acest proiect condus de profesorul Fruk este un alt exemplu al angajamentului nostru de a stimula progresul, astfel încât mai mulți oameni să poată trăi mai mult și mai bine, fără teama de cancer”, a mai adăugat Foulkes.

Violența obstretică și ginecologică: Cum protejează Franța, Spania, Mexic și Venezuela drepturile femeilor în sistemul medical

Franța, Italia, Spania, Mexic și Venezuela sunt câteva dintre statele care reglementează la nivel legislativ violența obstetrică și ginecologică. „Fenomenul este o încălcare a drepturilor femeilor la sănătate, prin încălcarea drepturilor la conștientizare, la consimțământ, la tratament egal, la nediscriminare, la informare, la integritate, la autonomie reproductivă în timpul unui act medical în condițiile unei instituții medicale”, se arătă într-un studiu al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) .

Venezuela

În 2007, a modificat legea privind drepturile femeii și egalitatea de gen, incluzând prevederi cu referire la respectarea drepturilor femeilor în timpul sarcinii, al nașterii și al îngrijirii post-partum.

Argentina

În 2009, a aprobat o lege privind drepturile femeii în timpul nașterii, care definește violența obstetrică și prevede pedepse pentru aceasta.

Brazilia

În 2015, a adoptat o lege care garantează drepturile femeii în timpul nașterii, precum și prevenirea și combaterea violenței obstetrice.

Aceste țări au fost primele care au recunoscut legal violența obstetrică și ginecologică ca infracțiune și formă de violență bazată pe gen.

Mexic

În unele state din Mexic, cum ar fi Nuevo León și Guerrero, există legi care interzic violența obstetrică.

În Uniunea Europeană, unele țări au aprobat politici privind prevenirea și combaterea fenomenului violenței obstetrice și ginecologice, iar altele sunt în proces de dezbatere sau examinare a acestora.

Italia

În 2017, a aprobat o lege are stabilește reguli și modalități specifice de prevenire și combatere a violenței obstetrice și ginecologice.

Conform acestora, femeile au dreptul să fie informate despre starea lor de sănătate și să fie consultate în ceea ce privește toate procedurile medicale și intervențiile care urmează să fie efectuate.

În cazul în care femeile sunt victime ale violenței obstetrice și ginecologice, acestea pot solicita asistență medicală și psihologică în spital și pot depune o plângere oficială împotriva personalului medical care a comis actele de violență.

În plus, femeile ar putea solicita acordarea unor despăgubiri financiare pentru orice daune suferite ca urmare a violenței obstetrice și ginecologice.

În 2018, Italia a adoptat un Cod al Practicii Obstetricale, care include prevederi specifice pentru a preveni violența obstetrică.

Spania

Spania adoptat o lege care definește violența obstetrică în cadrul legii sale privind violența sexistă.

Această lege cuprinde: sterilizarea forțată, sarcina forțată, prevenirea avortului în cazurile legal stabilite și prevenirea accesării metodelor contraceptive, precum și a practicilor ginecologice și obstetrice care nu respectă deciziile, organismul, sănătatea și procesele emoționale ale femeilor.

În 2018, guvernul spaniol a adoptat un plan național de acțiune pentru a preveni și a combate violența împotriva femeilor în perioada sarcinii, a nașterii și a îngrijirii post-partum.

Franța

În Franța, prevederi care reglementează violența obstetrică și ginecologică au fost introduse în Codul de Sănătate.

Conform legii, violența obstetrică și ginecologică se referă la orice formă de violență fizică sau verbală, la presiune sau tratament umilitor ori disprețuitor aplicat femeilor în timpul actului medical sau al nașterii – presiune pentru a accepta intervenții medicale sau tratamente fără consimțământul femeii, lipsa de informare și consultare adecvată a femeii și respingerea solicitărilor sale legate de îngrijire și tratament.

Potrivit legii, autoritățile medicale și profesionale trebuie să ia în considerare drepturile și nevoile femeilor și să evite orice violare a integrității lor fizice și morale.

De asemenea, legea stipulează că femeile trebuie să fie informate cu privire la toate intervențiile medicale, tratamentele și procedurile care urmează să fie efectuate, precum și la potențialele consecințe sau riscuri.

În cazul unor acte de violență obstetrică și ginecologică, femeile au dreptul să depună o plângere oficială la autoritățile medicale și la instituțiile judiciare competente.

În plus, femeile afectate ar putea solicita acordarea unor despăgubiri financiare pentru orice daune suferite ca urmare a violenței obstetrice și ginecologice.

În 2018, Franța a lansat un plan național de acțiuni pentru a îmbunătăți experiența pacientelor în timpul nașterii, care include prevenirea violenței obstetrice și îmbunătățirea informațiilor și a îngrijirii oferite.

Suedia

Suedia a introdus în legislație prevederi care protejează femeile împotriva violenței obstetrice și ginecologice. Conform legii, medicii și asistenții medicali trebuie să acorde o atenție deosebită standardelor etice și profesionale, încălcarea acestora ducând la sancțiuni și chiar la pierderea licenței medicale în cazul repetării.

Totodată, au fost dezvoltate „standarde de calitate în îngrijirea obstetrică” care includ prevederi pentru prevenirea și combaterea violenței obstetrice.

Plan de naștere, cursuri obligatorii și dezvoltarea cadrului legal. Sunt câteva dintre recomandările pentru diminuarea fenomenului violenței obstetrice în R. Moldova. Acestea se regăsesc într-un studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în cadrul proiectului „Suport organizațional”.

Contrabandă cu parfumuri de ,,brand”, toate cu marcajele unor producători renumiți. Ce pedeapsă riscă un moldovean?
Articolul anterior
România şi Republica Moldova vor colabora în domeniul transplantului de organe
Articolul următor