14 tipuri de miere și recomandările lor pentru diferite afecțiuni

Mierea este unul dintre cele mai valoroase produse pe care le oferă natura. Bogată în antioxidanți, vitamine și minerale, ,,înzestrată” cu proprietăți curative, antiinflamatoare, antibacteriene și imunostimulatoare, mierea este un panaceu pentru diverse afecțiuni. Trebuie să știi că există diferite tipuri de miere, astfel încât gustul, proprietățile și textura acesteia depind de tipul florilor din care provine nectarul cules de către albine. Așadar, iată tipurile de miere și recomandările lor pentru diferite afecțiuni.

separator
Mierea de salcâm

Se păstrează lichidă în mod natural, fiind foarte bogată în fructoză și în oligoelemente, precum crom, cupru, iod, fier, zinc, fluor, și are un gust foarte plăcut. O folosești când ai probleme gastro-intestinale sau de digestie. Este recomandată și diabeticilor, pentru că are indice glicemic mai scăzut, dar și în caz de răceală, tuse, dureri de gât.

Mierea de tei

Mierea de tei are aroma cea mai plăcută şi cea mai puternică dintre toate tipurile de miere. Este recunoscută drept calmant psihic, somnifer, afrodiziac. Acest tip de miere te relaxează după o zi stresantă.Mierea de mana

Este obţinută de pe frunzele de fag, de frasin şi de stejar. Are proprietăţi laxative mult mai puternice decât celelalte tipuri de miere, are efect antiinflamator asupra tubului digestiv, favorizează eliminarea toxinelor din corp. Mierea de mana este recomandată persoanelor active, sportivilor și tinerilor datorită proprietăţilor energizante şi revitalizante.

Mierea de rapiță

Mierea de rapiță, de o culoare alb-gălbuie, are o consistență aparte, fiind o miere mai puțin dulce, cu un miros specific. Are proprietăţi puternice antibacteriene, ajută la scăderea colesterolului, ajută la regenerarea şi menţinerea elasticităţii pereţilor vasculari. Are conținut mare de glucoză, astfel că se zaharisește ușor. Conţine oligoelemente, mai ales calciu şi bor, de aceea e bună în cazurile de osteoporoză.

Mierea de floarea-soarelui

Mierea de floarea-soarelui are un gust plăcut și e ideală pentru scăderea nivelului de colesterol „rău“. E bună contra durerilor de stomac și alungă oboseala. Are proprietăți tonice psihice și fizice, este afrodisiacă, stimulează imunitatea.Mierea de brad

Mierea de conifer este foarte rară, de molid sau de brad, randamentul de culegere al albinelor fiind mic. Are proprietăţi excepţionale asupra plămânilor şi sistemului respirator, beneficiind de proprietăţi antiinfecțioase, expectorante, antitusive şi, atunci când este consumată cu tot cu fagure, bronhodilatatoare.

Mierea de castan

Mierea de castan are un gust puternic, imposibil de confundat. Conține minerale precum fierul și tanini, eficace pentru a ameliora simptomele gripei și anemiei. Calmează tusea productivă, fluidizează circulația sangvină, fiind recomandată în caz de varice și reumatism.

Mierea de zmeură

Are o culoarea albicioasă, specifică. Reglează activitatea ovarelor, este reîntineritoare, previne apariţia unor afecţiuni că osteoporoza şi sclerodermia.

Mierea de mentă

Este culeasă de albine din culturile de mentă întinse pe zeci de hectare. Mierea de izmă combate tusea și balonarea, e calmant gastric, ușurează digestia.

Mierea de flori de câmp

Mierea de flori de câmp sau de fâneață are concentrație mare de zaharuri. Este indicată în surmenaj, stări de convalescență, tulburări de creștere. Are acțiune antiinflamatoare, antimicrobiană, antialergică și antitusivă.Mierea de lavandă

Mierea de lavandă are un miros inconfundabil, iar printre calitățile ei se numără efectul tonic și diuretic. Alină simptomele reumatismului și este indicată și celor cu afecțiuni pulmonare.

Mierea de trifoi

Este obținută de albine, atunci când sunt ținute în pastorală, în preajma lanurilor cultivate cu soiuri furajere ale speciei Trifolium repens. Are o acțiune diuretică foarte bună, ajutând la eliminarea apei în exces din țesuturi.

Mierea de mac

Are un efect somnifer, antispastic și afrodisiac puternic.

Mierea polifloră

În general mierea polifloră este considerată cel  mai complex tip de miere, ea înglobând nectarul de la câteva zeci, dacă nu sute, de specii de plante medicinale și având ceva din proprietățile terapeutice ale fiecăreia dintre ele. Proprietăţile sale diferă foarte mult în funcţie de regiunea din care este recoltată. De exemplu, mierea de la câmpie are o acţiune antiseptică şi sedativă mai puternică, spre deosebire de mierea polifloră din regiunile muntoase înalte, la care efectul antiinfecțios se adresează în special aparatului respirator, iar efectul sedativ este înlocuit cu unul tonic nervos.

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești, la doar două zile de când și-a început activitatea.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 49 de ani din raionul Leova, a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral ischemic, prin intermediul tomografiei computerizate.

Echipa multidisciplinară formată din medicul neurolog Vladlena Vasiliu, medicul reanimatolog Dumitru Batîr, medicul din cadrul UPU Angela Erhan, tehnicianul radiolog Vadim Gorilo și felcerul laborant Vasilisa Coțofană, a intervenit  prompt și eficient, aplicând tratamentul de tromboliză intravenoasă în mai puțin de o oră de la internare.

Starea clinică a pacientului a fost restabilită rapid, inclusiv datorită colaborării cu Centrul comprehensiv de AVC din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, care prin utilizarea telemedicinii a monitorizat continuu procedura de revascularizare.

Datorită dotărilor cu echipamente performante, a reparațiilor la standarde europene, în sumă de circa 44 de milioane lei doar în ultimii doi ani, și a profesionalismului înalt al personalului medical, a fost salvată o viață și încă multe altele vor fi salvate.

Centrul primar de AVC de la Spitalul raional Hîncești este al șaselea care și-a inițiat activitatea, dintr-un total de treisprezece la nivel național, care acoperă și cazurile de AVC din raioanele Leova, Basarabeasca și Cimișlia.

Investim continuu în modernizarea sistemului de sănătate și formarea profesională a lucrătorilor medicali, pentru a aduce serviciile medicale moderne cât mai aproape de oameni. Pentru că nimic nu-i mai de preț decât sănătatea.

Felicitări echipei de medici! Felicitări Spitalului raional Hîncești!

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații! E dovedit științific

Potrivit unui nou studiu publicat în Sleep Medicine Reviews, ceasul biologic al femeilor bate mai repede decât cel al bărbaților cu aproximativ 6 minute.

Această diferență mică poate crea dezechilibre în ritmurile interne ale corpului, afectând modul în care creierul reglează momentul adormirii și al trezirii.

Cercetătorii au examinat mai multe studii care au investigat diferențele de somn între sexe și au constatat că femeile au aproape 60% mai multe șanse de a suferi de insomnie decât bărbații, scrie La Repubblica. De asemenea, evaluările calității somnului arată că somnul femeilor este mai puțin odihnitor decât cel al bărbaților.

Ceasul biologic îi spune corpului nostru să se pregătească pentru somn, de exemplu prin scăderea temperaturii corpului sau prin producerea de melatonină, un hormon care favorizează adormirea.

Studiul arată că secreția de melatonină la femei se produce la ora 22.49, iar la bărbați la ora 23.38, cu 40 de minute mai târziu. Acest lucru înseamnă că la femei există o predispoziție de a merge la culcare mai devreme.

Celălalt aspect se referă la durata zilei determinată de ceasul endogen, care este independent de stimuli externi. La om durează mai mult de 24 de ore: la bărbați, exact 24 de ore și 19 minute, iar la femei 24 de ore și 9 minute. Acest lucru, combinat cu producția mai timpurie de melatonină, face ca femeile să se simtă mai pregătite să adoarmă mai devreme decât bărbații, potrivit sursei citate de Mediafax.

Pe baza unei serii de calcule, cercetătorii au ajuns la concluzia că viteza generală a ceasului biologic este cu 6 minute mai rapidă decât la bărbați.

„Deși această diferență poate fi mică, ea este semnificativă”, spune autorul studiului, Renske Lok, expert în psihiatrie la Stanford.

„Nepotrivirea dintre ceasul central al corpului și ciclul somn/veghe este de aproximativ cinci ori mai mare la femei decât la bărbați.

Imaginați-vă dacă ceasul cuiva ar merge în mod constant cu șase minute mai repede sau mai încet. De-a lungul zilelor, săptămânilor și lunilor, această diferență poate duce la o nepotrivire semnificativă între ceasul intern și semnalele externe, cum ar fi lumina și întunericul”, explică specialistul.

Aceste diferențe în biologia somnului ar putea avea consecințe semnificative pentru sănătatea generală și bunăstare. Dezechilibrele în ritmurile circadiene au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv tulburări de somn, tulburări de dispoziție și probleme cognitive.

Anxietatea și tulburările depresive, mai frecvente la femei

„O calitate inferioară a somnului este asociată cu anxietatea și tulburările depresive, care sunt de două ori mai frecvente la femei decât la bărbați. De asemenea, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să fie diagnosticate cu insomnie, deși motivele nu sunt pe deplin clare”, spune Sarah Chellappa, cercetător în neuroștiințe și un alt autor al studiului.

De asemenea, femeile sunt de patru ori mai predispuse să dezvolte o tulburare de alimentație legată de somn, în care au tendința de a mânca în mod repetat în timpul nopții. Un alt studiu a constatat că femeile sunt, de asemenea, cu 25 până la 50% mai predispuse să sufere de sindromul picioarelor neliniștite, care, la rândul său, împiedică somnul.

sursa

Cum a murit o femeie de la o cremă pentru hemoroizi

Cum a murit o femeie de la o cremă pentru hemoroizi. O femeie a pierit din cauza unei intoxicații cu plumb, după ce a folosit o cremă pentru hemoroizi. Autoritățile sanitare trag un semnal de alarmă cu privire la acest unguent vietnamez pentru hemoroizi, care conținea o „cantitate extrem de periculoasă” de plumb.

Femeia, din Sacramento, a achiziționat acest unguent, numit Cao Bôi Trĩ Cây Thầu Dầu (Extract de Ricin pentru Hemoroizi), din Vietnam, printr-un anunț pe Facebook. Acest produs i-a fost trimis de către o rudă din Vietnam.

Ulterior, femeia a decedat din cauza unei intoxicații grave cu plumb. Autoritățile sanitare au descoperit că unguentul conținea 4% plumb, o cantitate considerată extrem de periculoasă.

Cum a murit de la o cremă pentru hemoroizi

Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din comitatul Calaveras, California, unguentul era promovat în principal în grupurile de pe Facebook ca fiind un remediu „miraculos” pentru hemoroizi, sugerându-se utilizarea sa intrarectală.

Chiar și cantități mici de plumb, care pot fi absorbite prin piele, pot provoca probleme grave de sănătate. Simptomele intoxicației cu plumb pot varia de la ușoare la severe, inclusiv oboseală, dureri musculare sau articulare, greață, dureri de cap, crampe abdominale severe, convulsii, comă și chiar deces.

Intoxicația cu plumb, cunoscută și sub numele de saturnism, este o afecțiune cauzată de acumularea excesivă de plumb în organism. Plumbul este un metal greu care poate fi toxic pentru organismul uman, iar expunerea prelungită la concentrații ridicate poate provoca probleme de sănătate grave.

Intoxicația cu plumb poate fi cauzată de mai multe modalități, printre care se numără:

  • Inhalarea vaporilor sau a particulelor de plumb: Aceasta poate avea loc în medii industriale unde plumbul este utilizat în procese de producție sau în procese de ardere a combustibililor care conțin plumb.
  • Ingestia de plumb: Acest lucru se poate întâmpla prin ingestia accidentală a plumbului, de exemplu, consumând accidental vopseaua pe bază de plumb sau apa contaminată cu plumb. În unele cazuri, produsele care conțin plumb, cum ar fi anumite unguente sau condimente, pot fi ingerate și provoca intoxicații.
  • Absorbția prin piele: Experții consideră că o parte mică din plumb poate fi absorbită prin piele, deși această cale de expunere nu este atât de comună ca celelalte două.

Este important să se evite expunerea la plumb și să se urmeze măsuri adecvate de siguranță pentru a preveni intoxicația cu plumb. Aceste măsuri pot include evitarea zonelor sau activităților care pot fi asociate cu expunerea la plumb și respectarea reglementărilor de siguranță în medii industriale sau în cazul manipulării substanțelor care conțin plumb. De asemenea, este esențială utilizarea echipamentelor de protecție adecvate și evitarea consumului de produse cunoscute că conțin plumb.

sursa

Reguli pe care trebuie să le urmeze Meghan Markle în timpul sarcinii
Articolul anterior
Radu Sîrbu și Arsenie Todiraș ar putea să înființeze o nouă trupă, după modelul ABBA
Articolul următor