2.057 cazuri noi de infectare cu Covid-19 și 38 de decese

Alte 2057 de cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 13 cazuri sunt asociate cu contact în afara țării: 3-România, 2-Italia, 2-Rusia, 1-Arabia Saudita, 1-Germania, 1-Letonia, 1-Olanda, 1-Polonia, 1-Turcia.

Numărul total de teste efectuate – 10245, dintre care 5.952 teste rapide.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 325.526.

Din numărul total de cazuri, 35 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (10-medici, 19-asistenți medicali, 6-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 2.836 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 252 în stare extrem de gravă și 34 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 1512 persoane au fost vindecate. În total, 303.659 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 9607 persoane, iar 16.031 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, sunt anunțate alte noi decese provocate de Covid-19.

Deces 7.387: Femeie de 59 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP IMU. Comorbidități: obezitate, diabet zaharat, insuficiență cardiacă.

Deces 7.388: Bărbat de 68 de ani din r. Sîngerei, internat în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 7.389: Bărbat de 80 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 7.390: Femeie de 72 de ani din r. Briceni, internată în SR. Briceni. Comorbidități: leucemie.

Deces 7.391: Bărbat de 70 de ani din UTA Găgăuzia, internat în IMSP IMU.

Deces 7.392: Bărbat de 50 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP IMU.

Deces 7.393: Bărbat de 50 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP IMU. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate, nefropatie.

Deces 7.394: Bărbat de 74 de ani din r. Ocnița, internat în SR. Edineț. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 7.395: Bărbat de 77 de ani din r. Edineț, internat în SR. Edineț. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 7.396: Femeie de 75 de ani din r. Edineț, internată în SR. Edineț. Comorbidități: hipertensiune arterială, fibrilație, diabet zaharat.

Deces 7.397: Femeie de 65 de ani din r. Edineț, internată în SR. Edineț. Comorbidități: hipertensiune arterială, fibrilație, diabet zaharat, obezitate.

Deces 7.398: Bărbat de 80 de ani din  r. Ocnița, internat în SR. Edineț. Comorbidități: hipertensiune arterială, fibrilație, obezitate, diabet zaharat.

Deces: 7.399: Bărbat de 84 de ani din  r. Edineț, internat în SR. Edineț. Comorbidități: fibrilație, diabet zaharat.

Deces: 7.400: Femeie de 71 de ani din  mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, diabet zaharat.

Deces: 7.401: Femeie de 73 de ani din  mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, diabet zaharat, obezitate.

Deces: 7.402: Bărbat de 87 de ani din  mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: fibrilație, cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 7.403: Bărbat de 72 de ani din  mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: fibrilație, cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces: 7.404: Femeie de 83 de ani din  mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces: 7.405: Femeie de 80 de ani din  mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, diabet zaharat.

Deces: 7.406: Bărbat de 83 de ani din  mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 7.407: Femeie de 80 de ani din r. Soroca, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: diabet zaharat, cancer, cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 7.408: Bărbat de 83 de ani din UTA Găgăuzia, internat în SR. Comrat. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces: 7.409: Bărbat de 73 de ani din r. Orhei, internat în SR. Orhei. Comorbidități: cardiopatie, fibrilație.

Deces: 7.410: Femeie de 72 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCR. „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 7.411: Bărbat de 57 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCR. „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: diabet zaharat, cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate, hepatită.

Deces: 7.412: Bărbat de 78 de ani din r. Râșcani. Deces la domiciliu.

Deces: 7.413: Femeie de 75 de ani din r. Orhei, internat în SR. Orhei. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate, hipertensiune arterială.

Deces: 7.414: Bărbat de 86 de ani din r. Glodeni, internat în SC. Bălți. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 7.415: Bărbat de 71 de ani din or. Taraclia, internat în SR. Cahul. Comorbidități: cardiopatie, hepatită, diabet zaharat.

Deces: 7.416: Femeie de 58 de ani din UTA Găgăuzia, internată în SR. Ceadîr-Lunga. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces: 7.417: Bărbat de 90 de ani din  mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 7.418: Bărbat de 67 de ani din  mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, nefropatie, diabet zaharat.

Deces: 7.419: Femeie de 74 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP „Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces: 7.420: Bărbat de 73 de ani din r. Drochia, internat în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, insuficiență cardiacă.

Deces: 7.421: Bărbat de 68 de ani din r. Strășeni, internat în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, obezitate, diabet zaharat, nefropatie, hepatită.

Deces: 7.422: Femeie de 60 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, diabet zaharat, nefropatie

Deces: 7.423: Femeie de 74 de ani din  mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, diabet zaharat.

Deces: 7.424: Cu profund regret, Ministerul Sănătății exprimă sincere condoleanțe familiei îndurerate și colegilor, în legătură cu trecerea în neființă a dnei Elena Bogdan, în vârstă de 54 de ani, care a activat în calitate de asistentă medicală la IMSP Institutul Oncologic. Aceasta a fost internată la IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihal”. Dumnezeu să o odihnească în pace.

De la începutul pandemiei, 120 lucrători medicali au decedat din cauza infecției COVID-19.

Ministerul Sănătății îndeamnă toți cetățenii să se vaccineze împotriva Covid-19: ,,Vaccinurile prezente în Republica Moldova previn riscul dezvoltării unei forme grave de boală și decesul provocat de virus. Fiți în siguranță! Împreună oprim pandemia”.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Așa pe Marina Cârnaț precis nu ați văzut-o! Cum a fost schimbată proaspăta mămică
Articolul anterior
RIA Novosti: Oferta pentru gaze propusă de Gazprom, pe care Moldova a refuzat-o
Articolul următor