Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci este în creștere în țara noastră. În perioada 12-19 octombrie, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 100 solicitări pe motiv de intoxicație, dintre care 46 persoane au suportat intoxicații cu ciuperci.


În perioada de referință, în urma consumului de ciuperci au fost afectați 35 adulți și 11 minori. După acordarea asistenței medicale de urgență la etapa de prespital, echipele AMU au transportat la instituțiile medicale spitalicești 43 pacienți, dintre care 32 maturi și 11 copii.
La data de 19 octombie curent au fost înregistrate cele mai multe cazuri de intoxicaţie cu ciuperci – 12 solicitări. Au fost afectați 9 maturi și 3 minori, printre care și un copil de numai 4 ani.
Cazurile au fost întregistrate în următoarele localități ale ţării: în mun. Chişinău – 3 persoane; în mun. Bălți și orașele Călărași și Edineț câte 2 persoane. În raioanele Dubăsari, Hîncești și Briceni câte o persoană a suportat intoxicaţia cu ciuperci.
Ulterior, 11 pacienți au fost transportați la spital pentru tratament specializat.
Specialiștii Centrului de Sănătate Publică atenționează populația asupra faptului că, din cauza mutațiilor genetice, numărul speciilor de ciuperci otrăvitoare crește de la an la an, fenomen care îi derutează chiar și pe cunoscători. Culegătorii de ciuperci trebuie să aibă mai multă experiență, să cunoască la perfecție speciile de ciuperci comestibile și să acorde o atenție sporită.
Intoxicațiile cu ciuperci decurg foarte grav, îndeosebi în rândul copiilor, bătrânilor și asupra celor care au suportat recent boli grave. Este foarte important să ne asigurăm că preparăm și consumăm ciuperci comestibile, preferabil dintre cele care sunt crescute în seră. Simptomatic, intoxicațiile cu ciuperci se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie (cu perioada de incubație lungă), apare coma, urmată chiar de deces.
În context, medicii vin cu o serie de recomandări privind prevenirea intoxicațiilor acute cu ciuperci:
- Nu mâncați și nici măcar nu degustați ciuperci, dacă nu le cunoașteți specia sau înainte de a fi preparate termic;
- Fierbeți ciupercile în două-trei ape, câte 10-15 minute, schimbând apa de fiecare dată;
- Nu implicaţi copiii în procesul de culegere a ciupercilor;
- Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
- Selectați minuțios ciupercile culese înainte de preparare;
- Nu culegeți ciuperci din locurile prelucrate cu pesticide și ierbicide;
- Nu procurați ciuperci din stradă de la persoane necunoscute;
- Nu păstrați timp îndelungat bucatele preparate din ciuperci;
- Nu păstrați ciupercile marinate și sărate în vase de zinc;
- Achiziționați sortimente de ciuperci numai din locuri autorizate (depozite alimentare, magazine de tip hiper și supermarket, unități de alimentație publică), locuri în care se comercializează ciuperci cultivate în sere specializate și care prezintă o garanție pentru consumatori, înlăturând astfel riscul de îmbolnăvire.
În cazul în care aveți anumite simptome și suspectați o intoxicație, trebuie să vă prezentați de urgență la medic, pentru a evita anumite consecințe nefavorabile asupra sănătății.