52 de cazuri cu noua tulpină britanică Covid, confirmate în România

În România sunt confirmate încă 24 de cazuri de infecție cu noua tulpină contagioasă a Covid-19 din Marea Britanie, cunoscută ca fiind mult mai infecțioasă. Majoritatea cazurilor sunt din București. Medicii avertizează asupra pericolului ca noua tuplină să devină în foarte scurt timp tulpina dominantă în țară. Numărul pacienților cu noua tulpină se dublează astfel, ajungând la 52.

Specialiștii atrag atenția că riscurile ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât se așteptau, iar autoritățile ar trebui să analizeze cu precauție deciziile cu privire la relaxarea măsurilor.

Astfel, din cele 90 de probe provenite în intervalul 25 – 29 ianuarie din Bucureşti, Vâlcea, Cluj, Tecuci, Târgovişte, Ploieşti, Timişoara, Reşiţa, Hunedoara, Focşani, Lugoj, Chişineu Criş şi Slatina s-a constatat că 24 dintre acestea conţin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.

Probele ce conţin noua tulpină provin din Bucureşti – 19 probe, Cluj – 2 probe, Tecuci – 1 probă, Reşiţa -1 probă şi Timişoara – 1 probă.

„Faptul că într-o perioadă atât de scurtă am înregistrat o dinamică şi mai mare pe lotul nostru de studiu pare să confirme gradul foarte ridicat de contagiozitate al noii tulpini şi transmiterea comunitară. Din 90 de probe analizate într-o săptămână, 24 au fost identificate cu noua tulpină din Marea Britanie (…). Dacă acest trend se păstrează, şansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne aşteptam.

Vom continua analiza pe acest lot pentru a vedea dacă identificăm şi alte tulpini. Mai mult decât atât, vom continua procesul de secvenţiere, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini şi pentru a identifica noi tulpini şi implicit eficienţa vaccinurilor la acestea”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere a unei clinici private din București.

Specialiştii atrag atenţia că este nevoie de o monitorizare atentă a evoluţiei noii tulpini, dinamica evidenţiată fiind o alertă în ceea ce priveşte relaxarea măsurilor de siguranţă.

Potrivit specialiștilor, cea mai bună soluţie pentru oprirea răspândirii Covid-19 este vaccinarea.

Tânărul care a căzut în mall va fi externat astăzi. Cum se simte
Articolul anterior
Sălile de concerte ar putea să se redeschidă
Articolul următor
Alte articole interesante