7 cazuri în care aspirina nu te va ajuta și îți poate pune sănătatea în pericol

Doar pentru că poți merge oricând la farmacie pentru a cumpăra aspirină nu înseamnă că trebuie să presupui că nu are riscuri. Acidul acetilsalicilic este considerat un analgezic util și de multe ori se spune că poate preveni complicațiile afecțiunilor cardiovasculare, dar realitatea este că numai o proporție redusă de persoane pot beneficia de protecția pe care o poate oferi inimii.

separator
„Cu ani în urmă medicii le recomandau foarte des pacienților să ia o aspirină pe zi, dar între timp s-a descoperit că acest sfat nu numai că poate fi greșit în anumite circumstanțe, ci îți poate pune chiar viața în pericol”, potrivit dr. Adam Splaver, cardiolog din Florida.

Iată care sunt situațiile în care aspirina poate pune sănătatea în pericol:

1. Dacă ai probleme cu stomacul

În cazul în care te confrunți adesea cu durerile de stomac sau ai ulcer nu trebuie să mai iei aspirină. „Persoanele care au ulcer trebuie să evite aspirina pentru că va favoriza hemoragia. Aspirina interferează cu abilitatea stomacului de a se proteja. Mucoasa gastrointestinală produce enzime pentru a preveni durerile, dar dozele de aspirină, chiar dacă sunt foarte mici de 10mg, vor stopa apariția enzimelor care protejează stomacul, generând sau agravând ulcerele”, explică dr. Elizabeth Yanni, gastroenterolog.

2. Dacă ai o afecțiune care predispune la hemoragie

Dacă ai fost vreodată diagnosticat cu o afecțiune care crește riscul de hemoragie evită complet aspirina. „Va subția sângele, iar riscul de hemoragie va fi mult mai mare. Reduce coagularea sângelui, ceea ce va prelungi orice hemoragie”, potrivit dr. Niket Sonpal, de la Centrul Medical Brookdale din Brooklyn, New York.

3. Dacă iei și alte medicamente

În cazul în care urmezi deja un alt tratament trebuie neapărat să discuți cu medicul tău înainte de a începe să iei aspirină pentru a preveni reacțiile adverse. „De exemplu, dacă vei combina aspirina cu medicamente antidepresive vei crește riscul de hemoragie la nivelul tractului intestinal superior, ceea ce ar putea fi fatal”, explică dr. Yanni.

4. Combinația cu alcoolul

Ești în drum spre un bar sau spre o petrecere? Uită de aspirină. Atât alcoolul, cât și aspirina cresc riscul de hemoragie și nu este niciodată o idee bună să le combini. Un astfel de mix va crește și nivelul de alcool din sânge.

5. Astmul bronșic

Medicamentele antiinflamatoare cum este și aspirina pot cauza probleme grave persoanelor care suferă de astm. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că aspirina poate provoca spasmul bronșic, caracterizat prin îngustarea căilor respiratorii, agravând astmul.

6. Hipertensiunea arterială

O tensiune mare înseamnă un risc ridicat de accident vascular cerebral (AVC). Un AVC pe fond de hemoragie este cauzat de sângerarea la nivelul creierului și acesta este și motivul pentru care nu este deloc o idee inspirată să iei aspirină. Cu toate acestea, aspirina poate fi recomandată în cazul persoanelor care au avut deja un AVC ischemic.

7. Dacă ai sub 18 ani

Utilizarea aspirinei în cazul minorilor nu este recomandată. „Nu trebuie să se folosească aspirina pentru a trata copii și adolescenții pentru că poate provoca sindromul Reye, mai ales dacă este luată de copiii care au varicelă sau gripă. Această boală este foarte gravă, producând umflături la nivelul creierului și leziuni ale ficatului. Simptomele includ vomă, confuzie, crize și pierderea cunoștinței”, potrivit dr. Sonpal.

sursa

Încă șapte decese din cauza gripei. Numărul victimelor a ajuns la 27
Articolul anterior
Fiica Victoriei Beckham nu mai arată așa. Harper are un nou look stilat!
Articolul următor
Alte articole interesante