8 efecte secundare, mai puțin cunoscute, ale antibioticelor

Antibioticele sunt considerate de către mulți ca fiind preparate inofensive, însă acest lucru este unul greșit. Cele mai cunoscute efecte secundare ale antibioticelor sunt greața și diareea, dar cercetătorii au descoperit că cel puțin 20% dintre pacienții care au luat antibiotice au resimțit și alte efecte secundare.

separator

1. Infecții fungice

Antibioticele schimbă flora bacteriană și contribuie la înmulțirea infecțiilor fungice la nivelul gurii, pielii, unghiilor sau căilor genitale. De regulă, într-un tratament de lungă durată, antibioticele se prescriu împreună cu un anti-fungic.

2. Colorarea dinților

Tetraciclina poate duce la îngălbenirea dinților la copiii sub 8 ani și dacă o femeie însărcinată iau această substanță, există riscul ca fătul să aibă probleme cu smalțul dinților.

3. Reacții alergice

Una dintre cele mai periculoase reacții adverse la antibiotice este o reacție alergică. În acest caz, pot apărea iritații pe piele, se pot umfla ochii, buzele, limba și chiar gâtul. Uneori, poate surveni șocul anafilactic. Trebuie ținut cont de faptul că dacă ești alergică la ceva din antibiotice. Dacă ai vreun simptom de alergie, adresează-te imediat medicului.

4. Rezistența la antibiotice

Această reacție adversă nu este una acută, însă este cea mai periculoasă, după șocul anafilactic. Folosirea irațională a antibioticelor contribuie la aparația de tulpini bacteriene periculoase rezistente la tratamentul antibacterian.

5. Sensibilitate la soare

Unele antibiotice influențează sensibilitatea pielii la razele ultraviolete. Dacă stai prea mult la soare în timpul tratamentului, riscul de a te alege cu o arsură solară va crește, chiar dacă stai doar 15 minute la plajă.

6. Probleme cu inima

Acest lucru se întâmplă rar, dar antibioticele pot provoca aritmie și modificări ale tensiunii. De cele mai multe ori, eritromicina duce la așa ceva. Dacă întâmpini probleme, adresează-te medicului.

7. Dureri de cap și amețeală

Durerile de cap și amețeala se numără printre cele mai des întâlnite efecte adverse pe care le au oamenii care iau antibiotice, dar de obicei, ele dispar imediat după terminarea tratamentului.

8. Sarcină nedorită

Antibioticele pot scădea efectul anticoncepționalelor și astfel crește pericolul de a avea o sarcină nedorită. În timpul tratamentului cu antibiotice, ai grijă și folosește mai multe metode de contracepție.

Dacă ai luat antibiotice și ai observat oricare dintre aceste efecte adverse, adresează-te medicului și nu încerca să te tratezi singur.

Dulciuri cu mucegai, într-un local din Capitală. Mare atenție la ce cumpărați!
Articolul anterior
Andra, cu burtică! Fanii sunt convinși că artista e însărcinată
Articolul următor
Alte articole interesante