8 lucruri despre cancer de care ar trebui să fii conștient

Cancerul este a doua cea mai răspândită cauză de deces în țările dezvoltate și prima în țările aflate în curs de dezvoltare. De aceea, conștientizarea mijloacelor de prevenție a acestei afecțiuni este prioritară. Iată 8 lucruri despre cancer de care ar trebui să fii conștient.

separator

Prevenția

Potrivit unui raport realizat de World Health Organization în anul 2012, două milioane de decese au fost asociate cu această afecțiune, iar experții consideră că jumătate dintre acestea puteau fi prevenite. Spre exemplu, virusul HPV cu risc oncogen crescut este cauza principală pentru aproape toate tipurile de cancer de col uterin, motiv pentru care testul Babeș-Papanicolau este obligatoriu pentru a putea preveni și detecta orice problemă.

Genele

În cazul cancerului, specialiștii vorbesc despre un procent între 5 și 10% de moștenire genetică. Există, cu siguranță, unele legături între persoanele care trăiesc în același mediu, sunt expuse la aceleași probleme și se hrănesc aproximativ la fel. Aceste persoane pot fi expuse unor toxine similare, ceea ce poate da impresia că există o legătură genetică între persoane din aceeași familie.

Poluarea

Mediul înconjurător poate fi un factor decisiv în apariția cancerului. Aerul și apa, mâncarea crescută într-un sol în care există poluare, prezența metalelor grele și chiar și produsele zilnice folosite, de la cele de curățat, toate acestea pot avea un impact mai mare sau mai mic.

Fumatul

Potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății, aproximativ 90% dintre cazurile de cancer la plămâni au fost provocate de fumat, iar 22 de procente din totalul persoanelor decedate din pricina cancerului sunt acelea care au făcut cancer la plămâni în urma acestui obicei. Șansele de supraviețuire în acest caz sunt de sub 20%.

Cancerul la copii

Deși cancerul este destul de rar întâlnit la cei mici, în acest an în Statele Unite ale Americii aproximativ 15.000 de cazuri au fost identificate la persoane între 0 și 19 ani, arată un raport publicat de Cancer.org. Numai în SUA, cancerul este prima cauză de deces între copii.

Cele mai răspândite forme printre femei

Cancerul la sân, colorectal, la plămân, cervical și la stomac sunt cele mai răspândite tipuri de cazuri printre femeile din toată lumea, arată o statistică realizată de World Health Organization. Numai în SUA, cancerul la sân reprezintă o treime din totalul cazurilor de cancer identificate.

Vârsta

În țările dezvoltate, cancerul apare cel mai des, în proporție de 58% în cazul persoanelor trecute de 65 de ani. În țările aflate în curs de dezvoltare, 40% dintre cazuri aparțin aceleiași grupe de vârstă.

Obezitatea

Aceasta este o problemă corelată cu multe afecțiuni grave pentru organism. Obezitatea crește exponențial riscul apariției cancerului, dar și a altor probleme de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat.

sursa

Loțiune pentru corp făcută acasă cu levănțică și ylang-ylang
Articolul anterior
Curiozități: Care este diferența dintre artere și vene
Articolul următor
Alte articole interesante