8 remedii care curăță în mod natural colonul

De funcționarea normală a intestinelor, depinde activitatea întregului organism. Intestinele au rolul de a elimina din corp resturile de hrană nedigerate și compușii toxici rezultați în urma metabolismului. Pare incredibil, dar prin curățarea intestinelor poți pierde câteva kilograme, deoarece funcția activă a acestora reduce absorbția grăsimilor și carbohidraților din alimentele ingerate.

separator
Bieînțeles, este important să ai o funcție intestinală echilibrată, să eviți constipația și să nu faci abuz de produse cu acțiune laxativă. Iată 8 modalități naturale de curățare a colonului!

1. Bea mai multă apă

Cel mai important lucru pe care ar trebui să-l faci pentru curățarea intestinelor și a corpului este să consumi cantitatea necesară de apă de care corpul tău are nevoie. Este posibil să nu bănuiești că organismul tău suferă de deshidratare, însă unul dintre semnele acesteia este constipația. Un adult, în funcție de greutatea sa, ar trebui să bea de la 1,5 până la 3 litri de apă pe zi.

Apa contribuie la eliminarea toxinelor din organism, pe lângă faptul că apa băută înainte de masă te ajută să mănânci mai puțin.

2. Suc de prune

Prunele sunt renumite pentru conținutul bogat de fibre, care este benefic pentru normalizarea funcției intestinelor. Consumă un suc de prune de două ori pe zi, iar intenstinele tale se vor curăța natural în decurs de o săptămână. De asemenea, poți include în dietă o varietate de fructe de pădure, avocado, smochine, varză de Bruxelles.

3. Mai multe fibre dietetice

Pentru a asigura o bună funcționare a intestinului, femeile cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani ar trebui să consume 25 de grame de fibre pe zi. Bărbații la această vârstă au nevoie de 38 de grame. După 50 de ani, femeile ar trebui să consume 21 de grame de fibre, iar bărbații – 30 de grame.

4. Suc de citrice

Vitamina C și antioxidanții din compoziția citricelor vor contribui la accelerarea proceselor metabolice și curățarea intestinelor. Sucul de portocale, de kiwi este un bun laxativ. Despre sucul de lămâie, ar fi bine să cunoști că poate cauza constipație, în cantități mari.

5. Probiotice

Acestea sunt necesare în special pentru funcționarea normală a intestinului. Probioticele se conțin în iaurt, chișleag, kefir și alte produse lactate, legume fermentate și murate.

6. Semințe de in

Le poți adăuga în diferite feluri de mâncare, ideal în varianta măcinată. Sunt bogate în fibre și conțin acizi grași Omega 3. Puteți adăuga semințe de in în fulgi de ovăz sau iaurt, acestea vor ajuta la curățarea intestinelor și restabilirea tranzitului intestinal.

7. Oțet de mere

Fii atent la cantitatea de oțet de mere, nu este indicat să faci abuz. Oțetul se folosește în salate de crudități. În plus, poți prepara o băutură din trei lingurițe de oțet de mere, 2 lingurițe de miere și 250 ml de apă. Se consumă dimineața, dacă nu suferi de probleme de stomac.

8. Ceai de ghimbir

Ghimbirul ajută la îmbunătățirea digestiei, de care depinde direct activitatea intestinului. Ceaiul de ghimbir cu turmeric reduce balonarea. Pentru o jumătate de litru de apă, o lingură de ghimbir ras și câteva boabe de curcuma sunt suficiente. De asemenea, poți adăuga miere.

Dacă te confrunți cu constipație în timpul sarcinii, trebuie să ții cont de recomandările medicului.

Virusul sincițial respirator: simptome și posibile complicații

Virusul sincițial respirator (RSV) este o cauză majoră a bolilor respiratorii, în special la copii. În acest sezon, se constată o creștere a numărului de îmbolnăviri în majoritatea țărilor. Ce este virusul respirator sincițial (RSV)?

5 idei despre ce NU este febra la copii și adulți | Mamaplus

Virusul sincițial respirator (RSV) este o cauză majoră a bolilor respiratorii la copii. Este un virus frecvent al tractului respirator care provoacă simptome asemănătoare răcelii comune. Majoritatea adulților se vindecă în 1-2 săptămâni, dar VRS poate fi sever în special la bebeluși și vărstnici.

Semnele și simptomele infecției cu virus sincițial respirator apar în mod obișnuit după 4-6 zile de la expunerea la virus.

Care sunt semnele și simptomele virusului respirator sincițial (RSV)?

Infecția cu virus sincițial respirator debutează cu simptome de tract respirator superior precum: strănut, rinoree, nas înfundat, dureri de cap, febră, dureri de mușchi. Apoi, manifestările clinice evoluează rapid, în 1-2 zile, către tuse și afectare pulmonară.

Sugarii și copiii mici pot prezenta: febră, absentă sau 37,5-38 grade C (de obicei nu foarte mare), dureri în deglutiţie, durere faringiană, tuse, respirație rapidă (tahipnee), învinețire a pielii (cianoză), respirație șuierătoare (wheezing), raluri (zgomote pulmonare supraadăugate zgomotelor normale, care se pot auzi cu stetoscopul), lipsa poftei de mâncare, deshidratare.

Simptomatologia RSV la bebeluşi evoluează pe parcursul a 3-5 zile, putând ajunge și până 7-10 zile, iar intensitatea este mai severă decât a unei răceli obișnuite.

RSV poate provoca de asemenea inflamații severe cum sunt bronșiolita (inflamarea căilor aeriene inferioare) și pneumonia (infecția pulmonară). RSV este cea mai frecventa cauză de bronșiolită și pneumonie la copiii sub 1 an.

La adulți și copiii mai mari de 3 ani, VSR determină semne și simptome ușoare asemănătoare răcelii: nas înfundat sau rinoree, tuse, subfebrilitate, dureri în gât, dureri de cap, stare generală proastă.

Complicații

Copiii pot dezvolta forme grave, pulmonare, de infecție cu virus sincițial respirator. O parte din copii pot avea la prima infecție cu virusul sincițial respirator, simptome de bronșiolită sau pneumonie. Infecțiile auriculare ușoare (otite), reprezintă o altă complicație.

Majoritatea infecțiilor cu virus sincițial respirator nu sunt amenințătoare de viață. Totuși, este necesar consultul medical pentru copii, bătrâni sau persoane cu risc crescut care prezintă orice semn sau simptom de infecție. De asemeni, se recomandă solicitarea de ajutor medical imediat dacă copilul prezintă dificultăți de respirație, febra mare sau cianoza (colorație albăstruie a pielii și mucoaselor, care apare din cauza unei cantități inadecvate de oxigen în sânge).

Medicii din Republica Moldova au tot mai multi pacienți cu probleme de auz. Ce sfaturi oferă specialiștii

Cercetători internaţionali au făcut mai multe studii și estimează că milioane de tineri riscă să-şi piardă auzul în fiecare an din cauza expunerii îndelungate la sunete puternice, cum ar fi muzica de la concerte sau de la căștile de la telefon. Și medicii din Republica Moldova au motive de îngrijorare pentru că au tot mai multi pacienți cu probleme de auz.

Pierderea auzului – o afectiune care poate fi prevenita

Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Sud au făcut 33 de studii, la care au participat peste 19 mii de persoane. Specialiştii au constatat că 27 la sută dintre minori şi tineri ascultă muzică la un nivel riscant pentru auz. 48% dintre ei sunt expuşi la sunetele prea puternice în cluburi sau baruri.

„Oamenii aleg adesea un volum de până la 105 decibeli atunci când ascultă muzică cu căști. Iar atunci când participă la evenimente de divertisment zgomotoase, precum concerte, se expun la sunete care au între 104 și 112 decibeli. Fără îndoială, toate depășesc nivelurile recomandate: de 80 de decibeli pentru adulți și 75 pentru copii. Expunerea la aceste sunete, chiar și pentru perioade scurte de timp, poate fi periculoasă pentru auz”, relatează www.tvrmoldova.md.

Deşi nu există statistici care să demonstreze amploarea problemei in Republica Moldova, medicii recunosc că au tot mai mulți pacienți tineri.

ANGHELINA CHIABURU, şef, Centrul Republican de Audiologie:„În R. Moldova, vreau să vă spun că, din păcate, numărul persoanelor cu deficienţe de auz nu are tendinţa de micşorare. Expunerea îndelungată – ea poate duce la oboseală auditivă, care va fi manifestată prin oboseală, cefalee, tinitus, sunt diverse simptome, la fiecare persoană individual, dar ea va contribui treptat la modificări ireversibile şi la instalarea unei surdităţi.”

Specialiştii de la Centrul Republican de Audiologie au înregistrat şi cazuri de surditate brusc instalată, după participarea persoanelor la evenimente cu multă gălăgie. Cel mai des, problema este întâlnită în rândul muzicienilor şi vânătorilor.

ANGHELINA CHIABURU, şef, Centrul Republican de Audiologie: „Cazurile cele mai frecvente sunt în perioada sărbătorilor de iarnă sau după festivităţi, când sunt utilizate petardele, exploziile acestea, aici am avut persoane cu surditate brusc instalată.”

Utilizarea căştilor pare pentru multi o normalitate, fără să le pese de volumul sunetelor.

Nu aş spune că ascult cu volum mare, mediu. Căci, toţi ştim, dăunează la urechi.

„Dacă sincer, pe stradă mă strădui să nu ascult muzică. Fără căşti. Cu căşti – în încăpere ascult. Nu mă simt confortabil dacă ascult la volum maxim.”

Specialiștii care au făcut studiile fac un apel către guvernele lumii şi companiile din domeniile tehnologiei şi muzicii. Aceştia îi îndeamnă să promoveze politici de „ascultare sigură” pentru a proteja sănătatea auditivă a publicului. Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 430 de milioane de oameni, din întreaga lume, suferă în prezent de pierderi de auz.

În Moldova au fost confirmate încă 7 cazuri de gripă

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că alte șapte cazuri de gripă sezonieră au fost confirmate prin metoda de laborator și clinico-epidemiologică.

Cât durează simptomele de răceală - Stiri din Medicină și Sănătate

Potrivit ANSP, acestea au fost înregistrate în perioada 14-20 noiembrie 2022, în Chișinău – 4, Bălți – 1, Edineț – 1, Sângerei – 1.

Cazurile au fost depistate în urma investigării a 399 de probe, de la persoane cu semne compatibile cu gripa sezonieră și infecții respiratorii virale acute. 

În total, de la începutul monitorizării situației epidemiologice privind gripa sezonieră, infecțiile acute ale căilor superioare (IACRS) și circulația virusurilor gripale, au fost înregistrate 15 cazuri de gripă sezonieră (Chișinău – 8, Bălți – 3, Fălești – 2, Edineț – 1 și Sângerei – 1).

Tot în perioada sus-menționată, morbiditatea prin IACRS a înregistrat creșteri față de săptămâna precedentă (de 12,8%) și în comparație cu perioada similară a sezonului anterior (42,8%), constituind 287,29 cazuri la 100 de mii populație. În total, au fost înregistrate 7.481 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii – 68,2%.

În prezent, în instituțiile medico-sanitare publice din țară continuă procesul de imunizare împotriva gripei. ANSP reiterează că vaccinul antigripal poate fi utilizat simultan cu vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor sau depistarea precoce, în sezonul gripal se recomandă respectarea măsurilor de profilaxie nespecifice, inclusiv: evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.; folosirea măştilor de protecţie; respectarea distanței fizice; igiena personală; igiena și dezinfecția mâinilor; acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului; igiena locuinței; adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI.

Chris Pratt s-a logodit cu fiica lui Arnold Schwarzenegger
Articolul anterior
Exerciții pe care le poți face în vacanță, de la Laysan Utyasheva
Articolul următor