9 semne care îți arată că ai deficiență de vitamina C

Vitamina C este una dintre cele mai importante vitamine pentru organismul uman. Chiar dacă se întâlnește din abundență în anumite alimente, deficiența de vitamina C se poate instala frecvent și rapid, deoarece vitamina C trebuie aportată zilnic în organism, aceasta fiind o vitamină hidrosolubilă care se elimină ușor pe cale renală.

separator

Ți-ai pus vreodată întrebarea dacă ai destulă vitamina C în farfurie? Iată care sunt semnele inițiale ale deficienței de vitamina C:

Observi mai multe riduri decât în ​​mod normal

Vitamina C funcționează pentru a proteja pielea de implicațiile nocive ale radiațiilor UV. Ea susține, de asemenea, sinteza de colagen.

Colagenul este important pentru structura pielii tale, deci vitamina C are potențialul de a diminua aspectul ridurilor și de a sprijini vindecarea rănilor. Când nivelul de vitamina C în organism devine foarte scăzut, acest lucru poate duce la o varietate de probleme ale pielii care îi vor modifica aspectul, cum ar fi îngroșarea pielii și vânătaie sau sângerare.

Părul se despică ușor

Dacă părul tău era gros și lucios, dar acum este fragil, este posibil să ai o deficiență de vitamina C.

Gingiile sângerează

Colagenul este ceea ce ține împreună pielea, oasele, gingiile și dinții. Vitamina C este crucială pentru producția de colagen și, fără ea, aceste țesuturi pot suferi. Fără suficientă vitamina C, gingiile se pot inflama și în cele din urmă încep să sângereze.

Ai carii dentare

Dentina, țesutul de bază al dintelui, se bazează pe vitamina C pentru a rămâne sănătos. Fără vitamina C, dintele începe să se descompună. Cei care nu mănâncă fructe și legume proaspete sunt în special în pericol.

Vânătăi

Cercetătorii din Australia au descoperit că vânătăile extinse pot fi un semn al unei deficiențe de vitamina C. Acesta este unul dintre semnele mai severe ale unei deficiențe de vitamina C.

Potrivit Academiei Naționale de Medicină din S.U.A., bărbații adulți au nevoie de 90 mg de vitamina C pe zi, iar femeile adulte au nevoie de 75 mg de vitamina C pe zi. În plus, fumătorii ar trebui să consume cel puțin 35 mg de vitamina C suplimentară pentru a menține nivelul de vitamina C în organism.

Tăieturile și zgârieturile pielii se vindecă lent

Rănile minore ar trebui să se vindece pe cont propriu în termen de trei până la șapte zile. Dacă observați că tăieturile și zgârieturile nu se vindecă singure sau necesită săptămâni de închidere, este posibil să aveți un deficit de vitamina C.

Te confrunți cu dureri articulare

Acesta este unul dintre cele mai frecvente semne inițiale ale unei deficiențe de vitamina C. Cel mai bun mod de a preveni o deficiență de vitamina C este să mănânci o varietate de fructe și legume proaspete. Ardeii grași și kiwi aurii sunt modalitati excelente de a obtine vitamina C, afine, papaya, portocale, struguri, căpșuni, coacăză, spanac, fructe de pădure.

Ești mai obosit decât de obicei

Oboseala este un semn al deficitului de vitamina C. Dacă te simțiți mai ,,adormit” decât de obicei, acesta ar putea fi un semn că ai nevoie de o dietă bogată în fructe și legume.

Unghiile sunt fragile

Dacă unghiile tale sunt fragile și se rup ușor, s-ar putea să ai o deficiență de vitamina C. Vitamina C este foarte importantă pentru absorbția fierului în organism. Din acest motiv, unghiile tale pot deveni fragile și se pot rupe ușor.

Dacă ai o dietă echilibrată, este destul de ușor să obții suficientă vitamina C. Femeile adulte (care nu sunt însărcinate sau care nu alăptează) au nevoie de 75 miligrame de vitamina C pe zi; bărbați – 90 de miligrame. O simplă 1/2 cană (240 ml) de ardei gras roșu crud sau 3/4 cană de suc de portocale îți aduce cantitatea necesară de vitamina C, în timp ce 1/2 cană de broccoli gătit îți aduce jumătate din cantitatea zilnică necesară.

Corpul nu produce și nu stochează vitamina C, așa că trebuie să o consumi în fiecare zi! Să ai sănătate!

sursa

Îngrijorător! Pentru prima dată, avem o generație cu o rată de îmbolnăvire de cancer atât de mare

Pentru prima dată, există o generație cu o rată a cancerului mai mare decât cea a părinților săi, conform unui studiu al Institutului Național de Cancer din SUA.

Analiza, care a utilizat date de la 3,8 milioane de pacienți cu cancer, a relevat că persoanele născute între 1965 și 1980 (Generația X) prezintă o creștere semnificativă a incidenței cancerului comparativ cu generațiile anterioare, raportul fiind publicat în „Jama Network” și citat de Agerpres.

Cercetătorii au analizat tendințele prevalenței cancerului pe generații, folosind date din 13 registre ale programului Surveillance, Epidemiology, and End Results. Au fost examinate cancerele invazive diagnosticate la vârsta de 35-84 de ani între 1992 și 2018, fiind clasificate în funcție de zona afectată, sex și etnie. Rezultatele au arătat că Generația X este cea mai afectată.

Femeile din Generația X sunt mai predispuse la cancer tiroidian, renal, rectal, uterin, de colon, pancreatic, limfom non-Hodgkin și leucemie. La bărbați, crește incidența cancerelor tiroidian, renal, rectal, de colon, prostatic și leucemic. O veste pozitivă este scăderea incidenței cancerului pulmonar la ambele sexe și a cancerului de col uterin și limfom non-Hodgkin la bărbați.

Stilul de viață joacă un rol crucial în prevenirea cancerului, putând preveni până la 40% din neoplazii. Printre factorii de risc se numără fumatul, instabilitatea genomică, inflamația cronică, dezechilibrele imunitare și microbiota alterată, care pot favoriza trecerea celulelor pre-maligne la cele maligne.

Această problemă a fost discutată la ediția 2024 a Congresului Mondial de Oncologie (Asco) din Chicago. Saverio Cinieri, președintele Fundației Asociației Italiene de Oncologie Medicală, a subliniat că ne aflăm într-o „pandemie de cancer”, evidențiind că zilnic, în Italia, sunt diagnosticate 1.000 de noi cazuri de cancer.

Cinieri a explicat că procesul de cancerogeneză durează mulți ani, timp în care omul poate părea sănătos. Fumatul este un exemplu clasic de factor de risc, iar instabilitatea genomică, inflamația cronică, dezechilibrele imunitare și alterarea microbiotei sunt condiții care pot favoriza dezvoltarea cancerului.

Obiectivul este identificarea și modificarea acestor „factori de cancer” prin prevenție activă, inclusiv simple probe de sânge, combinate cu un stil de viață sănătos. Acest demers poate reduce povara bolii și permite concentrarea pe terapii din ce în ce mai personalizate și eficiente.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Servicii stomatologice gratuite pentru copiii din raioanele Cahul și Dubăsari

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite, acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla pe 17 și 18 iunie în Centrul de Sănătate Râșcani.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Cahul și Dubăsari, și anume:

– pe 17 și 18 iunie – în Vadul lui Isac, Cahul;

– în perioada 19–21 iunie – în Pașcani, Cahul;

– în intervalul 17–19 iunie – în Molovata, Dubăsari;

– în zilele de 20 și 21 iunie – în Mărcăuți, Dubăsari.

Săptămâna trecută au efectuat examene profilactice gratuite peste 500 de persoane, dintre care 425 – screening pulmonar, iar circa 90 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

TENA Lady oferă mostra gratuită de absorbant urologic tuturor femeilor!

Încontinența urinară (IU) este o problemă comună în rândul femeilor, manifestată prin pierderea involuntară a urinei în situații precum râsul, tusea sau activitățile sportive. Atunci când aceste episoade devin frecvente sau deranjante, se consideră că persoana suferă de incontinență urinară, adică pierderea controlului asupra vezicii urinare. O definiție simplă a IU este „pierderea de urină în mod involuntar și inoportun”.

Statisticile arată că peste 55% dintre femeile din Europa sunt afectate de IU, o afecțiune care poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, multe femei nu caută ajutor medical din cauza stigmei asociate și a credinței că IU este o consecință inevitabilă a îmbătrânirii. Această reticență poate avea consecințe psihologice și sociale semnificative, afectând calitatea vieții personale și profesionale, inclusiv activitățile fizice și viața sexuală.

Există mai mulți factori care contribuie la IU, inclusiv predispoziția anatomică a femeilor (cum ar fi o uretră mai scurtă), schimbările hormonale legate de ciclul menstrual și menopauză, slăbirea mușchilor pelvieni, intervențiile chirurgicale pelvine, tusea cronică, diabetul, obezitatea și lipsa activității fizice. Este important de subliniat că IU nu ar trebui considerată o afecțiune legată de vârstă. Potrivit statisticilor fiecare a treia femeie după 35 ani se confruntă cu problema  incontinenței urinare. 

Absorbante pentru incontinenţă
Produsele absorbante concepute special pentru incontinenţă urinară sunt cele mai populare produse printre pacienţi, pentru protecţia împotriva pierderii de urină.

Mai uscat, mai sigur și mai confortabil decât un absorbant menstrual obișnuit.

Gama TENA Lady vă oferă protecţie triplă pentru scurgeri, mirosuri neplăcute şi umezeală. Vă ajută să menţineţi senzaţia de prospeţime, siguranţă şi încredere atât ziua cât şi noaptea.
*Absorbția rapidă asigură un nivel ridicat de protecție
Produsele TENA sunt prevăzute cu suprafețe de inserție rapidă pentru o absorbție rapidă. Capacitatea crescută de absorbție → stratul absorbant transformă lichidul în gel și îl menține în interiorul absorbantului.

*Fresh Odour Control înseamnă prospețime garantată
Mirosul distinctiv al urinei provine de la bacteria care produce amoniacul ce creează un miros ușor caustic ce pur și simplu nu poate fi acoperit de parfum. Sistemul pentru neutralizaraea mirosurilor neplăcute, Fresh Odour Control, este creat pentru a reduce înmulțirea bacteriilor, eliminând mirosurile neplăcute, pentru prospețime și siguranță.
*Confort
Forma anatomică a absorbantului asigură confort și siguranța, în condiții de dimensiune mică a absorbantului. Bariere elastice din parțile laterale a absorbantului evită scurgerile. În plus, startul exterior mătăsos dă o senzație sporită de confort pielii, cea ce previne iritațiile.

TENA Lady ofera mostra gratuita de absorbant urologic tuturor femeilor.
Vino în rețeaua Farmacia Familiei sau Hyper DITA, precum și la comanda on line, TENA Lady oferă gratuit, tuturor femeilor, o mostră de absorbant urologic.
Promoția este valabilă până pe 31 august.

Luna Octombrie este dedicată luptei împotriva cancerului la sân! Ce trebuie să ştii despre această boală?
Articolul anterior
Mihail și Viorica Agafița: Ea l-a luat cu bombonica și de atunci l-a făcut dependent de dulceața dragostei
Articolul următor