Abordare unică în tratarea cancerului la Cluj. Premieră în România şi Europa de Est

Institutul Oncologic din Cluj şi alte două institute de profil din România sunt implicate într-un proiect prin care se iniţiază o abordare unică în România şi în Europa de Est în ceea ce priveşte tratarea cancerului.

Abordare unică în tratarea cancerului la Cluj

„Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania iniţiază o abordare unică în tratamentul cancerului atât în România cât şi în Europa de Est: „Îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu afecţiuni oncologice”.

Proiectul se doreşte a fi un demers care sintetizează concluziile specialiştilor oncologi din Europa şi Statele Unite ale Americii: medicamentele, tehnologia şi cercetarea nu sunt suficiente în lupta cu această maladie dacă calitatea vieţii pacientului oncologic este afectată. „Calitatea vieţii bolnavului de cancer este determinantă în succesul tratamentului, la fel ca orice alt medicament inovativ” afirmă Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Proiectul pilot „Îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu afecţiuni oncologice” va fi implementat în colaborare cu cele 3 Institute de Oncologie din ţară. La Institutul Oncologic Bucureşti este deja în curs de implementare urmând să fie preluat de Institutul Regional de Oncologie Iaşi şi de Institutul Oncologic Cluj-Napoca”, arată Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Conţinutul proiectului

Principalele direcţii ale proiectului sunt Nutriţia Oncologică, Consilierea Psihologică şi Managementul terapiei limfedemului.

„Este vorba despre o abordare interdisciplinară în care, pe lângă medicii specialişti să fie integraţi şi acceptaţi şi specialiştii în nutriţie si dietetică, specialiştii în psihoterapia oncologică precum şi specialiştii în terapia limfedemului şi în recuperarea fizică medicală. Şi pe lângă toate acestea avem nevoie de pacient în această echipă: un pacient cu stima de sine, cu încredere în coechipieri”, afirmă coordonatoarea acestui proiect Roxana Raluca Bârzu.

Proiectul pilot a demarat deja la Institutul Oncologic Bucureşti şi va fi finanţat exclusiv din fonduri private.

Cele 3 direcţii ale proiectului vor fi:

Nutriţia Oncologică

În prima faza de implementare a proiectului FABC la IOB se vor oferi gratuit consultaţii de nutriţie oncologică tuturor pacienţilor oncologici care sunt în terapie la Institut.

Pacienţii care vor începe tratamentele oncologice vor beneficia de evaluare nutriţională, consiliere şi monitorizare nutriţională pe toată durata tratamentului oncologic. Toate aceste servicii vor fi oferite de nutriţionişti dieteticieni care sunt specializaţi în nutriţia pacientului cu afecţiuni oncologice.

„Obiectivul nostru este să oferim pacienţilor oncologici informaţii corecte în ceea ce priveşte alimentaţia lor în etape diferite ale bolii şi ale tratamentului. De cele mai multe ori, pacienţii îşi iau singuri informaţia de pe surse îndoielnice şi ajung să intre în terapie dezechilibraţi din punct de vedere nutriţional. Unii dintre ei abordează diete restrictive care le epuizează organismul înainte ca ei sa înceapă tratamentele. Alţii încep să creadă că soluţia constă în aşa-zisele alimente miraculoase. De aceea ne propunem să desfiinţam cu ajutorul specialiştilor nutriţionişti şi dieteticieni aceste mituri. Tot cu ajutorul specialiştilor în nutriţie si dietetică vom elabora noi meniuri pentru pacientul oncologic şi vom dota bucătăria spitalului cu cele mai performante echipamente, vom iniţia ghiduri de nutriţie pe înţelesul pacienţilor oncologici, în funcţie de afecţiuni.

Pasul cel mai important din cadrul acestei Etape este însă monitorizarea şi evaluarea nutriţională a pacientului oncologic prin intermediul testelor specifice care se vor putea realiza în cadrul Centrului de Cercetare existent în Institutul Oncologic Bucureşti” ne mai precizează Roxana Raluca Bârzu.

Consilierea psihologică

La fel de importantă este păstrarea stimei de sine. Mulţi pacienţi trăiesc sentimente şi emoţii contradictorii: se simt frustraţi, devin furioşi, cad în depresie, se simt abandonaţi, se izolează şi îşi pierd încrederea în ei şi mai ales în efectul terapiilor unii dintre ei abandonând tratamentele.

În cadrul acestei Etape, pacienţii vor putea beneficia de sesiunile gratuite de psihoterapie care pot fi individuale dar şi de grup.

Tot în cadrul acestei etape avem în vedere dotarea cu sisteme de tip cooling-scalp, o tehnologie care permite pacientului oncologic să-şi păstreze părul în timpul chimio-radioterapiei, vom continua să oferim proteze mamare şi servicii cosmetice dedicate pacientelor oncologice.

Managementul terapiei limfedemului şi recuperare fizică medicală

Pacienţii vor beneficia gratuit de serviciilor specialiştilor în terapia limfedemului şi în recuperare fizică medicală. Vom încerca acolo unde ne va permite spaţiul şi dotările Institutelor partenere să dotăm şi să punem la dispoziţia pacienţilor oncologici saloane de recuperare fizica medicală dar şi spaţii de recreere în cadrul cărora pacienţii oncologici vor putea socializa, vor putea avea acces la o biblioteca şi poate chiar la un mic cinema.

Toate studiile din ultimii ani acordă o importanţă din ce în ce mai mare acestor 3 direcţii descrise de noi pe care dorim să le implementam prin intermediul acestui Proiect, arătând cât de importantă este calitatea vieţii pacienţilor oncologici în timpul terapiilor.

Menţionăm ca toate aceste Etape cuprind şi alte mini-proiecte care vor fi prezentate pe parcurs. Partea ştiinţifică a proiectului este asigurată de medicii specialişti din cadrul celor 3 instituţii şi de către specialiştii puşi la dispoziţie de către FABC. Se vor elabora cursuri şi articole de specialitate în colaborare cu alte instituţii partenere: Colegiul Dieteticienilor, ESPEN ( Societatea Europeană de Nutriţie Enterala şi Parenterala) ASPEN (Societatea Americană de Nutriţie Enterală şi Parenterala), Institutul Vooder, Academia de Nutriţie şi Dietetică din Europa, etc.

Toate aceste etape vor avea la bază susţinerea unor specialişti profesionişti din domeniul nutriţiei clinice, psihoterapiei oncologice, educaţiei-fizice şi recuperării medicale şi vor contribui la emiterea unor ghiduri finale de bune practici care vor fi coordonate şi redactate în colaborare şi cu specialiştii din cadrul Institutelor Oncologice Partenere dar şi cu alţi parteneri precum: Ministerul Sănătăţii, Societăţile Romane de Radiologie şi Oncologie Medicală, Colegiul Dieteticienilor din Romania, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor ţi Asistenţilor Medicali din Romania, Ordinul Psihologilor din Romania, Ordinul Kinetoterapeuţilor din Romania precum şi alte instituţii publice şi private din Romania.

„Scopul final al proiectului iniţiat şi implementat de FABC este că aceasta noua abordare să poată fi multiplicată şi aplicată în toate spitalele României care tratează bolnavi cronici, nu doar pe cei oncologici”, declara preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia, mai informează Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

sursa: www.cluj24.ro

Fructul minune, la mare căutare în această perioadă. Este un supliment natural ce ajută organismul să se mențină sănătos și puternic

Cătina este fructul la mare căutare, în această perioadă, datorită beneficiilor sale pentru organism. Boabele de cătină conțin foarte multe vitamine și minerale: vitaminele A, B1, B2, E, K, potasiu, calciu, fier, magneziu, și multe altele. Vitamina C este de asemenea găsită în fructele de cătină în cantitate mai mare decât in citrice sau măceșe, dând gustul acrișor și îmbunătățind imunitatea.

Cătina poate fi consumată atât crudă, cât și uscată, sub mai multe forme, cum ar fi suc, sirop, infuzie, chiar și pulbere sau poate fi îndulcită cu miere. Cătina este un fruct acru, bogat în vitamina C, iar beneficiile vor fi oarecum dublate și de proprietățile pe care le are mierea de albine.

În această perioadă are loc recoltarea. Se taie crenguțele, apoi se vor congela rapid pentru a-și păstra proprietățile, dar și pentru a fi culese mai ușor bobițele.

Recunoscută pentru proprietățile sale, cătina este la mare căutare în această perioadă. Este un supliment natural ce ajută organismul să se mențină sănătos și întărește organismul în această perioadă, când temperaturile scad. 

Specialiștii recomandă să ne începem ziua cu suc de cătină sau cu un mic dejun care să conțină aceste fructe, astfel putem beneficia și de o porție de energie. 

Intervenție complexă și rară efectuată în țara noastră! O tumoare de 5 kg, înlăturată cu succes de medicii moldoveni din toracele unei femei

O tumoră de aproape 5 kg (4,680 kg) localizată în cavitatea pleurală a fost înlăturată cu succes de către chirurgii toracici de la Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”.

Din cauza volumului mare al formațiunii tumorale, accesul spre ea a fost practic imposibil. În pofida acestui fapt, datorită experienței și profesionalismului echipei SCR, intervenția chirurgicală a decurs reușit. Pacienta a fost o femeie de 61 de ani.

”De mai mult timp oboseam foarte des și repede. Dar m-am obișnuit cu această stare și nu m-am adresat la medici, crezând că va trece de la sine. Iarna trecută am avut o fractură la picior. Pentru a fi operată, am trecut mai multe investigații în urma cărora s-a depistat ceva neclar la plămâni. Atunci când oboseala a devenit și mai frecventă, iar la nivelul pieptului mă ”apăsa” m-am adresat la doctor. Ulterior am fost îndreptată la Spitalul Clinic Republican”, a povestit pacienta Maria.

”Am recurs la intervenție chirurgicală clasică prin toracotomie antero-laterală din dreapta. La deschiderea cavității pleurale depistăm o formațiune tumorală dură, destul de mare, care făcea practic imposibil de a avea acces în cavitatea pleurală la originea acestei tumori. Cu dificultate am introdus instrumentele și s-a început mobilizarea tumorii. După ce a fost mobilizată această formațiune de volum, practic mai mult orb, pe baza simțului și a instrumentelor am determinat că este o formațiune care crește din mediastinul anterior cu coborârea în cavitatea pleurală și comprimarea totalmente a plămânului. Plămânul drept al pacientei practic nu funcționa, el era comprimat totalmente. După ce am mobilizat această tumoare a apărut o altă problemă, nu puteam să o extragem” a explicat chirurgul, șeful Secției Chirurgie Toracică, Alexandru Toma.

După ce au mai lărgit incizia, medicii au izbutit să extragă tumora. Operația a durat aproximativ 3 ore. 

”Am efectuat și timectomie, deoarece tumora avea originea în glanda timus, care este localizată pe pericard. Operația a decurs destul de bine, fără pierderi de sânge, fără complicații intraoperatorii. Pacienta deja a doua zi a fost transferată din terapia intensivă în secția de profil. În practica noastră întâlnim des tumori mediastinale, dar atât de mari, aproape 35-40 cm, cu 25 cm în diametru – mai puține”, a adăugat medicul Alexandru Toma.

La câteva zile după intervenția chirugicală, pacienta a declarat că se simte bine și nu mai are dureri în piept. La moment medicii așteaptă rezultatul analizei histologice pentru a stabili tratamentul potrivit în continuare.

Echipa medicală care a realizat intervenția chirurgicală: Toma Alexandru – chirurg, șef Secție Chirurgia Toracică, Sîli Vladimir  – chirurg, Balanici Mihai– chirurg, Cebanu Andrei – medic rezident, Negură Adrian – anesteziolog, Guzun Adriana – asistenta de operație.

sursa: www.scr.md

Boala care a trimis deja sute de copii la medic. Dacă nu este tratată la timp, pacienţii pot ajunge şi la Terapie Intensivă

Nici n-a venit bine toamna şi e deja haos la camerele de gardă. Sezonul virozelor a început mai devreme anul acesta şi spitalele sunt pline de copii chinuiţi de febră şi tuse. Mai grav, mulţi dintre ei ajung la medic cu pneumonii severe şi sunt internaţi de urgenţă. Boala dă semne atipice şi medicii avertizează: dacă nu sunt trataţi la timp, mulţi copii vor avea nevoie de mască de oxigen sau pot ajunge chiar şi la Terapie Intensivă.

„Foarte, foarte tare s-a îmbolnăvit! Îi este foarte rău!” Sute de părinţi trăiesc în aceste zile coşmarul vieţii lor. Ajung în miez de noapte la spital cu copiii în braţe, în stare gravă. La spitalul Gomoiu din Capitală n-ai loc să arunci un ac. Timpul trece greu, mai ales pentru cei care vin cu bebeluşi în stare gravă. 

Simptomele observate la majoritatea micilor pacienţi

Majoritatea copiilor au febră mare şi tuse chinuitoare. Sezonul de viroze şi pneumonii a debutat mult mai devreme anul acesta cu forme extrem de agresive. „Sunt foarte mulţi! Am venit de la 9 şi un pic. Unii au mai plecat acasă, au renunţat. Noi avem patru ore de când aşteptăm!”, spune un părinte.

Nu e mai bine nici la Spitalul Grigore Alexandrescu. La urgenţe, timpul de aşteptare ajunge şi la cinci ore. Iar la „Marie Curie”, medicii spun că, în alţi ani, s-au confruntat cu avalanşa de mici pacienţi iarna, nu la început de toamnă. Secţiile sunt aproape pline. „Aici, la urgenţele spitalului Marie Curie sunt peste 250 de prezentări la fiecare 24 de ore. Cei mai mulţi copii au probleme respiratorii, dar şi digestive”.

Pediatrii sunt şi ei sufocaţi de valul de viroze şi pneumonii. În cabinetele medicale, consultaţiile se fac la foc continuu. „Hai să respirăm. Respiri cu gura deschisă, da? Sunt câteva secreţii acolo, dar fără probleme”. Valentina are 14 ani. A ajuns la medic pentru că durerile în gât nu se domolesc de câteva zile. „Simptomele pe care le am acum sunt tuse şi roşu în gât. Colegii mei sunt răciţi şi vin aşa. Sunt un sfert din clasă care au simptome”, mărturiseşte ea. „Circulăm cu transportul în comun şi nu toată lumea se protejează, sunt foarte puţini care poartă mască de protecţie”, adaugă sora Valentinei.

„Secreţii nazale, nas înfundat, tuse cu sau fără febră, au apărut şi herpanginele, au apărut şi faringitele streptococice, sunt în continuare cazuri de enteroviroze, vărsături, scaune diareice”, a explicat Cosmina Berbecel, pediatru. Numărul uriaş de îmbolnăviri coincide cu începutul şcolilor şi al grădiniţelor. „Tuşea şi făcea febră. Am înţeles că este şi un virus, s-au îmbolnăvit şi copiii de la şcoală”, spune un părinte.

Numărul de cazuri grave, în creştere. Se poate ajunge la Terapie Intensivă

Numărul cazurilor grave creşte de la o zi la alta. La IOMC sunt aproape 200 de copii internaţi, mulţi dintre ei cu pneumonie. „În cazul în care vorbim de o formă severă, înseamnă că asociază o insuficienţă respiratorie. Cel mic poate să ajungă chiar şi la Terapie Intensivă”, avertizează Adrian Marinescu, medic infecţionist.

Medicii avertizează că sezonul acesta de îmbolnăviri este periculos prin semnele atipice. „Nu au acele simptome care să alarmeze, cum este febra, cum este junghiul toracic. De cele mai multe ori, ele au o tuse uşoară, o scădere a apetitului, o astenie importantă şi atunci amână prezentarea la medic. Iar în momentul în care vin, formele de pneumonie sunt extensive, de foarte multe ori necesită suport ventilator şi terapie intensivă”, spune Beatrice Mahler, pneumolog.

Recomandările medicilor. Diferenţa dintre gripă şi viroză

Încă de la primele simprome, doctorii ne sfătuiesc să evităm automedicaţia şi să ne ducem de urgenţă la medic. „Să nu administreze antitermice decât dacă este febră, să evite administrarea siropelelor de tuse. Să evite folosirea aerosolilor cu tot felul de substanţe”, recomandă Cosmina Berbecel, medic pediatru. 

Au fost înregistrate şi primele cazuri de gripă. Spre desosebire de viroze, gripa vine cu dureri de cap, febră foarte mare şi frisoane.

sursa: www.observatornews.ro

Datoria de 100 de lei, neachitată fiscului, nu se mai consideră restanță
Articolul anterior
Locul unuia dintre cele mai mari dezastre nucleare din istorie este din nou locuibil. Ordinul de evacuare a fost ridicat după 11 ani
Articolul următor