Abordare unică în tratarea cancerului la Cluj. Premieră în România şi Europa de Est

Institutul Oncologic din Cluj şi alte două institute de profil din România sunt implicate într-un proiect prin care se iniţiază o abordare unică în România şi în Europa de Est în ceea ce priveşte tratarea cancerului.

Abordare unică în tratarea cancerului la Cluj

„Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania iniţiază o abordare unică în tratamentul cancerului atât în România cât şi în Europa de Est: „Îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu afecţiuni oncologice”.

Proiectul se doreşte a fi un demers care sintetizează concluziile specialiştilor oncologi din Europa şi Statele Unite ale Americii: medicamentele, tehnologia şi cercetarea nu sunt suficiente în lupta cu această maladie dacă calitatea vieţii pacientului oncologic este afectată. „Calitatea vieţii bolnavului de cancer este determinantă în succesul tratamentului, la fel ca orice alt medicament inovativ” afirmă Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Proiectul pilot „Îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu afecţiuni oncologice” va fi implementat în colaborare cu cele 3 Institute de Oncologie din ţară. La Institutul Oncologic Bucureşti este deja în curs de implementare urmând să fie preluat de Institutul Regional de Oncologie Iaşi şi de Institutul Oncologic Cluj-Napoca”, arată Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Conţinutul proiectului

Principalele direcţii ale proiectului sunt Nutriţia Oncologică, Consilierea Psihologică şi Managementul terapiei limfedemului.

„Este vorba despre o abordare interdisciplinară în care, pe lângă medicii specialişti să fie integraţi şi acceptaţi şi specialiştii în nutriţie si dietetică, specialiştii în psihoterapia oncologică precum şi specialiştii în terapia limfedemului şi în recuperarea fizică medicală. Şi pe lângă toate acestea avem nevoie de pacient în această echipă: un pacient cu stima de sine, cu încredere în coechipieri”, afirmă coordonatoarea acestui proiect Roxana Raluca Bârzu.

Proiectul pilot a demarat deja la Institutul Oncologic Bucureşti şi va fi finanţat exclusiv din fonduri private.

Cele 3 direcţii ale proiectului vor fi:

Nutriţia Oncologică

În prima faza de implementare a proiectului FABC la IOB se vor oferi gratuit consultaţii de nutriţie oncologică tuturor pacienţilor oncologici care sunt în terapie la Institut.

Pacienţii care vor începe tratamentele oncologice vor beneficia de evaluare nutriţională, consiliere şi monitorizare nutriţională pe toată durata tratamentului oncologic. Toate aceste servicii vor fi oferite de nutriţionişti dieteticieni care sunt specializaţi în nutriţia pacientului cu afecţiuni oncologice.

„Obiectivul nostru este să oferim pacienţilor oncologici informaţii corecte în ceea ce priveşte alimentaţia lor în etape diferite ale bolii şi ale tratamentului. De cele mai multe ori, pacienţii îşi iau singuri informaţia de pe surse îndoielnice şi ajung să intre în terapie dezechilibraţi din punct de vedere nutriţional. Unii dintre ei abordează diete restrictive care le epuizează organismul înainte ca ei sa înceapă tratamentele. Alţii încep să creadă că soluţia constă în aşa-zisele alimente miraculoase. De aceea ne propunem să desfiinţam cu ajutorul specialiştilor nutriţionişti şi dieteticieni aceste mituri. Tot cu ajutorul specialiştilor în nutriţie si dietetică vom elabora noi meniuri pentru pacientul oncologic şi vom dota bucătăria spitalului cu cele mai performante echipamente, vom iniţia ghiduri de nutriţie pe înţelesul pacienţilor oncologici, în funcţie de afecţiuni.

Pasul cel mai important din cadrul acestei Etape este însă monitorizarea şi evaluarea nutriţională a pacientului oncologic prin intermediul testelor specifice care se vor putea realiza în cadrul Centrului de Cercetare existent în Institutul Oncologic Bucureşti” ne mai precizează Roxana Raluca Bârzu.

Consilierea psihologică

La fel de importantă este păstrarea stimei de sine. Mulţi pacienţi trăiesc sentimente şi emoţii contradictorii: se simt frustraţi, devin furioşi, cad în depresie, se simt abandonaţi, se izolează şi îşi pierd încrederea în ei şi mai ales în efectul terapiilor unii dintre ei abandonând tratamentele.

În cadrul acestei Etape, pacienţii vor putea beneficia de sesiunile gratuite de psihoterapie care pot fi individuale dar şi de grup.

Tot în cadrul acestei etape avem în vedere dotarea cu sisteme de tip cooling-scalp, o tehnologie care permite pacientului oncologic să-şi păstreze părul în timpul chimio-radioterapiei, vom continua să oferim proteze mamare şi servicii cosmetice dedicate pacientelor oncologice.

Managementul terapiei limfedemului şi recuperare fizică medicală

Pacienţii vor beneficia gratuit de serviciilor specialiştilor în terapia limfedemului şi în recuperare fizică medicală. Vom încerca acolo unde ne va permite spaţiul şi dotările Institutelor partenere să dotăm şi să punem la dispoziţia pacienţilor oncologici saloane de recuperare fizica medicală dar şi spaţii de recreere în cadrul cărora pacienţii oncologici vor putea socializa, vor putea avea acces la o biblioteca şi poate chiar la un mic cinema.

Toate studiile din ultimii ani acordă o importanţă din ce în ce mai mare acestor 3 direcţii descrise de noi pe care dorim să le implementam prin intermediul acestui Proiect, arătând cât de importantă este calitatea vieţii pacienţilor oncologici în timpul terapiilor.

Menţionăm ca toate aceste Etape cuprind şi alte mini-proiecte care vor fi prezentate pe parcurs. Partea ştiinţifică a proiectului este asigurată de medicii specialişti din cadrul celor 3 instituţii şi de către specialiştii puşi la dispoziţie de către FABC. Se vor elabora cursuri şi articole de specialitate în colaborare cu alte instituţii partenere: Colegiul Dieteticienilor, ESPEN ( Societatea Europeană de Nutriţie Enterala şi Parenterala) ASPEN (Societatea Americană de Nutriţie Enterală şi Parenterala), Institutul Vooder, Academia de Nutriţie şi Dietetică din Europa, etc.

Toate aceste etape vor avea la bază susţinerea unor specialişti profesionişti din domeniul nutriţiei clinice, psihoterapiei oncologice, educaţiei-fizice şi recuperării medicale şi vor contribui la emiterea unor ghiduri finale de bune practici care vor fi coordonate şi redactate în colaborare şi cu specialiştii din cadrul Institutelor Oncologice Partenere dar şi cu alţi parteneri precum: Ministerul Sănătăţii, Societăţile Romane de Radiologie şi Oncologie Medicală, Colegiul Dieteticienilor din Romania, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor ţi Asistenţilor Medicali din Romania, Ordinul Psihologilor din Romania, Ordinul Kinetoterapeuţilor din Romania precum şi alte instituţii publice şi private din Romania.

„Scopul final al proiectului iniţiat şi implementat de FABC este că aceasta noua abordare să poată fi multiplicată şi aplicată în toate spitalele României care tratează bolnavi cronici, nu doar pe cei oncologici”, declara preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia, mai informează Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

sursa: www.cluj24.ro

Alți 76 de moldoveni, depistați cu COVID-19

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) cu subdiviziunile teritoriale continuă supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel teritorial și național.

În perioada 12–24 martie 2024 (săptămâna 12/2024), morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a manifestat la un nivel de intensitate joasă, în scădere cu 3,4% față de săptămâna precedentă de monitorizare și în descreștere cu 12,8% comparativ cu perioada similară a sezonului precedent. În total, au fost înregistrate 6091 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 27 de cazuri de gripă sezonieră, atestându-se o descreștere cu 40% comparativ cu săptămâna precedentă.

De la începutul perioadei de monitorizare (02.10.2023 – 24.03.2024, săptămânile 40/2023-12/2024) au fost înregistrate 1 673 de cazuri de gripă, 187 016 de cazuri de IACRS și 11 124 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

În laboratoarele ANSP, au fost investigate, în această perioadă, 43 de probe la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, șapte probe fiind pozitive la prezența virusurilor gripale (1- A nesubtipat, 2 – A(H3N2), 2 – A(H1N1)pdm09, 2- B-Victoria) și o probă – la prezența virusului SARS-CoV-2.

Totodată, au fost înregistrate 76 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 15 în regiunea transnistreană), fiind o descreștere cu 24% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor, au fost raportate nouă cazuri din numărul total.

Reiterăm că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 rămâne a fi cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces. Adresați-vă la medicul de familie pentru a beneficia de vaccin!

Diagnosticul lui Kate Middleton a scos la iveală o ”epidemie” misterioasă de cancer

Diagnosticul lui Kate Middleton a scos la iveală o „epidemie” misterioasă de cancer. Cercetătorii sunt în căutarea cauzei unei „epidemii” de cancer misterioase care afectează tot mai mulți indivizi sub vârsta de 50 de ani. Apariția acestui diagnostic este tot mai frecventă, afectând chiar și personalități cunoscute, printre care se numără și recentul caz al Prințesei de Wales, care a atras atenția publicului, scrie doctoruzilei.ro.

Anunțul șocant al diagnosticului lui Kate Middleton, făcut public săptămâna trecută, a evidențiat o tendință surprinzătoare. Medici de renume susțin că această problemă se întâlnește la nivel global, conform informațiilor furnizate de Daily Mail.

Conștientizarea crescută a luat avânt odată cu apariția unor cazuri celebre, precum cel al Damei Deborah James, care a pierit din cauza cancerului intestinal la vârsta de 40 de ani, în 2022. Acum, în lumina evenimentelor legate de Prințesa de Wales, un chirurg a avansat ipoteza că ar putea exista un factor necunoscut care să fie responsabil pentru această situație.

Cauza nescunoscută a cazurilor de cancer

Profesorul Andrew Beggs, chirurg colorectal, consultant și cercetător clinic senior la Universitatea din Birmingham, a spus: „Ar putea exista un factor de mediu necunoscut pe care nu l-am descoperit, în ciuda cercetărilor ample”.

„Cancerul cu debut tânăr nu este deloc rar. Conduc o clinică pentru cancer cu debut precoce la adulți și vedem din ce în ce mai mulți oameni în vârstă de 40 de ani cu cancer”, a adăugat el.

După părerea sa, alți factori care ar putea contribui, de asemenea, la creștere, sunt metodele mai bune de detectare a cancerului, conștientizarea simptomelor și o mai bună screening a afecțiunilor genetice care cresc riscul de cancer, cum ar fi gena BRCA, așa cum are Angelina Jolie.

Maia Kennedy, în vârstă de 38 de ani, din Hackney, Londra, a povestit despre propria sa luptă împotriva cancerului, care împărtășește asemănări cu a Prințesei de Wales, în vârstă de 42 de ani.

Maia a început să sufere de greață în decembrie 2023, pe care medicul său de familie le-a atribuit inițial refluxului acid. În urma unui test de urgență, medicii i-au găsit o tumoare în intestin în timpul colonoscopiei. La acea vreme se credea că este precanceroasă.

Ulterior, femeia a fost diagnosticată cu cancer intestinal în stadiul 1 cu cancerului intestinal, după ce a suferit o intervenție chirurgicală de rutină pentru a-și îndepărta o parte din intestin, la începutul acestui an.

Prințesa de Wales însăși a suferit o operație abdominală planificată, în luna ianuarie. Inițial, medicii nu au crezut că este vorba despre canceroasă, dar testele au dezvăluit, ulterior, altceva. Ea a început un tratament de chimioterapie preventivă la sfârșitul lunii februarie și nu a menționat tipul de cancer pe care l-a avut.

O altă supraviețuitoare, Becki Buggs avea 43 de ani când a primit vestea că are cancer pancreatic.

Ea a declarat pentru MailOnline la începutul acestui an că a fost motivată să-și facă teste după ce soțul ei i-a remarcat o modificare a pielii, care s-a dovedit a fi icter. Bărbații sunt, de asemenea, expuși riscului.

Ricky Smith, din Isle of Sheppey, Kent, a aflat luna trecută că durerile sale de cap nu erau cauzate de stres, ci un tip de cancer la creier. Bărbatului, tată a trei copii, i s-a spus că mai are 15 luni de trăit. Tumora lui inoperabilă a fost depistată doar printr-un test oftalmologic.

Potențialii factori de risc

Profesorul Sikora, un oncolog de renume mondial cu o experiență de peste 40 de ani, a declarat însă că această tendință a fost observată de ani de zile și că există o serie de motive, bănuite de experți.

„Nu are nimic de-a face cu Covid sau vaccinuri – a început să se întâmple cu mult înainte. Cred că se datorează probabil modificărilor stilului de viață – obezitate, dietă grasă, comportament sedentar, așezat la birou toată ziua și, desigur, diagnostice mai bune”, afirmă el.

De asemenea, pare să existe o diviziune de gen în privința ratelor cancerului, în rândul tinerilor.

Datele CRUK arată că femeile în vârstă de 40 de ani, precum Kate, au șanse de două ori mai mari (de 2,1 ori) de a face cancer decât un bărbat de aceeași vârstă. O diferență similară de gen este prezentă și în rândul diagnosticaților de cancer la vârsta de 30 de ani și 40 de ani.

Decalajul se echilibrează ușor pe măsură ce britanicii îmbătrânesc, bărbații având șanse mai mari de a fi diagnosticați de la vârsta de 60 de ani încolo.

Un studiu publicat în British Medical Journal anul trecut a constatat că numărul cazurilor de debut precoce a cancerului au crescut la nivel global cu 79% între 1990 și 2019.

Experții au prezis, de asemenea, că acestea se vor înmulți, cu 31% până în 2030.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că Australia a avut cel mai mare număr de diagnostice de cancer cu debut precoce din lume, cu o rată de 135 la 100.000 de oameni, în 2022.

Noua Zeelandă a ocupat locul al doilea, cu 119 cazuri la 100.000 de persoane în rândul tinerilor.

În comparație, Marea Britanie și SUA sunt pe locurile 28 și, respectiv, pe locul 6.

Dietele bogate în carne roșie și sărace în fructe, precum și consumul ridicat de alcool și consumul de tutun au fost considerați principalii factori de risc.

Experții au legat anterior creșterea unor astfel de diete procesate în lumea occidentală, începând cu anii 50, cu o creștere a cancerelor legate de alimentație, cum ar fi cancerul intestinal, în rândul tinerilor.

Bea zilnic apă cu lămâie dacă ai una din aceste 8 boli. Nu vei mai avea nevoie de medicamente

Unii specialiști spun că apa cu lămâie este cel mai bun aliment cu care să ne începem ziua, înlocuind cu succes cafeaua sau ceaiul.

Apa cu lămâie oferă organismului nostru o mulțime de antioxidanți, proteine, vitamine și alte substanțe care ajută la ameliorarea simptomelor unor boli și la întărirea sistemului imunitar.

Dacă ai una dintre aceste opt probleme, consumă apă cu lămâie în fiecare zi:

– Pietre la rinichi
– Răceală sau gripă
– Reflux gastroesofagian
– Dureri în zona încheieturilor
– Dureri de mușchi
– Unghii îngălbenite sau care se rup ușor
– Acnee
– Kilograme în plus/obezitate

Beneficiile apei cu lămâie 

Apa cu lămâie este benefică pentru sănătatea organismului, în general. Dacă alegi să consumi un pahar de apă cu lămâie dimineața, în loc de cafea sau ceai, vei avea că aceasta: 

– Intensifică metabolismul, arderile de grăsimi, deci, ajută să slăbești!
– Previne răceala, grație vitaminei C.
– Eficientizează digestia. 
– Curăță gura.

sursa

Datoria de 100 de lei, neachitată fiscului, nu se mai consideră restanță
Articolul anterior
Locul unuia dintre cele mai mari dezastre nucleare din istorie este din nou locuibil. Ordinul de evacuare a fost ridicat după 11 ani
Articolul următor